Problem dot. aktu notarialnego.

Dzień dobry,
Jakiś czas temu został zawarty akt notarialny o pożyczkę od osoby prywatnej. Teraz pożyczkodawca twierdzi, że akt ten jest unieważniony, sam pojechał do notariusza bez udziału pożyczkobiorcy i unieważnił akt. Problem w tym, że nie ukazał żadnego dowodu unieważnienia aktu, żadnego dokumentu. Moje pytanie brzmi, czy można w jakiś sposób, u prawnika lub notariusza, dowiedzieć się jaki jest aktualny stan tego aktu, czy jest on unieważniony czy nadal aktualny, bez udziału pożyczkobiorcy? Czy pożyczkobiorca bez udziału pożyczkobiorcy może taki akt unieważnić?
anonim cytuj
24-08-2023
Dzień dobry,
Jakiś czas temu został zawarty akt notarialny o pożyczkę od osoby prywatnej. Teraz pożyczkodawca twierdzi, że akt ten jest unieważniony, sam pojechał do notariusza bez udziału pożyczkobiorcy i unieważnił akt. Problem w tym, że nie ukazał żadnego dowodu unieważnienia aktu, żadnego dokumentu. Moje pytanie brzmi, czy można w jakiś sposób, u prawnika lub notariusza, dowiedzieć się jaki jest aktualny stan tego aktu, czy jest on unieważniony czy nadal aktualny, bez udziału pożyczkobiorcy? Czy pożyczkobiorca bez udziału pożyczkobiorcy może taki akt unieważnić?

Zacznij od rozmowy z notariuszem u którego sporządzono umowę. Coś tu ewidentnie jest nie tak. Umowę można wypowiedzieć (o ile są podstawy) ale nie da się unieważnić.

anonim cytuj
24-08-2023
A co w przypadku, jeśli pożyczkodawca zgłosiłby, że dług został spłacony? Może to zrobić samodzielnie? Czy dokument mówiący o spłacie długu jest dostępny dla pożyczkobiorcy? Jeśli tak to gdzie można go otrzymać?

anonim cytuj
24-08-2023
jeśli pożyczkodawca zgłosiłby, że dług został spłacony?

To nic nie zmienia. Umowa istnieje nadal.
To nic nie zmienia. Umowa istnieje nadal.

Co zrobić? Notariusza nie interesuje czy ktoś wywiązał się z umowy czy nie. Jednostronne oświadczenie strony umowy nie ma mocy prawnej - tak na marginesie.
Czy dokument mówiący o spłacie długu jest dostępny dla pożyczkobiorcy?

Jak nie spłaciłeś, to takiego dokumentu nie ma.

anonim cytuj
24-08-2023
Akt notarialny, w związku z jego specyficzną naturą, nie jest unieważniany przez jednostronną wizytę jednej ze stron u notariusza. W świetle prawa polskiego:

Akt notarialny nie może być unieważniony w sposób jednostronny bez udziału obu stron.
Aby dowiedzieć się o aktualnym stanie aktu notarialnego, zaleca się kontakt z notariuszem, który ten akt sporządził. Notariusz ma obowiązek przechowywania kopii wszelkich aktów notarialnych.
W przypadku unieważnienia aktu notarialnego, muszą być spełnione konkretne przesłanki opisane w Kodeksie cywilnym i obie strony powinny być tego świadome oraz mieć możliwość uczestniczenia w procedurze unieważnienia.

Jeśli pożyczkodawca zgłasza, że dług został spłacony, ale pożyczkobiorca nie jest tego świadom:

Pożyczkodawca nie może samodzielnie zgłosić spłaty długu bez przedstawienia odpowiednich dowodów spłaty (np. potwierdzenia przelewu).
Dokument potwierdzający spłatę długu powinien być dostępny dla pożyczkobiorcy. Może on wystąpić z prośbą do pożyczkodawcy o przedstawienie takiego dokumentu.
W przypadku sporu dotyczącego spłaty długu, warto jest również kierować się postanowieniami zawartej umowy pożyczki.
Odpowiedź na post 4:
Dokładnie. Akt notarialny jest dokumentem, który potwierdza zawarcie umowy i jej treść, a nie spełnienie świadczenia wynikającego z umowy. Jednostronne oświadczenie pożyczkodawcy o spłacie długu nie ma mocy prawnej, jeśli nie zostało to potwierdzone odpowiednimi dowodami. Umowa będzie nadal obowiązywać do momentu rzeczywistego wykonania świadczenia przez pożyczkobiorcę. W przypadku wątpliwości co do spłaty, pożyczkobiorca powinien poprosić pożyczkodawcę o przedstawienie dowodu spłaty.

anonim cytuj
28-08-2023
Zakładając, że notariusz potwierdzi ważność aktu, a pożyczkodawca dalej będzie twierdził co innego i nie będzie chciał dostarczyć dowodów spłaty, jakie kroki mogę podjąć, żeby chronić swoje prawa i upewnić się, że nie zostanę niesłusznie oskarżony o niespłacenie długu? Czy istnieją jakieś instytucje lub procedury prawne, które mogą pomóc w takiej sytuacji?

anonim cytuj
28-08-2023
Jeśli pożyczkodawca nie dostarczy dowodów spłaty i dalej będzie twierdził co innego mimo potwierdzenia ważności aktu przez notariusza, istnieją pewne środki prawne, które możesz podjąć w celu ochrony swoich praw:

Składanie dowodów: Jeśli posiadasz jakiekolwiek dowody na to, że dług nie został spłacony (np. wyciągi bankowe, korespondencja z pożyczkodawcą), przechowuj je w bezpiecznym miejscu. Mogą one być przydatne w przyszłości, jeśli sprawa trafi do sądu.

Wezwanie do zapłaty: Możesz wysłać formalne wezwanie do zapłaty, w którym żądasz od pożyczkodawcy dostarczenia dowodów spłaty lub uregulowania długu w określonym terminie.

Mediacja: Jeśli pożyczkodawca nadal odmawia dostarczenia dowodów, można rozważyć skorzystanie z mediacji. Mediator pomoże obu stronom osiągnąć porozumienie bez konieczności udania się do sądu.

Pozew sądowy: Jeśli wszystkie powyższe kroki nie przyniosą rozwiązania, możesz rozważyć złożenie pozwu przeciwko pożyczkodawcy w celu potwierdzenia, że dług nie został spłacony i/lub żądania jego spłaty.

Ustawa o ochronie praw konsumenta: Jeśli jesteś konsumentem i pożyczkodawca jest przedsiębiorcą, możesz skorzystać z praw przewidzianych w Ustawie o ochronie praw konsumenta. W niektórych sytuacjach ta ustawa może oferować dodatkową ochronę przed nieuczciwymi praktykami.

Pamiętaj, aby w każdym z powyższych kroków postępować zgodnie z postanowieniami zawartej umowy pożyczki i przepisami prawa polskiego. W razie konieczności możesz również zwrócić się o pomoc do odpowiedniego organu nadzoru, który zajmuje się ochroną praw konsumentów.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy nauczycielowi przysługuje prawo do stawiania ocen ze sprawdzianu gdy uczeń był nieobecny
Szanowni Państwo, Mam pytania dotyczące zachowań nauczycieli w szkole. 1.Proszę o informację, czy nauczyciel w szkole ma prawo postawić uczniowi ocenę niedostateczną, za to że był nieobecny w szkole na sprawdzianie? Niezależnie od tego, czy jednego dnia nie było ucznia w szkole, czy przez dłuższy okres czasu. 2. Czy nauczycielowi przysługuje prawo do stawiania ocen za próbne matury i za testy diagnostyczne?...
Rozliczenie kosztów zużycia wody.
Mam pytanie bo dostałem ostatnio rozliczenie kosztów zużycia wody w bloku. Spółdzielnia mieszkaniowa poinformowała mnie ze "zgodnie z obowiązującym Regulaminem" (szczerze nikt chyba nie wie jaki jest regulamin) dokonała rozliczenia kosztów zużycia wody w oparciu wodomierzy, i po raz pierwszy oprócz wskazań wodomierzy indywidualnych w mieszkaniach dodano korektę do wskazań wodomierza zbiorczego, nie wiem o co chodzi jakim prawem oni nac...
Wspólność ustawowa.
Posiadam wraz z żoną 250,000zł (ustawowa wspólność majątkowa od kilku lat, mamy też wspólne dziecko), obecnie nie mamy domu/mieszkania tylko te pieniądze. Od moich rodziców otrzymałem kilka dni temu w darowiźnie tylko ja jako ich dziecko 250,000zł (z zerowym podatkiem - zgłoszone w urzędzie skarbowym, a darowizna tylko na mnie na moje indywidualne konto, które nie jest wspólne). Pytanie - czy jeśli za powyższą łączną sumę 500,000zł kupię z żoną...
Zmiana ceny usługi w czasie trwania umowy.
Od roku noszę aparat ortodontyczny. Dotychczas cena wizyty kontrolnej kosztowała mnie 150 zł, a dzisiaj na wizycie ortodontka poinformowała mnie że od następnej podnosi cenę do 200 zł. Czy w trakcie leczenia ortodonta może sobie podnieść cenę konsultacji skoro w umowie jest koszt 150 zł?...

Wyszukiwarka