Brak wypłaty odprawy emerytalnej.

Przed powzięciem decyzji o przejściu na emeryturę udałam się do oddziału ZUS-u w celu uzyskania niezbędnych informacji. Po uzyskaniu takowych złożyłam wypowiedzenie z pracy z zachowaniem okresu wypowiedzenia. W międzyczasie skończyłam 60 lat, po czym doszło do mojego zwolnienia się z pracy z tytułu wypowiedzenia (28 listopada). Wiem, że należy mi się odprawa od pracodawcy - Jak stanowi art. 92(1) § 1 Kodeksu pracy, jednak do dnia dzisiejszego nie została ona wypłacona. Zatem moje pytanie brzmi - czy pracodawca może mi nie wypłacić odprawy? co mam zrobić, aby wyegzekwować od pracodawcy zrealizowanie wypłaty należnej mi odprawy?
anonim cytuj
09-12-2024
\
czy pracodawca może mi nie wypłacić odprawy? co mam zrobić, aby wyegzekwować od pracodawcy zrealizowanie wypłaty należnej mi odprawy?\

Odprawa emerytalna przysługuje pracownikowi na podstawie art. 92¹ § 1 Kodeksu pracy, jeśli ustanie stosunku pracy następuje w związku z przejściem na emeryturę. Warunkiem jest nabycie prawa do emerytury i rozwiązanie stosunku pracy – nie ma znaczenia, czy nastąpiło to z inicjatywy pracodawcy czy pracownika.

Jeśli oba warunki zostały spełnione (nabycie prawa do emerytury oraz zakończenie zatrudnienia w związku z przejściem na emeryturę), a odprawa nie została wypłacona, pracodawca działa bezprawnie.

Aby wyegzekwować wypłatę:

– należy wezwać pracodawcę do zapłaty, wyznaczając termin np. 7 dni od otrzymania wezwania;
– po bezskutecznym upływie terminu można wnieść pozew do sądu pracy o zapłatę odprawy, powołując się na art. 92¹ § 1 K.p.
– roszczenie przedawnia się z upływem 3 lat (art. 291 § 1 K.p.).

Odprawa ma charakter jednorazowy, a jej wysokość odpowiada jednomiesięcznemu wynagrodzeniu (chyba że zakład pracy objęty jest korzystniejszymi regulacjami wewnętrznymi, np. układem zbiorowym).

anonim cytuj
04-05-2025
Dziękuję za odpowiedź. A czy jeśli pracodawca będzie twierdził, że nie miał wiedzy o moim przejściu na emeryturę i dlatego nie wypłacił odprawy, to czy to coś zmienia? Czy samo złożenie wypowiedzenia i ukończenie 60 lat nie wystarczy jako podstawa?

anonim cytuj
04-05-2025
Rozumiem, dziękuję. Mam jeszcze jedno pytanie – czy fakt, że złożyłam wypowiedzenie zanim formalnie złożyłam wniosek o emeryturę w ZUS-ie, może mieć wpływ na to, czy odprawa mi się należy? Czy ważna jest data złożenia wniosku o emeryturę, czy moment zakończenia stosunku pracy?

anonim cytuj
04-05-2025
Odprawa emerytalna przysługuje, jeśli rozwiązanie stosunku pracy następuje w związku z przejściem na emeryturę, zgodnie z art. 92¹ § 1 Kodeksu pracy. Kluczowe znaczenie ma to, czy w momencie ustania zatrudnienia pracownik miał już nabyte prawo do emerytury, tj. spełniał warunki określone w art. 100 ustawy o emeryturach i rentach z FUS – a więc osiągnął wymagany wiek oraz posiadał odpowiedni staż ubezpieczeniowy.

Nie ma znaczenia, kiedy złożono wypowiedzenie. Liczy się stan na dzień rozwiązania stosunku pracy. Jeśli w tym dniu istniało już uprawnienie do emerytury (niekoniecznie złożony wniosek), a zakończenie zatrudnienia nastąpiło w celu skorzystania z tego świadczenia, obowiązek wypłaty odprawy aktualizuje się z mocy prawa.

W orzecznictwie przyjmuje się, że
„w związku z przejściem na emeryturę”
nie oznacza obowiązku przedstawienia decyzji ZUS w dniu rozwiązania stosunku pracy. Wystarczy, że przejście na emeryturę było rzeczywistą przyczyną ustania zatrudnienia i zostało to potwierdzone późniejszym przyznaniem świadczenia.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Ile mam czasu na rozwiązanie umowy?
Ile mam czasu kiedy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych na złożenie rozwiązania umowy bez wypowiedzenia? Pracuje w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony, niestety we wrześniu pracodawca wypłacił wynagrodzenie 18 września pomimo iż w umowie mam do 10 każdego miesiąca. Chciałbym wykorzystać ten fakt, aby odejść z pracy z "dnia na dzień". Oczywiście normalnie dalej pracuje i chodzę do pracy zgodni...
Zmiana nazwy stanowiska.
Dzień dobry, od 1.12.2023 pracodawca wdrożył nowy regulamin wynagradzania, porządkując i zmieniając tym samym nazwy stanowisk. Np. pracownik na kategorii zaszeregowania 10 do tej pory miał nazwe stanowiska Starszy Specjalista ds. ..., od 1.12 będzie miał nazwe stanowiska Specjalista ds. .... . Regulamin został ogłoszony. Jak w tej sytuacji nalezy wdrożyć nowe nazwy stanowisk? Czy ogłoszenie samego regulaminu jest wystarczające czy trzeba podpisyw...
Wypłata kwoty za szkodę całkowitą.
Problem z ubezpieczycielem. Byla stłuczka nie z mojej winy, spisane oświadczenie sprawca przyznał się do winy. Ubezpieczyciel na podstawie zdjęć wyslal propzycie kwoty, nie przyjęliśmy jej. Na podstawie większej ilości zdjęć stwierdzili szkodę całkowita. I tu zaczyna się problem, ponieważ zaczęli zmieniać ceny. Wysłali pierwsze pismo z kwota 6100. Nastepnie podesłali kolejne pismo z kwota 5000 ale zabierają auto. Tłumacza się że pierwsze pismo...
Zachowek po śmierci jednego z rodziców.
Kilka tygodni temu zmarł mój tata. Był od 40 lat w małżeństwie z moją mamą, w tym czasie zbudowali dom, który w odręcznym testamencie zostawił mamie, ale mama i tak jest współwłaścicielem domu. Z pierwszego małżeństwa tata ma córkę która od lat mieszka za granicą. Czego córka z pierwszego małżeństwa może się domagać jako spadek po ojcu? Czy należy jej się cześć domu?...

Wyszukiwarka