Jakie są konsekwencje za jazdę pod wpływem alkoholu?
Pytanie odnośnie spowodowania wypadku/kolizji pod wpływem alkoholu (obrażenia innych uczestników poniżej 7 dni) - jakie konsekwencje się z tym wiążą oprócz zabrania prawa jazdy oraz pokrywania koszów ubezpieczenia?
1. A dokładnie jakie obrażenia odnieśli pokrzywdzeni w wypadku?
2. Pod wpływem alkoholu, czyli? jaki wynik badania na alkomacie?
anonim cytuj
15-11-2023
ogólnie nie dotyczy to mnie tylko osobę z rodziny a od niej ciężko uzyskać informacje, ale z tego co mi wiadomo:
Ad. 1 Chyba nawet nie jechali karetką do szpitala, tyle tylko wiem na chwilę obecną
Ad. 2 Na stronie policji pisze 0.6 mg/l
anonim cytuj
15-11-2023
2. Sprawca popełnił przestępstwo z art. 178a par 1 kk - kara do 3 lat pozbawienia wolności, zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych min. 3 max. 15 lat, świadczenie pieniężne min. 5 max. 60 tys zł.
Do pełnej odpowiedzi potrzeba mi danych o które pytam w pkt 1.
Najogólniej - w zależności od kwalifikacji obrażeń ciała sprawca oprócz powyższego będzie odpowiadał albo za przestępstwo z art. 177 par. 1 kk albo za wykroczenie z art. 86 par. 2 kw.
Czy jest to możliwe wedle prawa, że osoba mieszkająca w ośrodku rehabilitacyjno opiekuńczym nie ma środków do życia? Nie jest w stanie sobie kupić mydła, papieru toaletowego czy pasty do zębów, nie wspomnę o bieliźnie. Z tego co wiem odebrano jej prawo do zasiłku 500 plus dla niepełnosprawnych, natomiast kwota pobierana za pobyt nie została zmniejszona adekwatnie do jednego dochodu - stałego zasiłku z zusu. Wzrosły również opłaty za leki, stąd br...
Mam pytanie. W 2018 roku miałam dwa wyroki. Jeden skończył się grzywną, drugi odróbkami. Grzywna została zapłacona, odróbki wykonane i wszystko zamknięte. Aktualnie mój partner przebywa w ZK i moje pytanie brzmi. Czy z racji tego, że miałam kiedyś konflikt z prawem może być problem z widzeniem? Dodam, że skazana nigdy nie byłam...
6 lat temu wynajęłam mieszkanie od znajomej (ja i dzieci na ten moment 10 i 20 lat).
Na początku miałyśmy umowę pisemną.
Potem jakoś nie było okazji, więc tak sobie mieszkamy (umowa słowna).
Mieszkanie dostała moja znajoma i jej mąż w prezencie ślubnym (nie wiem kto jest właścicielem).
I teraz, właściciele się rozwodzą, on nie ma gdzie mieszkać i mówi, że przejmie to mieszkanie. Czy tak można bez żadnej informacji dla najemcy? Wiem, że to nie...
Ponad 20 lat temu kupiłem 50% udział w domu z działką. Pozostali współwłaściciele nie żyją. Część działki była nie ogrodzona (z niewiadomych przyczyn ogrodzenie było poprowadzone przez środek działki), co jakiś czas kosił ją nasz sąsiad. Po pewnym czasie sąsiad ogrodził od drogi asfaltowej swoja i jednocześnie część mojej działki, na której zasadził świerki. Teraz przyszedł do mnie i oświadczył, że będzie chciał ją zasiedzieć. Z tego co dowiedzia...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: