Kupno mieszkania z rynku wtórnego.

Chcę zakupić w pełni umeblowane mieszkanie z rynku wtórnego i mam pytania odnośnie rekojmi.
Czy rekojmia obejmuje także wady/niezgodność z umową mebli? (Np. Zarysowania)
Jak to jest z tymi wadami ukrytymi/ jawnymi, istotnymi/ nieistotnymi (co obejmuje rękojmia)?
anonim cytuj
20-11-2023
Zakup od osoby prywatnej, czy od firmy?
Od osoby prywatnej.

Rękojmia obowiązuje również na meble, o ile nie zostanie wyłączona. To po stronie kupującego będzie jednak udowodnienie, że wada istniała w chwili zakupu. Kupujący musi dochować należytej dbałości przy odbiorze. Zarysowania mebli da się bez problemu stwierdzić przed dokonaniem zakupu.

anonim cytuj
20-11-2023

Sugerowane Tematy

Gdzie ubiegać sie o zasiłek dla inwalidy?
Sytuacja następująca: wujek 1grupa inwalidzka, niezdolny do samodzielnej egzystencji. Jest na emeryturze. Ciocia, która się nim opiekuje również ma emeryturę. Nigdy nie prosiła o pomoc, zawsze dawali sobie jakoś radę, ale wszystko coraz droższe i chciałabym im jakoś pomóc. Czy i gdzie ciocia może ubiegać się o jakiś zasiłek na wujka? Proszę o rady....
Darowizna pieniędzy.
Planuje zakup mieszkania (rynek pierwotny), musze wspomóc się kredytem ale teściowa też zaproponowała pomoc- darowiznę pieniężną. Czy ta darowizna musi być max 36 120- aby nie wiązała się z koniecznością opłacenia podatku czy przy przeznaczeniu pieniędzy na zakup mieszkania ta kwota jest wyższa? A jeśli tak jakie warunki trzeba spełnić? Dodam ze teściowa wcześniej żadnych darowizn na moją rzecz nie czyniła. Będę bardzo wdzięczna za pomoc....
Ktoś wykorzystuje moje dane osobowe w celach majątkowych.
Mam dość. Od ponad roku ktoś wykorzystuje moje dane osobowe w celach majątkowych. W zeszłym roku wzięto na mnie kredyt online w banku (sprawa się toczy w prokuraturze), a miesiąc temu sprowadzono na moje dane samochód osobowy z Austrii, a co za tym idzie urząd obciążył mnie podatkiem akcyzowym. Toczy się postępowanie w trzech urzędach - tym, który wystawił tytuł, ten, w którym ktoś złożył taka deklarację w moim imieniu oraz moim, tym, który ściąg...
Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...

Wyszukiwarka