Do końca mojej umowy został jeszcze rok (umowa na dwa lata)
ostatnio się dowiedziałam, że na moje stanowisko została przyjęta nowa osoba, a pracy nie ma aż tyle żeby starczyło dla nas dwie. Boje się że jak nowa osoba się wdroży to ja wylecę. Czy pracodawca może mi złożyć wypowiedzenie przed terminem? Znalazłam w necie że takie umowy można wypowiedzieć tylko za porozumieniem stron lub dopiero po upływie terminu. Zależy mi na tym aby pracować tam jak najdłużej
Oj stare informacje znalazłaś. Umowę terminową można wypowiedzieć zgodnie z kodeksem pracy. Okres wypowiedzenia zależy od stażu pracy jaki masz u tego pracodawcy. W twoim przypadku skoro pracujesz już rok to będzie to miesiąc. I pamiętaj że miesiąc w KP to nie 30 dni. Czyli jakbyś dostała wypowiedzenie w dowolnym dniu lipca to pracujesz do końca sierpnia.
anonim cytuj
08-12-2023
Czyli może mnie zwolnić bez podobania przyczyny i z miesięcznym wypowiedzeniem.
anonim cytuj
08-12-2023
Pracodawca ma też możliwość rozwiązania umowy o pracę w drodze porozumienia stron. Zezwala na to art. 30 § 1 pkt 1 - 2 Kodeksu pracy:
"Umowa o pracę rozwiązuje się:
1) na mocy porozumienia stron;
2) przez oświadczenie jednej ze stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia (rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem)".
Rozwiązanie umowy o pracę w drodze porozumienia stron jest czynnością prawną dwustronną, czyli Ty musisz się na to zgodzić. Jeżeli nie wyrazisz zgody, wtedy pracodawca wypowiada Ci umowę o pracę za wypowiedzeniem (art. 30 § 1 pkt 2 K.p.).
Znalazłem się w następującej sytuacji - po wynajęciu pokoju okazało się, że niestety będę zmuszony z niego zrezygnować z powodu losowej sytuacji rodzinnej. Umowa została zawarta na czas określony i z tego co rozumiem nie mogę jej wypowiedzieć w przypadkach innych niż wprost wskazane w umowie (w zasadzie wskazane są tylko przypadki dla wynajmującego więc rozumiem, że prawnie nie jestem w stanie w ogóle tej umowy wypowiedzieć). Rozmawiałem już z wy...
Posiadam z żoną wspólność majątkową. Zamierzamy w nie długim czasie zrobić u notariusza rozdzielność. Chciałbym poręczyć (zobowiązać się) żonie już teraz, że będę za nią spłacał kredyt który zaciągnęła na siebie. Jak to zrobić? Notariusz mówi, że takich umów nie robi i odsyła do kancelarii prawnej....
Witam. Syn dorosly ma problemy psychiczne. 2 lata temu przedawkowal narkotyki i był w szpitalu psych. Leczenie niby zakończono. Wyjechał 2 mce temu do pracy za granicę i dostałam tel.,że psychicznie coś nie tak. Mysli,że jest Bogiem., nie chodzi do pracy ,itp. Poprzednio narobił dużo długów. Mam zamiar go ściągnąć do Polski.
1. Czy mogę go przymusowo leczyć?
2 wysłać do szpitala?
3.Ubezwłasnowolnić?
Błagam o poradę...
Jest szansa na odzyskanie pożyczonych pieniędzy (przelew bankowy ) osoba nie kwapi się z ich oddaniem
Dodam ,że podane konto nie jest na osobę która pożyczała pieniądze....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: