Ważność aneksów a nowa umowa o pracę

Czy zawarte wcześniej aneksy do umowy o pracę są ważne w kontekście zawarcia nowej umowy na czas określony? Z uwagi na ZUZP i negocjacje ze związkami pracodawca poinformował o przyznaniu podwyżki od 1.04 br. 11.04 zgodnie aneksowano umowę. Dokument nie wskazywał której umowy dotyczy (dobiegającej końca czy nowej od 01.05 br.). Użyto formuły: "od dnia 01.04.2025 r. wynagrodzenie wynosić będzie" oraz "pozostałe warunki umowy o pracę nie ulegają zmianie".
W kwietniu podpisałem nową umowę na czas określony ale ze stawką z przed porozumienia. HR twierdzi, że nowa umowa może zawierać stawkę sprzed aneksu z 11.04 gdy zawiera się go po podpisaniu nowej umowy Pracodawca odmawia sprostowania, aneksowania. Czy kolejna umowa to osobny stosunek pracy na nowo zdefiniowanych w umowie warunkach i jakiekolwiek aneksy zawarte przed terminem jej obowiązywania (01.05 br.) są ważne w trakcie jej trwania? Czy kwietniowy aneks aby był ważny wymagałby wyraźnych zapisów że dot. również kolejnej umowy?
anonim cytuj
22-05-2025
Nowa umowa zawarta od 1 maja 2025 r. to odrębny stosunek pracy, w którym wszystkie elementy – w szczególności wynagrodzenie – muszą być określone na nowo. Zgodnie z art. 29 § 1 Kodeksu pracy umowa o pracę powinna wskazywać m.in. stawkę wynagrodzenia, a zmiana warunków dokonywana w trakcie zatrudnienia wymaga porozumienia stron (aneksu) w formie papierowej lub elektronicznej (przepisowi art. 29 § 4, nakazującemu formę pisemną, nie stosuje się wobec porozumienia zmieniającego) .

Aneks podpisany 11 kwietnia 2025 r. odnosi się więc wyłącznie do umowy istniejącej w dniu jego zawarcia. Brak w nim wyraźnego wskazania, że zmiana ma dotyczyć także umowy, która zostanie zawarta od 1 maja, oznacza, że nie może on modyfikować postanowień nowej umowy .

Równocześnie jednak postanowienia zakładowego układu zbiorowego pracy (ZUZP) oraz porozumienia ze związkami – jako elementy prawa pracy – wiążą pracodawcę również wobec nowego stosunku pracy (art. 9 § 1–2 K.p.). Co więcej, umowa o pracę nie może przewidywać warunków mniej korzystnych dla pracownika niż przepisy prawa pracy, w tym układ zbiorowy; klauzula wynagrodzenia mniej korzystna od tej wynikającej z układu jest nieważna i zastępowana odpowiednimi postanowieniami układu (art. 18 § 1–2 K.p.) .

Jeżeli celem jest objęcie podwyżką także nowej umowy, konieczne jest zawarcie kolejnego aneksu odnoszącego się wprost do tej umowy lub – w braku takiego porozumienia – powołanie się na zakładowy układ zbiorowy, by wyegzekwować stawkę wynikającą z ZUZP.

anonim cytuj
27-05-2025
\
Czy zawarte wcześniej aneksy do umowy o pracę są ważne w kontekście zawarcia nowej umowy na czas określony?\

Nowa umowa od 1 maja 2025 r. tworzy odrębny stosunek pracy; jej treść – w tym stawka wynagrodzenia – musi zostać ustalona na nowo i wprost ujęta w dokumencie umowy (art. 25 § 1 oraz art. 29 § 1 KP) . Aneks podpisany 11 kwietnia mógł zmienić jedynie warunki obowiązującej wówczas umowy – brak w nim klauzuli wyraźnie rozciągającej skutki na przyszły kontrakt, dlatego nie modyfikuje postanowień umowy obowiązującej od 1 maja.

\
HR twierdzi, że nowa umowa może zawierać stawkę sprzed aneksu…\

Pod względem technicznym tak, ale tylko jeśli stawka nie koliduje z normami powszechnie obowiązującymi. Podwyżka uzgodniona w ZUZP obowiązuje każdego pracodawcę objętego układem co do wszystkich trwających i przyszłych stosunków pracy (art. 9 § 1–2 KP) . Umowa, która przewiduje wynagrodzenie mniej korzystne niż układ, jest w tej części nieważna; w jej miejsce wchodzi odpowiednie postanowienie ZUZP (art. 18 § 1–2 KP) .

Skutek: od 1 kwietnia wynagrodzenie powinno być wyższe zarówno na „starej”, jak i na „nowej” umowie – nawet bez dodatkowego aneksu. Jeżeli pracodawca wypłaca niższą stawkę, powstaje niedopłata, którą pracownik może dochodzić jako roszczenie o wynagrodzenie (art. 80 KP) .

Podsumowując:

* Aneks z 11 kwietnia wiąże wyłącznie umowę trwającą do 30 kwietnia.
* Od 1 maja obowiązują warunki określone w nowej umowie, lecz nie mogą być mniej korzystne niż ZUZP; jeśli są, automatycznie zastępują je stawki z układu.
* Różnicę w wypłacie można egzekwować jako roszczenie o zaległe wynagrodzenie wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie.

anonim cytuj
27-05-2025

Sugerowane Tematy

Prawo do informacji o stanie zdrowia dziecka.
Witam. Mam pytanie czy moja była małżonka ma obowiązek o powiadomieniu mnie, że chodzi prywatnie do psychologa oraz psychiatry z dzieckiem i czy muszę ewentualnie wyrazić na to zgodę ? Nadmiernie, że moja ex wymyśla dziecku różne choroby i cuda. Gdy zażądałem wyników badań to ich nie otrzymałem. Przepraszam raz otrzymałem lecz gdy pokazałem je lekarzowi to stwierdził, że po tych wynikach nie wynika nic żeby dziecko miało tę dolegliwość/ chorobę....
Dziedziczenie darowanego mieszkania.
Mieszkam w mieszkaniu jakie żona otrzymała od rodziców jako darowizna. Żona mówi abyśmy poszli do notariusza i przepisali jako wspólne. Mi to nie robi, ale ona argumentuje, że gdy się z nią coś stanie to mi się nic nie należy. Tylko dziedziczą dzieci…Czy tak jest, że w przypadku darowizny małżonek nie otrzyma nic? Mamy dwójkę wspólnych dzieci (10 i 14 lat)....
Zmiana nazwiska dziecku.
Córka 10lat , podczas rozmowy przez kamerkę oznajmiła mi że za rok mama z nowym partnerem będzie brać ślub, powiedziałem że to super, na co córka że nie bo mama mi będzie chciała zmienić nazwisko a tego nie chce ... Nie mam ograniczonych praw Place alimenty. Czy jeśli się nie zgodzę to będzie i tak mogła je zmienić?...
zwrot prowizji
Witam. Czy za pośrednictwo w pozyskiwaniu zwrotów prowizji z umowy kredytowej można żądać wynagrodzenia w wysokości 50 % zwrotu?...

Wyszukiwarka