Uchylenie alimentów

Dzień dobry.
Syn ma 20 lat. Po dwóch latach nauki jako mechanik samochodowy przerwał naukę nie zaliczając drugiej klasy. Rozpoczął naukę w szkole dla dorosłych w LO w weekendy. Podjął pracę na budowie opartą na umowę zlecenie zarobki w granicach 2500 do 4 tyś. Od lutego 2021 zrezygnował z nauki. Sam się wypisał ze szkoły. Do teraz nie kontynuuje nauki. Zmienił prace i pracuje jako telemarketer znów opartą na umowę zlecenie zarobki około 2 tyś. Z tego co mi wiadomo mieszka ze swoją matką. Czy mam w tej sytuacji szanse na uchylenie alimentów lub ich zmniejszenie?
anonim cytuj
21-11-2022
Prawo jest takie, że jeżeli zmniejszyły się potrzeby finansowe dziecka lub możliwości zarobkowe rodzica, to sąd obniży alimenty (ale czy całkowicie je zniesie to na to bym nie liczył).
Podjęcie przez dziecko zatrudnienia (nieważne w jakiej formie) jest powodem dla ktorego te alimenty będą obniżone.
Art. 138 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego jest tutaj podstawą prawną

Uchylenie obowiązku alimentacyjnego następuje gdy dziecko uzyska zdolność do samodzielnego utrzymania się, np. w wyniku podjęcia zatrudnienia.

Obowiązek alimentacyjny nie wygasa automatycznie w razie uzyskania przez dziecko pełnoletności. Z chwilą uzyskania przez uprawnionego pełnoletności alimenty należy świadczyć do jego rąk.

anonim cytuj
08-12-2022
Syn ma 20 lat. Po dwóch latach nauki jako mechanik samochodowy przerwał naukę nie zaliczając drugiej klasy. Rozpoczął naukę w szkole dla dorosłych w LO w weekendy. Podjął pracę na budowie opartą na umowę zlecenie zarobki w granicach 2500 do 4 tyś. Od lutego 2021 zrezygnował z nauki. Sam się wypisał ze szkoły. Do teraz nie kontynuuje nauki. Zmienił prace i pracuje jako telemarketer znów opartą na umowę zlecenie zarobki około 2 tyś. Z tego co mi wiadomo mieszka ze swoją matką. Czy mam w tej sytuacji szanse na uchylenie alimentów lub ich zmniejszenie?

Po pierwsze, obowiązek alimentacyjny nie wygasa automatycznie po osiągnięciu przez dziecko pełnoletności. Ustalenie czy alimenty powinny być dalej płatne zależy od zdolności dziecka do samodzielnego utrzymania się.

Po drugie, Twoje szanse na uchylenie lub zmniejszenie alimentów zwiększają się, jeśli syn zarabia i jest w stanie samodzielnie się utrzymać. Zgodnie z Art. 138 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, można wnioskować o obniżenie, zawieszenie lub uchylenie obowiązku alimentacyjnego, jeśli potrzeby uprawnionego do alimentów uległy zmniejszeniu lub gdyby wzrosły możliwości zarobkowe zobowiązanego do płacenia alimentów.

W twojej sytuacji, skoro syn zarabia około 2 tys. miesięcznie i nie kontynuuje edukacji, można argumentować, że jego potrzeby finansowe uległy zmniejszeniu. Jednakże decyzja o ewentualnym zmniejszeniu lub uchyleniu alimentów leży w gestii sądu, który oceni indywidualne okoliczności sprawy.

Podsumowując, w oparciu o przedstawione informacje, wydaje się być podstawą prawna do wniesienia wniosku o zmniejszenie lub uchylenie alimentów. Jednak ostateczna decyzja w tej kwestii należy do sądu.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Przedłużenie umowy wynajmu mieszkania. (aneks pospisywany co roku)
Witam. Dnia 17 sierpnia kończy się nam umowa najmu mieszkania. Kontaktowałam się już z właścicielką mieszkania czy przedłużamy umowę, odpowiedziała że nie ma żadnych przeciwwskazań, że możemy dalej mieszkać. Tylko musimy podpisać aneks ,który podpisujemy co roku. Wynajmuje u tej Pani mieszkanie już 4lata jest to najem okazjonalny. Do tej pory się nie odezwała w sprawie aneksu,czy się przypomnieć jeszcze raz czy czekać? Nie chce żeby się potem oka...
Czy rozliczamy PIT-R?
Liczę że ktoś będzie w stanie mi pomóc. Dostałam PIT-11, rozliczyłam się, na moje nieszczęście dostałam PIT-R (siedziałam w Komisji podczas wyborów). Czy muszę składać pit korygujący?...
Umowa o dożywocie.
Sytuacja dotyczy aktu notarialnego "umowa o dożywocie". Zgodnie z art 908 kc" nabywca" nieruchomości jest zobowiązany do wytrzymania "zbywcy", aż do śmierci. Sprawa jasna. Jak wygląda sytuacja w przypadku gdy "zbywca" osoba w bardzo podeszłym wieku wyraża chęć umieszczenia w DPS z uwagi na stan zdrowia, czy jest taka możliwość, czy musi do końca mieszkać w swojej nieruchomości? Drugie pytanie: czy "na...
Licytacja komornicza
Witam, 1/3 udziałów posiadłości będzie wystawiona na licytacje komornicza. Komornik poinformował właściciela 2/3 ze jako najbliższa rodzina (brat) nie może brać udziału w pierwszej licytacji. Czy to prawda?...

Wyszukiwarka