Czy otrzymam wizę do USA z wyrokiem w zawieszeniu?

Mam taką sytuację że 2-3 lata temu straciłem prawo jazdy za jazdę pod wpływem alkoholu. Dostałem warunkowe umorzenie 2 lata zakazu i 3 lata próby. Teraz chce jechać do USA i stąd moje pytanie, żeby wyrobić wizę albo sepa jest pytanie o niekaralności. Jak USA zapatruje się na wyroki w zawieszeniu. Z góry dziękuję za pomoc
anonim cytuj
02-02-2023
Jesteś karany i nie dostaniesz wizy. Jedyne co Ci pozostaje to czekać na zatarcie wyroku.

anonim cytuj
02-02-2023
W przypadku "pracowników kluczowych" mimo karalności można uzyskać wize, chodź nie zawsze.
Zatarcie samoistne jest po 10 latach, ale można chyba jakiś wniosek po 5 latach wnioskować.

anonim cytuj
02-02-2023
Jeśli postępowanie karne zostało warunkowo umorzone, to nie widniejesz jako osoba karana.

anonim cytuj
02-02-2023
Zawiasy mam na 3 lata.

anonim cytuj
02-02-2023
Minął dopiero rok za 2 lata będę widniał jako osoba niekarana.

anonim cytuj
02-02-2023
Nie znam dokładnej Twojej sytuacji, ale moje postępowanie również zostało warunkowo umorzone (Również za jazdę pod wpływem), rok zakazu, 2 lata kuratora, i z tego co wiem, nie widnieję przez to jako osoba karana.

anonim cytuj
02-02-2023
Jeżeli dostałeś rok zakazu to znaczy że miałeś od 0.2 do 0.5 promila w organizmie i Twoje przewinienie zostało potraktowane jako wykroczenie a nie przestępstwo.

anonim cytuj
02-02-2023
Mam taką sytuację że 2-3 lata temu straciłem prawo jazdy za jazdę pod wpływem alkoholu. Dostałem warunkowe umorzenie 2 lata zakazu i 3 lata próby. Teraz chce jechać do USA i stąd moje pytanie, żeby wyrobić wizę albo sepa jest pytanie o niekaralności. Jak USA zapatruje się na wyroki w zawieszeniu. Z góry dziękuję za pomoc

Po pierwsze, w prawie polskim, warunkowe umorzenie postępowania karalnego nie jest równoznaczne z wydaniem wyroku skazującego, ale jest jednym ze sposobów zakończenia postępowania w sposób niekorzystny dla oskarżonego. Oznacza to, że postępowanie jest umorzone pod pewnymi warunkami (np. okres próby), ale nie kończy się wydaniem wyroku skazującego.

Jeśli chodzi o ubieganie się o wizę do USA, ambasada pyta o karalność. W świetle prawa polskiego osoba, której postępowanie zostało warunkowo umorzone, nie jest traktowana jako skazana. Jednakże kwestie te są interpretowane przez władze amerykańskie w kontekście ich własnych przepisów i praktyki. Warto zwrócić uwagę, że amerykańskie władze konsularne mogą mieć dostęp do informacji o postępowaniach karnych w innych krajach i mogą to uwzględnić przy rozpatrywaniu wniosku wizowego.

Jeżeli dostałeś rok zakazu to znaczy że miałeś od 0.2 do 0.5 promila w organizmie i Twoje przewinienie zostało potraktowane jako wykroczenie a nie przestępstwo.

Masz rację. W Polsce jazda pod wpływem alkoholu w stężeniu od 0,2 do 0,5 promila traktowana jest jako wykroczenie, a nie jako przestępstwo. Jeśli więc w Twoim przypadku miałeś stężenie alkoholu w tym zakresie, to Twoje przewinienie zostało zakwalifikowane jako wykroczenie.

Podsumowując, jeśli Twoje przewinienie zostało zakwalifikowane jako wykroczenie, i Twoje postępowanie zostało warunkowo umorzone, formalnie nie jesteś traktowany jako osoba skazana w Polsce. Niemniej jednak, rekomenduję pełną szczerość podczas składania wniosku o wizę i odpowiedzi na wszystkie pytania konsula.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Zaparkowałam auto marketem przy ścianie i jakiś element konstrukcyjny spadł na auto. Co mam w tym momencie zrobić?
Mam problem. Zaparkowałam auto pod dużym marketem przy ścianie. I niestety po powrocie z zakupów jakiś element konstrukcyjny spadł na auto. Sklep podał nr polisy. Po zgłoszeniu do ubezpieczyciela i oględzinach auta, ubezpieczyciel odmówił wypłaty odszkodowania, bo koszt naprawy przewyższa wartość auta. Co mam w tym momencie zrobić? Jestem bez auta i bez pieniędzy na nowe auto....
Rozwód a podział majątku.
Dzień dobry Dowiedziałem się że żona mnie zdradzała. Przyznała się do tego. Wiadomo sprawa bardzo ciężka, ale postanowiłem wziąć rozwód. Chcę to jak najszybciej skończyć, więc pewnie zrobimy rozwód za porozumieniem stron. Mamy wspólny dom, który żona dostała w darowiźnie (2019 r. wartość w akcie notarialnym 150 tys.). Wykończyliśmy go na wysoki standard. W tych szalonych czasach powiedziałbym że jest wart około 1 mln. Z tego mojego włożenia był...
Mieszkanie komunalne.
Partner jest głównym najemcą mieszkania komunalnego, przez około 10 lat nie przebywał w mieszkaniu, partnerka opłacała wszelkie opłaty, ale na jego nazwisko. Partner po latach wrócił, chce mieszkać bez ponoszenia kosztów, uczucie wygasło co w tej sytuacji partnerka ma zrobić?...
Samochód z wadą prawną.
Witam otóż kupiłem samochód nie drogi bo kosztował mnie 4 tysiące zł, chcąc go zarejestrować za kilka dni nie mogłem bo był zarejestrowany na inną osobę kilka dni wstecz. Więc dzwoniłem do osoby, która mi sprzedała, mówił mi że zaraz pójdzie zgłosić sprzedawcę auta i mogę za kilka dni z powrotem iść i zarejestrować na siebie. W między czasie po obejrzeniu dokładnie auta znalazłem w schowku umowę starą a wręcz nową. Właściciel auta sprzedał komuś ...

Wyszukiwarka