Wypowiedzenie umowy wcześniej niż przewiduje umowa.

To mój pierwszy post, dlatego chciałbym się na początek serdecznie przywitać.
Moje pytanie dotyczy umowy dzierżawy gruntu rolnego, a dokładniej, jestem dzierżawcą stawu, w którym hoduję ryby.
Umowa dzierżawy jest zawarta na czas określony do 31.12.2024 roku. Zmienił się właściciel gruntu, czyli de facto Wydzierżawiający.
Czy nowy właściciel gruntu - nowy Wydzierżawiający ma prawo wypowiedzieć mi umowę i kazać mi się wyprowadzić przed czasem 31.12.2024?
Umowa nie posiada daty pewnej, a treści umowy mam zapis: "Żadna ze stron nie może wypowiedzieć niniejszej umowy przed upływem jej trwania, za wyjątkiem rażącego naruszenia jej postanowień"
Z góry dziękuję.
anonim cytuj
11-02-2024
Nowy właściciel wszedł w prawa i obowiązki poprzedniego.
Umowy nie można wypowiedzieć chyba że doszły przesłanki o których Pan wspomniał w poście.
Jednoczenie nowy właściciel terenu nie ma obowiązku przedłużać umowy na kolejny okres.

anonim cytuj
11-02-2024
Może zostać wypowiedziana zgodnie z art. 678 kc.

anonim cytuj
11-02-2024
Tak, ale czy takie wypowiedzenie będzie miało w moim przypadku wpływ na długość korzystania z gruntu - mam umowę na czas określony do 31.12.24?

anonim cytuj
11-02-2024
Wypowiedzenie dzierżawy odbywa się na zasadach ustawowych zgodne z art. 704kc, wiec jak to grunt rolny to rok naprzód czyli nie będzie miało wpływu.

anonim cytuj
11-02-2024
Właśnie tego chciałem się upewnić! Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
11-02-2024

Sugerowane Tematy

Zablokowanie konta.
Komornik zablokował konta dłużnikowi na poczet alimentów. Alimenty wysyła bezpośrednio pracodawca. Doszły mnie słuchy że były mąż już coś wymyśla byle by nie płacić wysokich alimentów. Pracuje w firmie i teraz chce się zwolnić, dogadać z komornikiem z wpłatami alimentów żeby sam płacił.. po czym ponownie chce się zatrudnić w tej samej firmie. Byle by pracodawca sam nie wpłacał komornikowi alimentów. Chwalił się że komornikowi będzie płacił tyle...
Rozwiązanie umowy najmu na czas określony.
Mam umowę najmu instytucjonalnego (na firmę) i najemcę, który do 10go dnia każdego miesiąca ma regulować opłaty i czynsz. Umowa na rok, zostało 9 okresów miesięcznych, czyli minęły 3 okresy. Dość nieterminowo płacił, a za grudzień wpłaty nie było. Otrzymałem waśnie telefon, że najemca rezygnuje z najmu i nie zapłaci mi za grudzień. W umowie jest zapis: "W każdym wyżej wymienionym przypadku rozwiązania umowy na skutek winy Najemcy kaucja w...
zwrócenie kosztów za szkolenie
Czy pracodawca ma prawo żądać zwrócenia kosztów za szkolenie? Poszłam do nowej pracy i na samym początku przeszłam 19h "szkolenia" (miało być 14h), pokazywano mi wtedy co i gdzie znajduje się w miejscu pracy oraz jak obsługiwać kase fiskalną. Powiedziano mi, że za owe szkolenie będę miała zapłacone jak za normalne godziny pracy ale gdy odejdę w ciągu 3msc. to będę musiała zwrócić za nie koszta. Czy istnieje takie prawo, aby pracodawca...
SPRZEDAŻ NIERUCHOMOŚCI - KOSZTA NOTARIALNE
SPRZEDAŻ NIERUCHOMOŚCI - KOSZTA NOTARIALNE Jestem na etapie sprzedaży nieruchomości, wszystkie papiery do tego potrzebne ogarnięte, zostaje mi kwestia kosztów notarialnych. 1. Które koszta ponosi sprzedający? 2. Jakie kupujący? 3. A które są wspólne ( jeśli strony się tak dogadają )? Czytałem kilka artykułów ale można się w tym pogubić i nie każdy wspomina o wszystkich kosztach....

Wyszukiwarka