Najem okazjonalny, wypowiedzenie umowy

Dzień dobry. Proszę o pomoc jak rozumieć poniży zapis umowy. Wraz z partnerem jestem najemcą i cztery lata temu podpisaliśmy umowę najmu okazjonalnego, która przedłużana jest ona co roku aneksem na kolejny okres (rok). W tym miesiącu został podpisany aneks na kolejny rok (z adnotacją o wzroście kwoty najmu). Czy zgodnie z poniższym zapisem mogę wypowiedzieć umowę z okresem wypowiedzenia wynoszącym 2 miesiące? Czy zgodnie z tym kaucja wniesiona na początku umowy nam przepada? Zapis umowy w mojej ocenie jest trochę nieskładny i nie wiem czy w ogóle taki okres wypowiedzenia nam przysługuje.

"Umowę zawarto na czas określony - do 15 sierpnia 2021 z możliwością przedłużenia na następny okres. Każdej ze stron przysługuje prawo do jej wypowiedzenia do dwóch miesięcy. W przypadku zerwania przez najemców umowy przed upływem roku wpłacona kaucja przepada na rzecz wynajmującego. W przypadku rezygnacji 1 z osób najemcy zobowiązują się do znalezienia osoby na jej miejsce w okresie wypowiedzenia tj. 2 miesięcy kolejnej osoby w przeciwnym razie ponoszą solidarnie koszty całościowego najmu"
anonim cytuj
20-09-2024
Zacytowany zapis należy analizować z uwzględnieniem przepisów Kodeksu cywilnego dotyczących najmu oraz zasad wykładni oświadczeń woli.

\
„Umowę zawarto na czas określony – do 15 sierpnia 2021 z możliwością przedłużenia na następny okres.”\

Oznacza to, że pierwotna umowa miała charakter terminowy, ale poprzez coroczne aneksy doszło do faktycznego kontynuowania stosunku najmu w formie kolejnych umów na czas określony. Umowy zawarte na czas oznaczony co do zasady nie podlegają wypowiedzeniu, chyba że zawierają wyraźne postanowienie umowne przewidujące taką możliwość (art. 673 § 3 k.c.).

\
„Każdej ze stron przysługuje prawo do jej wypowiedzenia do dwóch miesięcy.”\

Ten zapis stanowi klauzulę wypowiedzenia umowy terminowej, zatem wprowadza wyjątek od zasady z art. 673 § 3 k.c. Skoro został zamieszczony w umowie (lub kolejnym aneksie), to skutecznie umożliwia wypowiedzenie umowy z zachowaniem dwumiesięcznego okresu wypowiedzenia przez każdą ze stron, niezależnie od tego, że umowa ma charakter czasowy.

\
„W przypadku zerwania przez najemców umowy przed upływem roku wpłacona kaucja przepada na rzecz wynajmującego.”\

Zapis ten jest niezgodny z art. 58 § 1 k.c., w zakresie w jakim ustanawia automatyczną sankcję utraty kaucji za jednostronne wypowiedzenie umowy zgodnie z jej warunkami. Skoro najemca wypowiada umowę zgodnie z przewidzianym w niej uprawnieniem (dwumiesięczne wypowiedzenie), nie można uznać tego za „zerwanie” umowy. Utrata kaucji mogłaby być uzasadniona jedynie w przypadku naruszenia postanowień umowy (np. bezprawne opuszczenie lokalu bez wypowiedzenia).

Zatem:
– masz prawo wypowiedzieć umowę z zachowaniem dwumiesięcznego okresu wypowiedzenia;
– wypowiedzenie zgodne z umową nie stanowi „zerwania” umowy i nie uzasadnia zatrzymania kaucji;
– zapis o przepadku kaucji może zostać uznany za sprzeczny z przepisami bezwzględnie obowiązującymi i jako taki – nieważny w tej części (art. 58 § 1 k.c.).

Jeśli wynajmujący zatrzyma kaucję mimo prawidłowego wypowiedzenia, roszczenie o jej zwrot można dochodzić przed sądem jako nienależne zatrzymanie świadczenia (art. 405 k.c.).

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Pozew o rozwód z alimentami.
Złożyłam pozew o rozwód razem z alimentami i ograniczeniem praw ojcu.(napisany przez radcę prawnego, powiedziała żeby wszystko, za jednym razem złożyć). Mąż nie odebrał pozwu, wynajęłam komornika, który nie dostarczył również pisma, pod wskazany adres, ponieważ teściowa ukrywa mojego męża, twierdzi że tam nie mieszka, a mieszka i to cały czas, ponieważ nie pracuje.... mam dowody, że tam przebywa oraz inna korespondencja polecona do niego zostaje...
Alimenty na córkę oraz niespłacony dług
Witam. Rozstałam się z partnerem z którym mam córkę. Był mi winien 5tys z czego 3tys nie oddał. Ma zasądzone alimenty 1tys zł na dziecko. W maju dostałam od niego przelew 2tys ( bez żadnego tytułu) po czym napisał,żebym te pieniądze przelała dla jego kolegi. Napisałam,że absolutnie nie i zostawiam te 2tys sobie na poczet zaległego długu. Po czym on stwierdził że w takim razie, te pieniądze mają być na alimenty za maj i czerwiec. Moje pytanie. ...
Sąsiad nie sprząta części wspólnych.
Jesteśmy małą wspólnotą - 4 mieszkania, zarządzaną wspólnie. Jeden z sąsiadów od wielu lat uchyla się od prac porządkowych. Np. sprzątanie klatki schodowej. podwórka, chodnika przylegającego do naszej działki, itp.. Jak wyegzekwować by zaczął brać w tych i innych pracach udział? Co stanowią najnowsze przepisy dotyczące głosowania w sprawach wykraczających poza zarząd zwykły, we wspólnocie takiej jak nasza? Czy obowiązuje jednomyślność w głosowan...
Sąsiedzi z piętra nade mną zakłócają wypoczynek dzienny
Proszę o pomoc.... jestem właścicielem mieszkania z lat 50-tych. Mieszkanie nade mną jest non stop wynajmowane. Problemem są cienkie stropy, w tym trzeszcząca podłoga. Od momentu zakupu mieszkania czuję się jak "więzień" we własnym lokum. Sąsiedzi z piętra nade mną zakłócają mi wypoczynek dzienny (bieganie non-stop, głośne stukanie/ walenie/ rzucanie o podłogę różnych przedmiotów) i nocny (sąsiad chodzi po trzeszczącej podłodze/ tup...

Wyszukiwarka