Pozew o alimenty z zabezpieczeniem.

Witam . Sąd w odpowiedzi na pozew o alimenty z zabezpieczeniem wezwał do przedstawienia zobowiązań finansowych takich jakich kredyty czynsz raty pozwanego. Pozwany nie chce udostępnić takich informacji i bezczelnie się śmieje ze nie dostanę zabezpieczenia jeśli on mi tego nie udostępni . Co robić w takiej sytuacji? Pisać jego zobowiązania na "oko" ? Proszę o pomoc. Facet cały czas robi pod górę i cwaniakuje nie współpracuje.
anonim cytuj
19-10-2023
Kogo sąd wezwał? Jakie otrzymałaś pismo?
wezwał mnie bym napisała jakie miesięczne zobowiązania ma ojciec dziecka. Ja mam wskazać kwoty, o których nie mam pojęcia... tylko tyle ze nie ma innych alimentów a resztę ile płaci rat czynsz ile wynosi to nie mam pojęcia.

To tak napisz. Napisz, że według Twojej wiedzy nie ma innych niż alimenty zobowiązań.

anonim cytuj
19-10-2023
Dziwne, bo przedstawienie tych dokumentów leży w interesie pozwanego. To on powinien zostać zobowiązany przez sąd. Proszę w odpowiedzi napisać, że nic Pani nie wiadomo o takich zobowiązaniach, a pozwany odmówił udostępnienia tych dokumentów (będzie to na jego niekorzyść, bo sąd nie weźmie pod uwagę jego zobowiązań finansowych), a jednocześnie wnioskować o zobowiązanie pozwanego do przedstawienia rozliczenia PIT z ostatnich 2 lat, jak i zaświadczenia od pracodawcy o wynagrodzeniu z ostatnich 2 lat (dowody na Pani korzyść, by sąd miał podstawy do oszacowania jego możliwości zarobkowych oraz wysokości zabezpieczenia). Na Pani wniosek sąd zobowiąże go do tego i wtedy nie będzie mu do śmiechu.

anonim cytuj
19-10-2023
Sąd w odpowiedzi na pozew o alimenty z zabezpieczeniem wezwał do przedstawienia zobowiązań finansowych takich jakich kredyty czynsz raty pozwanego. Pozwany nie chce udostępnić takich informacji i bezczelnie się śmieje ze nie dostanę zabezpieczenia jeśli on mi tego nie udostępni.

W sytuacji, gdy sąd wezwał powódkę do przedstawienia zobowiązań finansowych pozwanego, a powódka nie posiada takich informacji, należy odpowiedzieć w sposób prawdomówny. Zatem warto napisać, że nie posiada się wiedzy na temat dokładnych kwot zobowiązań finansowych pozwanego. Zgodnie z art. 227 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, strona jest obowiązana mówić prawdę, a jej oświadczenia powinny być zgodne z rzeczywistością.

Dziwne, bo przedstawienie tych dokumentów leży w interesie pozwanego.

Dokładnie. Jeżeli pozwany nie przedstawi wymaganych informacji, sąd nie będzie miał podstawy, aby uwzględnić jego zobowiązania finansowe przy ustalaniu kwoty alimentów, co może skutkować wyższym zasądzeniem alimentów.

W odpowiedzi na postulat sądu można również dodać wniosek o zobowiązanie pozwanego do przedstawienia rozliczenia PIT z ostatnich 2 lat oraz zaświadczenia od pracodawcy o wynagrodzeniu z ostatnich 2 lat. Pozwoli to na lepsze oszacowanie możliwości finansowych pozwanego. Zgodnie z art. 227 Kodeksu postępowania cywilnego sąd może zobowiązać stronę do przedłożenia określonych dokumentów. W sytuacji, gdy pozwany odmówi przedstawienia takich dokumentów, sąd może traktować to na jego niekorzyść.

Podsumowując, ważne jest, aby odpowiadać sądowi prawdomównie, wskazując jednocześnie na brak współpracy ze strony pozwanego i składając odpowiednie wnioski mające na celu ustalenie jego sytuacji finansowej.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy na czas określony.
Dzień dobry, jakie konsekwencje ma zapis (umowa najmu na czas określony, na 1 rok): Wynajmujący ma prawo zatrzymać kaucję w przypadku : - rozwiązania umowy przez najemcę przed upływem okresu na jaki umowa została zawarta. Nie ma żadnych konkretnych dat, czy to oznacza, że jeśli wypowiem teraz umowę, nie płacąc za czynsz, kaucja zostanie u właściciela. Tylko jak tu rozumieć terminy ? Do kiedy mam czas na wyprowadzkę, od kiedy to się liczy do ki...
Prace społeczne.
Witam. Co grozi osobie, która ma zasądzone prace społeczne, ale nie wykona pełnych godzin? Mam tu na myśli przypadek, gdzie dwa miesiące prace były odrobione po 25/h (taki wyrok), ale w trzecim będzie to już 10,15 albo tylko 20h. Czy w takim przypadku już można siedzieć na walizkach i czekać na eskortę do więzienia? Czytałem, że nawet najbardziej uzasadnione tłumaczenie takiego stanu rzeczy kończy się na zamianie z ograniczenia w pozbawienie woln...
Kradzież w sklepie.
Wraz z chłopakiem dokonaliśmy kradzieży w sklepie… wiem to głupie pierwszy raz wpadliśmy na tak głupi pomysł, nigdy nie byliśmy karani. Sprawa wygląda tak że na monitoringu widać jak chodzimy po sklepie pakujemy różne rzeczy wspólnie do koszyka i pod koniec chłopak chowa jedna rzecz pod koszulkę, ja nigdy nic nie ukradłam i wtedy teoretycznie też nic ze sklepu nie wyniosłam nic nie płacąc, policja twierdzi ze stawia mi takie same zarzuty jak chło...
Pismo od komornika.
Co zrobić w sytuacji, gdzie dostałem pismo od komornika o wszczęciu postępowania, ale za Chiny ludowe nie wiem o co chodzi, jest jeszcze w sprawie druga osoba, o tym samym nazwisku, dzwoniliśmy do osoby która złożyła jakieś wnioski znaleźliśmy ją w Internecie, ale ona nic o mnie nie wie, tylko o innej osobie o tym samym imieniu i nazwisku. To nie moje długi, a jest podane moje imię nazwisko oraz adres, gdzie składać skargę? Chcą ode mnie wyłudzić...

Wyszukiwarka