Pozew o alimenty z zabezpieczeniem.

Witam . Sąd w odpowiedzi na pozew o alimenty z zabezpieczeniem wezwał do przedstawienia zobowiązań finansowych takich jakich kredyty czynsz raty pozwanego. Pozwany nie chce udostępnić takich informacji i bezczelnie się śmieje ze nie dostanę zabezpieczenia jeśli on mi tego nie udostępni . Co robić w takiej sytuacji? Pisać jego zobowiązania na "oko" ? Proszę o pomoc. Facet cały czas robi pod górę i cwaniakuje nie współpracuje.
anonim cytuj
19-10-2023
Kogo sąd wezwał? Jakie otrzymałaś pismo?
wezwał mnie bym napisała jakie miesięczne zobowiązania ma ojciec dziecka. Ja mam wskazać kwoty, o których nie mam pojęcia... tylko tyle ze nie ma innych alimentów a resztę ile płaci rat czynsz ile wynosi to nie mam pojęcia.

To tak napisz. Napisz, że według Twojej wiedzy nie ma innych niż alimenty zobowiązań.

anonim cytuj
19-10-2023
Dziwne, bo przedstawienie tych dokumentów leży w interesie pozwanego. To on powinien zostać zobowiązany przez sąd. Proszę w odpowiedzi napisać, że nic Pani nie wiadomo o takich zobowiązaniach, a pozwany odmówił udostępnienia tych dokumentów (będzie to na jego niekorzyść, bo sąd nie weźmie pod uwagę jego zobowiązań finansowych), a jednocześnie wnioskować o zobowiązanie pozwanego do przedstawienia rozliczenia PIT z ostatnich 2 lat, jak i zaświadczenia od pracodawcy o wynagrodzeniu z ostatnich 2 lat (dowody na Pani korzyść, by sąd miał podstawy do oszacowania jego możliwości zarobkowych oraz wysokości zabezpieczenia). Na Pani wniosek sąd zobowiąże go do tego i wtedy nie będzie mu do śmiechu.

anonim cytuj
19-10-2023
Sąd w odpowiedzi na pozew o alimenty z zabezpieczeniem wezwał do przedstawienia zobowiązań finansowych takich jakich kredyty czynsz raty pozwanego. Pozwany nie chce udostępnić takich informacji i bezczelnie się śmieje ze nie dostanę zabezpieczenia jeśli on mi tego nie udostępni.

W sytuacji, gdy sąd wezwał powódkę do przedstawienia zobowiązań finansowych pozwanego, a powódka nie posiada takich informacji, należy odpowiedzieć w sposób prawdomówny. Zatem warto napisać, że nie posiada się wiedzy na temat dokładnych kwot zobowiązań finansowych pozwanego. Zgodnie z art. 227 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, strona jest obowiązana mówić prawdę, a jej oświadczenia powinny być zgodne z rzeczywistością.

Dziwne, bo przedstawienie tych dokumentów leży w interesie pozwanego.

Dokładnie. Jeżeli pozwany nie przedstawi wymaganych informacji, sąd nie będzie miał podstawy, aby uwzględnić jego zobowiązania finansowe przy ustalaniu kwoty alimentów, co może skutkować wyższym zasądzeniem alimentów.

W odpowiedzi na postulat sądu można również dodać wniosek o zobowiązanie pozwanego do przedstawienia rozliczenia PIT z ostatnich 2 lat oraz zaświadczenia od pracodawcy o wynagrodzeniu z ostatnich 2 lat. Pozwoli to na lepsze oszacowanie możliwości finansowych pozwanego. Zgodnie z art. 227 Kodeksu postępowania cywilnego sąd może zobowiązać stronę do przedłożenia określonych dokumentów. W sytuacji, gdy pozwany odmówi przedstawienia takich dokumentów, sąd może traktować to na jego niekorzyść.

Podsumowując, ważne jest, aby odpowiadać sądowi prawdomównie, wskazując jednocześnie na brak współpracy ze strony pozwanego i składając odpowiednie wnioski mające na celu ustalenie jego sytuacji finansowej.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Kolizja w czasie pracy samochodem służbowym.
Witam, Mam taka sytuację. Byłam zatrudniona w pewnej firmie jako magazynier, sprzedawca ale w rzeczywistości pracowałam jako kierowca (badania miałam zrobione). Przywiozłam towar pod sklep, miejsce przy drzwiach ma znak zakazu parkowania ale właściciel terenu jak stajemy na kilka minut z towarem nie czepia się. Przyjechałam, wyładowałam towar, popatrzyłam w lusterka było pusto (bo za mną też jest zakaz parkowania), odpaliłam silnik, zapaliłam św...
Zakłócanie ciszy nocnej, zo robić?
Wczoraj wprowadziłam się wraz z mężem do świeżo kupionego mieszkania i okazało się, że nad nami od niedawna mieszka patologia.. Całą noc nie spałam przez ich libację alkoholową, myślałam, że może w końcu pójdą spać, ale nie. Około 10 tak zaczęli się drzeć, ktoś tam krzyczał „ałaaaa”, czymś zaczęli rzucać. Zadzwoniłam na policję i zgłosiłam jako przemoc domowa. Przyjechali, byli z 10 minut, pojechali i powtórka z rozrywki.. Dodatkowo przed wprowad...
Ukończenie szkoły, zakończenie renty, umowa zlecenie
Witam, Opiszę sytuację. W lipcu ukończyłam szkołę i zakończyła mi się renta. Pracowałam na umowę zlecenie. Nikt nie poinformował mnie o przymusie dostarczenia zaświadczenia o ukończeniu studiów i zakończeniu renty. Dziś otrzymałam telefon że z mojej winy została naliczona nieodpłatna, składki i muszę oddać 582 zł pracodawcy za lipiec i sierpień i naliczą jeszcze za wrzesień i październik. Czy coś takiego jest legalne ? Co mogę zrobić w takiej sy...
kolizja - nowe dowody
Brałam udział w kolizji, w której policja stwierdziła moje sprawstwo i zarzuciła mi wykroczenie z art. 86 par. 1 k.w. Nie przyjęłam mandatu. Dzień później pozyskałam nagranie z kamery monitoringu, z którego wynika wina tego drugiego kierowcy. Złożyłam nagranie na Policji i złożyłam wyjaśnienia. Policja stwierdziła, że faktycznie popełnili błąd, ale nic nie może już zrobić i i tak musi skierować sprawę do Sądu, który mnie uniewinni. Co mogę zrobić...

Wyszukiwarka