Uchylenie alimentów

Dzień dobry.
Syn ma 20 lat. Po dwóch latach nauki jako mechanik samochodowy przerwał naukę nie zaliczając drugiej klasy. Rozpoczął naukę w szkole dla dorosłych w LO w weekendy. Podjął pracę na budowie opartą na umowę zlecenie zarobki w granicach 2500 do 4 tyś. Od lutego 2021 zrezygnował z nauki. Sam się wypisał ze szkoły. Do teraz nie kontynuuje nauki. Zmienił prace i pracuje jako telemarketer znów opartą na umowę zlecenie zarobki około 2 tyś. Z tego co mi wiadomo mieszka ze swoją matką. Czy mam w tej sytuacji szanse na uchylenie alimentów lub ich zmniejszenie?
anonim cytuj
21-11-2022
Prawo jest takie, że jeżeli zmniejszyły się potrzeby finansowe dziecka lub możliwości zarobkowe rodzica, to sąd obniży alimenty (ale czy całkowicie je zniesie to na to bym nie liczył).
Podjęcie przez dziecko zatrudnienia (nieważne w jakiej formie) jest powodem dla ktorego te alimenty będą obniżone.
Art. 138 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego jest tutaj podstawą prawną

Uchylenie obowiązku alimentacyjnego następuje gdy dziecko uzyska zdolność do samodzielnego utrzymania się, np. w wyniku podjęcia zatrudnienia.

Obowiązek alimentacyjny nie wygasa automatycznie w razie uzyskania przez dziecko pełnoletności. Z chwilą uzyskania przez uprawnionego pełnoletności alimenty należy świadczyć do jego rąk.

anonim cytuj
08-12-2022
Syn ma 20 lat. Po dwóch latach nauki jako mechanik samochodowy przerwał naukę nie zaliczając drugiej klasy. Rozpoczął naukę w szkole dla dorosłych w LO w weekendy. Podjął pracę na budowie opartą na umowę zlecenie zarobki w granicach 2500 do 4 tyś. Od lutego 2021 zrezygnował z nauki. Sam się wypisał ze szkoły. Do teraz nie kontynuuje nauki. Zmienił prace i pracuje jako telemarketer znów opartą na umowę zlecenie zarobki około 2 tyś. Z tego co mi wiadomo mieszka ze swoją matką. Czy mam w tej sytuacji szanse na uchylenie alimentów lub ich zmniejszenie?

Po pierwsze, obowiązek alimentacyjny nie wygasa automatycznie po osiągnięciu przez dziecko pełnoletności. Ustalenie czy alimenty powinny być dalej płatne zależy od zdolności dziecka do samodzielnego utrzymania się.

Po drugie, Twoje szanse na uchylenie lub zmniejszenie alimentów zwiększają się, jeśli syn zarabia i jest w stanie samodzielnie się utrzymać. Zgodnie z Art. 138 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, można wnioskować o obniżenie, zawieszenie lub uchylenie obowiązku alimentacyjnego, jeśli potrzeby uprawnionego do alimentów uległy zmniejszeniu lub gdyby wzrosły możliwości zarobkowe zobowiązanego do płacenia alimentów.

W twojej sytuacji, skoro syn zarabia około 2 tys. miesięcznie i nie kontynuuje edukacji, można argumentować, że jego potrzeby finansowe uległy zmniejszeniu. Jednakże decyzja o ewentualnym zmniejszeniu lub uchyleniu alimentów leży w gestii sądu, który oceni indywidualne okoliczności sprawy.

Podsumowując, w oparciu o przedstawione informacje, wydaje się być podstawą prawna do wniesienia wniosku o zmniejszenie lub uchylenie alimentów. Jednak ostateczna decyzja w tej kwestii należy do sądu.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak odwołać zrzeczenie się dziedziczenia?
Moi rodzice postanowili, że przekażą w darowiźnie dom mojej siostrze. Nie miałam nic przeciwko. Rodzice byli na konsultacjach u notariusza w tej sprawie i dowiedzieli się że ja muszę zrzec się spadku, żeby mogła być darowizna tylko dla siostrę. W piątek podpisałam z rodzicami akt notarialny zrzeczenia się spadku a teraz jestem przerażona, moja mama tak samo ciągle tylko płacze, bo ja się zrzekłam spadku po rodzicach i gdyby mojej siostrze coś by ...
Czy mogę rozliczyć się jako osoba samotnie wychowująca dzieci ?
Jestem cztery lata po rozwodzie. Mam dwóch synów. którzy mają 20 i 22 lata . Nie uczą się już, starszy syn pracuje. Czy mogę rozliczyć się z Urzędem Skarbowym jako osoba samotnie wychowująca dzieci ?...
Jak pomóc samotnemu ojcu bez dochodów?
Witam. Sytuacja wygląda tak: osoba żyła z dziewczyną i ma z nią kilkumiesięczne dziecko, matka została posłana do szpitala psychiatrycznego na przymusowe leczenie z ręki sądu, obecnie nie ma z nią kontaktu, otrzymywała jakieś wsparcie finansowe, ale na siebie, więc bank nie wyda pieniędzy ojcu, on nie może podjąć pracy bo został sam z noworodkiem i już nie ma za co opłacić wynajmu lokalu, miejski ośrodek pomocy społecznej stwierdził, że od nich n...
Przejęcie zakładu pracy, niższe wynagrodzenie.
Witam, Bardzo bym prosił o szybką poradę w zakresie prawa pracy. Zakład pracy tworzył razem z innymi spółkami grupę. Następnie ta grupa została podzielona i sprzedana do innych firm. Okazało się, że nowy inwestor/właściciel (nie pracodawca, gdyż nie było podpisywanych nowych umów z firmą, która przejęła spółkę) postanowiła przejąć kilku pracowników. Jednak zaoferowano tym pracownikom mniejszą podstawę wynagrodzenia brutto niż mieli dotychczas ...

Wyszukiwarka