Umowa o dzieło, a działalność gospodarcza

Umowa o dzieło podpisana jako osoba fizyczna.
Dzieło nie zostało jeszcze wykonane.
Obecnie rozpoczęłam działalnośc gospodarczą, w której mieści się zakres umowy.
Czy moge wystawić rachunek za zrealizowane dzieło?
Czy powinna to być faktura skoro mam firmę?
anonim cytuj
08-09-2025
Krótko: rozlicz to jako przedsiębiorca i wystaw fakturę (z VAT albo „zwolnioną”), nie „rachunek”.

Dlaczego i jak to zrobić:
– Skoro wykonujesz dzieło już po rozpoczęciu działalności i w jej zakresie, przychód kwalifikujesz do pozarolniczej działalności gospodarczej (art. 14 ust. 1 ustawy o PIT).

– Dokumentowanie: jeśli nabywcą jest podatnik lub osoba prawna, masz obowiązek wystawić fakturę (art. 106b ust. 1 ustawy o VAT). Gdy nabywca to konsument, wystawiasz na jego żądanie (art. 106b ust. 3).

– Jeśli jesteś czynnym podatnikiem VAT → zwykła faktura z podatkiem. Jeśli korzystasz ze zwolnienia podmiotowego → faktura „bez VAT” z podaniem podstawy zwolnienia na fakturze (art. 113 w zw. z art. 106e ust. 1 pkt 19 ustawy o VAT).

– „Rachunek” nie jest już odrębną kategorią podatkową w obrocie gospodarczym; prawidłowym dokumentem jest faktura zgodna z art. 106b–106e ustawy o VAT.

Uwaga na cenę: jeżeli w umowie wpisano po prostu „wynagrodzenie X zł” (bez „+VAT”), to co do zasady jest to kwota brutto, czyli obejmująca VAT, którego nie możesz doliczyć jednostronnie ponad umówioną cenę (art. 3 ustawy o informowaniu o cenach).

Porządek w papierach: warto zrobić aneks wskazujący, że wykonawcą jest przedsiębiorca (Twoje dane + NIP), a rozliczenie nastąpi na podstawie faktury; podstawa – swoboda umów (art. 353¹ k.c.). Nie zmienia to istoty umowy o dzieło (art. 627 k.c.), ale usuwa wątpliwości co do podatków i danych na fakturze.

Wniosek: tak, możesz i powinnaś wystawić fakturę za dzieło wykonane po rozpoczęciu działalności. Jeśli masz zwolnienie z VAT – faktura bez VAT z podstawą zwolnienia; jeśli jesteś VAT-czynna – faktura z VAT.

anonim cytuj
12-09-2025

Sugerowane Tematy

Czy nieefektywność może być powodem zwolnienia?
Pracownik ma umowę na czas nieokreślony, pracuje poniżej 3 lat. Ciągle jest na chorobowym, nie przychodzi do pracy pisząc rano wiadomości. Poza tym jest mało wydajny, po prostu mi nie odpowiada. Jak najlepiej go zwolnić żeby nie płacić odprawy? Jak to zrobić żeby nie rzucił za chwilę chorobowego i nie ciągnął go z pół roku?...
Ubezpieczenie od kosztów rezygnacji.
Sytuacja miała miejsce w sierpniu 2020. Zostałem pobity kilka dni przed wylotem. Policja, karetka i obdukcja. Kilka dni później miałem wylatywać na wycieczkę. Ze względu na zły stan zdrowia (obrażenia głowy) postanowiłem skorzystać z ubezpieczenia od kosztów rezygnacji (TU Europa). Po bardzo długim procesie, odwołaniach itd itd. Środki nie zostały zwrócone. Powód? Policja wykazała że w momencie zderzenia byłem pod wpływem alkoholu. Uważam że nie...
Zarejestrowanie auta.
Mój ojciec w 2020 roku zarejestrował na mnie samochód. On to zrobił, ja niczego nie podpisywałam. Przez krótki okres użytkowałam ten samochód. Teraz dostałam pismo o zajęciu rachunku na 8k. Jest to kara za niespełnienie obowiązku ubezpieczeniowego owego samochodu. Samochód został przez mojego tatę sprzedany w 2020/21. Co teraz robić? Ojciec ma umowę kupna sprzedaż, ale jeżeli odwołam się to tak jakby przyznam się, że to ja podpisałam dokumenty, a...
tankowanie do kanistra
Witam, pracuje na stacji benzynowej. Czy klient ma prawo żądać wpisania numeru rejestracyjnego na fakturze w momencie gdy tankował do kanistra? Zwykle wpisywalismy kanister bądź zostawiliśmy puste miejsce bez numeru, ale ten Pan żąda żeby mu pokazać jakieś rozporządzenia, ktore nam zabrania wpisywania numeru rejestracyjnego w takiej sytuacji. Istnieje taka regulacja prawna, czy mamy mu wpisać numer rejestracyjny bez żadnych konsekwencji dla nas ...

Wyszukiwarka