Umowa o dzieło, a działalność gospodarcza

Umowa o dzieło podpisana jako osoba fizyczna.
Dzieło nie zostało jeszcze wykonane.
Obecnie rozpoczęłam działalnośc gospodarczą, w której mieści się zakres umowy.
Czy moge wystawić rachunek za zrealizowane dzieło?
Czy powinna to być faktura skoro mam firmę?
anonim cytuj
08-09-2025
Krótko: rozlicz to jako przedsiębiorca i wystaw fakturę (z VAT albo „zwolnioną”), nie „rachunek”.

Dlaczego i jak to zrobić:
– Skoro wykonujesz dzieło już po rozpoczęciu działalności i w jej zakresie, przychód kwalifikujesz do pozarolniczej działalności gospodarczej (art. 14 ust. 1 ustawy o PIT).

– Dokumentowanie: jeśli nabywcą jest podatnik lub osoba prawna, masz obowiązek wystawić fakturę (art. 106b ust. 1 ustawy o VAT). Gdy nabywca to konsument, wystawiasz na jego żądanie (art. 106b ust. 3).

– Jeśli jesteś czynnym podatnikiem VAT → zwykła faktura z podatkiem. Jeśli korzystasz ze zwolnienia podmiotowego → faktura „bez VAT” z podaniem podstawy zwolnienia na fakturze (art. 113 w zw. z art. 106e ust. 1 pkt 19 ustawy o VAT).

– „Rachunek” nie jest już odrębną kategorią podatkową w obrocie gospodarczym; prawidłowym dokumentem jest faktura zgodna z art. 106b–106e ustawy o VAT.

Uwaga na cenę: jeżeli w umowie wpisano po prostu „wynagrodzenie X zł” (bez „+VAT”), to co do zasady jest to kwota brutto, czyli obejmująca VAT, którego nie możesz doliczyć jednostronnie ponad umówioną cenę (art. 3 ustawy o informowaniu o cenach).

Porządek w papierach: warto zrobić aneks wskazujący, że wykonawcą jest przedsiębiorca (Twoje dane + NIP), a rozliczenie nastąpi na podstawie faktury; podstawa – swoboda umów (art. 353¹ k.c.). Nie zmienia to istoty umowy o dzieło (art. 627 k.c.), ale usuwa wątpliwości co do podatków i danych na fakturze.

Wniosek: tak, możesz i powinnaś wystawić fakturę za dzieło wykonane po rozpoczęciu działalności. Jeśli masz zwolnienie z VAT – faktura bez VAT z podstawą zwolnienia; jeśli jesteś VAT-czynna – faktura z VAT.

anonim cytuj
12-09-2025

Sugerowane Tematy

Mobbing w pracy.
Problem dotyczy kierowniczki mojej mamy. Mam pracuje w laboratorium, od prawnie 30 lat. Nowa kierowniczka niema pojęcia, wiedzy, ani kompetencji odnoście kierowania laboratorium. Codziennie są jakieś problemy, zwala winę na innych, tuszuje afery swoich pupilków, fałszuje wyniki, zabroniła pracownikom korzystać z firmowego ekspresu, wyzywa pracowników, zaniża wypłaty niektórym osobom albo pomija je gdy są podwyżki. Sytuacja jest nie do zniesie...
Okresy ubezpieczenia chorobowego
Dzień dobry, od 8 sierpnia do 18 sierpnia byłam na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa) od 21 sieprnia do 15 września byłam na umowie o pracę na zastępstwo i od 18 września do 18 października jestem na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa) 23 października mam zaplanowany zabieg i prawdopodobnie dostanę zwolnienie. Nie wiem na jak długo, ale moja pytanie jest takie czy jeżeli dostanę zwolnienie to czy będzie ono płatne?...
Niejasności dotyczące podziału majątku po rozwodzie
Cześć, Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże zrozumieć co się dzieje. Otóż, jestem w trakcie rozwodu i muszę się zająć podziałem majątku. W naszym przypadku jest to bardziej skomplikowane, bo mamy wspólnie nabytą nieruchomość, a także nasz stary samochód, który kupiłem jeszcze przed ślubem. Nasza nieruchomość jest na kredyt hipoteczny. Zostało nam jeszcze sporo do spłaty, ale z drugiej strony już sporo wpłaciliśmy. Samochód jest stary, ale nadal ...
Od kiedy należą się alimenty.
Dostałam wyrok zasądzający alimenty w kwocie 1200 złotych płatnych z góry do dnia 10 każdego miesiąca. Z rygorem natychmiastowej wykonalności. Są one od dnia złożenia wniosku czyli 28 sierpnia 2023 roku. Czy za sierpień liczy się cała kwota 1200 złotych czy nie?...

Wyszukiwarka