Alimenty od rodziców na dorosłe dziecko.

Moi rodzice są po rozwodzie. Jestem pełnoletni, więc tata będzie płacił alimenty do momentu zakończenia przeze mnie edukacji. 1.Jak to wygląda od strony matki gdy pójdę ja studia? 2.Czy będzie musiała mi przelewać tyle ile wynoszą alimenty taty? Rodzice szantażują mnie co do wyborów studiów mówiąc, że mam iść do Krakowa, bo tam będę miał mieszkanie które należy do taty. Matka mówi, że jeśli pójdę do Krakowa to wtedy będzie mi przelewać. Natomiast ja od zawsze chcę iść na studia do Wrocławia i tu zaczyna się szantaż- rodzice twierdzą, iż jeśli pójdę do Wrocka, a nie do Krk to nie będą mnie utrzymywać i mam radzić sobie sam. Twierdzą, że nawet jeśli ich pozwę to wygrają, bo udowodnią, że w Krakowie mam lepszy warunki mieszkaniowe i edukacyjne. 3. Czy rzeczywiście mają rację i jeśli pójdę do Wrocławia wbrew ich woli to będą zwolnieni z płacenia na mnie?
anonim cytuj
07-11-2023
Wybór studiów i miejsca należy do ciebie. Więc nie - nie będą zwolnieni.
Czyli w najgorszym przypadku, a więc wejścia na drogę sądową argument o niby lepszych warunkach w Krk jest bez sensu?

Jest. Natomiast zasadność i wysokość alimentów od każdego z rodziców ustala sąd. Oczywiście jeżeli rodzice nie umówią się z Tobą na zadawalającą kwotę.
już widzę, że się nie umówią skoro zaczyna się szantaż i groźby.

anonim cytuj
07-11-2023
Sprawa prosta. Ojciec nadal ma obowiązek płacić alimenty. Co więcej jeśli Twoje wydatki znacząco wzrosną, to możesz złożyć do sądu pozew o ich podwyższenie. Częścią argumentacji może być tez inflacja (bo pewnie alimenty były ustalane kilka lat temu), wzrost wydatków związanych ze studiowaniem itd. Mama nadal ma obowiązek Cię utrzymywać. Jeśli odmówi to masz prawo złożyć pozew do sądu o alimenty od mamy. Wybór studiów należy do Ciebie. Alimenty nie mogą być uzależnione od tego, jakie studia wybierzesz. Generalnie przyjmuje się, że alimenty obowiązują do czasu otrzymania dyplomu ukończenia studiów, ale precyzyjniej należałoby powiedzieć, że do czasu, aż dziecko się usamodzielni lub mogłoby z łatwością się usamodzielnić, jeśli nie podejmuje w tym kierunku żadnych kroków. Możesz rodzicom zasugerować, że mogą wynająć komuś to mieszkanie w Krakowie i w tej sposób dołożyć się do studiów we Wrocławiu. Swoją drogą Kraków i Wrocław, oba miasta mega interesujące, choć jednak z innym klimatem...

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Wynagrodzenie na urlopie macierzyńskim
Od lutego do maja byłam na L4 (ciąża mnogą). 14 maja urodziłam więc od tego czasu jestem na macierzyńskim. W trakcie mojego L4 moja firma zgłosiła się do tarczy antykryzysowej, której pomoc można było dostać pod warunkiem że wszystkim pracownikom obniży się etaty do 3/4. Moja firma tak zrobiła. Problem polega na tym że od maja będąc na macierzyńskim zostały mi obliczone pieniążki od podstawy wynagrodzenia 3/4 etatu a nie pełnego.. od lipca prac...
Koniec umowy a L4.
Za chwilkę kończy mi się 3 miesięczny okres próbny którego nie chce przedłużać, umowę mam podpisana do 16, zaś 12 grudnia mam zabieg i prawdopodobne będę musiał iść na l4 teraz pytanie czy mam obowiązek uprzedzić szefostwo o takiej sytuacji czy mogę iść na l4 a od 16 grudnia moja umowa automatycznie wygaśnie. Moje szefostwo i ja wspólnie zdecydowaliśmy że dalsza współpraca nie ma sensu....
Nieudzielenie pomocy.
Dzień dobry na samym wstępie chciałbym streścić sytuacje, spotkałem się z znajomym poszliśmy do sklepu przed sklepem był bezdomny pod wpływem alkoholu zaczął nas zaczepiać i złapał znajomego za rękę ten powiedział ze nie życzy sobie aby go łapał, weszliśmy do sklepu zrobiliśmy zakupy i wyszliśmy bezdomny zaczął coś do nas mówić powiedział aby znajomy podszedł, znajomy podszedł ten zaczął coś tam go wyzywać i z rękami lecieć, znajomy go odepchnął ...
Wykup mieszkania komunalnego.
Moi rodzice ze względu na długi okres wynajmu mają prawo wykupu mieszkania komunalnego(tzw. zasiedlenie). Miasto daje jednak warunek. Miasto ponosi koszty ekspertyzy tylko w przypadku jeżeli zainteresowany wykupi mieszkanie. W przeciwnym wypadku koszt ekspertyzy w tym przypadku poniosą rodzice. I tutaj moje pytanie. Czy miasto może wymagać od zainteresowanych poniesienia kosztów ekspertyzy w przypadku, gdy nie zdecydują się na wykup? W końcu nie ...

Wyszukiwarka