Najem okazjonalny bez zgłoszenia do urzędu skarbowego
Przy najmie okazjonalnym trzeba odróżnić samą umowę od szczególnych ułatwień dla właściciela. Jeżeli nie zostały spełnione wymogi ustawowe, właściciel może mieć problem z korzystaniem z uproszczonej ścieżki opróżnienia lokalu.
- Przy najmie okazjonalnym trzeba odróżnić samą umowę od szczególnych ułatwień dla właściciela.
- Najlepszy krok: poproś właściciela o potwierdzenie zgłoszenia umowy do urzędu skarbowego albo pisemne wyjaśnienie.
- Zbierz umowę, wiadomości, potwierdzenia płatności i krótko opisz swoje żądanie na piśmie.
Najem okazjonalny jest opisany w art. 19 i następnych ustawy o ochronie praw lokatorów. W tej części są m.in. warunki umowy, załączniki i mechanizm opróżnienia lokalu. Przy sporze znaczenie ma też, czy umowa była na czas oznaczony, czy był akt notarialny i jakie dokumenty faktycznie podpisano.
Najlepszy krok: poproś właściciela o potwierdzenie zgłoszenia umowy do urzędu skarbowego albo pisemne wyjaśnienie. Zachowaj umowę, akt notarialny i korespondencję. Jeżeli dochodzi do wypowiedzenia lub żądania opuszczenia lokalu, nie oceniaj tego tylko na podstawie nazwy umowy, ale na podstawie spełnienia warunków najmu okazjonalnego.
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. ...
Mam problem z byłym mężem, który ciągle się miga od płacenia alimentów. Komornik jest, złożyłam wniosek o egzekucje z ruchomości. ...
Witam Teść zakupił auto w czerwcu, jego ubezpieczenie kończyło się 8.07 dopatrzył się tego dopiero 13.07 (od tego dnia jest wykupi...
Co mam zrobić w sytuacji gdy poręczyłam pożyczkę byłemu, której nie chce spłacać a na mnie ciąży dług, nie spisałam z nim żadnego ...