Koszty komornicze.

Czy komornik MUSI mi zostawić z wypłaty najniższą krajową ( umowa o pracę pełny etat), tj. ok 2700 zł , czy z tej kwoty może coś jeszcze potrącić ( zobowiązania niealimentacyjne), np. swoje koszty ?
Mam wrażenie, że coś jest nie tak ...coś jak by 500 zł brakło ...
anonim cytuj
07-11-2023
Domyślam się, że chodzi o zajęcie na rachunku bankowym, gdzie obowiązuje inna kwota wolna (75% minimalnego wynagrodzenia brutto).

anonim cytuj
07-11-2023
Proszę zapytać pracodawcę, bo to pracodawca dokonuje potrąceń a nie komornik.

anonim cytuj
07-11-2023
Pracodawca potrącił 1800 zł tj. 60% ale komornik na alimenty przelał tylko 1000 zł....Czy mógł resztę przelać na inne zajęcia , czy powinien mi je zwrócić ?

anonim cytuj
07-11-2023
mit potrąceń: Zgodnie z art. 87 § 1 Kodeksu pracy, potrącenia z wynagrodzenia za pracę nie mogą przekroczyć ściśle określonych limitów. Dla zobowiązań niealimentacyjnych limit ten wynosi maksymalnie 60% wynagrodzenia netto pracownika.

Kwota wolna od potrąceń: Niezależnie od rodzaju długu, komornik musi zostawić pracownikowi kwotę wolną od potrąceń. W przypadku zobowiązań niealimentacyjnych, kwota ta wynosi 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę (art. 833 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego).

Rozdział potrąconych środków: Jeśli pracownik ma więcej niż jedno zobowiązanie, komornik powinien dokonać podziału potrąconych środków zgodnie z przepisami prawa i wskazaniami w tytułach wykonawczych. Komornik ma obowiązek informować dłużnika o sposobie podziału tych środków.

Obowiązek informacyjny komornika: Komornik jest zobowiązany do informowania dłużnika o dokonywanych potrąceniach i ich wysokości. W przypadku wątpliwości co do prawidłowości potrąceń, pracownik ma prawo zażądać od komornika szczegółowego wyjaśnienia.

Weryfikacja potrąceń: Jeśli pracownik uważa, że potrącenia zostały dokonane nieprawidłowo, powinien skontaktować się z komornikiem i pracodawcą w celu wyjaśnienia sytuacji. Może też zwrócić się do sądu z wnioskiem o kontrolę działań komornika.

W przedstawionej sytuacji, jeżeli pracodawca potrącił 1800 zł, a na alimenty przelano tylko 1000 zł, należy wyjaśnić, gdzie została przekazana reszta środków. Możliwe, że zostały one przeznaczone na pokrycie innych zobowiązań lub kosztów komorniczych, ale pracownik ma prawo do pełnej informacji na ten temat.

anonim cytuj
10-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy macocha może odmówić składania zeznań twierdząc, że jest rodziną dla niego męża?
Witam. Mój tato wziął rozwód z moją mamą. Ożenił się drugi raz. Czyli żona mojego ojca to macocha. Nigdy mnie nie przysposobiła. Mam męża. Czy macocha może odmówić składania zeznań twierdząc, że jest rodziną dla niego męża?...
1-miesięczny okres wypowiedzenia.
Proszę o pomoc. Kiedy zacznie się 3 miesięczny okres wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony, dla osoby zatrudnionej 16.06.21 chodzi mi o to kiedy jest ostatni moment, żeby złożyć wypowiedzenie zachowując 1-miesięczny okres wypowiedzenia....
Chcę odejść od partnerki z którą mam dwójkę dzieci, lecz ona robi problemy
Witam. Mam z partnerką dwoje dzieci ( 11 i 7 lat ) mieszkamy u mnie w domu na kredyt ( nieruchomośc i kredyt na mnie ) ja place wszystkie rachunki i opłaty lecz musze skończyć ten związek. Żadne zdrady normalnie chce ale się nie da. Dzieciaki chodza do szkoły blisko domu wiec mogę się wyprowadzić dla ich dobra . Lecz nawet tu jest problem od mojej partnerki . Ma mieszkanie które wynajmuje po drugiej stronie miasta wiec powiedziałem by mi go dala...
Ciąża a przedłużenie umowy.
Witam mam zapewne taką sytuację jak wiele kobiet ale nie mogę znaleźć odpowiedzi. Od początku czerwca jestem zatrudniona na okres próbny na 3 miesiące . Właśnie okazało się że jestem w ciąży. Jedni mówią żebym do przedłużenia umowy nic nie mówiła (ale czy nikt do tego czasu nic nie zauważy nawet jeśli będę uważała i jeśli to się wyda wiem że jestem do porodu chroniona ) ale czy nie poniosę z tego powodu jakiś konsekwencji kiedy przedłuża mi umowę...

Wyszukiwarka