Umowa na czas określony.

Do końca mojej umowy został jeszcze rok (umowa na dwa lata)
ostatnio się dowiedziałam, że na moje stanowisko została przyjęta nowa osoba, a pracy nie ma aż tyle żeby starczyło dla nas dwie. Boje się że jak nowa osoba się wdroży to ja wylecę. Czy pracodawca może mi złożyć wypowiedzenie przed terminem? Znalazłam w necie że takie umowy można wypowiedzieć tylko za porozumieniem stron lub dopiero po upływie terminu. Zależy mi na tym aby pracować tam jak najdłużej
anonim cytuj
08-12-2023
Oj stare informacje znalazłaś. Umowę terminową można wypowiedzieć zgodnie z kodeksem pracy. Okres wypowiedzenia zależy od stażu pracy jaki masz u tego pracodawcy. W twoim przypadku skoro pracujesz już rok to będzie to miesiąc. I pamiętaj że miesiąc w KP to nie 30 dni. Czyli jakbyś dostała wypowiedzenie w dowolnym dniu lipca to pracujesz do końca sierpnia.

anonim cytuj
08-12-2023
Czyli może mnie zwolnić bez podobania przyczyny i z miesięcznym wypowiedzeniem.

anonim cytuj
08-12-2023
Pracodawca ma też możliwość rozwiązania umowy o pracę w drodze porozumienia stron. Zezwala na to art. 30 § 1 pkt 1 - 2 Kodeksu pracy:
"Umowa o pracę rozwiązuje się:
1) na mocy porozumienia stron;
2) przez oświadczenie jednej ze stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia (rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem)".
Rozwiązanie umowy o pracę w drodze porozumienia stron jest czynnością prawną dwustronną, czyli Ty musisz się na to zgodzić. Jeżeli nie wyrazisz zgody, wtedy pracodawca wypowiada Ci umowę o pracę za wypowiedzeniem (art. 30 § 1 pkt 2 K.p.).

anonim cytuj
08-12-2023

Sugerowane Tematy

Wypadek w pracy - odszkodowanie
Witam proszę o poradę chodzi o to że 5.09 miałam wypadek w pracy podczas ujęcia złodzieja. Od tego czasu byłam na zwolnieniu. 18.09 było ono przedłużone do dnia 25.09 (tego dnia miała być wizyta u chirurga ortopedy). Lecz została ona przełożona na dzisiaj. Lekarz uzupełnił druk OL-9. Wstawił datę zakończenia leczenia jako dzisiejsza tj. 23 września. I tu moje pytanie czy nie stracę możliwości odszkodowania skoro leczenie kończy się wcześniej o dw...
Czy komornik może zająć świadczenia na dzieci?
Komornik wszedł mi na konto, na które wpływają świadczenia na dzieci, czy ma prawo cokolwiek ruszyć z tych pieniędzy?...
Urlop (do kiedy wykorzystać?)
Dobry wieczór. Proszę o informację czy zaległy urlop wypoczynkowy (za ten i poprzedni rok) muszę wykorzystać w jakimś określonym terminie, jeżeli będę wracać teraz do pracy po rocznym urlopie macierzyńskim? Jeżeli nie to ile mam czasu na skorzystanie z niego?...
Skazany nie uiścił zapłaty zadośćuczynienia
Powiedzcie Mi jak to jest. Był proces karny o pobicie. Agresor został skazany na zawiasy i zadośćuczynienie. Jednak oczywiscie tego nie zapłacił. Więc wystąpiłam o klauzulę wykonalności na wyrok i poszłam do komornika. Jednak komornik po roku wydał postanowienie o umorzeniu postępowania, gdyż jak twierdzi nie ma z czego ściągnąć. Sąd przysłał pismo z zapytaniem czy skazany uiścił zapłatę. Odpisałam, że nie i zw komornik umorzyl postępowanie. Co d...

Wyszukiwarka