Koszty komornicze.

Czy komornik MUSI mi zostawić z wypłaty najniższą krajową ( umowa o pracę pełny etat), tj. ok 2700 zł , czy z tej kwoty może coś jeszcze potrącić ( zobowiązania niealimentacyjne), np. swoje koszty ?
Mam wrażenie, że coś jest nie tak ...coś jak by 500 zł brakło ...
anonim cytuj
07-11-2023
Domyślam się, że chodzi o zajęcie na rachunku bankowym, gdzie obowiązuje inna kwota wolna (75% minimalnego wynagrodzenia brutto).

anonim cytuj
07-11-2023
Proszę zapytać pracodawcę, bo to pracodawca dokonuje potrąceń a nie komornik.

anonim cytuj
07-11-2023
Pracodawca potrącił 1800 zł tj. 60% ale komornik na alimenty przelał tylko 1000 zł....Czy mógł resztę przelać na inne zajęcia , czy powinien mi je zwrócić ?

anonim cytuj
07-11-2023
mit potrąceń: Zgodnie z art. 87 § 1 Kodeksu pracy, potrącenia z wynagrodzenia za pracę nie mogą przekroczyć ściśle określonych limitów. Dla zobowiązań niealimentacyjnych limit ten wynosi maksymalnie 60% wynagrodzenia netto pracownika.

Kwota wolna od potrąceń: Niezależnie od rodzaju długu, komornik musi zostawić pracownikowi kwotę wolną od potrąceń. W przypadku zobowiązań niealimentacyjnych, kwota ta wynosi 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę (art. 833 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego).

Rozdział potrąconych środków: Jeśli pracownik ma więcej niż jedno zobowiązanie, komornik powinien dokonać podziału potrąconych środków zgodnie z przepisami prawa i wskazaniami w tytułach wykonawczych. Komornik ma obowiązek informować dłużnika o sposobie podziału tych środków.

Obowiązek informacyjny komornika: Komornik jest zobowiązany do informowania dłużnika o dokonywanych potrąceniach i ich wysokości. W przypadku wątpliwości co do prawidłowości potrąceń, pracownik ma prawo zażądać od komornika szczegółowego wyjaśnienia.

Weryfikacja potrąceń: Jeśli pracownik uważa, że potrącenia zostały dokonane nieprawidłowo, powinien skontaktować się z komornikiem i pracodawcą w celu wyjaśnienia sytuacji. Może też zwrócić się do sądu z wnioskiem o kontrolę działań komornika.

W przedstawionej sytuacji, jeżeli pracodawca potrącił 1800 zł, a na alimenty przelano tylko 1000 zł, należy wyjaśnić, gdzie została przekazana reszta środków. Możliwe, że zostały one przeznaczone na pokrycie innych zobowiązań lub kosztów komorniczych, ale pracownik ma prawo do pełnej informacji na ten temat.

anonim cytuj
10-11-2023

Sugerowane Tematy

Kredyt na nr PESEL
Hej, czy jest możliwość aby wziąć kredyt posiadając czyjś numer PESEL bez serii i numeru dowodu?...
Do sklepu przychodzi zapowiedziana wcześniej inspekcja. W razie mandatu płaci sklep, czy taki mandat też płacą pracownicy?
Witam. Mam pytanie. Czy jeżeli przychodzi inspekcja handlowa do sklepu, wcześniej zapowiedzenia i przyszedł mail do kierowników, że w razie mandatu płaci sklep, to czy taki mandat tez muszą płacić pracownicy?...
udzielenie pożyczki znajomej osobie
Witam. Sytuacja związana jest z udzieleniem pożyczki pieniężnej osobie, którą znam lecz nie spisywaliśmy żadnego dokumentu potwierdzającego, że pieniądze mu przekazałem. Jedyne co mam to rozmowy na aplikacji Messenger (kwota pożyczki, termin spłaty oraz kwotę jaką miał spłacić). Dłużnik ma już około 1.5 miesiąca spóźnienia i raczej nie kwapi się do oddania mimo, że często pisze o spłaceniu pożyczki tego samego dnia. Czy jest jakaś realna szansa n...
Odwołanie się od wyroku.
Witam, mam pewien problem , mianowicie: chcę się odwołać do sądu okręgowego w sprawie wyroku i jak to w miarę mądrze napisać. Sąd rejonowy cywilny ogłosił wyrok w mojej sprawie, którą założyłem byłej żonie o zwrot rzeczy. Sąd w postępowaniu pominął mój dowód w sprawie tj. fakturę zakupu mebli. Dzisiaj byłem w sądzie i oglądałem swoje akta, w aktach jest wzmianka o tej fakturze i sama faktura. Dla mnie jest to błąd sądu a jednocześnie moja stra...

Wyszukiwarka