Wynajem mieszkania.

Tydzień temu zdaliśmy właścicielom mieszkanie po trzyletnim najmie. Spisaliśmy protokół w którym były uwzględnione wycena naprawy podłogi, sprzątanie/czyszczenie krzeseł i naprawa frontu zmywarki. Więcej nic. Dziś właścicielka mieszkania pisze mi jeszcze coś o pralce. Wytarta była farba przy drzwikach pralki, ale to już było kiedy się wprowadzaliśmy. Nie ma nic na ten temat w protokole.
1. Czy musimy ponosić koszt "naprawy" tego, jeśli my tego nie uszkodzilismy, a dodatkowo nie ma tego w protokole zdawczo-odbiorczym?
2. Czy mogę żądać faktur za wykonane pracę zgodnie z kosztorysem, który mi przedstawiła właścicielka?
anonim cytuj
09-09-2023
Ma prawo żądać pokrycia każdej usterki, która powstała w trakcie najmu, a której naprawa obciąża najemcę i której ten przed wyprowadzką nie usunął. Fakt, że nie ma jej w protokole, bardzo mu utrudnia jej dochodzenie w sądzie, ale jeżeli będzie potrafił wykazać, że powstała w trakcie najmu, to sąd ją zaliczy.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Składowanie odpadów przez sąsiada.
Sprawa wygląda tak, sąsiad postawił coś w rodzaju szopy -wiaty o wymiarach około 2,5x2,5 metra na pojemniki ze śmieciami itp. Wiatę tą ustawił bezpośrednio przy ścianie swego budynku przy narożniku domu w odległości około 1.5 metra od swojego okna oraz około 1.5 metra od granicy mojej posesji. sprawdzając w internecie wyczytać można iż taka budowla powinna się znajdować 2 metry od działki sąsiedniej i 5 metrów od okna pomieszczenia na pobyt stały...
Pożyczka przez Internet.
Chciałam wziąć pożyczkę od osoby prywatnej na internecie. Wszystko szło dobrze dopóki nie kazano mi zapłacić kwoty 309zl mówiąc że jak to zapłacę otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam po czym dostałam maila z informacją że muszę zapłacić 398zl i jak to zapłacę to na 100% otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam. Dostałam znowu maila że jest to ostatnia wpłata w wysokości 297zl i że po przelaniu tych pieniędzy nie będzie już żadnych opłat i pożyczka będzie j...
Zbycie pojazdu.
Mój ojciec jest pierwszym właścicielem pojazdu ja jestem drugim współwłaścicielem w dowodzie rejestracyjnym. Chciałbym się z tego samochodu wypisać. Wystarczy złożyć wniosek na gov.pl i to wszystko? Samochód w pełni przejdzie na mojego ojca? Co potem z dowodem rejestracyjnym, muszę jeszcze udać się do W. Komunikacji żeby wyrobić nowy czy można to z poziomu strony? Czy ojciec będzie musiał zapłacić jakiś podatek?...
L4 a zwolnienie z pracy
Złożyłam 3-moesieczne wypowiedzenie w pracy i miałam pracować do końca sierpnia, w międzyczasie zadzwonili do mnie ze szpitala że przesuwają termin na operacje, na którą jeszcze miałam czekać pół roku. I byla ta operacja 22 sierpnia, z automatu dostałam l4 do końca miesiąca, mam się zgłosić na kontrolę ostatniego dnia miesiąca i wtedy na pewno dostanę przedłużenie zwolnienia. Ale jak to prawnie wygląda: czy od 1 września mogę prosić od przedłużen...

Wyszukiwarka