Czy prokurator może złożyć apelację?

Czy prokurator może złożyć apelację (o skazanie oskarżonego) jeśli oskarżony został uniewinniony w 1 instancji?
anonim cytuj
13-10-2021
Może. I raczej spodziewałbym się złożenia apelacji od uniewinnienia.

anonim cytuj
13-10-2021

jak w takim razie rozumieć art.454 paragraf I?
Jeśli sąd nie mógłby skazać oskarżonego który został uniewinniony w 1 instancji, to jaki sens miałaby apelacja prokuratora?

anonim cytuj
13-10-2021
jak w takim razie rozumieć art.454 paragraf I?
Jeśli sąd nie mógłby skazać oskarżonego który został uniewinniony w 1 instancji, to jaki sens miałaby apelacja prokuratora?

Prokurator wnioskuje wówczas o uchylenie wyroku I instancji i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania sądowi I instancji. Wtedy sprawa wraca niejako do punktu wyjścia.

anonim cytuj
13-10-2021

Sugerowane Tematy

Czy jeśli osoba nie zgłosiła kupna mieszkania i tym samym wniosku o płacenie podatków to grozi za to jakaś kara, odsetki?
Czy jeśli osoba nie zgłosiła kupna mieszkania i tym samym wniosku o płacenie podatków to grozi za to jakaś kara, odsetki? Niezgłoszenie wynikało z niewiedzy... Osoba myślała że miasto ma tą informacje z ksiąg wieczystych i sami zgłoszą się w sprawie podatków (czyli potocznie przyjdzie pismo od miasta w sprawie zapłaty podatku)...
Spadek poprzez zasiedzenie
Witam Serdeczie pisze z takim pytaniem mianowicie . Rodzice mojej babci mieli dom mieszkała tam ona wraz ze swoimi rodzicami i rodzeństwem. Gdy zmarli brat babci miał podzielić spadek na wszystkich moja babcia miała otrzymać ten dom a reszta pole byli w sądzie za tamtych czasów a było to bardzo dawno dawno temu sad nakazał bratu babci podzial i przepis na ich wszystkich . Brat tego nie zrobił mataczył i kręcił. Koniec końców nikt nic nie otrzym...
wypadek / zwierzę leśne
Witam, dziś w drodze do pracy miałam wypadek, wyleciał mi dzik na głównej drodze wojewódzkiej, samochód mocno uszkodzony, nadaje się do kasacji (przewrócił się na bok, nie miałam nawet jak z niego wyjść), byłam w szpitalu, ponieważ bolała mnie głowa i ręka (zbity mięsień) i mam ślady po pasach. Dzik nie przeżył zderzenia, policja przyjechała i spisała, że było takie zdarzenie. Moje pytanie to: czy mogę się ubiegać o odszkodanie? (Na drodze nie by...
Praca na urlopie wychowawczym a kolejna ciąża
Hej! W następnym miesiącu rozpoczynam urlop wychowawczy w placówce w której jestem zatrudniona na UOP na czas nieokreślony (zarobki z tego tytułu wynosiły ok. 8000 brutto). Jednocześnie od kilku miesięcy jestem zatrudniona u innego pracodawcy na ok. 1/4 etatu i z tego tytułu otrzymuje wynagrodzenie ok. 3000 zł brutto. Z uwagi na urlop wychowawczy ta umowa od następnego miesiąca będzie oskładkowana emerytalno-rentownie i składką zdrowotną. Do pop...

Wyszukiwarka