Czy dochody z praktyk uczniowskich a PIT.

Mam pytanie odnośnie poprawnie wypełnienia PIT-u. Otóż dziecko ukończyło 18 lat w marcu 2023, miało praktyki i zarobiło 3746zł. Wypełniłem PIT-M dla dziecka + ulga na dziecko za 2 miesiące dla obojga rodziców. Czy dobrze zrobiłem, czy też dziecko już musi wypełnić swój "osobny" PIT ?
anonim cytuj
05-03-2024
PIT-M - źle, nie do tego służy.
Dziecko - TYM BARDZIEJ pełnoletnie składa swój PIT. Dodam przy okazji, że nawet niepełnoletnie składa swój własny PIT podpisany przez rodziców/opiekunów prawnych.
Ulga do marca? A dlaczego tylko do marca? Potem się już nie uczyło?

anonim cytuj
05-03-2024
Czyli składa swój pit + za miesiące w których się uczyło ? czyli do czerwca mogę odpisać ulgę ? Mój błąd bo policzyłem do ukończenia 18 a nie do końca nauki.

anonim cytuj
05-03-2024
Według mnie do końca sierpnia, bo tyle trwa rok szkolny.

anonim cytuj
05-03-2024

Sugerowane Tematy

zasiłek macierzyński
Żona urodziła 22 lipca córkę - 3 sierpnia pracodawca otrzymał wszystkie dokumenty wraz z wnioskiem o urlop macierzyński. Przez 2 miesiące żona nie otrzymała żadnych świadczeń, zaś w dniu dzisiejszym pracodawca poinformował ją, iż wysłał wszystko do ZUS 9 września (?). Moje pytanie brzmi, czy ZUS zapłaci należne świadczenie od 22 lipca, czy jednak pracodawca nie dopilnował terminu? Jest jakiś przepis, regulujący te terminy: pracownik -> pracoda...
Wynajem mieszkania od mamy.
Wynajmuję od 2 lat mieszkanie, które należy do mojej matki. Nie ma żadnej umowy najmu, nie mogę się jej doprosić. Miała początkowo być, ale matka ciągle zwlekała, ponieważ nie chce odprowadzać podatku do skarbówki. Tak na prawdę nie mam pojęcia ile czasu w tym mieszkaniu mogę mieszkać, czy muszę ponosić wszystkie koszty bierzących napraw itp. Oczywiście co miesiąc kasuje ode mnie czynsz + media. Oczywiście gotówką bo przecież „skarbówka się dowie...
Własność i udział w spadku.
Witam wszystkich Dowiedziałam się, że mogę domagać się czynszu od użytkowniczki pozostałego majątku, chciałabym wiedzieć czy takie mam prawo Osoba ta nie trzyma się kawałka posiadłości, w skład wchodzą (przestrzeń otwarta i budynek gospodarczy) korzysta ona z całości a ja nie zgadzam się z tym ponieważ połowa tej posiadłości należy do mnie Na podział spadku przez Sąd i zniesienie współwłasności jeszcze czekamy Proszę o potwierdzenie czy czyns...
Odszkodowanie/Odprawa.
Witam, Miałam umowę o pracę na czas określony od 17-02-2022 do 31-10-2022 oraz następna umowa u tego samego pracodawcy od 1-11-2022 już na czas nieokreślony. Rozwiązałam w dniu dzisiejszym 25.09.2923r. umowę o pracę bez okresu wypowiedzenia z winy pracodawcy. Czy należy mi jakieś odszkodowanie albo odprawa? Jeśli tak to za ile miesięcy odszkodowanie albo odprawa?...

Wyszukiwarka