Przed powzięciem decyzji o przejściu na emeryturę udałam się do oddziału ZUS-u w celu uzyskania niezbędnych informacji. Po uzyskaniu takowych złożyłam wypowiedzenie z pracy z zachowaniem okresu wypowiedzenia. W międzyczasie skończyłam 60 lat, po czym doszło do mojego zwolnienia się z pracy z tytułu wypowiedzenia (28 listopada). Wiem, że należy mi się odprawa od pracodawcy - Jak stanowi art. 92(1) § 1 Kodeksu pracy, jednak do dnia dzisiejszego nie została ona wypłacona. Zatem moje pytanie brzmi - czy pracodawca może mi nie wypłacić odprawy? co mam zrobić, aby wyegzekwować od pracodawcy zrealizowanie wypłaty należnej mi odprawy?
Witam, 2 października złożyłem zawiadomienie do gminy (wraz z załącznikami), że zamierzam wyciąć drzewa. Buduję sie i geolog na piśmie stwierdził konieczność stabilizacji gruntu co oznacza wycięcie kilkunastu drzew sadzonych jeszcze przez mojego dziadka. W zeszłym tygodniu, 25 października, wobec braku jakiejkolwiek reakcji gminy wyciąłem drzewa. A dzisiaj, to jest 30 października przyjechała pani z urzędu na kontrolę. Nie wyrobili się wcześniej,...
Czy pomimo ustanowionej wspólności małżeńskiej, mąż może sprzedać żonie połowę własności auta, tak aby ona stała się jedynym właścicielem pojazdu? Czy taka umowa sprzedaży bądź darowizny w świetle prawa cywilnego będzie miała moc prawną?...
Sąsiad uderzył zderzakiem w mój samochód- miał pecha, ze to widziałam przez okno. Jest niewielki ślad. Nie zdążyłam zareagować, bo odjechał. Kamer brak. oczywiście pójdę do niego jutro, ale nie wiem, czy weźmie to na klatę, bo trochę się wydaje być gburowaty. Czy nagrywanie rozmowy z nim może być wykorzystane później w sprawie? To jest legalne?...
Partner chce mi sprzedać mieszkanie. W ten sposób zabieram kredyt na siebie i spłacam jego. (mieszkanie wtedy jest moje)
Czy może lepiej przejąć jego kredyt hipoteczny? Czy wtedy też będę miała mieszkanie?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: