Cytuję tu fragment uzasadnienia sądu. Chciałbym prosić o wykładnię którą z dat wskazuje ta fraza „wskazany dzień” czytając literalnie ten tekst i na jakiej podstawie.
Stosownie do dyspozycji przepisu art. 480 indeks 2 § 1 i § 2 pkt 1 k.p.c. termin dla pozwanego do wniesienia środka zaskarżenia od nakazu zapłaty wynosi dwa tygodnie od
dnia doręczenia nakazu w przypadku nakazu zapłaty wydanego w postępowaniu
upominawczym gdy doręczenie nakazu pozwanemu ma mieć miejsce w kraju.
Odpis nakazu zapłaty z dnia -dzień1 został doręczony pozwanemu w dniu-
dzień2 , wskazany dzień nie był dniem ustawowo wolnym od pracy. W związku z powyższym termin do wniesienia sprzeciwu dla pozwanego upłynął w dniu- dzień3 natomiast pozwany złożył sprzeciw w dniu dopiero w dniu- dzień4. \ Zgodnie z art 480 indeks 3 § 3 k.p.c. sąd odrzuca środek zaskarżenia
niedopuszczalny, spóźniony , nieopłacony lub dotknięty brakami ,których nie usunięto pomimo wezwania.
Dzień dobry, bardzo proszę o radę. Mam mieszkanie kupione na kredyt wspólnie z partnerem, mamy dziecko. Syn ma ostre ADHD i problemy z agresją. Partner jest bardzo porywczy. Nie będę się rozpisywać ale chcę się z nim rozstać. Pozostaje kwestia mieszkania. W normalnych okolicznościach gdybyśmy byli sami sprzedali byśmy mieszkanie i podzielili się na pół ale ja zostanę z dzieckiem i nie będzie mnie stać na kupno nowego. Czy jest możliwość że sąd na...
Dzień dobry. Żona pracuje od 5 lat w jednym zakładzie pracy, umowa na czas nieokreślony. Okazało się że jest w ciąży (test pozytywny robiony ok 2 tyg temu). Czy jeżeli powie o tym przełożonemu a nie była jeszcze u lekarza może dostać wypowiedzenie i zostać zwolniona? Chciałaby pracodawcę poinformować jak najszybciej lecz boi się jak zareaguje. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam...
Znalazłem się w następującej sytuacji - po wynajęciu pokoju okazało się, że niestety będę zmuszony z niego zrezygnować z powodu losowej sytuacji rodzinnej. Umowa została zawarta na czas określony i z tego co rozumiem nie mogę jej wypowiedzieć w przypadkach innych niż wprost wskazane w umowie (w zasadzie wskazane są tylko przypadki dla wynajmującego więc rozumiem, że prawnie nie jestem w stanie w ogóle tej umowy wypowiedzieć). Rozmawiałem już z wy...
Witam serdecznie.
Otrzymałem w darowiźnie działkę rolno-budowlaną, która niestety jest dość wąska. Właścicielem przyegajacej obok działki równie wąskiej jest mój brat.
Mamy plan aby scalić je razem tak żeby można było coś sensownego wybudować lub sprzedać jako całość. Jeśli ja kupię od brata to współwłaścicielką będzie moja żona. Czy to nie będzie problem przy wniosku o scalenie działek? Może formą darowizny...
Tylko jak to można zrobić w pros...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: