Brak wypłaty odprawy emerytalnej.

Przed powzięciem decyzji o przejściu na emeryturę udałam się do oddziału ZUS-u w celu uzyskania niezbędnych informacji. Po uzyskaniu takowych złożyłam wypowiedzenie z pracy z zachowaniem okresu wypowiedzenia. W międzyczasie skończyłam 60 lat, po czym doszło do mojego zwolnienia się z pracy z tytułu wypowiedzenia (28 listopada). Wiem, że należy mi się odprawa od pracodawcy - Jak stanowi art. 92(1) § 1 Kodeksu pracy, jednak do dnia dzisiejszego nie została ona wypłacona. Zatem moje pytanie brzmi - czy pracodawca może mi nie wypłacić odprawy? co mam zrobić, aby wyegzekwować od pracodawcy zrealizowanie wypłaty należnej mi odprawy?
anonim cytuj
09-12-2024
\
czy pracodawca może mi nie wypłacić odprawy? co mam zrobić, aby wyegzekwować od pracodawcy zrealizowanie wypłaty należnej mi odprawy?\

Odprawa emerytalna przysługuje pracownikowi na podstawie art. 92¹ § 1 Kodeksu pracy, jeśli ustanie stosunku pracy następuje w związku z przejściem na emeryturę. Warunkiem jest nabycie prawa do emerytury i rozwiązanie stosunku pracy – nie ma znaczenia, czy nastąpiło to z inicjatywy pracodawcy czy pracownika.

Jeśli oba warunki zostały spełnione (nabycie prawa do emerytury oraz zakończenie zatrudnienia w związku z przejściem na emeryturę), a odprawa nie została wypłacona, pracodawca działa bezprawnie.

Aby wyegzekwować wypłatę:

– należy wezwać pracodawcę do zapłaty, wyznaczając termin np. 7 dni od otrzymania wezwania;
– po bezskutecznym upływie terminu można wnieść pozew do sądu pracy o zapłatę odprawy, powołując się na art. 92¹ § 1 K.p.
– roszczenie przedawnia się z upływem 3 lat (art. 291 § 1 K.p.).

Odprawa ma charakter jednorazowy, a jej wysokość odpowiada jednomiesięcznemu wynagrodzeniu (chyba że zakład pracy objęty jest korzystniejszymi regulacjami wewnętrznymi, np. układem zbiorowym).

anonim cytuj
04-05-2025
Dziękuję za odpowiedź. A czy jeśli pracodawca będzie twierdził, że nie miał wiedzy o moim przejściu na emeryturę i dlatego nie wypłacił odprawy, to czy to coś zmienia? Czy samo złożenie wypowiedzenia i ukończenie 60 lat nie wystarczy jako podstawa?

anonim cytuj
04-05-2025
Rozumiem, dziękuję. Mam jeszcze jedno pytanie – czy fakt, że złożyłam wypowiedzenie zanim formalnie złożyłam wniosek o emeryturę w ZUS-ie, może mieć wpływ na to, czy odprawa mi się należy? Czy ważna jest data złożenia wniosku o emeryturę, czy moment zakończenia stosunku pracy?

anonim cytuj
04-05-2025
Odprawa emerytalna przysługuje, jeśli rozwiązanie stosunku pracy następuje w związku z przejściem na emeryturę, zgodnie z art. 92¹ § 1 Kodeksu pracy. Kluczowe znaczenie ma to, czy w momencie ustania zatrudnienia pracownik miał już nabyte prawo do emerytury, tj. spełniał warunki określone w art. 100 ustawy o emeryturach i rentach z FUS – a więc osiągnął wymagany wiek oraz posiadał odpowiedni staż ubezpieczeniowy.

Nie ma znaczenia, kiedy złożono wypowiedzenie. Liczy się stan na dzień rozwiązania stosunku pracy. Jeśli w tym dniu istniało już uprawnienie do emerytury (niekoniecznie złożony wniosek), a zakończenie zatrudnienia nastąpiło w celu skorzystania z tego świadczenia, obowiązek wypłaty odprawy aktualizuje się z mocy prawa.

W orzecznictwie przyjmuje się, że
„w związku z przejściem na emeryturę”
nie oznacza obowiązku przedstawienia decyzji ZUS w dniu rozwiązania stosunku pracy. Wystarczy, że przejście na emeryturę było rzeczywistą przyczyną ustania zatrudnienia i zostało to potwierdzone późniejszym przyznaniem świadczenia.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Ze względu na pracę nie mogę stawić się jako świadek na sprawie.
Hej wszystkim. Jestem wezwana jako świadek na sprawę karną dnia 13 września. 12 września jadę w trasę o 19 i wracam 13 września o 9 rano. Czy że względu na to że będę 13 września o 13 miała pauzę mogę przełożyć termin przesłuchania na drugą połowę października? Ze względu na codzienną pracę w nocy w dzień muszę się wyspać....
Zwolnienie z pracy (umowa zlecenie)
Dzień Dobry, zostałam zwolniona za brak maseczki ( niechodzenie w masce w pracy) czy pracodawca miał takie prawo? Byłam na umówię zlecenie, stwierdził ze to główny powód, chodź nie podał innego. Czy to było zgodne z prawem ? Czy jestem wstanie coś z tym zrobić? Z góry dziękuje za odpowiedzi....
Spór o spadek - czy testament jest ważny?
Cześć wszystkim, Mam problem i chciałbym zrozumieć, jak mogę go rozwiązać. Jestem jednym z trzech dzieci mojej zmarłej mamy. Niedawno dowiedzieliśmy się, że zostawiła testament, w którym cały jej majątek przekazuje mojemu bratu. Jestem trochę zszokowany, bo nigdy nie było żadnych wskazówek, że coś takiego planuje. Mam wielkie wątpliwości co do tego testamentu. Po pierwsze, moja mama cierpiała na chorobę Alzheimera i była już w bardzo złym s...
Ile przysługuje mi urlopu z powodu siły wyższej ?
Jestem na wypowiedzeniu 3 miesięcznym nie mogę nigdzie znaleźć informacji ile przysługuje mi urlopu z powodu siły wyższej ? Podczas nieprzepracowania pełnego roku Umowa kończy się we wrześniu....

Wyszukiwarka