\[quote]czy pracodawca może mi nie wypłacić odprawy? co mam zrobić, aby wyegzekwować od pracodawcy zrealizowanie wypłaty należnej mi odprawy?\[/quote]
Odprawa emerytalna przysługuje pracownikowi na podstawie art. 92¹ § 1 Kodeksu pracy, jeśli ustanie stosunku pracy następuje w związku z przejściem na emeryturę. Warunkiem jest nabycie prawa do emerytury i rozwiązanie stosunku pracy – nie ma znaczenia, czy nastąpiło to z inicjatywy pracodawcy czy pracownika.
Jeśli oba warunki zostały spełnione (nabycie prawa do emerytury oraz zakończenie zatrudnienia w związku z przejściem na emeryturę), a odprawa nie została wypłacona, pracodawca działa bezprawnie.
Aby wyegzekwować wypłatę:
– należy wezwać pracodawcę do zapłaty, wyznaczając termin np. 7 dni od otrzymania wezwania;
– po bezskutecznym upływie terminu można wnieść pozew do sądu pracy o zapłatę odprawy, powołując się na art. 92¹ § 1 K.p.
– roszczenie przedawnia się z upływem 3 lat (art. 291 § 1 K.p.).
Odprawa ma charakter jednorazowy, a jej wysokość odpowiada jednomiesięcznemu wynagrodzeniu (chyba że zakład pracy objęty jest korzystniejszymi regulacjami wewnętrznymi, np. układem zbiorowym).
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: