Umowa o dzieło, a działalność gospodarcza

Umowa o dzieło podpisana jako osoba fizyczna.
Dzieło nie zostało jeszcze wykonane.
Obecnie rozpoczęłam działalnośc gospodarczą, w której mieści się zakres umowy.
Czy moge wystawić rachunek za zrealizowane dzieło?
Czy powinna to być faktura skoro mam firmę?
anonim cytuj
08-09-2025
Krótko: rozlicz to jako przedsiębiorca i wystaw fakturę (z VAT albo „zwolnioną”), nie „rachunek”.

Dlaczego i jak to zrobić:
– Skoro wykonujesz dzieło już po rozpoczęciu działalności i w jej zakresie, przychód kwalifikujesz do pozarolniczej działalności gospodarczej (art. 14 ust. 1 ustawy o PIT).

– Dokumentowanie: jeśli nabywcą jest podatnik lub osoba prawna, masz obowiązek wystawić fakturę (art. 106b ust. 1 ustawy o VAT). Gdy nabywca to konsument, wystawiasz na jego żądanie (art. 106b ust. 3).

– Jeśli jesteś czynnym podatnikiem VAT → zwykła faktura z podatkiem. Jeśli korzystasz ze zwolnienia podmiotowego → faktura „bez VAT” z podaniem podstawy zwolnienia na fakturze (art. 113 w zw. z art. 106e ust. 1 pkt 19 ustawy o VAT).

– „Rachunek” nie jest już odrębną kategorią podatkową w obrocie gospodarczym; prawidłowym dokumentem jest faktura zgodna z art. 106b–106e ustawy o VAT.

Uwaga na cenę: jeżeli w umowie wpisano po prostu „wynagrodzenie X zł” (bez „+VAT”), to co do zasady jest to kwota brutto, czyli obejmująca VAT, którego nie możesz doliczyć jednostronnie ponad umówioną cenę (art. 3 ustawy o informowaniu o cenach).

Porządek w papierach: warto zrobić aneks wskazujący, że wykonawcą jest przedsiębiorca (Twoje dane + NIP), a rozliczenie nastąpi na podstawie faktury; podstawa – swoboda umów (art. 353¹ k.c.). Nie zmienia to istoty umowy o dzieło (art. 627 k.c.), ale usuwa wątpliwości co do podatków i danych na fakturze.

Wniosek: tak, możesz i powinnaś wystawić fakturę za dzieło wykonane po rozpoczęciu działalności. Jeśli masz zwolnienie z VAT – faktura bez VAT z podstawą zwolnienia; jeśli jesteś VAT-czynna – faktura z VAT.

anonim cytuj
12-09-2025

Sugerowane Tematy

Jak sprzedać mieszkanie bez pośredników?
Dzień dobry. Zamierzam sprzedać mieszkanie. Zainteresowanie wyraziły osoby, które przy jego zakupie będą posiłkować się kredytem - powiedzieli mi, że muszą "dobrać trochę kredytu" bo nie mają tyle własnych środków. Wolałabym sprzedać mieszkanie gotówkowcom. Teraz zastanawiam się, jak to zrobić bezpiecznie dla siebie. Oni chcą podpisać umowę przedwstępną u notariusza. Co powinno się w niej znaleźć? Zależy mi na w miarę szybkiej sprzedaży...
Złamanie zakazu ze znaku B-36 (zakaz zatrzymywania się). Czy Straż Miejska ma obowiązek udokumentować wykroczenie w postaci zdjęcia?
Szanowni Państwo, Dostałem pismo od Straży Miejskiej („SM”) za złamanie zakazu ze znaku B-36 (zakaz zatrzymywania się) z żądaniem wskazania kierującego pojazdem w dniu popełnienia wykroczenia. Ponieważ we wskazanym przez SM miejscu ciężko doszukać mi się miejsca w którym samochód mógłby zostać nieprawidłowo zaparkowany, chciałem zażądać przedstawienia jakiejś dokumentacji zdjęciowej dowodzącej nieprawidłowo zaparkowanego pojazdu. Pytania: a) c...
Zaparkowałam auto marketem przy ścianie i jakiś element konstrukcyjny spadł na auto. Co mam w tym momencie zrobić?
Mam problem. Zaparkowałam auto pod dużym marketem przy ścianie. I niestety po powrocie z zakupów jakiś element konstrukcyjny spadł na auto. Sklep podał nr polisy. Po zgłoszeniu do ubezpieczyciela i oględzinach auta, ubezpieczyciel odmówił wypłaty odszkodowania, bo koszt naprawy przewyższa wartość auta. Co mam w tym momencie zrobić? Jestem bez auta i bez pieniędzy na nowe auto....
Pierwsza umowa była na 3 miesiące, druga na rok, a tu nagle, znów na 3 miesiące. Proszę o poradę co zrobić w tej sytuacji?
Witam. Obecnie jestem zatrudniona w następujący sposób: pierwsza umowa była na 3 miesiące, druga na rok, a tu nagle, znów na 3 miesiące ( bo niby manager się zmienił), bez zmiany stanowiska pracy. Z tego co rozumiem, wedle kodeksu pracy, pracodawca nie może cofnąć się do tyłu dając mi znów umowę na okres próbny, gdzie wszyscy inni pracownicy dostali po 3 miesiącach pernamentnie kontrakty, nawet ci najsłabsi. Proszę o poradę co zrobić w tej sytuac...

Wyszukiwarka