Najem okazjonalny, wypowiedzenie umowy

Dzień dobry. Proszę o pomoc jak rozumieć poniży zapis umowy. Wraz z partnerem jestem najemcą i cztery lata temu podpisaliśmy umowę najmu okazjonalnego, która przedłużana jest ona co roku aneksem na kolejny okres (rok). W tym miesiącu został podpisany aneks na kolejny rok (z adnotacją o wzroście kwoty najmu). Czy zgodnie z poniższym zapisem mogę wypowiedzieć umowę z okresem wypowiedzenia wynoszącym 2 miesiące? Czy zgodnie z tym kaucja wniesiona na początku umowy nam przepada? Zapis umowy w mojej ocenie jest trochę nieskładny i nie wiem czy w ogóle taki okres wypowiedzenia nam przysługuje.

"Umowę zawarto na czas określony - do 15 sierpnia 2021 z możliwością przedłużenia na następny okres. Każdej ze stron przysługuje prawo do jej wypowiedzenia do dwóch miesięcy. W przypadku zerwania przez najemców umowy przed upływem roku wpłacona kaucja przepada na rzecz wynajmującego. W przypadku rezygnacji 1 z osób najemcy zobowiązują się do znalezienia osoby na jej miejsce w okresie wypowiedzenia tj. 2 miesięcy kolejnej osoby w przeciwnym razie ponoszą solidarnie koszty całościowego najmu"
anonim cytuj
20-09-2024
Zacytowany zapis należy analizować z uwzględnieniem przepisów Kodeksu cywilnego dotyczących najmu oraz zasad wykładni oświadczeń woli.

\
„Umowę zawarto na czas określony – do 15 sierpnia 2021 z możliwością przedłużenia na następny okres.”\

Oznacza to, że pierwotna umowa miała charakter terminowy, ale poprzez coroczne aneksy doszło do faktycznego kontynuowania stosunku najmu w formie kolejnych umów na czas określony. Umowy zawarte na czas oznaczony co do zasady nie podlegają wypowiedzeniu, chyba że zawierają wyraźne postanowienie umowne przewidujące taką możliwość (art. 673 § 3 k.c.).

\
„Każdej ze stron przysługuje prawo do jej wypowiedzenia do dwóch miesięcy.”\

Ten zapis stanowi klauzulę wypowiedzenia umowy terminowej, zatem wprowadza wyjątek od zasady z art. 673 § 3 k.c. Skoro został zamieszczony w umowie (lub kolejnym aneksie), to skutecznie umożliwia wypowiedzenie umowy z zachowaniem dwumiesięcznego okresu wypowiedzenia przez każdą ze stron, niezależnie od tego, że umowa ma charakter czasowy.

\
„W przypadku zerwania przez najemców umowy przed upływem roku wpłacona kaucja przepada na rzecz wynajmującego.”\

Zapis ten jest niezgodny z art. 58 § 1 k.c., w zakresie w jakim ustanawia automatyczną sankcję utraty kaucji za jednostronne wypowiedzenie umowy zgodnie z jej warunkami. Skoro najemca wypowiada umowę zgodnie z przewidzianym w niej uprawnieniem (dwumiesięczne wypowiedzenie), nie można uznać tego za „zerwanie” umowy. Utrata kaucji mogłaby być uzasadniona jedynie w przypadku naruszenia postanowień umowy (np. bezprawne opuszczenie lokalu bez wypowiedzenia).

Zatem:
– masz prawo wypowiedzieć umowę z zachowaniem dwumiesięcznego okresu wypowiedzenia;
– wypowiedzenie zgodne z umową nie stanowi „zerwania” umowy i nie uzasadnia zatrzymania kaucji;
– zapis o przepadku kaucji może zostać uznany za sprzeczny z przepisami bezwzględnie obowiązującymi i jako taki – nieważny w tej części (art. 58 § 1 k.c.).

Jeśli wynajmujący zatrzyma kaucję mimo prawidłowego wypowiedzenia, roszczenie o jej zwrot można dochodzić przed sądem jako nienależne zatrzymanie świadczenia (art. 405 k.c.).

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Przywłaszczenie alimentów na dzieci przez osobę nieuprawnioną do odbioru.
Znajoma płaci na dziecko alimenty ustalone przez zabezpieczenie sądowe. Regularnie i zgodnie z zabezpieczeniem przekazem pocztowym, bo tak zażądał ojciec dziecka. Po czym doszło do sytuacji, że w miesiącu czerwcu 2023 alimenty odebrała jego matka. Matka dziecka ma potwierdzenie z poczty ,że przekaz odebrała jego matka on twierdzi, że przekaz trafił do nadawcy. Matka ojca przywłaszczyła alimenty nie przekazując mu tych alimentów. Ojciec dziecka o...
Koszty postępowania klauzulowego.
Witam, proszę o poradę co do następujących okoliczności. Powódka złożyła w maju 2022 pozew o nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. Do nakazu został wniesiony skutecznie sprzeciw. Postępowanie przed Sądem Rejonowym trwało rok czasu, i zakończyło się wyrokiem 30 maja 2023r, umarzając postępowanie co do należności głównej w wysokości 3 tyś złotych, jednocześnie zasądzając od pozwanego na rzecz powódki kwotę 15 zł, słownie piętnaście złotych,...
Umowa darowizny samochodu.
Ojciec chce przekazać mi samochód poprzez spisanie ze mną umowy darowizny. Obecnie samochód jest zarejestrowany na poprzedniego właściciela. Zostało zgłoszone jedynie kupno oraz opłacone OC. Czy nie będę miał problemu z rejestracją tego auta? Czy po spisaniu takiej umowy będę miał możliwość rejestracji tego auta na współwłasność z dziadkiem? Nie mogę zarejestrować go na współwłasność z ojcem przez "napiętą sytuację"....
Czy można obniżyć alimenty?
Witam, alimenty zasądzone na 1900 na dwójkę dzieci. Mój były płaci jak sobie chce więc zagroziłam mu komornikiem. Stwierdził, że skoro mój nowy partner zarabia dobrze i mieszkamy już razem to mam na wszystko pieniądze a dodatkowo przecież wzrosło 500plus to jak go podam do komornika to on zrobi wszystko by obniżyć alimenty na tysiąc na dzieci. Nie widuje ich, nie przesyła prezentów, nie dzwoni i nie pisze. Czy mój nowy związek ma coś do wysokości...

Wyszukiwarka