Sprawa o uznanie ojcostwa-oszustwo.

W roku 2021 odbyła się sprawa o uznanie ojcostwa. Odbyły się badania dna. Przyszedł wynik wykluczający ojca. Wyrok prawomocny. Matka do dziś jest pewna, że wskazany facet jest ojcem, współżyła tylko z nim w trakcie 3 letniego związku. Tydzień temu ten wskazany ojciec na imprezie u znajomych przyznał się, że na badanie poszedł jego kolega z kolekcjonerskim dowodem osobistym na jego dane. Dodatkowo to co on mówi zostało nagrane telefonem. Czy matka dziecka może coś w tej sprawie zrobić żeby ten facet został uznany za ojca i łożył na swoje dziecko? Czy to się w ogóle nadaje do prokuratury?
anonim cytuj
07-11-2023
Teoretycznie nadawałoby się do prokuratury, bo gdyby przyjąć, że to wszystko prawda obaj panowie - ojciec biologiczny oraz przebieraniec - mogliby ponieść odpowiedzialność karną za przestępstwo wyłudzenia poświadczenia nieprawdy z art. 272 kk.
Natomiast mam obawy, czy nasz ojciec biologiczny nie wykręci się łatwo mówiąc, że tylko się przechwalał, popił i było zabawnie. Wypadałoby dysponować jeszcze czymś namacalnym - np. prywatną opinią z badań DNA.
Po prawomocnym skazaniu za przestępstwo można by wnieść skargę o wznowienie postępowania o ustalenie ojcostwa.

anonim cytuj
07-11-2023
Czy matka złożyła apelację?

anonim cytuj
07-11-2023
W opisanym przypadku matka dziecka ma podstawy do podjęcia działań prawnych. Przyznanie się rzekomego ojca do oszustwa w procesie ustalenia ojcostwa może stanowić podstawę do wniesienia sprawy cywilnej o wznowienie postępowania z powodu nowo odkrytych okoliczności, zgodnie z art. 401[1] Kodeksu postępowania cywilnego. Co więcej, osoba, która świadomie dopuściła się oszustwa, podając inną osobę do badania DNA, może ponieść odpowiedzialność karną za poświadczenie nieprawdy, co jest przestępstwem określonym w art. 233 § 1 Kodeksu karnego. Nagranie, na którym przyznaje się do tego czynu, może być dowodem w postępowaniu karnym. Złożenie zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa jest możliwe w każdym komisariacie Policji lub prokuraturze.

Odpowiedź do Post 2: W świetle nagrania, na którym rzekomy ojciec przyznaje się do oszustwa, istotne jest, aby zgłosić sprawę do organów ścigania. Wskazuje na to art. 304 § 1 Kodeksu postępowania karnego, który mówi, że każdy ma prawo zawiadomić organy ścigania o popełnionym przestępstwie. Niezbędne może okazać się także uzyskanie prywatnej ekspertyzy genetycznej, która wzmocniłaby pozycję matki w ewentualnym wznowionym postępowaniu cywilnym o ustalenie ojcostwa. Podstawą do wznowienia postępowania może być również skazanie rzekomego ojca za przestępstwo związane z procesem ustalenia ojcostwa (art. 401[4] K.p.c.).

Odpowiedź do Post 3: Złożenie apelacji w procesie o ustalenie ojcostwa jest możliwe tylko w określonym terminie po wydaniu wyroku. Biorąc pod uwagę, że wyrok w sprawie jest już prawomocny, nie ma już miejsca na apelację. Jednakże, jeżeli są nowe dowody takie jak nagranie, mogą one stanowić podstawę do wznowienia postępowania zgodnie z wcześniej wymienionym art. 401 K.p.c.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku.
Dziś rano dowiedzieliśmy się, że żony wujek zmarł zostawiając długi, żona zgubiła dowód. Co robić by zrzec się spadku? Zostało niewiele czasu. Czy da się to zrobić u notariusza bez dowodu bądź jakoś inaczej? Nie ma innego dokumentu ze zdjęciem....
Ustawa śmieciowa, zgłoszenie ilości osób zamieszkałych.
Witam. Mam pytanie. Ustawa śmieciowa, zgłoszenie ilości osób zamieszkałych. Pod swoim adresem zamieszkania jestem raptem 1.5 dnia w tygodniu. Reszta 5.5 dnia to praca w delegacji. Czy muszę nadal płacić za śmieci ? Czy jest możliwość zwolnienia z tego obowiązku? Jakaś ustawa, przepis.......
Sprawa spadkowa
Witam serdecznie mam pytanie założono sprawę spadkową już rok temu. Czy ktoś wie ile można czekać? Wiem ze jest pandemia ale czy jest na taka sprawę jakieś termin ze 2 lata czy 3? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam...
Czy mogę wystąpić o alimenty na dziecko, jeśli jestem tylko ojczymem?
Hej, Mam pewien dylemat prawny związany z moją sytuacją rodzinno-finansową i szukam pomocy w zrozumieniu moich praw. Otóż, od kilku lat jestem partnerem kobiety, która ma dziecko z poprzedniego związku. Bardzo się zżyliśmy i staram się być dobrym opiekunem dla jej dziecka, ale teraz mamy poważny problem. Niedawno okazało się, że biologiczny ojciec dziecka przestał płacić alimenty, co powoduje duże trudności finansowe w naszym gospodarstwie ...

Wyszukiwarka