Alimenty od rodziców na dorosłe dziecko.

Moi rodzice są po rozwodzie. Jestem pełnoletni, więc tata będzie płacił alimenty do momentu zakończenia przeze mnie edukacji. 1.Jak to wygląda od strony matki gdy pójdę ja studia? 2.Czy będzie musiała mi przelewać tyle ile wynoszą alimenty taty? Rodzice szantażują mnie co do wyborów studiów mówiąc, że mam iść do Krakowa, bo tam będę miał mieszkanie które należy do taty. Matka mówi, że jeśli pójdę do Krakowa to wtedy będzie mi przelewać. Natomiast ja od zawsze chcę iść na studia do Wrocławia i tu zaczyna się szantaż- rodzice twierdzą, iż jeśli pójdę do Wrocka, a nie do Krk to nie będą mnie utrzymywać i mam radzić sobie sam. Twierdzą, że nawet jeśli ich pozwę to wygrają, bo udowodnią, że w Krakowie mam lepszy warunki mieszkaniowe i edukacyjne. 3. Czy rzeczywiście mają rację i jeśli pójdę do Wrocławia wbrew ich woli to będą zwolnieni z płacenia na mnie?
anonim cytuj
07-11-2023
Wybór studiów i miejsca należy do ciebie. Więc nie - nie będą zwolnieni.
Czyli w najgorszym przypadku, a więc wejścia na drogę sądową argument o niby lepszych warunkach w Krk jest bez sensu?

Jest. Natomiast zasadność i wysokość alimentów od każdego z rodziców ustala sąd. Oczywiście jeżeli rodzice nie umówią się z Tobą na zadawalającą kwotę.
już widzę, że się nie umówią skoro zaczyna się szantaż i groźby.

anonim cytuj
07-11-2023
Sprawa prosta. Ojciec nadal ma obowiązek płacić alimenty. Co więcej jeśli Twoje wydatki znacząco wzrosną, to możesz złożyć do sądu pozew o ich podwyższenie. Częścią argumentacji może być tez inflacja (bo pewnie alimenty były ustalane kilka lat temu), wzrost wydatków związanych ze studiowaniem itd. Mama nadal ma obowiązek Cię utrzymywać. Jeśli odmówi to masz prawo złożyć pozew do sądu o alimenty od mamy. Wybór studiów należy do Ciebie. Alimenty nie mogą być uzależnione od tego, jakie studia wybierzesz. Generalnie przyjmuje się, że alimenty obowiązują do czasu otrzymania dyplomu ukończenia studiów, ale precyzyjniej należałoby powiedzieć, że do czasu, aż dziecko się usamodzielni lub mogłoby z łatwością się usamodzielnić, jeśli nie podejmuje w tym kierunku żadnych kroków. Możesz rodzicom zasugerować, że mogą wynająć komuś to mieszkanie w Krakowie i w tej sposób dołożyć się do studiów we Wrocławiu. Swoją drogą Kraków i Wrocław, oba miasta mega interesujące, choć jednak z innym klimatem...

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy jest jakaś podstawa prawna, która nakazuje wziąć mi L4 z powodu złamanej ręki?
Mam takie pytanie: czy jest jakaś podstawa prawna, która nakazuje wziąć mi L4 z powodu złamanej ręki? Czy mogę chodzić do pracy z ręką w gipsie? Praca biurowa i chce chodzić, a nie siedzieć w domu ...
Zrzec się majątku i długów.
Zmarł ojciec, który zrzekł się sądownie, bardzo dawno temu swoich dzieci i nie utrzymywał z nimi kontaktu. Czy mają one zatem obowiązek pochować ojca z własnych środków? Czy należy udać się do notariusza i jeśli ojciec zrzekł się dzieci?...
Czy mam prawo nie podawać swojego PESELU bądź daty urodzenia firmie windykacyjnej??
Witam , wydzwania do mnie firma windykacyjna dość nieuprzejmi , Czy mam prawo podawać swój PESEL bądź datę urodzenia ? Powiedziałem , że nie mam obowiązku podawać to mi odpowiedziała babka , że lepiej abym podał bo potem może źle się skończyć dla mnie i się rozłączyłem ..Jest jakiś paragraf kodeks który mogę podać przy następnym telefonie od nich ? ...
Prawo do informacji o stanie zdrowia dziecka.
Witam. Mam pytanie czy moja była małżonka ma obowiązek o powiadomieniu mnie, że chodzi prywatnie do psychologa oraz psychiatry z dzieckiem i czy muszę ewentualnie wyrazić na to zgodę ? Nadmiernie, że moja ex wymyśla dziecku różne choroby i cuda. Gdy zażądałem wyników badań to ich nie otrzymałem. Przepraszam raz otrzymałem lecz gdy pokazałem je lekarzowi to stwierdził, że po tych wynikach nie wynika nic żeby dziecko miało tę dolegliwość/ chorobę....

Wyszukiwarka