Do końca mojej umowy został jeszcze rok (umowa na dwa lata)
ostatnio się dowiedziałam, że na moje stanowisko została przyjęta nowa osoba, a pracy nie ma aż tyle żeby starczyło dla nas dwie. Boje się że jak nowa osoba się wdroży to ja wylecę. Czy pracodawca może mi złożyć wypowiedzenie przed terminem? Znalazłam w necie że takie umowy można wypowiedzieć tylko za porozumieniem stron lub dopiero po upływie terminu. Zależy mi na tym aby pracować tam jak najdłużej
Oj stare informacje znalazłaś. Umowę terminową można wypowiedzieć zgodnie z kodeksem pracy. Okres wypowiedzenia zależy od stażu pracy jaki masz u tego pracodawcy. W twoim przypadku skoro pracujesz już rok to będzie to miesiąc. I pamiętaj że miesiąc w KP to nie 30 dni. Czyli jakbyś dostała wypowiedzenie w dowolnym dniu lipca to pracujesz do końca sierpnia.
anonim cytuj
08-12-2023
Czyli może mnie zwolnić bez podobania przyczyny i z miesięcznym wypowiedzeniem.
anonim cytuj
08-12-2023
Pracodawca ma też możliwość rozwiązania umowy o pracę w drodze porozumienia stron. Zezwala na to art. 30 § 1 pkt 1 - 2 Kodeksu pracy:
"Umowa o pracę rozwiązuje się:
1) na mocy porozumienia stron;
2) przez oświadczenie jednej ze stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia (rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem)".
Rozwiązanie umowy o pracę w drodze porozumienia stron jest czynnością prawną dwustronną, czyli Ty musisz się na to zgodzić. Jeżeli nie wyrazisz zgody, wtedy pracodawca wypowiada Ci umowę o pracę za wypowiedzeniem (art. 30 § 1 pkt 2 K.p.).
Witam,
1/3 udziałów posiadłości będzie wystawiona na licytacje komornicza. Komornik poinformował właściciela 2/3 ze jako najbliższa rodzina (brat) nie może brać udziału w pierwszej licytacji. Czy to prawda?...
Sytuacja jest taka:
Mąż się zadłużył, chce wziąć pożyczkę żeby mu pomóc (ze względu na dzieci ). I teraz chodzi mi o to czy jest taka możliwość zabezpieczenia się prawie np. przez notariusza, żeby spisać jakieś pismo , że w przypadku gdy zechce separacji bądź rozwodu on będzie spłacał pożyczkę którą wzięłam ja, aby mu pomoc. Czy nie ma na to szans? (rozważam na ten moment separacje, ale chce pomóc spłacić żebyśmy z dziećmi mieli spokój)....
Będąc w kilkuletnim związku, zdecydowaliśmy się razem z partnerem wziąć kredyt na remont (głównie zakup mebli/drzwi) jego domu.
On nie miał zdolności, więc kredyt był na mnie.
Po kilku latach podjęliśmy decyzję o zakończeniu związku. W tym momencie zostało mi do spłaty jeszcze kilkanaście tysięcy kredytu. Mój były partner nie poczuwa się do dalszego spłacania kredytu (wcześniej spłacaliśmy go wspólnie), ani do oddania rzeczy z domu, do wartoś...
Pracodawca zamiast płacić ZUS wpisywał urlopy bezpłatne. Gdy pracownicy się zorientowali zamyka firmę. Zgłoszone do kontroli PIP i ZUS. PIP nie robi kontroli ze względu na pandemię. Gdy zakład się zamknie pracodawca nie będzie już pracodawcą ani przedsiębiorcą. Proszę o porady....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: