ubezpieczenie samochodu

Witam proszę o poradę :
Znajomy wziął na siebie ubezpieczenie auta jednego ze swoich domowników.
Okazało się że umowa ubezpieczenia tego auta skończyła się 17 dni wcześniej o czym znajomy nie wiedział.
Teraz przyszedł fundusz gwarancyjny do zapłaty a " domownik" którego jest auto nie poczuwa się do winy ani nie ma chęci płacić owej kary... Auto jest na jego wujka, ubezpieczenie na znajomego a autem jeździ "domownik"
Jest jakaś szansa prawna żeby jakoś zmusić "domownika" do spłacenia tej kary?
Czy w ogóle jest dopuszczalne żeby kto inny był właścicielem kto inny ubezpieczającym a kto inny jeździł owym autem?
Proszę o poważne odpowiedzi, dziękuję i pozdrawiam
anonim cytuj
20-11-2020
1.Polisa nie wznawia się po zakupie auta. Nie ma w opisie czy taka sytuacja miala miejsce. W innym przypadku automatycznie sie odnawia. 2.Jezeli osoba X jest właścicielem pojazdu i nie spisała nowej umowy sprzedazy/darowizny itd z osobą Y to osoba Y nie może zrobić na siebie polisy. Polisa musi byc zawarta na właściciela zgodnie z dowodem rejestracyjnym/umową zakupu.

anonim cytuj
20-11-2020
Kara z UFG nakładana jest na właściciela pojazdu, zgodnie z dowodem rejestracyjnym, a nie na użytkownika pojazdu, bądź osobę ubezpieczającą, więc nie ma możliwości, aby zapłata go ominęła.
Osoba ubezpieczająca - osoba, która ,,zakłada” polisę, podaje dane do przygotowania ubezpieczenia i na niej spoczywa płatność za polisę.
Właściciel pojazdu - właściciel auta wpisany do dowodu rejestracyjnego, podczas liczenia ubezpieczenia to jego historia ubezpieczeniowa brana jest pod uwagę. Właściciel auta nie musi mieć prawa jazdy i nie musi być użytkownikiem auta.
Użytkownik pojazdu - osoba, która użytkuje samochód, której często dane są wpisywane w polisie, jednak nie istotna jest jej historia ubezpieczeniowa, ani nie spoczywa na niej obowiązek zapłaty za polisę.

anonim cytuj
20-11-2020

Sugerowane Tematy

Czy umowa zlecenie posiada okres wypowiedzenia?
Witam, mam pytanie odnośnie wypowiedzenie umowy zlecenie, czy takowa posiada okres wypowiedzenie ?...
Prawo do milczenia - kiedy mogę z niego skorzystać?
Czytałem ostatnio na temat "prawa do milczenia" w kontekście postępowania karnego. Zastanawiam się, kiedy i w jakich okolicznościach mogę skorzystać z tego prawa? Czy mogę odmówić zeznań w dowolnym momencie, czy są jakieś ograniczenia? Czy korzystanie z prawa do milczenia może być później użyte przeciwko mnie w sądzie? Z góry dziękuję za wszelką pomoc....
Pracuje w Zakładzie Pielęgnacyjnym i zaraziłam się, czy leki powinnam zakupić za swoje pieniądze??
Witam. Sprawa wygląda następująco: Jeśli pracuje w Zakładzie Pielęgnacyjnym i zaraziłem się świerzbem, ale nie tylko i ja bo i reszta kadry też to czy leki powinnam zakupić za swoje pieniądze?? Pytam ponieważ wszystkich jednocześnie pracowników proszono o zakup lekòw związanych z tą chorobą o kupno na swój koszt. Dziękuje za wszelkie odpowiedzi ...
Podanie pacjenta do komisji etyki lekarskiej.
Napisałam opinię stomatologowi na google. Dzisiaj zadzwonił do mnie że ta opinie jest krzywdząca i że poda mnie do komisji etyki lekarskiej w Krakowie. Moją opinia opisywała stan faktyczny - zdiagnozował u mnie 7 zębów do leczenia, podczas gdy nie mam żadnego. Zeby zdrowe, potwierdziło to dwóch stomatologów. Dla uściślenia - nie wyzywałam go w żaden sposób. Po prostu opisałam, że być może chce na tym zarobić. Czy naprawdę może mnie gdzieś poda...

Wyszukiwarka