Jakie są konsekwencje za jazdę pod wpływem alkoholu?

Pytanie odnośnie spowodowania wypadku/kolizji pod wpływem alkoholu (obrażenia innych uczestników poniżej 7 dni) - jakie konsekwencje się z tym wiążą oprócz zabrania prawa jazdy oraz pokrywania koszów ubezpieczenia?
anonim cytuj
15-11-2023
1. A dokładnie jakie obrażenia odnieśli pokrzywdzeni w wypadku?
2. Pod wpływem alkoholu, czyli? jaki wynik badania na alkomacie?

anonim cytuj
15-11-2023
ogólnie nie dotyczy to mnie tylko osobę z rodziny a od niej ciężko uzyskać informacje, ale z tego co mi wiadomo:
Ad. 1 Chyba nawet nie jechali karetką do szpitala, tyle tylko wiem na chwilę obecną
Ad. 2 Na stronie policji pisze 0.6 mg/l

anonim cytuj
15-11-2023
2. Sprawca popełnił przestępstwo z art. 178a par 1 kk - kara do 3 lat pozbawienia wolności, zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych min. 3 max. 15 lat, świadczenie pieniężne min. 5 max. 60 tys zł.
Do pełnej odpowiedzi potrzeba mi danych o które pytam w pkt 1.
Najogólniej - w zależności od kwalifikacji obrażeń ciała sprawca oprócz powyższego będzie odpowiadał albo za przestępstwo z art. 177 par. 1 kk albo za wykroczenie z art. 86 par. 2 kw.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Zniszczenie mienia.
Witam, mam problem z facetem, który zniszczył mi ogrodzenie ciągnikiem rolniczym. Niby chce mi zwrócić pieniądze, ale stawia mi warunek żeby mu oddać uszkodzone przęsła ( to jest moje mienie więc nie bardzo mi się to uśmiecha mimo, że to jest uszkodzone), a pieniądze to zadośćuczynienie za wyrządzone straty. Czy on w tym przypadku może żądać zwrotu starych przęseł?...
Zmiana nazwiska dziecka.
Zmiana nazwiska dziecka Prawa ograniczone Rozwód Czy mogę spróbować chociaż zmienić nazwisko synkowi na moje? Ojciec biologiczny zniknął, od 3 lat go nie ma w życiu dziecka, zaczął zwracać uwagę na to, że ma inne nazwisko niż ja. Czy można to jakoś załatwić? Jakiś wniosek?...
Zabrane prawo jazdy za brak okularów.
Witajcie, muszę się zgłosić na policję w związku z zawiadomieniem przez ŻW, brak okularów na nosie podczas jazdy. Okulary przy sobie miałem. Mam kilka pytań. Czy to policja już zatrzymuje prawo jazdy, czy do czasu rozprawy w sądzie jeszcze będę je posiadał? Jest jakaś nadzieja, że z prawnikiem uda się ugrać żeby nie zatrzymywali prawka? Jest jakaś wg rozprawa czy po prostu przyjdzie wyrok?...
Zwrot kaucji najemcy.
Znalazłem się w następującej sytuacji - po wynajęciu pokoju okazało się, że niestety będę zmuszony z niego zrezygnować z powodu losowej sytuacji rodzinnej. Umowa została zawarta na czas określony i z tego co rozumiem nie mogę jej wypowiedzieć w przypadkach innych niż wprost wskazane w umowie (w zasadzie wskazane są tylko przypadki dla wynajmującego więc rozumiem, że prawnie nie jestem w stanie w ogóle tej umowy wypowiedzieć). Rozmawiałem już z wy...

Wyszukiwarka