Uchylenie alimentów

Dzień dobry.
Syn ma 20 lat. Po dwóch latach nauki jako mechanik samochodowy przerwał naukę nie zaliczając drugiej klasy. Rozpoczął naukę w szkole dla dorosłych w LO w weekendy. Podjął pracę na budowie opartą na umowę zlecenie zarobki w granicach 2500 do 4 tyś. Od lutego 2021 zrezygnował z nauki. Sam się wypisał ze szkoły. Do teraz nie kontynuuje nauki. Zmienił prace i pracuje jako telemarketer znów opartą na umowę zlecenie zarobki około 2 tyś. Z tego co mi wiadomo mieszka ze swoją matką. Czy mam w tej sytuacji szanse na uchylenie alimentów lub ich zmniejszenie?
anonim cytuj
21-11-2022
Prawo jest takie, że jeżeli zmniejszyły się potrzeby finansowe dziecka lub możliwości zarobkowe rodzica, to sąd obniży alimenty (ale czy całkowicie je zniesie to na to bym nie liczył).
Podjęcie przez dziecko zatrudnienia (nieważne w jakiej formie) jest powodem dla ktorego te alimenty będą obniżone.
Art. 138 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego jest tutaj podstawą prawną

Uchylenie obowiązku alimentacyjnego następuje gdy dziecko uzyska zdolność do samodzielnego utrzymania się, np. w wyniku podjęcia zatrudnienia.

Obowiązek alimentacyjny nie wygasa automatycznie w razie uzyskania przez dziecko pełnoletności. Z chwilą uzyskania przez uprawnionego pełnoletności alimenty należy świadczyć do jego rąk.

anonim cytuj
08-12-2022
Syn ma 20 lat. Po dwóch latach nauki jako mechanik samochodowy przerwał naukę nie zaliczając drugiej klasy. Rozpoczął naukę w szkole dla dorosłych w LO w weekendy. Podjął pracę na budowie opartą na umowę zlecenie zarobki w granicach 2500 do 4 tyś. Od lutego 2021 zrezygnował z nauki. Sam się wypisał ze szkoły. Do teraz nie kontynuuje nauki. Zmienił prace i pracuje jako telemarketer znów opartą na umowę zlecenie zarobki około 2 tyś. Z tego co mi wiadomo mieszka ze swoją matką. Czy mam w tej sytuacji szanse na uchylenie alimentów lub ich zmniejszenie?

Po pierwsze, obowiązek alimentacyjny nie wygasa automatycznie po osiągnięciu przez dziecko pełnoletności. Ustalenie czy alimenty powinny być dalej płatne zależy od zdolności dziecka do samodzielnego utrzymania się.

Po drugie, Twoje szanse na uchylenie lub zmniejszenie alimentów zwiększają się, jeśli syn zarabia i jest w stanie samodzielnie się utrzymać. Zgodnie z Art. 138 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, można wnioskować o obniżenie, zawieszenie lub uchylenie obowiązku alimentacyjnego, jeśli potrzeby uprawnionego do alimentów uległy zmniejszeniu lub gdyby wzrosły możliwości zarobkowe zobowiązanego do płacenia alimentów.

W twojej sytuacji, skoro syn zarabia około 2 tys. miesięcznie i nie kontynuuje edukacji, można argumentować, że jego potrzeby finansowe uległy zmniejszeniu. Jednakże decyzja o ewentualnym zmniejszeniu lub uchyleniu alimentów leży w gestii sądu, który oceni indywidualne okoliczności sprawy.

Podsumowując, w oparciu o przedstawione informacje, wydaje się być podstawą prawna do wniesienia wniosku o zmniejszenie lub uchylenie alimentów. Jednak ostateczna decyzja w tej kwestii należy do sądu.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Adoptacja psa bez wiedzy właściciela, co zrobić
Chcemy adoptować kilkuletniego psa od osoby prywatnej z innego miasta (400 km). Poprosiliśmy właściciela, żeby dostarczył nam książeczkę zdrowia. Okazało się, że pies jest zarejestrowany na małżonkę (małżeństwo jest w trakcie rozwodu i partnerka utrudnia wszelkie działania) i książeczka jest u niej. Weterynarz nie chce wydać panu żadnych dokumentów. Co my, jako przyszli właściciele mamy zrobić w takiej sytuacji, żeby nie mieć problemów?...
konto bankowe po zmarłym tacie
Nabyłem spadek przez sąd po zmarłym tacie w postawieniu mam wpisane nieruchomość oraz gospodarstwo rolne. Tata miał konto bankowego i mam rozumieć że nie mam do niego praw?...
Wezwanie do zapłaty.
Witam 2 lata temu robiłam remont i dziś dostałam wezwanie do zapłaty po dokładnie 2latach i 3 miesiącach z pobliskiego sklepu z materiałami budowalnymi wezwanie do zapłaty na kwotę 480 zł +odsetki 120 zł. Akurat się tak składa ze wszystkie fv i rachunki mam bo robiłam generalny remont. Fv nie była oczywiście brana na firmę i jak w normalnym sklepie zawsze płaciłam karta lub gotowa i w tym wypadku był to gotówka. Na fv widnieje płatność gotówka, ...
Czy USC może odmówić wydania aktu zgonu w celu zrzeknięcia się spadku po zmarłym.
Dzień dobry.Czy USC może odmówić wydania aktu zgonu w celu zrzeknięcia się spadku po zmarłym. Mąż ma problem gdyż jego stryj ( brat jego taty) zmarł na początku września. Był pod opieką gosp i to oni zajęli się pochówkiem. Nie miał już nikogo był kawalerem ,bez dzieci, a jedyną najbliższą rodziną był mój mąż,i jego dwaj bracia. Stryj zmarł w innej miejscowości niż mieszkał. W USC powiedzieli że nie wydadzą owego odpisu bo nie są w linii prostej....

Wyszukiwarka