Koszty komornicze.

Czy komornik MUSI mi zostawić z wypłaty najniższą krajową ( umowa o pracę pełny etat), tj. ok 2700 zł , czy z tej kwoty może coś jeszcze potrącić ( zobowiązania niealimentacyjne), np. swoje koszty ?
Mam wrażenie, że coś jest nie tak ...coś jak by 500 zł brakło ...
anonim cytuj
07-11-2023
Domyślam się, że chodzi o zajęcie na rachunku bankowym, gdzie obowiązuje inna kwota wolna (75% minimalnego wynagrodzenia brutto).

anonim cytuj
07-11-2023
Proszę zapytać pracodawcę, bo to pracodawca dokonuje potrąceń a nie komornik.

anonim cytuj
07-11-2023
Pracodawca potrącił 1800 zł tj. 60% ale komornik na alimenty przelał tylko 1000 zł....Czy mógł resztę przelać na inne zajęcia , czy powinien mi je zwrócić ?

anonim cytuj
07-11-2023
mit potrąceń: Zgodnie z art. 87 § 1 Kodeksu pracy, potrącenia z wynagrodzenia za pracę nie mogą przekroczyć ściśle określonych limitów. Dla zobowiązań niealimentacyjnych limit ten wynosi maksymalnie 60% wynagrodzenia netto pracownika.

Kwota wolna od potrąceń: Niezależnie od rodzaju długu, komornik musi zostawić pracownikowi kwotę wolną od potrąceń. W przypadku zobowiązań niealimentacyjnych, kwota ta wynosi 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę (art. 833 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego).

Rozdział potrąconych środków: Jeśli pracownik ma więcej niż jedno zobowiązanie, komornik powinien dokonać podziału potrąconych środków zgodnie z przepisami prawa i wskazaniami w tytułach wykonawczych. Komornik ma obowiązek informować dłużnika o sposobie podziału tych środków.

Obowiązek informacyjny komornika: Komornik jest zobowiązany do informowania dłużnika o dokonywanych potrąceniach i ich wysokości. W przypadku wątpliwości co do prawidłowości potrąceń, pracownik ma prawo zażądać od komornika szczegółowego wyjaśnienia.

Weryfikacja potrąceń: Jeśli pracownik uważa, że potrącenia zostały dokonane nieprawidłowo, powinien skontaktować się z komornikiem i pracodawcą w celu wyjaśnienia sytuacji. Może też zwrócić się do sądu z wnioskiem o kontrolę działań komornika.

W przedstawionej sytuacji, jeżeli pracodawca potrącił 1800 zł, a na alimenty przelano tylko 1000 zł, należy wyjaśnić, gdzie została przekazana reszta środków. Możliwe, że zostały one przeznaczone na pokrycie innych zobowiązań lub kosztów komorniczych, ale pracownik ma prawo do pełnej informacji na ten temat.

anonim cytuj
10-11-2023

Sugerowane Tematy

Kradzież
Witam Zostałam przyłapana z towarem o wartości 100.97, dostałam mandat Jednakże według monitoringu na przestrzeni 3 miesięcy okradlam sklep na 666 złotych Dostałam wezwanie na przesłuchanie w sprawie tych kradzieży na 666 złotych Czy sąd będzie sumował te kradzieże? Jakiej kary się spodziewać? Jestem osobą z czystą kartą ...
Podsumowanie przychodów za sprzedaż na portalu Vinted.
Hej, moje podsumowanie przychodów za sprzedaż na portalu Vinted to 19,114 zł za rok 2023 gdzie dochód to może 5/6 tyś - jak się z tego rozliczyć ? Czy to podlega jako działalność niezarejestrowana ?...
Chcę odpisac sie współwłasności auta
Pytanie co zrobić gdzie mogę zgłosić lub co radzicie zrobić. Otóż jestem współwłaścicielem samochodu mojego byłego partnera ja tym autem nie jeżdżę prosiłam go by mnie wypisał z wszystkich dokumentów minął miesiąc i on nie ma chyba zamiaru tego zrobić dodam że jeździ nie ubezpieczonym autem a nieche mieć z tego tytułu żadnych problemów....
Jak zatrudnić pracownika na umowę o pracę?
Jestem właścicielem małego sklepu z artystycznymi artykułami do domu i planuję rozbudowę swojego biznesu. Mam już jeden sklep w Krakowie i chcę otworzyć kolejny w Warszawie. Do tej pory samodzielnie zarządzałem moim sklepem, ale teraz, z powodu rozbudowy, potrzebuję zatrudnić pracownika, który będzie zarządzał nowym sklepem w Warszawie. Jestem trochę zagubiony w kwestiach związanych z prawem pracy, ponieważ do tej pory samodzielnie prowadziłem...

Wyszukiwarka