Czy otrzymam wizę do USA z wyrokiem w zawieszeniu?

Mam taką sytuację że 2-3 lata temu straciłem prawo jazdy za jazdę pod wpływem alkoholu. Dostałem warunkowe umorzenie 2 lata zakazu i 3 lata próby. Teraz chce jechać do USA i stąd moje pytanie, żeby wyrobić wizę albo sepa jest pytanie o niekaralności. Jak USA zapatruje się na wyroki w zawieszeniu. Z góry dziękuję za pomoc
anonim cytuj
02-02-2023
Jesteś karany i nie dostaniesz wizy. Jedyne co Ci pozostaje to czekać na zatarcie wyroku.

anonim cytuj
02-02-2023
W przypadku "pracowników kluczowych" mimo karalności można uzyskać wize, chodź nie zawsze.
Zatarcie samoistne jest po 10 latach, ale można chyba jakiś wniosek po 5 latach wnioskować.

anonim cytuj
02-02-2023
Jeśli postępowanie karne zostało warunkowo umorzone, to nie widniejesz jako osoba karana.

anonim cytuj
02-02-2023
Zawiasy mam na 3 lata.

anonim cytuj
02-02-2023
Minął dopiero rok za 2 lata będę widniał jako osoba niekarana.

anonim cytuj
02-02-2023
Nie znam dokładnej Twojej sytuacji, ale moje postępowanie również zostało warunkowo umorzone (Również za jazdę pod wpływem), rok zakazu, 2 lata kuratora, i z tego co wiem, nie widnieję przez to jako osoba karana.

anonim cytuj
02-02-2023
Jeżeli dostałeś rok zakazu to znaczy że miałeś od 0.2 do 0.5 promila w organizmie i Twoje przewinienie zostało potraktowane jako wykroczenie a nie przestępstwo.

anonim cytuj
02-02-2023
Mam taką sytuację że 2-3 lata temu straciłem prawo jazdy za jazdę pod wpływem alkoholu. Dostałem warunkowe umorzenie 2 lata zakazu i 3 lata próby. Teraz chce jechać do USA i stąd moje pytanie, żeby wyrobić wizę albo sepa jest pytanie o niekaralności. Jak USA zapatruje się na wyroki w zawieszeniu. Z góry dziękuję za pomoc

Po pierwsze, w prawie polskim, warunkowe umorzenie postępowania karalnego nie jest równoznaczne z wydaniem wyroku skazującego, ale jest jednym ze sposobów zakończenia postępowania w sposób niekorzystny dla oskarżonego. Oznacza to, że postępowanie jest umorzone pod pewnymi warunkami (np. okres próby), ale nie kończy się wydaniem wyroku skazującego.

Jeśli chodzi o ubieganie się o wizę do USA, ambasada pyta o karalność. W świetle prawa polskiego osoba, której postępowanie zostało warunkowo umorzone, nie jest traktowana jako skazana. Jednakże kwestie te są interpretowane przez władze amerykańskie w kontekście ich własnych przepisów i praktyki. Warto zwrócić uwagę, że amerykańskie władze konsularne mogą mieć dostęp do informacji o postępowaniach karnych w innych krajach i mogą to uwzględnić przy rozpatrywaniu wniosku wizowego.

Jeżeli dostałeś rok zakazu to znaczy że miałeś od 0.2 do 0.5 promila w organizmie i Twoje przewinienie zostało potraktowane jako wykroczenie a nie przestępstwo.

Masz rację. W Polsce jazda pod wpływem alkoholu w stężeniu od 0,2 do 0,5 promila traktowana jest jako wykroczenie, a nie jako przestępstwo. Jeśli więc w Twoim przypadku miałeś stężenie alkoholu w tym zakresie, to Twoje przewinienie zostało zakwalifikowane jako wykroczenie.

Podsumowując, jeśli Twoje przewinienie zostało zakwalifikowane jako wykroczenie, i Twoje postępowanie zostało warunkowo umorzone, formalnie nie jesteś traktowany jako osoba skazana w Polsce. Niemniej jednak, rekomenduję pełną szczerość podczas składania wniosku o wizę i odpowiedzi na wszystkie pytania konsula.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwrot kaucji
Dzień dobry. Wynajmowałem mieszkanie ponad 4 lata. Pod koniec najmu poinformowałem właściciela o zużytym materacu (kupiony był najtańszy sprężynowy i po 5 latach użytkowania po prostu się zużył, był także pobrudzony od potu). W protokole oprócz materaca były wpisane pobudzone ściany (wynajmujący zrobił zdjęcia pobrudzonych ścian). Pobrudzenia lub wgniotki na tynku są punktowe i zajmują łącznie może 2-3 metry kwadratowe. Kupiłem do mieszkania now...
Prośba zwiazana z ustaleniem okresu wypowiedzenia
Witam serdecznie, W dniu 30.11.2021 podpisałam umowę o pracę na czas określony na 2 lata z zapisem w umowie, że pracę zaczynam z dniem 1.12.2021. W dniu 31.05.2022 złożyłam wypowiedzenie umowy z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jaki mam okres wypowiedzenia? 2 tygodnie czy 1 miesiąc? Ja uważam, że 2 tygodnie bo nie przepracowałam 6 miesięcy w tej firmie, a pracodawca mowi, że 1 miesiąc. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Marta...
potrzebuję ściągnąć dług od osoby prywatnej
Dzień dobry, potrzebuję ściągnąć dług od osoby prywatnej. Adwokat wysłała list adwokacki, ale niestety osoba nie odpowiedziała na ten list. Co mogę zrobić aby odzyskać dług? Pozdrawiam....
Pojazd z wadą prawną.
Witam zakupiliśmy pojazd osobowy używamy go już 1.5 tygodniu jutro miną 2 tygodnie okazało się że pojazd podczas rejestracji ma wadę prawną i nie da się go zarejestrować a dokładniej mówiąc nie zgadza się pierwsza umowa gdzie 1 właściciel zmarł w 2020 roku (bez możliwości naprawienia umowy ) . A poprzedni właściciel nie chce przyjąć nam zwrotu samochodu bo twierdzi że już go wyrejestrował co możemy zrobić z tym teraz...

Wyszukiwarka