Wypowiedzenie umowy wcześniej niż przewiduje umowa.

To mój pierwszy post, dlatego chciałbym się na początek serdecznie przywitać.
Moje pytanie dotyczy umowy dzierżawy gruntu rolnego, a dokładniej, jestem dzierżawcą stawu, w którym hoduję ryby.
Umowa dzierżawy jest zawarta na czas określony do 31.12.2024 roku. Zmienił się właściciel gruntu, czyli de facto Wydzierżawiający.
Czy nowy właściciel gruntu - nowy Wydzierżawiający ma prawo wypowiedzieć mi umowę i kazać mi się wyprowadzić przed czasem 31.12.2024?
Umowa nie posiada daty pewnej, a treści umowy mam zapis: "Żadna ze stron nie może wypowiedzieć niniejszej umowy przed upływem jej trwania, za wyjątkiem rażącego naruszenia jej postanowień"
Z góry dziękuję.
anonim cytuj
11-02-2024
Nowy właściciel wszedł w prawa i obowiązki poprzedniego.
Umowy nie można wypowiedzieć chyba że doszły przesłanki o których Pan wspomniał w poście.
Jednoczenie nowy właściciel terenu nie ma obowiązku przedłużać umowy na kolejny okres.

anonim cytuj
11-02-2024
Może zostać wypowiedziana zgodnie z art. 678 kc.

anonim cytuj
11-02-2024
Tak, ale czy takie wypowiedzenie będzie miało w moim przypadku wpływ na długość korzystania z gruntu - mam umowę na czas określony do 31.12.24?

anonim cytuj
11-02-2024
Wypowiedzenie dzierżawy odbywa się na zasadach ustawowych zgodne z art. 704kc, wiec jak to grunt rolny to rok naprzód czyli nie będzie miało wpływu.

anonim cytuj
11-02-2024
Właśnie tego chciałem się upewnić! Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
11-02-2024

Sugerowane Tematy

Umowa B2B-brak rozliczenia.
Dzień dobry, mam podpisaną umowę B2B z firmą świadczącą usługi finansowe (kredyty). Wysyłałem im klientów, oni sprzedawali produkt i w zamian otrzymywałem % prowizji. Niestety w pewnym momencie firma przestała się rozliczać i udzielać informacji o podpisanych umowach. Wezwania nie pomagają, kontakt się właściwie urwał. Podejrzewam, że pracownik firmy przypisywał sobie w 100% sprzedaż i nie rozliczał się ze mną, a teraz próbują to ukryć. Czy ta...
Pożyczka od brata.
Mój problem jest taki ze jakiś czas temu pożyczyłam od brata pieniądze . Umowa była taka ze oddam jak będę miała , jestem po rozwodzie od Listopada 2022 nie mamy jeszcze podziału majątku . Brat zna moją sytuacje i wie ze oddam jak będę miała . Ale pojawił się problem , otóż mój brat przygarnął była żonę jest e ciąży i nagle Uwaga ! Kupił mieszkanie wpłacił zaliczkę i zadzwonił do mnie i powiedział ze do końca miesiąca Mam oddać pieniądze bo on mu...
Podwyżka czynszu za najem lokalu.
Dzień dobry. Piszę odnośnie mojej sytuacji, która z miesiąca na miesiąc staje się nie do wytrzymania. Wynajmuje lokal pod działalność gospodarczą w której prowadzony jest salon fryzjerski. Z miesiąca na miesiąc właściciel podnosi mi czynsz za lokal, bez uzasadnienia tego na piśmie, jest to słowna forma. Przykładowo na umowie z 1.08.2023r mam 1300 czynszu miesięcznie, a wczoraj właściciel lokalu odwiedzając mnie - poinformował, że podnosi czynsz w...
Niepłacenie alimentów na dziecko.
Może ktoś mi powiedzieć jak wygląda sprawa z alimentami i komornikiem. Jeśli ojciec nie płaci i po zgłoszeniu do komornika jak wygląda dalsze postepowanie. Ma wyznaczone 800zl na dziecko. Czy komornikiem ściąga całość? Jeśli by fundusz mi wypłacał te 500zl to co z resztą kwoty?...

Wyszukiwarka