Wypowiedzenie umowy wcześniej niż przewiduje umowa.

To mój pierwszy post, dlatego chciałbym się na początek serdecznie przywitać.
Moje pytanie dotyczy umowy dzierżawy gruntu rolnego, a dokładniej, jestem dzierżawcą stawu, w którym hoduję ryby.
Umowa dzierżawy jest zawarta na czas określony do 31.12.2024 roku. Zmienił się właściciel gruntu, czyli de facto Wydzierżawiający.
Czy nowy właściciel gruntu - nowy Wydzierżawiający ma prawo wypowiedzieć mi umowę i kazać mi się wyprowadzić przed czasem 31.12.2024?
Umowa nie posiada daty pewnej, a treści umowy mam zapis: "Żadna ze stron nie może wypowiedzieć niniejszej umowy przed upływem jej trwania, za wyjątkiem rażącego naruszenia jej postanowień"
Z góry dziękuję.
anonim cytuj
11-02-2024
Nowy właściciel wszedł w prawa i obowiązki poprzedniego.
Umowy nie można wypowiedzieć chyba że doszły przesłanki o których Pan wspomniał w poście.
Jednoczenie nowy właściciel terenu nie ma obowiązku przedłużać umowy na kolejny okres.

anonim cytuj
11-02-2024
Może zostać wypowiedziana zgodnie z art. 678 kc.

anonim cytuj
11-02-2024
Tak, ale czy takie wypowiedzenie będzie miało w moim przypadku wpływ na długość korzystania z gruntu - mam umowę na czas określony do 31.12.24?

anonim cytuj
11-02-2024
Wypowiedzenie dzierżawy odbywa się na zasadach ustawowych zgodne z art. 704kc, wiec jak to grunt rolny to rok naprzód czyli nie będzie miało wpływu.

anonim cytuj
11-02-2024
Właśnie tego chciałem się upewnić! Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
11-02-2024

Sugerowane Tematy

Problem z uzyskaniem tytułu wykonawczego.
Bardzo proszę o wskazówki, co powinienem zrobić. Mając prawomocny nakaz zapłaty wysłałem do Sądu wniosek o klauzulę wykonalności. W odpowiedzi Sąd przysłał mi wezwanie do uzupełnienia mojego wniosku o dane pozwanego takie jak: adres zameldowania, imiona rodziców, data urodzenia, drugie imię, numer dowodu osobistego, względnie o podanie numeru PESEL. Ja posiadam tylko adres pozwanego, na który Sąd wysłał pozew. Żadnych innych danych nie posiadam....
Przestępstwo internetowe
Witam! Sprawa wyglada tak, ze rok temu złożyłam zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa internetowego. Zostałam oszukana na 500zl. Płaciłam pobraniowo przy kurierze problem w tym ze nie pozwolił mi otworzyć paczki i dlatego skończyło się to tak jak się skończyło. Tego samego dnia zgłosiłam oszustwo na komisariacie i pieniądze zostały zatrzymane na poczcie do czasu rozwiązania sprawy. Po roku dostałam informacje o zakończeniu śledztwa a raczej j...
Były mąż nie płaci za prąd i wodę. Umowy prądu i wodociągów są na mnie. Co zrobić w takiej sytuacji?
W kwietniu wyprowadziłam się od męża z domu jego matki. W październiku dostaliśmy rozwód. Od kwietnia były już mąż nie płaci za prąd i wodę. Umowy prądu i wodociągów są na mnie. Długi urosły do 2 tys. Co mam zrobić ? Nie mogę się z nim dogadać w celu przepisania umowy i spłaty...... Da się coś zrobić ?????...
Kara za niedotrzymanie terminu?
Pracownica przeoczyła termin złożenia wniosku do Urzędu. Firma nie otrzyma dofinansowania w kwocie 8tys.zł. Czy upomnienie z wpisem do akt będzie wystarczającą karą? Czy pracodawca może nałożyć karę pieniężną oraz nakazanie zwrotu kwoty, lub zwolnić?...

Wyszukiwarka