Witam. Opiszę całą sytuację. 1 lutego poszłam na wynajem. Wynajem kosztował 1200 zl. Zapłaciłam wynajmującemu kaucje w wysokości 2tys zł... Co ja mogę zrobić w takiej sytuacji? Jestem przerażona. Proszę o poradę.
W oparciu o przedstawione informacje, oto kilka kwestii, które warto mieć na uwadze:
Okres wypowiedzenia: Jeśli w umowie najmu uzgodniono miesięczny okres wypowiedzenia, a Pani złożyła wypowiedzenie 24 września, wynajmujący nie mógł żądać opuszczenia mieszkania 27 września. Pani miała prawo korzystać z mieszkania przez cały okres wypowiedzenia, czyli do końca października. Jeżeli wynajmujący nie pozwolił Pani korzystać z mieszkania do końca okresu wypowiedzenia, może to stanowić naruszenie praw nabywcy.
Rachunki i koszty: Jeśli Pani płaciła regularnie wynajem, wynajmujący nie może podwójnie pobierać czynszu za ten sam okres. Jeśli chodzi o media, wynajmujący jest zobowiązany do przedstawienia Pani dokładnych rachunków oraz dokonania rozliczenia za cały okres wynajmu.
Kaucja: Kaucja służy zabezpieczeniu ewentualnych zniszczeń w mieszkaniu, a nie rozliczaniu czynszu czy innych opłat. Jeśli nie doszło do poważnych zniszczeń w mieszkaniu, wynajmujący nie ma prawa zatrzymywać kaucji. Wskazane jest spisanie protokołu zdawczo-odbiorczego mieszkania przy jego zwracaniu, który określa stan mieszkania. W sytuacji, gdy nie doszło do poważnych zniszczeń, wynajmujący nie ma podstaw do zatrzymania Pani kaucji.
Stan mieszkania: Jeżeli ściany miały jedynie normalne ślady użytkowania, wynajmujący nie ma prawa żądać od Pani ponownego malowania mieszkania. Warto jednak zwrócić uwagę na treść umowy najmu - jeśli zawiera ona klauzulę mówiącą o konieczności przekazania mieszkania w stanie takim, jakie było na początku najmu, może to wpłynąć na decyzję o malowaniu.
Rekomenduję dokładne przeanalizowanie umowy najmu oraz gromadzenie wszelkich dokumentów i dowodów związanych z wynajmowanym mieszkaniem, w tym korespondencji z wynajmującym. Jeśli wynajmujący dalej będzie stawiał opór w kwestii zwrotu kaucji, warto rozważyć podjęcie kroków prawnych w tej sprawie.