Żądanie oddania auta.

Witam , nie wiem czy dobry dział jeśli nie to przepraszam. Mam pytanie , osoba otrzymuje auto w prezencie od kogoś , użytkuje itd. posiada dokumenty zakupu natomiast nie została sporządzona umowa na nowego właściciela. Po czasie właściciel chcę "prezent "z powrotem . Jak to wygląda od strony prawnej ?
anonim cytuj
31-08-2023
Mówimy więc o umowie darowizny. W tym przypadku można żądać zwrotu pojazdu, jeżeli obdarowany dopuścił się względem darczyńcy rażącej niewdzięczności. Konieczne jest zatem wystąpienie "rażącej niewdzięczności", nie można żądać zwrotu pojazdu ot tak, bo się darczyńca rozmyślił. Odsyłam do art. 898 i nast. kc.
Dzięki za odpowiedź . Niestety nie została sporządzona umowa darowizny. Osoba , która jeździ autem i dostała je w prezencie posiada dokumenty dowód zakupu itp. ale właściciele jest osobą , która dała prezent .

Brak umowy nic tutaj nie zmienia, nadal mamy do czynienia z darowizną.
Czyli że prezent musi zostać zwrócony tak?

Jest dokładnie odwrotnie niż myślisz.
Czyli co powiedzieć właścicielowi auta, który chce je z powrotem? Zaznaczam , że osoba która je dostała ma papiery dowód zakupu itd użytkuje auto około 2 lat , naprawy itd.

Nie jest to taka prosta sprawa. Jeżeli nie było na papierze spisanej darowizny to nie łatwo udowodnić że takowa darowizna była. Właściciel może wezwać policję i w jej asyście to auto odebrać. Tobie wtedy pozostaje udowadnianie przed sądem cywilnym iż to auto było darowizną.

anonim cytuj
31-08-2023
Witam , nie wiem czy dobry dział jeśli nie to przepraszam. Mam pytanie , osoba otrzymuje auto w prezencie od kogoś , użytkuje itd. posiada dokumenty zakupu natomiast nie została sporządzona umowa na nowego właściciela. Po czasie właściciel chcę "prezent "z powrotem . Jak to wygląda od strony prawnej ?

Sytuacja opisana przez Ciebie dotyczy darowizny. Zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego:

Darowizna to jednostronny akt prawny, który polega na bezpłatnym przeniesieniu własności. Jeżeli strony nie sporządziły umowy darowizny na piśmie, to kwestie takie jak przeniesienie własności samochodu mogą być problematyczne.

Jeżeli darowizna została dokonana (czyli dawca przekazał auto), to jej cofnięcie przez dawcę jest możliwe tylko w przypadku rażącej niewdzięczności obdarowanego. Mowa o tym w art. 895 Kodeksu cywilnego. Rażąca niewdzięczność musi być jednoznacznie udowodniona.

Czyli że prezent musi zostać zwrócony tak?

Nie, nie musi. Chyba że udowodniono by rażącą niewdzięczność.

Czyli co powiedzieć właścicielowi auta, który chce je z powrotem? Zaznaczam , że osoba która je dostała ma papiery dowód zakupu itd użytkuje auto około 2 lat , naprawy itd.

W odpowiedzi na ten fragment, można powiedzieć właścicielowi, że:

Jeżeli darowizna została dokonana i obdarowany korzystał z pojazdu przez około 2 lata, dokonując napraw itp., to potwierdza to faktyczne korzystanie z przedmiotu darowizny.
Właściciel samochodu może mieć trudności z odzyskaniem pojazdu bez formalnej umowy darowizny, chyba że udowodni rażącą niewdzięczność.
W przypadku próby odebrania pojazdu przez właściciela przy pomocy policji, obdarowany powinien przedstawić wszelkie dowody na to, że pojazd był używany przez niego jako prezent (np. dowody napraw, świadków, ewentualne wiadomości lub inne dokumenty potwierdzające darowiznę).

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Naruszenie dóbr osobistych.
Założyłem sprawę jako prywatny oskarżyciel osobie która naruszyła moje dobra osobiste. Sprawa nie mogła się rozpocząć przez prawie rok ze względu na uniki oskarżonego (min. mataczenie z adresem swojego miejsca zamieszkania)...kiedy już doszło do pierwszej rozprawy pojednawczej oskarżony przyznał się do winy i zaproponował śmiesznie niską kwotę zadośćuczynienia. Nie zgodziłem się i sprawa weszła na wokandę. Trwało to następny prawie rok, ze wzgl...
Odszkodowanie za pogryzienie.
Cześć, Znajoma dostała list polecony od sąsiadki pod tytułem "Ostateczne wezwanie do odszkodowania" - list prywatny, w którym wzywa ją do zapłaty odszkodowania 3000 zł za szkody wywołane przez jej psa na jej nastoletnim synu (koszt za zastrzyki oraz trauma i strach przed psami). Kilka miesięcy temu do jej drzwi zapukali policjanci, którzy wystawili jej mandat za to, że jej pies ugryzł właśnie tego chłopca. 500 zł, mandat opłaciła bo c...
Skarga na komornika.
Mam takie pytanie, złożyłam skargę na komornika, ponieważ od kilku miesięcy po wpłacie przez dłużnika pieniędzy nie wypłaca mi ich. Czy ja w trakcie postępowania mogę wycofać egzekucję? Z góry dziękuję za odpowiedź. Edit. Zależy mi na informacji czy podczas trwania postępowania wobec komornika mogę wycofać egzekucję?...
Śmierć współwłaścicieli nieruchomości a dziedziczenie.
Mam pytanie, mianowicie moi rodzice są współwłaścicielami domu w którym mieszkamy ( jestem ich jedynym dzieckiem i jestem osobą pełnoletnią ). Wszyscy jesteśmy zameldowani od tym adresem. Dom jest współwłasnością rodziców. Proszę mi powiedzieć, co w przypadku ich śmierci? Czy po ich śmierci niejako z automatu odziedziczę dom, czy należy to w jakiś sposób załatwić prawnie za ich życie, aby potem nie było kłopotów? Jeśli załatwić za ich życia, to j...

Wyszukiwarka