Zawieszenie postępowania komorniczego.

Jakiś czas temu spadł na mnie niespodziewany wyrok, na mocy którego miałam zapłacić pewnej spółce wysoką kwotę (to nie był mój dług). Wierzyciel szybko uzyskał dokumenty i skierował sprawę do komornika, po czym niezwłocznie doprowadziłam do podpisania ugody i w I miesiącu wpłaciłam na jego konto żądaną częściową kwotę. Złożył on wniosek do komornika o zawieszenie postępowania egzekucyjnego. Całkowita spłata została dokonana zgodnie z umową, trwało to nieco dłużej niż miesiąc. Wierzyciel wniósł o umorzenie postępowania dużo później i otrzymałam właśnie pismo od komornika, który naliczył mi 10% od całej kwoty, jakieś mniejsze koszty i jeszcze ponad 1000 zł za zastępstwo w postępowaniu egzekucyjnym dla pełnomocnika wierzyciela. Czy słusznie było to 10%, a nie 5%, skoro do zawarcia porozumienia doszło w I miesiącu? Czy pełnomocnik ma prawo upominać się o jakieś kwoty dodatkowe dla siebie, skoro otrzymałam od spółki pismo, że wywiązałam się ze wszystkich płatności?
anonim cytuj
14-03-2024
Jeśli w postępowaniu egzekucyjnym spółkę reprezentował pełnomocnik, to tak, ma prawo do zwrotu kosztów zastępstwa. Przy kwocie egzekwowanej pomiędzy 50 a 200 tys. zł będzie to 1350 zł wg stawki minimalnej.
Przepis art. 29 ust. 1 ustawy o kosztach komorniczych stanowi:

PRZEPIS PRAWNY:
W razie umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela albo na podstawie art. 824 § 1 pkt 4 ustawy z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego, wierzyciela obciąża opłata stosunkowa w wysokości 5% wartości świadczenia pozostałego do wyegzekwowania. Jeżeli jednak wierzyciel wykaże, że przyczyna umorzenia postępowania egzekucyjnego wiąże się ze spełnieniem świadczenia przez dłużnika w terminie miesiąca od dnia doręczenia dłużnikowi zawiadomienia o wszczęciu egzekucji albo z zawarciem w tym terminie porozumienia między wierzycielem a dłużnikiem dotyczącego sposobu lub terminu spełnienia świadczenia, opłata ta obciąża dłużnika. Jeżeli spełnienie świadczenia lub zawarcie porozumienia z wierzycielem nastąpiło po upływie miesiąca od dnia doręczenia dłużnikowi zawiadomienia o wszczęciu egzekucji, obciąża go opłata w wysokości 10% wartości świadczenia pozostałego do wyegzekwowania.

anonim cytuj
14-03-2024
To w końcu doszło do spłaty w ciągu miesiąca, czy po?

anonim cytuj
14-03-2024
W czasie 1 miesiąca zawarłam porozumienie z wierzycielem, wpłaciłam część długu i wierzyciel złożył wniosek o zawieszenie postępowania egzekucyjnego. Komornik nie prowadził i nie miał prowadzić już potem żadnych czynności wobec mnie. Z uwagi głównie na fakt, iż wtedy szalał covid, był lockdown, nie mogłam spełnić warunków umowy w terminie. Pozostawałam w pokojowym kontakcie z wierzycielem, nie odwieszał on postępowania egzekucyjnego, ustaliliśmy nowy termin, zmniejszył mi odsetki, spisaliśmy to i doszło do finalizacji. Komornik uczestniczył w postępowaniu tylko na początku, kiedy zajął i chwilę później odblokował mi rachunki bankowe. Nie uczestniczył, nie pośredniczył w nawiązywaniu ugody, ani w kontaktach.

anonim cytuj
14-03-2024
Koszty wynikają z ustawy.

anonim cytuj
14-03-2024
Tak jak zawsze.
A zatem? 5 czy 10%?.

anonim cytuj
14-03-2024

Sugerowane Tematy

Podział majątku wspólnego przed rozwodem.
Witam, jestem z żoną w separacji faktycznej ( nie sądowej) od 8 mcy ze względu na długotrwałe przemocowe zachowania żony. Terapię u psychologów nie pomagały, agresywne zachowania żony nasilały się więc dla dobra dzieci wyprowadziłem się. Obecnie mam dylemat tego rodzaju : Mamy rozpoczętą budowę domu. 3/4 wkładu finansowego na budowę domu pochodziły z mojego majątku osobistego z przed ślubu oraz darowizny pieniężnej od moich rodziców, pozostała ...
Zrzeczenie się dziedziczenia.
Witam! Potrzebuje porady, a mianowicie Wychowuje się bez ojca, matka parę lat temu utraciła prawa rodzicielskie nade mną - ojciec również jest ich pozbawiony. Ja jestem pełnoletna. Nie wiem co z matką się dzieje i nie chce wiedzieć, ale jak to jest z dziedziczeniem spadku? Czy ja muszę sama napisać pismo do sądu odnośnie zrzeczenia się spadku czy dostanę pismo czy chce spadek czy odrzucam? Jak to wygląda w praktyce? Jedni mi mówią, żebym ...
Nabycia praw do spadku
Witam. Matka zmarla 5 lat temu ma 4 dzieci. Nie bylo sprawy o nabycia praw do spadku. Jedno dziecko zmarlo w tym roku -syn . Czy zmarly syn ma prawo do nabycia praw do spadku po matce (kawaler bezdzietny)...
Wypowiedzenie umowy najmu w zimę.
Mam mieszkanie które wynajmuję rodzinie z dzieckiem. Czy jest możliwe ze jeśli wypowiem umowę najmu to zimą oni mogą odmówić wyprowadzki? Teściowa idzie na operacje i chcemy ją sprowadzić blisko nas - mąż jest jedynakiem, teściowa wdowa w zaawansowanym wieku i po operacji będzie potrzebować naszej pomocy a obecnie mieszka dość daleko. Słyszałam ze ponoć zimą mogą odmówić a ja nic nie będę mogła zrobić. Zwykła umowa najmu bez notariusza, podatek ...

Wyszukiwarka