Wypowiedzenie umowy wcześniej niż przewiduje umowa.

To mój pierwszy post, dlatego chciałbym się na początek serdecznie przywitać.
Moje pytanie dotyczy umowy dzierżawy gruntu rolnego, a dokładniej, jestem dzierżawcą stawu, w którym hoduję ryby.
Umowa dzierżawy jest zawarta na czas określony do 31.12.2024 roku. Zmienił się właściciel gruntu, czyli de facto Wydzierżawiający.
Czy nowy właściciel gruntu - nowy Wydzierżawiający ma prawo wypowiedzieć mi umowę i kazać mi się wyprowadzić przed czasem 31.12.2024?
Umowa nie posiada daty pewnej, a treści umowy mam zapis: "Żadna ze stron nie może wypowiedzieć niniejszej umowy przed upływem jej trwania, za wyjątkiem rażącego naruszenia jej postanowień"
Z góry dziękuję.
anonim cytuj
11-02-2024
Nowy właściciel wszedł w prawa i obowiązki poprzedniego.
Umowy nie można wypowiedzieć chyba że doszły przesłanki o których Pan wspomniał w poście.
Jednoczenie nowy właściciel terenu nie ma obowiązku przedłużać umowy na kolejny okres.

anonim cytuj
11-02-2024
Może zostać wypowiedziana zgodnie z art. 678 kc.

anonim cytuj
11-02-2024
Tak, ale czy takie wypowiedzenie będzie miało w moim przypadku wpływ na długość korzystania z gruntu - mam umowę na czas określony do 31.12.24?

anonim cytuj
11-02-2024
Wypowiedzenie dzierżawy odbywa się na zasadach ustawowych zgodne z art. 704kc, wiec jak to grunt rolny to rok naprzód czyli nie będzie miało wpływu.

anonim cytuj
11-02-2024
Właśnie tego chciałem się upewnić! Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
11-02-2024

Sugerowane Tematy

Kupiłam zepsute auto.
Kilka dni temu kupiłam samochód. Przy zakupie wypytałam razem z osobami mi towarzyszącymi czy w samochodzie jest coś poważniejszego do roboty. Sprzedawca stanowczo zaprzeczył i powiedział, że do wymiany są podstawowe rzeczy jak oleje itp. Dziś mechanik zadzwonił do mnie, że wyszło tam więcej rzeczy niż te "podstawowe" i za robotę tego wyszło 3000 zł. Do tego okazało się, że cała skrzynia jest do wymiany bo jest "w strzępach"...
Agresywny pies sąsiadki, jak sobie z tym poradzić?
Dzień dobry Moi sąsiedzi mają bardzo agresywnego psa(owczarka niemieckiego, notorycznie warczy szczeka i wyrywa się w stronę ludzi), który w piątek rzucił się na moją 2 letnią córeczkę przewracając ją na ziemię, czekała na klatce schodowej, aż mama dokończy ubierać buty do wyjścia. Chwała Bogu, że pies miał założony kaganiec. Ale wyrwał się ponieważ jego właściciele przez bardzo zły sposób prowadzenia się NIE MAJĄ SIŁY GO UTRZYMAĆ! Sprawę je...
Czy zgodne z prawem jest utrwalanie wizerunku pracownika przez kierownika?
Witam, Czy zgodne z prawem jest utrwalanie wizerunku pracownika przez kierownika (poprzez zrobienie zdjęcia pracownikowi ) ,by pokazać właścicielom firmy ,czy jest on właściwie umundurowany w miejscu pracy ? Właśnie taki (wg mnie żenujący ) sposób na kontrolę umundurowania wymyśliło sobie szefostwo. Ale ja też nie wiem co się dalej ze zdjęciem mojej osoby stanie , czy nikt go w jakikolwiek sposób nie wykorzysta ... Orientuje się ktoś w temaci...
Dożywotnia służebność mieszkania.
Proszę o poradę. Chcemy z mężem sprzedać nasze mieszkanie, uzyskaną kwotę przekazać w darowiźnie córce, a ona wraz z zięciem dodatkowo wezmą kredyt i kupią dom, który już będzie ich własnością. Pozbywamy się swojej własności w zamian za dożywocie. Jak to wszystko przeprowadzić, aby zabezpieczyć nasze dożywocie u córki i zięcia....

Wyszukiwarka