Podział nakładów za remont w związku nieformalnym.

Cześć! Chłopak posiada mieszkanie, w którym mieszkamy razem - jednak teraz będziemy je remontować za moje pieniądze (ok. 70 tyś). Jak się zabezpieczyć gdybyśmy się rozstali ? - dodam od razu, że dodanie mnie jako współwłaściciela z % udziałem nie wchodzi w grę.
anonim cytuj
11-08-2023
Cześć! Zabezpieczenie się finansowo w takiej sytuacji jest ważne, szczególnie jeśli planujesz inwestować dużą sumę pieniędzy w remont mieszkania, które jest własnością twojego chłopaka. Choć nie jestem prawnikiem, mogę podać kilka ogólnych sugestii, które mogą Ci pomóc w tej sytuacji:
1. Umowa pisemna: Przed przystąpieniem do remontu, warto sporządzić umowę pisemną między tobą a chłopakiem, w której precyzyjnie zostaną opisane warunki finansowe i prawnego statusu twojej inwestycji w remont. W umowie można określić, że środki finansowe, które wkładasz w remont, stanowią formę pożyczki lub zaliczki na przyszłą sprzedaż nieruchomości.
2. Faktury i dowody płatności: Zachowuj wszystkie dokumenty związane z płatnościami za remont, takie jak faktury, rachunki bankowe, dowody przelewu itp. To pomoże w przyszłości potwierdzić, że inwestowałaś swoje środki w remont.
3. Ewidencja prac i materiałów: Dobrze jest prowadzić szczegółową ewidencję prac remontowych oraz wykorzystanych materiałów. To również może pomóc udokumentować, że włożyłaś znaczący wkład w poprawę nieruchomości.
4. Wspólna umowa remontowa: Jeśli nie chcesz zostać współwłaścicielką mieszkania, ale nadal chcesz zabezpieczyć swoje interesy, można rozważyć sporządzenie wspólnej umowy remontowej. W takiej umowie można ustalić, że w zamian za środki finansowe na remont, w przypadku ewentualnego rozstania, będziesz uprawniona do otrzymania zwrotu części poniesionych kosztów lub innych ustalonych warunków.
5. Porada prawna: Warto skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie nieruchomości lub umowach, aby doprecyzować szczegóły i opracować umowę, która najlepiej będzie chronić twoje interesy jeśli owej umowy nie jesteś w stanie sama napisać.

anonim cytuj
11-08-2023
Spisz umowę zwrotu u notariusza razem z chłopakiem. Ze w razie twojej wyprowadzki jest zobowiązany ci zwrócić pieniądze i oczywiście za wszystko co kupisz i usługi remontowe bierz faktory imienne.

anonim cytuj
11-08-2023
Cześć! Chłopak posiada mieszkanie, w którym mieszkamy razem - jednak teraz będziemy je remontować za moje pieniądze (ok. 70 tyś). Jak się zabezpieczyć gdybyśmy się rozstali ? - dodam od razu, że dodanie mnie jako współwłaściciela z % udziałem nie wchodzi w grę.

W celu zabezpieczenia się przed ewentualną stratą finansową w przyszłości, istnieje kilka możliwości:

Zawarcie umowy o zwrocie nakładów: W tej umowie można określić, że środki finansowe, które wkładasz w remont, stanowią formę pożyczki na potrzeby remontu, z obowiązkiem zwrotu w przypadku rozstania. Taka umowa powinna zawierać dokładny opis zakresu prac, wartość wkładu finansowego oraz warunki i termin zwrotu środków.

Zachowanie faktur i dokumentacji: Jak sugerowano wcześniej, warto zachować wszystkie dokumenty potwierdzające poniesienie przez Ciebie kosztów na remont. Będzie to niezbędne w przypadku ewentualnego dochodzenia swoich praw w sądzie.

Umowa przed notariuszem: Aby nadać umowie wyższą moc prawną, można rozważyć jej sporządzenie u notariusza. Koszty notarialne mogą być nieco wyższe, ale dają pewność co do formy i treści umowy.

Ewidencja prac: Prowadzenie dokładnej ewidencji zakresu i wartości prac remontowych to kolejny sposób na udokumentowanie wkładu w nieruchomość.

Jeśli zdecydujesz się na zawarcie umowy, warto w niej uwzględnić również kwestię ewentualnego wzrostu wartości nieruchomości w wyniku przeprowadzonego remontu oraz określić sposób podziału ewentualnego zysku w przypadku sprzedaży nieruchomości w przyszłości.

anonim cytuj
11-08-2023
Dzięki za odpowiedzi. Czytałam, że są różne typy umów - czy taka umowa o zwrocie nakładów jest taka sama jak umowa pożyczki? I jak to jest z tym notariuszem - czy muszę koniecznie ją u niego sporządzać, czy wystarczy zwykła forma pisemna? Wspominasz o wzroście wartości nieruchomości po remontach - czy w umowie mogę również określić, że jeśli mieszkanie zostanie sprzedane za wyższą cenę dzięki temu remoncie, będę miała prawo do pewnej procentowej części z tej różnicy w cenie?

anonim cytuj
11-08-2023
Czytałam, że są różne typy umów - czy taka umowa o zwrocie nakładów jest taka sama jak umowa pożyczki?

Nie, umowa o zwrocie nakładów i umowa pożyczki to dwa różne typy umów.

Umowa pożyczki polega na przekazaniu przez jedną stronę (pożyczkodawcę) drugiej stronie (pożyczkobiorcy) określonej kwoty pieniędzy lub określonych rzeczy z zastrzeżeniem, że zostaną one zwrócone. Regulowana jest przez Kodeks cywilny w art. 720 i następnych.

Z kolei umowa o zwrocie nakładów polega na tym, że jedna strona dokonuje nakładów (np. w formie prac remontowych) na rzecz drugiej strony z zastrzeżeniem, że zostaną one zwrócone w określony sposób.

I jak to jest z tym notariuszem - czy muszę koniecznie ją u niego sporządzać, czy wystarczy zwykła forma pisemna?

Forma pisemna jest wystarczająca dla ważności większości umów cywilnoprawnych, w tym umowy o zwrocie nakładów czy umowy pożyczki. Jednak zawarcie umowy przed notariuszem nadaje jej większą moc prawną i autentyczność, co może być przydatne w ewentualnych sporach sądowych. Jeśli zdecydujesz się na tę formę, umowa będzie miała charakter aktu notarialnego, co dodatkowo może ułatwić jej egzekwowanie.

Wspominasz o wzroście wartości nieruchomości po remontach - czy w umowie mogę również określić, że jeśli mieszkanie zostanie sprzedane za wyższą cenę dzięki temu remoncie, będę miała prawo do pewnej procentowej części z tej różnicy w cenie?

Tak, możesz zawrzeć w umowie klauzulę dotyczącą podziału zysku ze wzrostu wartości nieruchomości w wyniku przeprowadzonego remontu. W umowie należy dokładnie określić, jak będzie wyglądał ten podział (np. w postaci procentowej wartości zysku) oraz jak zostanie ustalony wzrost wartości mieszkania (na przykład na podstawie oceny rzeczoznawcy majątkowego). Ponadto warto zawrzeć mechanizm określający, w jaki sposób będzie dokonany podział zysku w przypadku sprzedaży mieszkania.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy sprzedający może odmówić przyjęcia reklamacji z uwagi na brak załączonych zdjęć?
Sprzedający odmawia przyjęcia reklamacji z uwagi na brak załączonych zdjęć dokumentujących problem. Wgrywanie przez system na www nie jest możliwe (wyskakuje komunikat z błędami). Zgłoszono ten problem manualno/techniczny sprzedającemu przez telefon. Ten poprosił o wysłanie zdjęć na maila. Tak też się stało. Jednak o dziwo sprzedawca zwrotnie poprosił o ponowne przesłanie zdjęć przez stronę www. Poirytowała mnie sytuacja bo problem nie jest rozwi...
Zalecenie pracy zdalnej.
Jestem zatrudniony na umowę o prace na czas nieokreślony, w systemie pracy hybrydowej, dwa dni w tygodniu muszę pracować z biura. Pracodawca uznaje całkowitą prace z domu w przypadku opieki nad dzieckiem do lat 3, opieki nad osobą niepełnosprawną oraz po zaleceniu od lekarza aby wykonywać prace zdalnie. Jak rozumiem w zgodzie z prawem pracy Rz. Polskiej. Chciałem postarać się o zalecenie lekarskie o wykonywaniu pracy zdalnej, Czy może to zrobić ...
Kiedy można wystąpić o zakaz zbliżania się?
W jaki sposób mogę złożyć wniosek o zakaz zbliżania się do mnie przez mojego byłego męża?...
Wynajmujemy mieszkanie na umowę na czas nieokreślony. Informacja o chęci wypowiedzenia umowy prawdopodobnie z powodu podwyżki na którą się nie zgodziliśmy.
Dzień dobry, mam pytanie. Wynajmujemy mieszkanie na umowę na czas nieokreślony. 31 lipca dostalismy informacje o chęci wypowiedzenia umowy wynajmu mieszkania. Na zdjęciu wypowiedzenia znajduje się brak powodu, jednak zakładam, że wynika to z chęci podwyżki o 150% podwyżki czynszu, na którą się nie zgodziliśmy. Moje pytanie brzmi: Czy wypowiedzenie jest skuteczne? Czy istnieje coś takiego jak umowa na czas nieokreślony z jednomiesięcznym wypowie...

Wyszukiwarka