Brak wypłaty odprawy emerytalnej.

Przed powzięciem decyzji o przejściu na emeryturę udałam się do oddziału ZUS-u w celu uzyskania niezbędnych informacji. Po uzyskaniu takowych złożyłam wypowiedzenie z pracy z zachowaniem okresu wypowiedzenia. W międzyczasie skończyłam 60 lat, po czym doszło do mojego zwolnienia się z pracy z tytułu wypowiedzenia (28 listopada). Wiem, że należy mi się odprawa od pracodawcy - Jak stanowi art. 92(1) § 1 Kodeksu pracy, jednak do dnia dzisiejszego nie została ona wypłacona. Zatem moje pytanie brzmi - czy pracodawca może mi nie wypłacić odprawy? co mam zrobić, aby wyegzekwować od pracodawcy zrealizowanie wypłaty należnej mi odprawy?
anonim cytuj
09-12-2024
\
czy pracodawca może mi nie wypłacić odprawy? co mam zrobić, aby wyegzekwować od pracodawcy zrealizowanie wypłaty należnej mi odprawy?\

Odprawa emerytalna przysługuje pracownikowi na podstawie art. 92¹ § 1 Kodeksu pracy, jeśli ustanie stosunku pracy następuje w związku z przejściem na emeryturę. Warunkiem jest nabycie prawa do emerytury i rozwiązanie stosunku pracy – nie ma znaczenia, czy nastąpiło to z inicjatywy pracodawcy czy pracownika.

Jeśli oba warunki zostały spełnione (nabycie prawa do emerytury oraz zakończenie zatrudnienia w związku z przejściem na emeryturę), a odprawa nie została wypłacona, pracodawca działa bezprawnie.

Aby wyegzekwować wypłatę:

– należy wezwać pracodawcę do zapłaty, wyznaczając termin np. 7 dni od otrzymania wezwania;
– po bezskutecznym upływie terminu można wnieść pozew do sądu pracy o zapłatę odprawy, powołując się na art. 92¹ § 1 K.p.
– roszczenie przedawnia się z upływem 3 lat (art. 291 § 1 K.p.).

Odprawa ma charakter jednorazowy, a jej wysokość odpowiada jednomiesięcznemu wynagrodzeniu (chyba że zakład pracy objęty jest korzystniejszymi regulacjami wewnętrznymi, np. układem zbiorowym).

anonim cytuj
04-05-2025
Dziękuję za odpowiedź. A czy jeśli pracodawca będzie twierdził, że nie miał wiedzy o moim przejściu na emeryturę i dlatego nie wypłacił odprawy, to czy to coś zmienia? Czy samo złożenie wypowiedzenia i ukończenie 60 lat nie wystarczy jako podstawa?

anonim cytuj
04-05-2025
Rozumiem, dziękuję. Mam jeszcze jedno pytanie – czy fakt, że złożyłam wypowiedzenie zanim formalnie złożyłam wniosek o emeryturę w ZUS-ie, może mieć wpływ na to, czy odprawa mi się należy? Czy ważna jest data złożenia wniosku o emeryturę, czy moment zakończenia stosunku pracy?

anonim cytuj
04-05-2025
Odprawa emerytalna przysługuje, jeśli rozwiązanie stosunku pracy następuje w związku z przejściem na emeryturę, zgodnie z art. 92¹ § 1 Kodeksu pracy. Kluczowe znaczenie ma to, czy w momencie ustania zatrudnienia pracownik miał już nabyte prawo do emerytury, tj. spełniał warunki określone w art. 100 ustawy o emeryturach i rentach z FUS – a więc osiągnął wymagany wiek oraz posiadał odpowiedni staż ubezpieczeniowy.

Nie ma znaczenia, kiedy złożono wypowiedzenie. Liczy się stan na dzień rozwiązania stosunku pracy. Jeśli w tym dniu istniało już uprawnienie do emerytury (niekoniecznie złożony wniosek), a zakończenie zatrudnienia nastąpiło w celu skorzystania z tego świadczenia, obowiązek wypłaty odprawy aktualizuje się z mocy prawa.

W orzecznictwie przyjmuje się, że
„w związku z przejściem na emeryturę”
nie oznacza obowiązku przedstawienia decyzji ZUS w dniu rozwiązania stosunku pracy. Wystarczy, że przejście na emeryturę było rzeczywistą przyczyną ustania zatrudnienia i zostało to potwierdzone późniejszym przyznaniem świadczenia.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Odmowa wydania zaświadczenia.
Złożyłem wniosek o wydanie świadectwa ukończenia studiów. Regulamin przewidywał wydawanie takich świadectw z urzędu. Po wielu miesiącach walki dotrzymałem odpowiedź bez podania podstawy prawnej, że świadectwo nie może mi być wydane. Co mam teraz robić? Od takiego pisma ani nie mam jak się odwołać do rektora. W mojej ocenie uczelnia powinna w takim przypadku zastosować przepisy z kpa dotyczące wydawania zaświadczeń i jeśli nie chciała tego świadec...
Odpowiedzialność za stan kasetki.
Ktoś okradł kasetkę w pracy. Sprawa wygląda tak, że pracuje jako rejestratorka medyczna w przychodni stomatologicznej. Na rejestracji jest nas 4. Lekarzy jest więcej i asystentek również. Również u nas jest pomoc nocna, wiec praca przychodni jest całodobowa. Zmiany wyglądają następująco: od poniedziałku do piątku od 9:00 do 19:00, od 19 jest dyżur do 7 rano a w weekendy 24h. Pewnego dnia zamykałyśmy kasę we 3. Wszystko było dobrze sprawdzone, ...
Umowa dożywocia
Proszę o poradę gdyż sprawa jest skomplikowana. Moja żona wpadła na pomysł żeby mój wujek przepisał na nią pół jego domu w którym mieszkaliśmy w formie dożywocia. On nie chciał tego zrobić. Żona wkręcała mi żebym go przekonał bo to dla dzieci i że będziemy mieć dużo kasy jak sprzedamy to później. Wujek był nie ugięty przez dwa lata. Dopiero gdy zmarła jego siostra i poczuł że został sam zgodził się przepisać w formie dożywocia na moją żonę. Powie...
Zatrzymane prawo jazdy.
Witam. W dniu wczorajszym zostały mi zatrzymane prawo jazdy z powodu przekroczenia prędkości w terenie zabudowanym przez wideo rejestrator z alfy romeo. Na nagraniu moja średnia prędkość to 102,5km/h jednak jechałem autem wyposażonym w ogranicznik prędkości do 90 km/h oraz gps. Na wydruku z gps moja prędkość podczas zatrzymania to 90 km/h , nie przyjąłem mandatu jednak policjanci nie spisali ze mną żadnego protokołu odmowy mandatu i powiedzieli ż...

Wyszukiwarka