Prawo Cywilne dzisiaj 1 odpowiedź

Najem okazjonalny bez zgłoszenia do urzędu skarbowego

Pytanie użytkownika
Właściciel mieszkania mówi, że mamy najem okazjonalny, był akt notarialny i wskazany lokal zastępczy. Tylko teraz wyszło, że chyba nie zgłosił umowy do urzędu skarbowego w terminie. Czy taka umowa dalej działa jak najem okazjonalny, czy staje się zwykłym najmem?
W skrócie

Przy najmie okazjonalnym trzeba odróżnić samą umowę od szczególnych ułatwień dla właściciela. Jeżeli nie zostały spełnione wymogi ustawowe, właściciel może mieć problem z korzystaniem z uproszczonej ścieżki opróżnienia lokalu.

• Przy najmie okazjonalnym trzeba odróżnić samą umowę od szczególnych ułatwień dla właściciela.
  • Najlepszy krok: poproś właściciela o potwierdzenie zgłoszenia umowy do urzędu skarbowego albo pisemne wyjaśnienie.
  • Zbierz umowę, wiadomości, potwierdzenia płatności i krótko opisz swoje żądanie na piśmie.
1 odpowiedź
Odpowiedź
dzisiaj
Przy najmie okazjonalnym trzeba odróżnić samą umowę od szczególnych ułatwień dla właściciela. Jeżeli nie zostały spełnione wymogi ustawowe, właściciel może mieć problem z korzystaniem z uproszczonej ścieżki opróżnienia lokalu. To nie znaczy automatycznie, że cała umowa znika, ale może nie działać tak, jak właściciel zakłada.

Najem okazjonalny jest opisany w art. 19 i następnych ustawy o ochronie praw lokatorów. W tej części są m.in. warunki umowy, załączniki i mechanizm opróżnienia lokalu. Przy sporze znaczenie ma też, czy umowa była na czas oznaczony, czy był akt notarialny i jakie dokumenty faktycznie podpisano.

Najlepszy krok: poproś właściciela o potwierdzenie zgłoszenia umowy do urzędu skarbowego albo pisemne wyjaśnienie. Zachowaj umowę, akt notarialny i korespondencję. Jeżeli dochodzi do wypowiedzenia lub żądania opuszczenia lokalu, nie oceniaj tego tylko na podstawie nazwy umowy, ale na podstawie spełnienia warunków najmu okazjonalnego.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo cywilne 04-05-2025
Umowa najmu okazjonalnego.

Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. ...

54 odpowiedzi 04-05-2025
Prawo cywilne dzisiaj
Ojciec dziecka nie płaci alimentów.

Mam problem z byłym mężem, który ciągle się miga od płacenia alimentów. Komornik jest, złożyłam wniosek o egzekucje z ruchomości. ...

34 odpowiedzi 01-07-2026
Prawo cywilne 16-04-2023
Poręczenie pożyczki w banku.

Co mam zrobić w sytuacji gdy poręczyłam pożyczkę byłemu, której nie chce spłacać a na mnie ciąży dług, nie spisałam z nim żadnego ...

29 odpowiedzi 16-04-2023