ubezpieczenie samochodu

Witam proszę o poradę :
Znajomy wziął na siebie ubezpieczenie auta jednego ze swoich domowników.
Okazało się że umowa ubezpieczenia tego auta skończyła się 17 dni wcześniej o czym znajomy nie wiedział.
Teraz przyszedł fundusz gwarancyjny do zapłaty a " domownik" którego jest auto nie poczuwa się do winy ani nie ma chęci płacić owej kary... Auto jest na jego wujka, ubezpieczenie na znajomego a autem jeździ "domownik"
Jest jakaś szansa prawna żeby jakoś zmusić "domownika" do spłacenia tej kary?
Czy w ogóle jest dopuszczalne żeby kto inny był właścicielem kto inny ubezpieczającym a kto inny jeździł owym autem?
Proszę o poważne odpowiedzi, dziękuję i pozdrawiam
anonim cytuj
20-11-2020
1.Polisa nie wznawia się po zakupie auta. Nie ma w opisie czy taka sytuacja miala miejsce. W innym przypadku automatycznie sie odnawia. 2.Jezeli osoba X jest właścicielem pojazdu i nie spisała nowej umowy sprzedazy/darowizny itd z osobą Y to osoba Y nie może zrobić na siebie polisy. Polisa musi byc zawarta na właściciela zgodnie z dowodem rejestracyjnym/umową zakupu.

anonim cytuj
20-11-2020
Kara z UFG nakładana jest na właściciela pojazdu, zgodnie z dowodem rejestracyjnym, a nie na użytkownika pojazdu, bądź osobę ubezpieczającą, więc nie ma możliwości, aby zapłata go ominęła.
Osoba ubezpieczająca - osoba, która ,,zakłada” polisę, podaje dane do przygotowania ubezpieczenia i na niej spoczywa płatność za polisę.
Właściciel pojazdu - właściciel auta wpisany do dowodu rejestracyjnego, podczas liczenia ubezpieczenia to jego historia ubezpieczeniowa brana jest pod uwagę. Właściciel auta nie musi mieć prawa jazdy i nie musi być użytkownikiem auta.
Użytkownik pojazdu - osoba, która użytkuje samochód, której często dane są wpisywane w polisie, jednak nie istotna jest jej historia ubezpieczeniowa, ani nie spoczywa na niej obowiązek zapłaty za polisę.

anonim cytuj
20-11-2020

Sugerowane Tematy

Co zrobić w przypadku szkody parkingowej?
Córka miała samochód na parkingu stacji benzynowej, przejeżdżający gość tirem z naczepą zahaczył o jej samochód i go zniszczył, wysiadł zobaczył co się stało i odjechał. Córka ma wideo z tego zdarzenia ale Policja stwierdziła, że ponieważ nagrane są tylko numery naczepy która w dodatku była wypożyczona nie są w stanie znaleźć winowajcy, albo im się szukać nie chce. Co córka ma zrobić w takim wypadku i gdzie zgłosić?...
Firma wzięła samochód w leasing
Firma wzieła w leasing samochód dla jednego ze swoich pracowników. Podpisali miedzy sobą umowę wynajmu z pozniejszym wykupem, w której dany pracownik zobowiązany jest do wszelkich opłat, przeglądów itd. Po jakimś czasie, przed końcem leasingu firma się rozpada, co dzieje się z tym leasingiem? Czy umowa podpisana z pracownikiem nadal obowiązuje? Czy jest jakaś możliwość przepisania go na tego pracownika? Jak to wygląda ze strony prawnej?...
Czy urlop musi być w umowie o pracę?
Czy pracodawca może ustalić zasady, że na umowie o pracę nie należy mi się płatny urlop ani chorobowe ? Tyle ile godzin sobie przepracuje, tyle zarobię....
Wniosek do sądu o zaprzeczenie ojcostwa.
Witam piszę w imieniu kolegi ma taką sytuację. Moja była kobieta, z którą mam córkę urodziła ją przedwcześnie i mała leżała w szpitalu 3 miesiące, po wypisaniu dziecka do domu po kilku dniach od tak zabrała dziecko i mnie zostawiła. Nie nadała dziecku mojego nazwiska mimo że w akcie urodzenia małej jestem ojcem. Od paru dni dzwonią do mnie różne osoby z numerów prywatnych i mówią, że mała nie jest moim biologicznym dzieckiem, nie chcą nawet poda...

Wyszukiwarka