Sprawa o uznanie ojcostwa-oszustwo.

W roku 2021 odbyła się sprawa o uznanie ojcostwa. Odbyły się badania dna. Przyszedł wynik wykluczający ojca. Wyrok prawomocny. Matka do dziś jest pewna, że wskazany facet jest ojcem, współżyła tylko z nim w trakcie 3 letniego związku. Tydzień temu ten wskazany ojciec na imprezie u znajomych przyznał się, że na badanie poszedł jego kolega z kolekcjonerskim dowodem osobistym na jego dane. Dodatkowo to co on mówi zostało nagrane telefonem. Czy matka dziecka może coś w tej sprawie zrobić żeby ten facet został uznany za ojca i łożył na swoje dziecko? Czy to się w ogóle nadaje do prokuratury?
anonim cytuj
07-11-2023
Teoretycznie nadawałoby się do prokuratury, bo gdyby przyjąć, że to wszystko prawda obaj panowie - ojciec biologiczny oraz przebieraniec - mogliby ponieść odpowiedzialność karną za przestępstwo wyłudzenia poświadczenia nieprawdy z art. 272 kk.
Natomiast mam obawy, czy nasz ojciec biologiczny nie wykręci się łatwo mówiąc, że tylko się przechwalał, popił i było zabawnie. Wypadałoby dysponować jeszcze czymś namacalnym - np. prywatną opinią z badań DNA.
Po prawomocnym skazaniu za przestępstwo można by wnieść skargę o wznowienie postępowania o ustalenie ojcostwa.

anonim cytuj
07-11-2023
Czy matka złożyła apelację?

anonim cytuj
07-11-2023
W opisanym przypadku matka dziecka ma podstawy do podjęcia działań prawnych. Przyznanie się rzekomego ojca do oszustwa w procesie ustalenia ojcostwa może stanowić podstawę do wniesienia sprawy cywilnej o wznowienie postępowania z powodu nowo odkrytych okoliczności, zgodnie z art. 401[1] Kodeksu postępowania cywilnego. Co więcej, osoba, która świadomie dopuściła się oszustwa, podając inną osobę do badania DNA, może ponieść odpowiedzialność karną za poświadczenie nieprawdy, co jest przestępstwem określonym w art. 233 § 1 Kodeksu karnego. Nagranie, na którym przyznaje się do tego czynu, może być dowodem w postępowaniu karnym. Złożenie zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa jest możliwe w każdym komisariacie Policji lub prokuraturze.

Odpowiedź do Post 2: W świetle nagrania, na którym rzekomy ojciec przyznaje się do oszustwa, istotne jest, aby zgłosić sprawę do organów ścigania. Wskazuje na to art. 304 § 1 Kodeksu postępowania karnego, który mówi, że każdy ma prawo zawiadomić organy ścigania o popełnionym przestępstwie. Niezbędne może okazać się także uzyskanie prywatnej ekspertyzy genetycznej, która wzmocniłaby pozycję matki w ewentualnym wznowionym postępowaniu cywilnym o ustalenie ojcostwa. Podstawą do wznowienia postępowania może być również skazanie rzekomego ojca za przestępstwo związane z procesem ustalenia ojcostwa (art. 401[4] K.p.c.).

Odpowiedź do Post 3: Złożenie apelacji w procesie o ustalenie ojcostwa jest możliwe tylko w określonym terminie po wydaniu wyroku. Biorąc pod uwagę, że wyrok w sprawie jest już prawomocny, nie ma już miejsca na apelację. Jednakże, jeżeli są nowe dowody takie jak nagranie, mogą one stanowić podstawę do wznowienia postępowania zgodnie z wcześniej wymienionym art. 401 K.p.c.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Prawa klienta do reklamacji.
Witam, prowadzę serwis komputerowy, klient przyniósł na wymianę baterii swój laptop ponieważ szybko się rozładowywała. Bateria została szybko wymieniona, przetestowana, ładowała się i działo wszystko. Po dwóch dniach klient do mnie pisze że laptop umarł w czasie pracy, odebrałem od sprzęt i rzeczywiście nie uruchamiał się, uszkodził się chip na płycie głównej, z powodu braku sprzętu do takiej naprawy oddałem sprzęt do serwisu który takie wymiany ...
Bezumowne korzystanie z samochodu.
Witam , mam problem , kupiłem auto z wadą ukrytą , odstąpiłem od umowy , sprzedawca nie odbierał pism , nie reagował , sprawę przegrał , teraz zakłada mi sprawę o bezumowne korzystanie z samochodu, poradźcie proszę co mam robić....
Śmierć sprzedającego
Dziś w godzinach porannych podpisany akt u notariusza zakup domu. Część środków własnych część z kredytu bankowego. Kredyt jeszcze nie uruchomiony, pieniądze nie przelane. W tym samym dniu sprzedający umiera. Co w takiej sytuacji? Umowa jest ważna? Jutro muszę dostarczyć do banku akt notarialny celem uruchomienia kredytu. W akcie jest nr rachunku osoby która już nie żyje. Co teraz?...
zakaz noszenia przyłbic
Dobry wieczór. Pracuje w handlu i właśnie sie dowiedziałam, ze odgórnie mamy zakaz noszenia przyłbic i pół przyłbic, dozwolone jedynie maseczki. Czy pracododawca ma takie prawo? Dziękuję z góry za każdą porade...

Wyszukiwarka