Pozew o alimenty z zabezpieczeniem.

Witam . Sąd w odpowiedzi na pozew o alimenty z zabezpieczeniem wezwał do przedstawienia zobowiązań finansowych takich jakich kredyty czynsz raty pozwanego. Pozwany nie chce udostępnić takich informacji i bezczelnie się śmieje ze nie dostanę zabezpieczenia jeśli on mi tego nie udostępni . Co robić w takiej sytuacji? Pisać jego zobowiązania na "oko" ? Proszę o pomoc. Facet cały czas robi pod górę i cwaniakuje nie współpracuje.
anonim cytuj
19-10-2023
Kogo sąd wezwał? Jakie otrzymałaś pismo?
wezwał mnie bym napisała jakie miesięczne zobowiązania ma ojciec dziecka. Ja mam wskazać kwoty, o których nie mam pojęcia... tylko tyle ze nie ma innych alimentów a resztę ile płaci rat czynsz ile wynosi to nie mam pojęcia.

To tak napisz. Napisz, że według Twojej wiedzy nie ma innych niż alimenty zobowiązań.

anonim cytuj
19-10-2023
Dziwne, bo przedstawienie tych dokumentów leży w interesie pozwanego. To on powinien zostać zobowiązany przez sąd. Proszę w odpowiedzi napisać, że nic Pani nie wiadomo o takich zobowiązaniach, a pozwany odmówił udostępnienia tych dokumentów (będzie to na jego niekorzyść, bo sąd nie weźmie pod uwagę jego zobowiązań finansowych), a jednocześnie wnioskować o zobowiązanie pozwanego do przedstawienia rozliczenia PIT z ostatnich 2 lat, jak i zaświadczenia od pracodawcy o wynagrodzeniu z ostatnich 2 lat (dowody na Pani korzyść, by sąd miał podstawy do oszacowania jego możliwości zarobkowych oraz wysokości zabezpieczenia). Na Pani wniosek sąd zobowiąże go do tego i wtedy nie będzie mu do śmiechu.

anonim cytuj
19-10-2023
Sąd w odpowiedzi na pozew o alimenty z zabezpieczeniem wezwał do przedstawienia zobowiązań finansowych takich jakich kredyty czynsz raty pozwanego. Pozwany nie chce udostępnić takich informacji i bezczelnie się śmieje ze nie dostanę zabezpieczenia jeśli on mi tego nie udostępni.

W sytuacji, gdy sąd wezwał powódkę do przedstawienia zobowiązań finansowych pozwanego, a powódka nie posiada takich informacji, należy odpowiedzieć w sposób prawdomówny. Zatem warto napisać, że nie posiada się wiedzy na temat dokładnych kwot zobowiązań finansowych pozwanego. Zgodnie z art. 227 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, strona jest obowiązana mówić prawdę, a jej oświadczenia powinny być zgodne z rzeczywistością.

Dziwne, bo przedstawienie tych dokumentów leży w interesie pozwanego.

Dokładnie. Jeżeli pozwany nie przedstawi wymaganych informacji, sąd nie będzie miał podstawy, aby uwzględnić jego zobowiązania finansowe przy ustalaniu kwoty alimentów, co może skutkować wyższym zasądzeniem alimentów.

W odpowiedzi na postulat sądu można również dodać wniosek o zobowiązanie pozwanego do przedstawienia rozliczenia PIT z ostatnich 2 lat oraz zaświadczenia od pracodawcy o wynagrodzeniu z ostatnich 2 lat. Pozwoli to na lepsze oszacowanie możliwości finansowych pozwanego. Zgodnie z art. 227 Kodeksu postępowania cywilnego sąd może zobowiązać stronę do przedłożenia określonych dokumentów. W sytuacji, gdy pozwany odmówi przedstawienia takich dokumentów, sąd może traktować to na jego niekorzyść.

Podsumowując, ważne jest, aby odpowiadać sądowi prawdomównie, wskazując jednocześnie na brak współpracy ze strony pozwanego i składając odpowiednie wnioski mające na celu ustalenie jego sytuacji finansowej.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Zostałem obrażony przez wpisy na Facebooku. Nie zostało podane moje imię i nazwisko, czy w tej sytuacji kwalifikuje się to aby zgłosić to zdarzenie na policję?
Zostałem obrażony przez wpisy na Facebooku, z kontekstu postów i komentarzy widać że mowa o mnie. Nie zostało podane moje imię i nazwisko ale inicjały. Czy w tej sytuacji kwalifikuje się to aby zgłosić to zdarzenie na policję?...
Czy musze podać powód przy zrzekaniu się spadku?
Cześć Mój ojecic zmarł 25.wrzesnia tego roku. Mam już akt zgonu i chciałabym napisać do sądu o zrzeknięcie sie majątku po nim. Był bezdomny i niczego nie miał oprócz długów zapewne. Nie miałam z nim żadnego kontaktu od kilkunastu lat, był pozbawiony praw do mnie kiedy byłam nieletnia. Czy ja mogę napisać o odrzucenie spadku bez żadnego powodu? Nie minęło jeszcze pół roku i już nie wiem czy mam powody jakieś pisać i czy bez nich sąd przyjmie mó...
Dziedziczenie mieszkania.
Czy jeżeli ktoś w testamencie otrzymuje mieszkanie to jest to równoznaczne z otrzymaniem mieszkania z całym jego wyposażeniem, zawartością, zwierzętami zmarłej osoby?...
Odrzucenie spadku, a pobieranie emerytury.
Cześć, mam taką zagwozdkę. Tydzień temu zmarł mój Dziadek, miał sporo długów, ale żadnego majątku trwałego, nie miał mieszkania, auta itp. Wysokość jego emerytury jest wyższa niż Babci, więc z tego co słyszałam to Babcia będzie mogła pobierać jego emeryturę. Ale tak się zastanawiam, czy jeśli Babcia odrzuci spadek to dalej będzie mogła pobierać jego emeryturę, czy to się wyklucza?...

Wyszukiwarka