Brak wypłaty odprawy emerytalnej.

Przed powzięciem decyzji o przejściu na emeryturę udałam się do oddziału ZUS-u w celu uzyskania niezbędnych informacji. Po uzyskaniu takowych złożyłam wypowiedzenie z pracy z zachowaniem okresu wypowiedzenia. W międzyczasie skończyłam 60 lat, po czym doszło do mojego zwolnienia się z pracy z tytułu wypowiedzenia (28 listopada). Wiem, że należy mi się odprawa od pracodawcy - Jak stanowi art. 92(1) § 1 Kodeksu pracy, jednak do dnia dzisiejszego nie została ona wypłacona. Zatem moje pytanie brzmi - czy pracodawca może mi nie wypłacić odprawy? co mam zrobić, aby wyegzekwować od pracodawcy zrealizowanie wypłaty należnej mi odprawy?
anonim cytuj
09-12-2024
\
czy pracodawca może mi nie wypłacić odprawy? co mam zrobić, aby wyegzekwować od pracodawcy zrealizowanie wypłaty należnej mi odprawy?\

Odprawa emerytalna przysługuje pracownikowi na podstawie art. 92¹ § 1 Kodeksu pracy, jeśli ustanie stosunku pracy następuje w związku z przejściem na emeryturę. Warunkiem jest nabycie prawa do emerytury i rozwiązanie stosunku pracy – nie ma znaczenia, czy nastąpiło to z inicjatywy pracodawcy czy pracownika.

Jeśli oba warunki zostały spełnione (nabycie prawa do emerytury oraz zakończenie zatrudnienia w związku z przejściem na emeryturę), a odprawa nie została wypłacona, pracodawca działa bezprawnie.

Aby wyegzekwować wypłatę:

– należy wezwać pracodawcę do zapłaty, wyznaczając termin np. 7 dni od otrzymania wezwania;
– po bezskutecznym upływie terminu można wnieść pozew do sądu pracy o zapłatę odprawy, powołując się na art. 92¹ § 1 K.p.
– roszczenie przedawnia się z upływem 3 lat (art. 291 § 1 K.p.).

Odprawa ma charakter jednorazowy, a jej wysokość odpowiada jednomiesięcznemu wynagrodzeniu (chyba że zakład pracy objęty jest korzystniejszymi regulacjami wewnętrznymi, np. układem zbiorowym).

anonim cytuj
04-05-2025
Dziękuję za odpowiedź. A czy jeśli pracodawca będzie twierdził, że nie miał wiedzy o moim przejściu na emeryturę i dlatego nie wypłacił odprawy, to czy to coś zmienia? Czy samo złożenie wypowiedzenia i ukończenie 60 lat nie wystarczy jako podstawa?

anonim cytuj
04-05-2025
Rozumiem, dziękuję. Mam jeszcze jedno pytanie – czy fakt, że złożyłam wypowiedzenie zanim formalnie złożyłam wniosek o emeryturę w ZUS-ie, może mieć wpływ na to, czy odprawa mi się należy? Czy ważna jest data złożenia wniosku o emeryturę, czy moment zakończenia stosunku pracy?

anonim cytuj
04-05-2025
Odprawa emerytalna przysługuje, jeśli rozwiązanie stosunku pracy następuje w związku z przejściem na emeryturę, zgodnie z art. 92¹ § 1 Kodeksu pracy. Kluczowe znaczenie ma to, czy w momencie ustania zatrudnienia pracownik miał już nabyte prawo do emerytury, tj. spełniał warunki określone w art. 100 ustawy o emeryturach i rentach z FUS – a więc osiągnął wymagany wiek oraz posiadał odpowiedni staż ubezpieczeniowy.

Nie ma znaczenia, kiedy złożono wypowiedzenie. Liczy się stan na dzień rozwiązania stosunku pracy. Jeśli w tym dniu istniało już uprawnienie do emerytury (niekoniecznie złożony wniosek), a zakończenie zatrudnienia nastąpiło w celu skorzystania z tego świadczenia, obowiązek wypłaty odprawy aktualizuje się z mocy prawa.

W orzecznictwie przyjmuje się, że
„w związku z przejściem na emeryturę”
nie oznacza obowiązku przedstawienia decyzji ZUS w dniu rozwiązania stosunku pracy. Wystarczy, że przejście na emeryturę było rzeczywistą przyczyną ustania zatrudnienia i zostało to potwierdzone późniejszym przyznaniem świadczenia.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Świadczenie rehabilitacyjne a rozwiązanie umowy.
Witam. Przebywam obecnie na zwolnieniu długim, ponieważ zachorowałam i jestem w trakcie leczenia. Kończy mi się okres zwolnienia tzn. 182 dni dokładnie 26 marca. Moje pytanie brzmi czy jeżeli pójdę na świadczenie rehabilitacyjne to czy pracodawca ma prawo mnie zwolnić po powrocie?...
Budowa domu a sprawy spadkowe.
Witam, mój mąż będąc kawalerem kupił dom posadowiony na działce 500m2. Był to stary budynek nadający się do gruntownej modernizacji bądź rozbiórki. Po zawarciu małżeństwa, na działce rozpoczęliśmy wspólnie budować nowy dom a stary został rozebrany. Mamy wspólnotę majątkową. Wszelkie plany budowy i pozwolenia są na męża. Wydatki na budowę domu pochodziły z naszych wspólnych dochodów. Trochę finansowo pomogli moi rodzice a także mój ojciec pomagał ...
Odwołanie rezerwacji pobytu w hotelu.
W maju zakupiłam online pobyt dla rodziców, zarezerwowałam termin, wniosłam pełną opłatę. 10 dni przed terminem pobytu mama rozchorowała się. Natychmiast poinformowałam o tym hotel. I zaczęły się przepychanki. Pytanie: czy mam prawo żądać zwrotu pieniędzy? Choroba mamy jest udokumentowana....
Poświadczenie dziedziczenia
Witam. W styczniu zmarła moja babcia. Został dziadek, który ma Alzheimera. Nie jest ubezwłasnowolniony. Mieszka sam opiekujemy się nim razem z wujkiem (synem dziadków) na zmiane. Jako ze mój tata zmarł w 2018 roku jestem spadkobierczynią po babci razem z wujkiem i dziadkiem. Od dłuższego czasu próbuje z wujkiem umówić się do notariusza na poświadczenie dziedziczenia. Babcia zostawiła gotówkę na wspólnym koncie z dziadkiem. Ja już wszy...

Wyszukiwarka