Koszty komornicze.

Czy komornik MUSI mi zostawić z wypłaty najniższą krajową ( umowa o pracę pełny etat), tj. ok 2700 zł , czy z tej kwoty może coś jeszcze potrącić ( zobowiązania niealimentacyjne), np. swoje koszty ?
Mam wrażenie, że coś jest nie tak ...coś jak by 500 zł brakło ...
anonim cytuj
07-11-2023
Domyślam się, że chodzi o zajęcie na rachunku bankowym, gdzie obowiązuje inna kwota wolna (75% minimalnego wynagrodzenia brutto).

anonim cytuj
07-11-2023
Proszę zapytać pracodawcę, bo to pracodawca dokonuje potrąceń a nie komornik.

anonim cytuj
07-11-2023
Pracodawca potrącił 1800 zł tj. 60% ale komornik na alimenty przelał tylko 1000 zł....Czy mógł resztę przelać na inne zajęcia , czy powinien mi je zwrócić ?

anonim cytuj
07-11-2023
mit potrąceń: Zgodnie z art. 87 § 1 Kodeksu pracy, potrącenia z wynagrodzenia za pracę nie mogą przekroczyć ściśle określonych limitów. Dla zobowiązań niealimentacyjnych limit ten wynosi maksymalnie 60% wynagrodzenia netto pracownika.

Kwota wolna od potrąceń: Niezależnie od rodzaju długu, komornik musi zostawić pracownikowi kwotę wolną od potrąceń. W przypadku zobowiązań niealimentacyjnych, kwota ta wynosi 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę (art. 833 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego).

Rozdział potrąconych środków: Jeśli pracownik ma więcej niż jedno zobowiązanie, komornik powinien dokonać podziału potrąconych środków zgodnie z przepisami prawa i wskazaniami w tytułach wykonawczych. Komornik ma obowiązek informować dłużnika o sposobie podziału tych środków.

Obowiązek informacyjny komornika: Komornik jest zobowiązany do informowania dłużnika o dokonywanych potrąceniach i ich wysokości. W przypadku wątpliwości co do prawidłowości potrąceń, pracownik ma prawo zażądać od komornika szczegółowego wyjaśnienia.

Weryfikacja potrąceń: Jeśli pracownik uważa, że potrącenia zostały dokonane nieprawidłowo, powinien skontaktować się z komornikiem i pracodawcą w celu wyjaśnienia sytuacji. Może też zwrócić się do sądu z wnioskiem o kontrolę działań komornika.

W przedstawionej sytuacji, jeżeli pracodawca potrącił 1800 zł, a na alimenty przelano tylko 1000 zł, należy wyjaśnić, gdzie została przekazana reszta środków. Możliwe, że zostały one przeznaczone na pokrycie innych zobowiązań lub kosztów komorniczych, ale pracownik ma prawo do pełnej informacji na ten temat.

anonim cytuj
10-11-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna od dziadka.
Witam. Jeśli dostałam od dziadka 30 tysięcy , chce wpłacić na konto. Czy będę musiała zapłacić podatek od tej kwoty ?...
Telefony od windykatorów
Nękają mnie telefonami windykatorzy. Czy muszę każdy odbierać?...
Podwyżka na fundusz remontowy.
Chciałbym się dowiedzieć czy zarząd wspólnoty może podnieść stawkę na fundusz remontowy o ponad 100% kwoty liczone od metra kw. mieszkania. Chodzi o to że na zebraniu najbliższym chcą przedstawić taka uchwałę, ponieważ pieniądze chcą przeznaczyć na utwardzenie i nową nawierzchnie drogi. Nie udał się zarządowi pomysł aby każdy z mieszkańców. Dobrowolnie wpłacił około 1500 zł tytułem wpłaty na remont drogi, więc chcą wymusić w funduszu remontowym...
Czy szef może zapłacić mi za niewykorzystany urlop?
Witam. Mam pytanie. Mam 20 dni urlopu z czego 10 wykorzystałam, 10 mi zostaje czy szef za te 10 dni może mi zapłacić? Gdy jest sytuacja że są mi potrzebne pieniądze. Jeśli tak , to poproszę o podanie paragrafu bym mogła się na niego powołać. ...

Wyszukiwarka