Umowa na czas określony.

Do końca mojej umowy został jeszcze rok (umowa na dwa lata)
ostatnio się dowiedziałam, że na moje stanowisko została przyjęta nowa osoba, a pracy nie ma aż tyle żeby starczyło dla nas dwie. Boje się że jak nowa osoba się wdroży to ja wylecę. Czy pracodawca może mi złożyć wypowiedzenie przed terminem? Znalazłam w necie że takie umowy można wypowiedzieć tylko za porozumieniem stron lub dopiero po upływie terminu. Zależy mi na tym aby pracować tam jak najdłużej
anonim cytuj
08-12-2023
Oj stare informacje znalazłaś. Umowę terminową można wypowiedzieć zgodnie z kodeksem pracy. Okres wypowiedzenia zależy od stażu pracy jaki masz u tego pracodawcy. W twoim przypadku skoro pracujesz już rok to będzie to miesiąc. I pamiętaj że miesiąc w KP to nie 30 dni. Czyli jakbyś dostała wypowiedzenie w dowolnym dniu lipca to pracujesz do końca sierpnia.

anonim cytuj
08-12-2023
Czyli może mnie zwolnić bez podobania przyczyny i z miesięcznym wypowiedzeniem.

anonim cytuj
08-12-2023
Pracodawca ma też możliwość rozwiązania umowy o pracę w drodze porozumienia stron. Zezwala na to art. 30 § 1 pkt 1 - 2 Kodeksu pracy:
"Umowa o pracę rozwiązuje się:
1) na mocy porozumienia stron;
2) przez oświadczenie jednej ze stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia (rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem)".
Rozwiązanie umowy o pracę w drodze porozumienia stron jest czynnością prawną dwustronną, czyli Ty musisz się na to zgodzić. Jeżeli nie wyrazisz zgody, wtedy pracodawca wypowiada Ci umowę o pracę za wypowiedzeniem (art. 30 § 1 pkt 2 K.p.).

anonim cytuj
08-12-2023

Sugerowane Tematy

W razie problemów z mężem jak udowodnić mój wkład i go odzyskać
Mieszkam z mężem w domu jego mamy. Ona tu nie mieszka, jest tylko właścicielem. Zamierza go "przepisać" jako darowizna mojemu mężowi. Problem w tym, że robimy remont i dużo się dokładam, a z uwagi na to, że to dopiero początek wydatków, chcę się zorientować czy są jakieś możliwości na zabezpieczenie się, żeby (gdy rozejdziemy się - chociaż na razie jest wszystko ok) mój wkład odzyskać?...
Jak zatrudnić pracownika na umowę o pracę?
Jestem właścicielem małego sklepu z artystycznymi artykułami do domu i planuję rozbudowę swojego biznesu. Mam już jeden sklep w Krakowie i chcę otworzyć kolejny w Warszawie. Do tej pory samodzielnie zarządzałem moim sklepem, ale teraz, z powodu rozbudowy, potrzebuję zatrudnić pracownika, który będzie zarządzał nowym sklepem w Warszawie. Jestem trochę zagubiony w kwestiach związanych z prawem pracy, ponieważ do tej pory samodzielnie prowadziłem...
Odprawa pośmiertna.
Zmarły przez wiele lat (ponad 10 lat) pracował na umowę o pracę na rzecz pracodawcy X. Później odszedł na emeryturę. Po kilku miesiącach przebywania na emeryturze powrócił do pracy na pół etatu lecz umowa o pracę nie była zawarta z pracodawcą X lecz z agencją pracy która świadczyła usługi dla firmy pracodawcy X tj. zmarły był pracownikiem tymczasowym na umowę i pracę. W trakcie trwania umowy o pracę zmarł. Czy rodzinie (dzieciom pełnoletnim) prz...
Koszty zastępstwa procesowego
Koszty zastępstwa procesowego to są koszty które mimo sprawy wygranej się ponosi czy są przez przegranego pokrywane ?...

Wyszukiwarka