Ważność aneksów a nowa umowa o pracę

Czy zawarte wcześniej aneksy do umowy o pracę są ważne w kontekście zawarcia nowej umowy na czas określony? Z uwagi na ZUZP i negocjacje ze związkami pracodawca poinformował o przyznaniu podwyżki od 1.04 br. 11.04 zgodnie aneksowano umowę. Dokument nie wskazywał której umowy dotyczy (dobiegającej końca czy nowej od 01.05 br.). Użyto formuły: "od dnia 01.04.2025 r. wynagrodzenie wynosić będzie" oraz "pozostałe warunki umowy o pracę nie ulegają zmianie".
W kwietniu podpisałem nową umowę na czas określony ale ze stawką z przed porozumienia. HR twierdzi, że nowa umowa może zawierać stawkę sprzed aneksu z 11.04 gdy zawiera się go po podpisaniu nowej umowy Pracodawca odmawia sprostowania, aneksowania. Czy kolejna umowa to osobny stosunek pracy na nowo zdefiniowanych w umowie warunkach i jakiekolwiek aneksy zawarte przed terminem jej obowiązywania (01.05 br.) są ważne w trakcie jej trwania? Czy kwietniowy aneks aby był ważny wymagałby wyraźnych zapisów że dot. również kolejnej umowy?
anonim cytuj
22-05-2025
Nowa umowa zawarta od 1 maja 2025 r. to odrębny stosunek pracy, w którym wszystkie elementy – w szczególności wynagrodzenie – muszą być określone na nowo. Zgodnie z art. 29 § 1 Kodeksu pracy umowa o pracę powinna wskazywać m.in. stawkę wynagrodzenia, a zmiana warunków dokonywana w trakcie zatrudnienia wymaga porozumienia stron (aneksu) w formie papierowej lub elektronicznej (przepisowi art. 29 § 4, nakazującemu formę pisemną, nie stosuje się wobec porozumienia zmieniającego) .

Aneks podpisany 11 kwietnia 2025 r. odnosi się więc wyłącznie do umowy istniejącej w dniu jego zawarcia. Brak w nim wyraźnego wskazania, że zmiana ma dotyczyć także umowy, która zostanie zawarta od 1 maja, oznacza, że nie może on modyfikować postanowień nowej umowy .

Równocześnie jednak postanowienia zakładowego układu zbiorowego pracy (ZUZP) oraz porozumienia ze związkami – jako elementy prawa pracy – wiążą pracodawcę również wobec nowego stosunku pracy (art. 9 § 1–2 K.p.). Co więcej, umowa o pracę nie może przewidywać warunków mniej korzystnych dla pracownika niż przepisy prawa pracy, w tym układ zbiorowy; klauzula wynagrodzenia mniej korzystna od tej wynikającej z układu jest nieważna i zastępowana odpowiednimi postanowieniami układu (art. 18 § 1–2 K.p.) .

Jeżeli celem jest objęcie podwyżką także nowej umowy, konieczne jest zawarcie kolejnego aneksu odnoszącego się wprost do tej umowy lub – w braku takiego porozumienia – powołanie się na zakładowy układ zbiorowy, by wyegzekwować stawkę wynikającą z ZUZP.

anonim cytuj
27-05-2025
\
Czy zawarte wcześniej aneksy do umowy o pracę są ważne w kontekście zawarcia nowej umowy na czas określony?\

Nowa umowa od 1 maja 2025 r. tworzy odrębny stosunek pracy; jej treść – w tym stawka wynagrodzenia – musi zostać ustalona na nowo i wprost ujęta w dokumencie umowy (art. 25 § 1 oraz art. 29 § 1 KP) . Aneks podpisany 11 kwietnia mógł zmienić jedynie warunki obowiązującej wówczas umowy – brak w nim klauzuli wyraźnie rozciągającej skutki na przyszły kontrakt, dlatego nie modyfikuje postanowień umowy obowiązującej od 1 maja.

\
HR twierdzi, że nowa umowa może zawierać stawkę sprzed aneksu…\

Pod względem technicznym tak, ale tylko jeśli stawka nie koliduje z normami powszechnie obowiązującymi. Podwyżka uzgodniona w ZUZP obowiązuje każdego pracodawcę objętego układem co do wszystkich trwających i przyszłych stosunków pracy (art. 9 § 1–2 KP) . Umowa, która przewiduje wynagrodzenie mniej korzystne niż układ, jest w tej części nieważna; w jej miejsce wchodzi odpowiednie postanowienie ZUZP (art. 18 § 1–2 KP) .

Skutek: od 1 kwietnia wynagrodzenie powinno być wyższe zarówno na „starej”, jak i na „nowej” umowie – nawet bez dodatkowego aneksu. Jeżeli pracodawca wypłaca niższą stawkę, powstaje niedopłata, którą pracownik może dochodzić jako roszczenie o wynagrodzenie (art. 80 KP) .

Podsumowując:

* Aneks z 11 kwietnia wiąże wyłącznie umowę trwającą do 30 kwietnia.
* Od 1 maja obowiązują warunki określone w nowej umowie, lecz nie mogą być mniej korzystne niż ZUZP; jeśli są, automatycznie zastępują je stawki z układu.
* Różnicę w wypłacie można egzekwować jako roszczenie o zaległe wynagrodzenie wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie.

anonim cytuj
27-05-2025

Sugerowane Tematy

Czy umowa zlecenie posiada okres wypowiedzenia?
Witam, mam pytanie odnośnie wypowiedzenie umowy zlecenie, czy takowa posiada okres wypowiedzenie ?...
Rezygnacji ze studiów w prywatnej uczelni.
Witam, jeśli złożyłam pisemne oświadczenie o rezygnacji ze studiów w prywatnej szkole to czy to jest zgodne z prawem i zasadami współżycia społecznego jeśli szkoła żąda zapłaty czesnego za cały rok?...
Rodzice kupili mi mieszkanie 10 lat temu w które inwestowałam, ale wciąż prawnie należy do nich. Czy jestem w stanie się jakoś zabezpieczyć przed wyrzuceniem mnie?
Hej, mam problem natury prawno rodzinnej. Prawie 10 lat temu rodzice kupili "mi" mieszkanie. "Mi" ponieważ ono wciąż prawnie należy do nich, pomimo wielokrotnego zapewniania, że przecież jest moje. Ja w nim jedynie od tych prawie 10 lat mieszkam, ale też zarządzam. Był okres, kiedy było wynajmowane, bo studiowałam w innym mieście (oczywiście żaden podatek nie był odprowadzany, bo rodzice zabronili mi to zgłaszać - wszelkie umo...
Problem z kontaktem z dziećmi i alimentami po rozwodzie
Przechodzę obecnie przez bardzo trudny okres po rozwodzie z moją byłą żoną, z którą mam dwójkę dzieci. Moja była żona stara się w każdy możliwy sposób utrudniać mi życie, odmawiając mi regularnych kontaktów z dziećmi, na które mam prawo. Ciągle stawia różne bariery, mówiąc, że dzieci są chore, mają inne plany lub po prostu nie chcą mnie widzieć. Nie jestem pewien, czy to prawda, czy tylko próbuje mnie zranić. Dodatkowo, sprawa dotyczy alime...

Wyszukiwarka