ubezpieczenie samochodu

Witam proszę o poradę :
Znajomy wziął na siebie ubezpieczenie auta jednego ze swoich domowników.
Okazało się że umowa ubezpieczenia tego auta skończyła się 17 dni wcześniej o czym znajomy nie wiedział.
Teraz przyszedł fundusz gwarancyjny do zapłaty a " domownik" którego jest auto nie poczuwa się do winy ani nie ma chęci płacić owej kary... Auto jest na jego wujka, ubezpieczenie na znajomego a autem jeździ "domownik"
Jest jakaś szansa prawna żeby jakoś zmusić "domownika" do spłacenia tej kary?
Czy w ogóle jest dopuszczalne żeby kto inny był właścicielem kto inny ubezpieczającym a kto inny jeździł owym autem?
Proszę o poważne odpowiedzi, dziękuję i pozdrawiam
anonim cytuj
20-11-2020
1.Polisa nie wznawia się po zakupie auta. Nie ma w opisie czy taka sytuacja miala miejsce. W innym przypadku automatycznie sie odnawia. 2.Jezeli osoba X jest właścicielem pojazdu i nie spisała nowej umowy sprzedazy/darowizny itd z osobą Y to osoba Y nie może zrobić na siebie polisy. Polisa musi byc zawarta na właściciela zgodnie z dowodem rejestracyjnym/umową zakupu.

anonim cytuj
20-11-2020
Kara z UFG nakładana jest na właściciela pojazdu, zgodnie z dowodem rejestracyjnym, a nie na użytkownika pojazdu, bądź osobę ubezpieczającą, więc nie ma możliwości, aby zapłata go ominęła.
Osoba ubezpieczająca - osoba, która ,,zakłada” polisę, podaje dane do przygotowania ubezpieczenia i na niej spoczywa płatność za polisę.
Właściciel pojazdu - właściciel auta wpisany do dowodu rejestracyjnego, podczas liczenia ubezpieczenia to jego historia ubezpieczeniowa brana jest pod uwagę. Właściciel auta nie musi mieć prawa jazdy i nie musi być użytkownikiem auta.
Użytkownik pojazdu - osoba, która użytkuje samochód, której często dane są wpisywane w polisie, jednak nie istotna jest jej historia ubezpieczeniowa, ani nie spoczywa na niej obowiązek zapłaty za polisę.

anonim cytuj
20-11-2020

Sugerowane Tematy

Zabezpieczenie majątku córki (11lat)
Dzień dobry, jak mogę zabezpieczyć majątek mojej córki (11 lat) na wypadek mojej śmierci przed jej 18-tymi urodzinami ? Czy mogę jakoś prawnie zabezpieczyć (testamentem ??) żeby zarządcą jej spadku po mnie nie był jej ojciec?...
Problem z dowodem osobistym.
Mam problem z moim dowodem osobistym. milion razy spotkałam się z tym, że w rzeczywistości wyglądam dużo młodziej niż na zdjęciu w dowodzie. raz przy kupnie alkoholu musiałam pokazać legitymację, żeby kasjerka mi uwierzyła. dzisiaj pierwszy raz została mi odmówiona sprzedaż, ponieważ "to nie ja". czy kasjer ma prawo nie sprzedać mi czegoś bo mi nie wierzy? czy jest to uzasadnione? ja nie chce robić nikomu problemów, wykłócać się o dwa p...
ile urlopu należy sie 18-latkowi?
Witam. Chciałabym bym się dowiedzieć jak to jest z urlopem. Otóż: mój brat 18 letni podjął swoją pierwszą pracę. Było to czerwca 2021r czyli tego roku. Dostał normalnie umowę o pracę na 2 lata. W lipcu tego roku wykorzystał 6 dni urlopu. Teraz pytanie. Należy mu się ogólnie 22 dni urlopu. Tylko pytanie ? Skoro umowę ma od czerwca 2021 to od czerwca 2021 do czerwca 2022 przysługuje mu 22 dni urlopu ? Czy od czerwca 2021 do grudnia 2021 przysługuj...
Dziedziczenie.
Czy osoba zmarła, które złożyła wniosek o spadek za życia będzie go dziedziczyć po śmierci. Czy wtedy podział majątku jest bez tej osoby zmarłej? Dowiedziałam się, że raczej dziedziczy skoro w momencie składania wniosku żyła, ale chcę się jeszcze upewnić....

Wyszukiwarka