ubezpieczenie samochodu

Witam proszę o poradę :
Znajomy wziął na siebie ubezpieczenie auta jednego ze swoich domowników.
Okazało się że umowa ubezpieczenia tego auta skończyła się 17 dni wcześniej o czym znajomy nie wiedział.
Teraz przyszedł fundusz gwarancyjny do zapłaty a " domownik" którego jest auto nie poczuwa się do winy ani nie ma chęci płacić owej kary... Auto jest na jego wujka, ubezpieczenie na znajomego a autem jeździ "domownik"
Jest jakaś szansa prawna żeby jakoś zmusić "domownika" do spłacenia tej kary?
Czy w ogóle jest dopuszczalne żeby kto inny był właścicielem kto inny ubezpieczającym a kto inny jeździł owym autem?
Proszę o poważne odpowiedzi, dziękuję i pozdrawiam
anonim cytuj
20-11-2020
1.Polisa nie wznawia się po zakupie auta. Nie ma w opisie czy taka sytuacja miala miejsce. W innym przypadku automatycznie sie odnawia. 2.Jezeli osoba X jest właścicielem pojazdu i nie spisała nowej umowy sprzedazy/darowizny itd z osobą Y to osoba Y nie może zrobić na siebie polisy. Polisa musi byc zawarta na właściciela zgodnie z dowodem rejestracyjnym/umową zakupu.

anonim cytuj
20-11-2020
Kara z UFG nakładana jest na właściciela pojazdu, zgodnie z dowodem rejestracyjnym, a nie na użytkownika pojazdu, bądź osobę ubezpieczającą, więc nie ma możliwości, aby zapłata go ominęła.
Osoba ubezpieczająca - osoba, która ,,zakłada” polisę, podaje dane do przygotowania ubezpieczenia i na niej spoczywa płatność za polisę.
Właściciel pojazdu - właściciel auta wpisany do dowodu rejestracyjnego, podczas liczenia ubezpieczenia to jego historia ubezpieczeniowa brana jest pod uwagę. Właściciel auta nie musi mieć prawa jazdy i nie musi być użytkownikiem auta.
Użytkownik pojazdu - osoba, która użytkuje samochód, której często dane są wpisywane w polisie, jednak nie istotna jest jej historia ubezpieczeniowa, ani nie spoczywa na niej obowiązek zapłaty za polisę.

anonim cytuj
20-11-2020

Sugerowane Tematy

Przedawnienie mandatu u komornika.
W 2013 r. Dostałam mandat za brak legitymacji studenckiej w MPK. W 2014 r. Ponoć został założony nr sprawy. W 2023 r. otrzymałam pismo od komornika, że mam zapłacić mandat. Czy to nie uległo przedawnieniu? ...
Wypowiedzenie umowy o pracę.
Dzień dobry, jeśli złoże wypowiedzenie umowy o pracę 15-stego grudnia a mam umowę na 3 miesiące próbną do końca stycznia, pracuje ponad miesiąc czyli wypowiedzenie będzie 2 tygodnie, czyli do kiedy będę musiał pracować?...
Ktoś wziął na moją mamę kredyt przez Internet lub chwilówkę.
Dzień dobry, Moja mama dzisiaj byłam w banku cos załatwić. Dowiedziała się od pracownika placówki, że widnieje na jej koncie dług prawdopodobnie z jakiegoś parabanku. Zaciągnięto na jej dane 8,5 tys. zł a razem z odsetkami 15 tysięcy. Mama jest przerażona. Nigdzie nie klikała, nie odbiera telefonów z nieznanego numeru (jest bardzo ostrożna) ani też nie zgubiła dowodu. Pożyczka była wzięta ponad 500 dni temu. Co można z tym zrobić żeby mama teg...
Nie zgłosiłem zezłomowania pojazdu ubezpieczalni.
Zezłomowałem pojazd 31 stycznia 2020r. Nie zgłosiłem tego do ubezpieczalni, w między czasie byłem w Anglii, potem w innym miejscu zamieszkania w Polsce. Przez prawie 3 lata, cisza, zero odzewu (Albo ja nie miałem jak otrzymać od nich listu) Dziś dostaję SMS od działu windykacji ubezpieczalni, że mam zapłacić 1500zł, inaczej droga sądowa. Dopiero teraz wysłałem im skan zaświadczenia o demontażu pojazdu. I teraz, czy mają prawo żądać ode mnie p...

Wyszukiwarka