Do końca mojej umowy został jeszcze rok (umowa na dwa lata)
ostatnio się dowiedziałam, że na moje stanowisko została przyjęta nowa osoba, a pracy nie ma aż tyle żeby starczyło dla nas dwie. Boje się że jak nowa osoba się wdroży to ja wylecę. Czy pracodawca może mi złożyć wypowiedzenie przed terminem? Znalazłam w necie że takie umowy można wypowiedzieć tylko za porozumieniem stron lub dopiero po upływie terminu. Zależy mi na tym aby pracować tam jak najdłużej
Oj stare informacje znalazłaś. Umowę terminową można wypowiedzieć zgodnie z kodeksem pracy. Okres wypowiedzenia zależy od stażu pracy jaki masz u tego pracodawcy. W twoim przypadku skoro pracujesz już rok to będzie to miesiąc. I pamiętaj że miesiąc w KP to nie 30 dni. Czyli jakbyś dostała wypowiedzenie w dowolnym dniu lipca to pracujesz do końca sierpnia.
anonim cytuj
08-12-2023
Czyli może mnie zwolnić bez podobania przyczyny i z miesięcznym wypowiedzeniem.
anonim cytuj
08-12-2023
Pracodawca ma też możliwość rozwiązania umowy o pracę w drodze porozumienia stron. Zezwala na to art. 30 § 1 pkt 1 - 2 Kodeksu pracy:
"Umowa o pracę rozwiązuje się:
1) na mocy porozumienia stron;
2) przez oświadczenie jednej ze stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia (rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem)".
Rozwiązanie umowy o pracę w drodze porozumienia stron jest czynnością prawną dwustronną, czyli Ty musisz się na to zgodzić. Jeżeli nie wyrazisz zgody, wtedy pracodawca wypowiada Ci umowę o pracę za wypowiedzeniem (art. 30 § 1 pkt 2 K.p.).
Ojciec dziecka wystąpił o obniżenie alimentów aż o połowę kwoty, argumenty to umowa na najniższej krajowej i że mu się urodziło dziecko. Naszym synem się nie interesuje od urodzenia, prawie 3 lata. Kiedyś powiedział że zacznie się interesować jak będzie duży. Czy ma szansę na takie obniżenie?...
Dzień dobry.
Mamy problem z sąsiadem z klatki. Mianowicie jest to kompulsywny zbieracz, zbiera wszystko co się da że śmietnika, ma cały balkon wypchany tymi gratami nie mówiąc o tym co sie dzieje w jego domu. Sąsiad ten ma koło 90 lat i mieszka z synem który mu pomaga w zbieraniu. 3 lata temu od niego była inwazja moli. W tym roku jest pełno much. Mieszkam w pionie nad nim i zabijam Ok 50 much dziennie. W jego oknach miedzy roleta a oknem z zewn...
Czy ktoś miał doświadczenia z odzyskiwaniem długów. Pożyczyłem koledze z pracy znaczną kwotę. Posiadam jako dowód bankowe potwierdzenie przelewu .Do tego zachowałem korespondencję w tej sprawie na Mesengerze. Moje pytanie jest czy warto zakładać sprawę cywilną i czy moje dowody są wystarczające aby Sąd orzekł nakaz zwrotu. Czy mogę wnosić o odsetki ?...
Pożyczyłam od taty kilka dni temu kwotę 9 tysięcy złotych (w gotówce), wg. informacji, które uzyskałam poprzez internet wynika, że od najbliższej rodziny pożyczyka w takiej kwocie nie wymaga zgłoszenia do US i opłacenia podatku, jednak wolę upewnić sie, że to prawda.
Będę bardzo wdzięczna za potwierdzenie/zaprzeczenie tym informacjom....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: