Dzień dobry, mój partner płaci alimenty na swoją byłą żonę, nie mają dzieci. Ta kobieta mieszka ze swoim partnerem i wychowują razem dwójkę swoich dzieci (bliźniaki lat 1). Co powinniśmy zrobić w tej sytuacji, aby uwolnić mojego partnera od płacenia alimentów na byłą żonę?
Rozwód z orzeczeniem o jego winie, początkowo miało być bez orzekania o winie. A jego była żona jest niepełnosprawna i pobiera na siebie jakieś zasiłki.
Złożyć wniosek o zniesienie lub zmniejszenie alimentów do np. 50 zł. Umotywować tym co napisane w poście. Nie ma gwarancji powodzenia ale warto próbować.
anonim cytuj
25-03-2024
Płaci gdyż sąd tak zasądził ,jej niepełnosprawność pewnie ogranicza jej zatrudnienie i ma gorszą sytuację ,co nie oznacza, że nie może być w nowym związku i mieć dzieci. Dalej będzie płacił.
anonim cytuj
25-03-2024
Dopóki jego była nie zawrze związku małżeńskiego z nowym partnerem, będzie jej płacił do końca jej życia.
anonim cytuj
25-03-2024
Dlaczego płaci na nią alimenty? Był rozwód z orzeczeniem o jego winie ?
Witam, proszę o pomoc, babcia sporządziła testament, w którym widnieje ja z nazwiskiem przed rozwodem. Jest szansa na zmianę tego nazwiska w testamencie na moje panieńskie? ...
Szanowni Państwo, osoba ma dochód z tytułu umowy zlecenie (najniższa krajowa) następuję zajęcie komornicze, zostaje pobrane ok 900 zł. Pytając bank dlaczego środki zostały przekazana otrzymujemy informację, że były na koncie dłużej niż 30 dni dlatego zostały przekazane do karmnika. Proszę o podstawę prawną ponieważ nie umiem jej znaleźć. (osoba której dotyczy sprawa nie zapytała a chcę jakoś pomóc to zrozumieć)...
Dzień dobry. Mój mąż ma dwie niepracujące siostry. Jedna posiada opiekuna prawnego z powodu wady wzroku ale funkcjonuje normalnie. Poza tym prawdopodobnie ma (na razie nieudokumentowany) zespół Aspergera. Druga siostra ma problemy natury psychicznej, poza tym w jednej ręce posiada śrubę po wypadku. Również funkcjonuje samodzielnie. Nie mają żadnych dochodów. Mieszkają w starym domku jednorodzinnym wraz z ojcem (opiekunem tej pierwszej). Moje pyta...
Dzień dobry. W dniu dzisiejszym otrzymałem wypowiedzenie umowy o prace. Przez 3 miesiące przebywałem na zwolnieniu lekarskim, ponieważ doznałem poważnego urazu kręgosłupa. Podczas zwolnienia 3 razy byłem wzywany do ZUSu na kontrole i za każdym razem lekarz orzecznik uznawał zwolnienie za zasadne. Każdorazowo do ZUSu zgłaszał mnie pracodawca, nasłał tez na mnie ZUS, który przyjechał mnie sprawdzić do domu. Również nie mieli żadnych uwag. Wróciłem ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: