Wypowiedzenie umowy wcześniej niż przewiduje umowa.

To mój pierwszy post, dlatego chciałbym się na początek serdecznie przywitać.
Moje pytanie dotyczy umowy dzierżawy gruntu rolnego, a dokładniej, jestem dzierżawcą stawu, w którym hoduję ryby.
Umowa dzierżawy jest zawarta na czas określony do 31.12.2024 roku. Zmienił się właściciel gruntu, czyli de facto Wydzierżawiający.
Czy nowy właściciel gruntu - nowy Wydzierżawiający ma prawo wypowiedzieć mi umowę i kazać mi się wyprowadzić przed czasem 31.12.2024?
Umowa nie posiada daty pewnej, a treści umowy mam zapis: "Żadna ze stron nie może wypowiedzieć niniejszej umowy przed upływem jej trwania, za wyjątkiem rażącego naruszenia jej postanowień"
Z góry dziękuję.
anonim cytuj
11-02-2024
Nowy właściciel wszedł w prawa i obowiązki poprzedniego.
Umowy nie można wypowiedzieć chyba że doszły przesłanki o których Pan wspomniał w poście.
Jednoczenie nowy właściciel terenu nie ma obowiązku przedłużać umowy na kolejny okres.

anonim cytuj
11-02-2024
Może zostać wypowiedziana zgodnie z art. 678 kc.

anonim cytuj
11-02-2024
Tak, ale czy takie wypowiedzenie będzie miało w moim przypadku wpływ na długość korzystania z gruntu - mam umowę na czas określony do 31.12.24?

anonim cytuj
11-02-2024
Wypowiedzenie dzierżawy odbywa się na zasadach ustawowych zgodne z art. 704kc, wiec jak to grunt rolny to rok naprzód czyli nie będzie miało wpływu.

anonim cytuj
11-02-2024
Właśnie tego chciałem się upewnić! Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
11-02-2024

Sugerowane Tematy

Jaki zapisek w umówię, aby mieć gwarancje że cena wynajmu nie wzrośnie?
Hej, jaki zapisek dodać w umówię, aby mieć gwarancje że cena wynajmu nie wzrośnie? Sprawa wygląda tak, ze wynajmujący może nam dać gwarancje ceny wynajmu 1700zł przez pół roku. Cena może wzrosnąć po tym czasie (stwierdzili, że zależy to od raty kredytu) telefonicznie powiedziałam, ze nie chce aby doszło to do 2000zl. Właścicielka powiedziała ze to uważa że jeśli miałoby wzrosnąć to nieznacznie, ale chce siw zabezpieczyć. Powiedziałam ze dodam t...
Złożyłem zawiadomienie o przestępstwie z art. 161 2kk, prokurator wydał postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia.
Dzień dobry, złożyłem zawiadomienie o przestępstwie z art. 161 2kk, prokurator wydał postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia, napisałem zażalenie do prokuratury i sąd na posiedzeniu podtrzymuje decyzję prokuratora, a ja jestem pewien że osoba wiedziała o tym że jest na coś chora ale mi o tym nie powiedziała, co w tej sytuacji powinienem zrobić? pozdrawiam...
Zachowek.
Dzień dobry. Moja mama ponad 30 lat temu przepisała mieszkanie nowe w bloku mojemu bratu. Posiada ona jeszcze jedną nieruchomość - mieszkanie w starej kamienicy.- wymaga ono generalnego remontu ( wymiany : instalacji elektrycznej, centralnego ogrzewania i wodociągowej, drzwi , podłogi , wyrównania ścian) Mama zrobiła testament u notariusza , w którym do całości spadku powołała moją córkę. Mimo ,że mama jeszcze żyje mój brat już mi zapowiedział że...
Który sąd decyduje o wstrzymaniu kary ?
Witam mam pytanie, który sąd jest odpowiedzialny za wstrzymanie kary ? Mój obrońca składał wniosek o sde i wstrzymanie kary do sde do sądu I instancji, pomiary i kurator już był, oraz sąd I instancji zdecydował o wstrzymaniu wykonania kary, a dziś otrzymałem list z sądu okręgowego, że mój wniosek o wstrzymanie kary został odrzucony, dodam że do tego sądu nie był składany żaden wniosek....

Wyszukiwarka