Czy żłobek może wyznaczyć godzinę przyjęcia dzieci?
Dzisiaj przy odprowadzaniu dziecka do publicznego żłobka zostałam poinformowana, że od jutra przyjmują tylko dzieci przyprowadzone do godziny 8. Po godzinie 8 dzieci już nie przyjmują. Czy to jest zgodne z prawem? Czy żłobek może narzucić godzinę, na którą ma być przyprowadzone dziecko?
W regulaminie jest tylko określony czas pracy żłobka od 6-19. Czy jest coś więcej sprawdzę w umowie po powrocie do domu.
anonim cytuj
04-01-2023
Tak, mają prawo rządać przyprowadzania dziecka o wyznaczonej godzinie. W każdej placówce, czy to żłobek, czy przedszkole obowiązuje plan dnia i jest on zgodny z potrzebami dziecka. Każde wprowadzanie dziecka wiąże się z zaburzeniem planu i bardzo rozprasza uwagę dzieci.
anonim cytuj
04-01-2023
Normalna praktyka w przedszkolach, nawet publicznych.
Dzieci zaczynają posiłki o odpowiednich porach i gdyby każdy przyprowadzał, o której mu się podoba to by chyba bez śniadania były.
anonim cytuj
04-01-2023
W większości żłobków na drzwiach wejściowych powinno być napisane, do której dziecko powinno być przyprowadzone u nas w państwowym jest napisane jasno i wyraźnie ze do godz 8 30 później dziecko nie zostanie przyjęte.
anonim cytuj
04-01-2023
Przy zapisaniu dziecka deklarowała Pani od jakiej godziny będzie przyprowadzanie? Czy w umowie jest zapis jak plan zajęć się zaczyna? Proszę sprawdzić umowę.
anonim cytuj
04-01-2023
Nie było nic na ten temat wpisywane. A czy w umowie jest coś wyszczególnione o tym to sprawdzę po powrocie do domu. Dziękuję
anonim cytuj
04-01-2023
W prywatnych placówkach często jest tak, że plan zajęć zaczyna się od tej do tej, by innych dzieci nie rozpraszać, dziecko powinno być przyprowadzone do jakiejś godziny, lecz nie wiem jak ma się to do prawa, czy mogą do tego zmusić.
anonim cytuj
04-01-2023
Nie tylko w prywatnych. W państwowych również.
anonim cytuj
04-01-2023
Może, zachęcam do zapoznania się z artykułem: https://placowkowo.pl/artykuly/jak-funkcjonuje-zlobek/
anonim cytuj
02-05-2023
Nie ma konkretnego przepisu regulującego tę kwestię. Jednakże, żłobki mają prawo ustalać swoje wewnętrzne regulaminy oraz zasady funkcjonowania placówki, które mają na celu zapewnienie odpowiedniego funkcjonowania żłobka i realizacji jego zadań wychowawczych i opiekuńczych.
Warto zwrócić uwagę na to, co zawarte jest w umowie zawartej między rodzicem a żłobkiem oraz w regulaminie placówki. Jeżeli w tych dokumentach znajduje się zapis dotyczący godziny przyprowadzania dziecka, to wówczas taki wymóg będzie miał charakter obowiązujący.
Jeśli nie ma żadnych konkretów w umowie czy regulaminie, warto porozmawiać z dyrekcją placówki i wyrazić swoje obawy oraz próbować wypracować rozwiązanie, które będzie odpowiednie zarówno dla dziecka, rodziców, jak i personelu żłobka.
Pamiętaj, że żłobki mają obowiązek dostosowywać się do potrzeb dzieci i rodziców, ale równocześnie muszą też dbać o jakość świadczonych usług i zachowanie odpowiedniej organizacji pracy. Z tego względu, może być uzasadnione wprowadzenie pewnych ograniczeń w zakresie godzin przyprowadzania dzieci.
anonim cytuj
04-05-2023
uzupelniajace informacje:
Podstawa prawna:
Żłobki w Polsce działają na podstawie ustawy z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 (Dz.U. z 2021 r. poz. 546).
Opieka i edukacja: Żłobki mają na celu zapewnienie opieki i wychowania dzieci w wieku do 3 lat. Personel pracujący w żłobkach powinien posiadać odpowiednie kwalifikacje i kompetencje zawodowe, wymagane przez prawo.
Bezpieczeństwo i higiena:
Żłobki muszą spełniać określone wymogi dotyczące bezpieczeństwa i higieny, co jest regulowane przez przepisy sanitarne i ochrony przeciwpożarowej.
Programy wychowawcze:
Żłobki mają obowiązek opracowania i wdrożenia programów wychowawczych, które uwzględniają potrzeby i możliwości rozwojowe dzieci oraz realizują cele wynikające z przepisów prawa.
Kontrola i nadzór:
Żłobki podlegają kontroli i nadzorowi ze strony odpowiednich organów administracji publicznej, takich jak organy prowadzące placówkę, inspekcja sanitarna czy Państwowa Straż Pożarna.
Prawa rodziców:
Rodzice mają prawo do informacji na temat funkcjonowania żłobka, programów wychowawczych oraz możliwości uczestniczenia w życiu placówki, np. poprzez udział w radach rodziców.
Jakiś czas temu została zawarta umowa dożywocia pomiędzy X i Y. X jednak pragnąłby wyprowadzić się z darowanemu Y mieszkania i zamieszkać gdzie indziej. W związku z tym X i Y chcieliby dobrowolnie rozwiązać umowę dożywocia, tak aby sprzedać mieszkanie po rynkowej cenie, by X mógł kupić inne. Czy sądy mogą rozwiązać umowę w takim przypadku? Czy też można to zrobić tylko i wyłącznie w przypadku rażącego naruszenia postanowień przez jedną ze stron/p...
Witam, dziś w drodze do pracy miałam wypadek, wyleciał mi dzik na głównej drodze wojewódzkiej, samochód mocno uszkodzony, nadaje się do kasacji (przewrócił się na bok, nie miałam nawet jak z niego wyjść), byłam w szpitalu, ponieważ bolała mnie głowa i ręka (zbity mięsień) i mam ślady po pasach. Dzik nie przeżył zderzenia, policja przyjechała i spisała, że było takie zdarzenie. Moje pytanie to: czy mogę się ubiegać o odszkodanie? (Na drodze nie by...
Prosiłbym o pomoc. Więc kupiłem sobie auto prywatnie od handlarza sprzedał mi na fakturę nie musiałem płacić podatku. Ciągle coś w tym aucie wychodzi zgłosiłem to e mailowo po około 12 dniach. Oczywiście handlarz mówi że nic nie ukryła ni nic mi nie naprawi(auto miało np. El podnoszona klapę bagażnika co się okazało ktoś wyjął z niej silnik ) ale. Najlepsze jest że zapłaciłem online za historię auta i przyszło mi że w Niemczech miał. Dwa razy wyp...
Mam takie pytanie.
Moja teściowa zmarła pod koniec roku, po czym zostawiła długi(odrzucili wszyscy najbliżsi), ale matka zmarłej nie, czy ona miała też te pierwsze pół roku, czy pół roku od odrzucenia wszystkich najbliższych(liczę w tym dzieci i męża zmarłej), teraz drugie pytanie, rodzeństwo zmarłej grozi sądem rodzinę, że oni nie będą zrzekać się spadku,że mamy wszystko spłacić itp....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: