Jakie są konsekwencje za jazdę pod wpływem alkoholu?

Pytanie odnośnie spowodowania wypadku/kolizji pod wpływem alkoholu (obrażenia innych uczestników poniżej 7 dni) - jakie konsekwencje się z tym wiążą oprócz zabrania prawa jazdy oraz pokrywania koszów ubezpieczenia?
anonim cytuj
15-11-2023
1. A dokładnie jakie obrażenia odnieśli pokrzywdzeni w wypadku?
2. Pod wpływem alkoholu, czyli? jaki wynik badania na alkomacie?

anonim cytuj
15-11-2023
ogólnie nie dotyczy to mnie tylko osobę z rodziny a od niej ciężko uzyskać informacje, ale z tego co mi wiadomo:
Ad. 1 Chyba nawet nie jechali karetką do szpitala, tyle tylko wiem na chwilę obecną
Ad. 2 Na stronie policji pisze 0.6 mg/l

anonim cytuj
15-11-2023
2. Sprawca popełnił przestępstwo z art. 178a par 1 kk - kara do 3 lat pozbawienia wolności, zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych min. 3 max. 15 lat, świadczenie pieniężne min. 5 max. 60 tys zł.
Do pełnej odpowiedzi potrzeba mi danych o które pytam w pkt 1.
Najogólniej - w zależności od kwalifikacji obrażeń ciała sprawca oprócz powyższego będzie odpowiadał albo za przestępstwo z art. 177 par. 1 kk albo za wykroczenie z art. 86 par. 2 kw.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Kolizja parkingowa.
Hej słuchajcie, spowodowałem kolizję (drobna obcierka parkingowa). Jestem w kontakcie z drugim kierowcą i szukamy najlepszego rozwiązania czy pisać oświadczenie czy dogadać się między sobą. Jakie konsekwencje poniosę z tego tytułu jeśli napiszemy oświadczenie dla ubezpieczalni? O ile droższe ubezpieczenie i na jak długo będę miał przez kolejne lata? Płacę 600-800 zł od kilku lat za auto....
Zleceniodawca obciążył stratami pracowników.
Pracowałem na umowę zlecenie rok temu w punkcie sprzedaży detalicznej. Nie otrzymałem zapłaty, ponieważ jedna z pracownic ukradła część towaru ze sklepu (przeciwko niej trwa sprawa karna w sądzie, do części kradzieży się przyznała), a zleceniodawca obciążył stratami pracowników zabierając im pensje. Sprawa trafiła do sądu cywilnego, sąd zasądził od zleceniodawcy na moją rzecz należne wynagrodzenie. Wyrok się uprawomocnił, poinformowałem zleceniod...
Dział spadku a choroba jednego ze spadkobierców
Co w przypadku gdy jeden ze spadkobierców jest chory - ma Alzheimera. ? Babcia nie poukladala spraw spadkowych przed śmiercią- zmarła nagle. Dziadek został sam. Nie podejmuje żadnych decyzji . Nie dysponuje i nie rozporządza pieniedzmi- opiekuje się nim ja( wnuczka ) i wujek. Chce założyć sprawdzę o nabycie spadku . Jak to będzie z dziadkiem ? ...
Jak odzyskać pożyczone pieniądze?
Witam. Mam pytanie jak odzyskać dług. Otóż Rok temu moja partnerka pożyczyła ode mnie pewną kwotę pieniędzy. Krótko po tym rozstaliśmy się, a ona dała mi na piśmie oświadczenie, że będzie oddawała dług w ratach. Niestety przestała oddawać, zmieniła numer telefonu i nie wiem nawet gdzie teraz mieszka. W jaki sposób mogę odzyskać swoje pieniądze? Nie wiem jak się do tego zabrać. Jedyne co mam to odręcznie napisane oświadczenie z numerem dowodu i nu...

Wyszukiwarka