Żądanie oddania auta.

Witam , nie wiem czy dobry dział jeśli nie to przepraszam. Mam pytanie , osoba otrzymuje auto w prezencie od kogoś , użytkuje itd. posiada dokumenty zakupu natomiast nie została sporządzona umowa na nowego właściciela. Po czasie właściciel chcę "prezent "z powrotem . Jak to wygląda od strony prawnej ?
anonim cytuj
31-08-2023
Mówimy więc o umowie darowizny. W tym przypadku można żądać zwrotu pojazdu, jeżeli obdarowany dopuścił się względem darczyńcy rażącej niewdzięczności. Konieczne jest zatem wystąpienie "rażącej niewdzięczności", nie można żądać zwrotu pojazdu ot tak, bo się darczyńca rozmyślił. Odsyłam do art. 898 i nast. kc.
Dzięki za odpowiedź . Niestety nie została sporządzona umowa darowizny. Osoba , która jeździ autem i dostała je w prezencie posiada dokumenty dowód zakupu itp. ale właściciele jest osobą , która dała prezent .

Brak umowy nic tutaj nie zmienia, nadal mamy do czynienia z darowizną.
Czyli że prezent musi zostać zwrócony tak?

Jest dokładnie odwrotnie niż myślisz.
Czyli co powiedzieć właścicielowi auta, który chce je z powrotem? Zaznaczam , że osoba która je dostała ma papiery dowód zakupu itd użytkuje auto około 2 lat , naprawy itd.

Nie jest to taka prosta sprawa. Jeżeli nie było na papierze spisanej darowizny to nie łatwo udowodnić że takowa darowizna była. Właściciel może wezwać policję i w jej asyście to auto odebrać. Tobie wtedy pozostaje udowadnianie przed sądem cywilnym iż to auto było darowizną.

anonim cytuj
31-08-2023
Witam , nie wiem czy dobry dział jeśli nie to przepraszam. Mam pytanie , osoba otrzymuje auto w prezencie od kogoś , użytkuje itd. posiada dokumenty zakupu natomiast nie została sporządzona umowa na nowego właściciela. Po czasie właściciel chcę "prezent "z powrotem . Jak to wygląda od strony prawnej ?

Sytuacja opisana przez Ciebie dotyczy darowizny. Zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego:

Darowizna to jednostronny akt prawny, który polega na bezpłatnym przeniesieniu własności. Jeżeli strony nie sporządziły umowy darowizny na piśmie, to kwestie takie jak przeniesienie własności samochodu mogą być problematyczne.

Jeżeli darowizna została dokonana (czyli dawca przekazał auto), to jej cofnięcie przez dawcę jest możliwe tylko w przypadku rażącej niewdzięczności obdarowanego. Mowa o tym w art. 895 Kodeksu cywilnego. Rażąca niewdzięczność musi być jednoznacznie udowodniona.

Czyli że prezent musi zostać zwrócony tak?

Nie, nie musi. Chyba że udowodniono by rażącą niewdzięczność.

Czyli co powiedzieć właścicielowi auta, który chce je z powrotem? Zaznaczam , że osoba która je dostała ma papiery dowód zakupu itd użytkuje auto około 2 lat , naprawy itd.

W odpowiedzi na ten fragment, można powiedzieć właścicielowi, że:

Jeżeli darowizna została dokonana i obdarowany korzystał z pojazdu przez około 2 lata, dokonując napraw itp., to potwierdza to faktyczne korzystanie z przedmiotu darowizny.
Właściciel samochodu może mieć trudności z odzyskaniem pojazdu bez formalnej umowy darowizny, chyba że udowodni rażącą niewdzięczność.
W przypadku próby odebrania pojazdu przez właściciela przy pomocy policji, obdarowany powinien przedstawić wszelkie dowody na to, że pojazd był używany przez niego jako prezent (np. dowody napraw, świadków, ewentualne wiadomości lub inne dokumenty potwierdzające darowiznę).

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Rozliczanie mediów w wynajmowanym mieszkaniu
Mam problem z właścicielem mieszkania, które wynajmuje. Dostaje tylko kwotę do zapłaty za cały miesiąc-ciąg cyfr, dopiero jeśli się upomnę to dostaję te jego rozliczenia z zeszytu, na których w zasadzie może pisać co chce. Czuję że jestem oszukiwana, moje rachunki są naprawdę spore. Na prośbę pokazania Faktur zasłania się tym, że tam są jego dane itp., nie może mi tego pokazać. Jest to najem zwykły, umowa nie została przedłużona automatycznie ...
Wniosek o zmianę kontaktów z dzieckiem
Dzień dobry, proszę o poradę jak skutecznie argumentować wniosek o zmianę kontaktów. Kontakty zostały zasądzone 4 lata temu, pracowałem w innym miejscu. W tym momencie nie mam możliwości na kontakty w tygodniu przez pracę - matka wniosła o ukaranie do sądu. Mam zasądzone weekendy a wtedy matka zapisuje dzieci na dodatkowe zajęcia bez konsultacji ze mną i wymaga "dostosowania się". Nie chcę walczyć z tą kobietą dlatego wnoszę o zmian...
W czyjej obecności powinien zostać otwarty testament jeśli przechowuje go osoba prywatna?
Witam, w czyjej obecności powinien zostać otwarty testament jeśli przechowuje go osoba prywatna? Czy to powinien być notariusz czy sąd a może wystarczy ta osoba która przechowuje testament?...
Problem ze wspólnotą mieszkaniową.
Jestem w małej wspólnocie mieszkaniowej liczącej 6 mieszkań. Z kratki wentylacyjnej w moim mieszkaniu wydostają się różne zapachy (łazienkowe i kuchenne). Po wymuszonym przeglądzie kominiarskim okazało się ,że mieszkanie poniżej jest wpięte w moją kratkę wentylacyjną kuchenną z łazienką(zrobili przebudowę zamiana kuchni na łazienkę) i mieszkanie powyżej jest również wpięte z łazienką i kuchnią. Kominiarz dał w zaleceniach aby te dwa mieszkania pr...

Wyszukiwarka