ubezpieczenie samochodu

Witam proszę o poradę :
Znajomy wziął na siebie ubezpieczenie auta jednego ze swoich domowników.
Okazało się że umowa ubezpieczenia tego auta skończyła się 17 dni wcześniej o czym znajomy nie wiedział.
Teraz przyszedł fundusz gwarancyjny do zapłaty a " domownik" którego jest auto nie poczuwa się do winy ani nie ma chęci płacić owej kary... Auto jest na jego wujka, ubezpieczenie na znajomego a autem jeździ "domownik"
Jest jakaś szansa prawna żeby jakoś zmusić "domownika" do spłacenia tej kary?
Czy w ogóle jest dopuszczalne żeby kto inny był właścicielem kto inny ubezpieczającym a kto inny jeździł owym autem?
Proszę o poważne odpowiedzi, dziękuję i pozdrawiam
anonim cytuj
20-11-2020
1.Polisa nie wznawia się po zakupie auta. Nie ma w opisie czy taka sytuacja miala miejsce. W innym przypadku automatycznie sie odnawia. 2.Jezeli osoba X jest właścicielem pojazdu i nie spisała nowej umowy sprzedazy/darowizny itd z osobą Y to osoba Y nie może zrobić na siebie polisy. Polisa musi byc zawarta na właściciela zgodnie z dowodem rejestracyjnym/umową zakupu.

anonim cytuj
20-11-2020
Kara z UFG nakładana jest na właściciela pojazdu, zgodnie z dowodem rejestracyjnym, a nie na użytkownika pojazdu, bądź osobę ubezpieczającą, więc nie ma możliwości, aby zapłata go ominęła.
Osoba ubezpieczająca - osoba, która ,,zakłada” polisę, podaje dane do przygotowania ubezpieczenia i na niej spoczywa płatność za polisę.
Właściciel pojazdu - właściciel auta wpisany do dowodu rejestracyjnego, podczas liczenia ubezpieczenia to jego historia ubezpieczeniowa brana jest pod uwagę. Właściciel auta nie musi mieć prawa jazdy i nie musi być użytkownikiem auta.
Użytkownik pojazdu - osoba, która użytkuje samochód, której często dane są wpisywane w polisie, jednak nie istotna jest jej historia ubezpieczeniowa, ani nie spoczywa na niej obowiązek zapłaty za polisę.

anonim cytuj
20-11-2020

Sugerowane Tematy

Brak zwrotu pieniędzy za zwracane rzeczy.
Dzień dobry, 13.11 złożyłem zamówienie przez Internet w dużym sklepie sportowym 17.11 otrzymałem zamówienie. Tego samego dnia zgłosiłem zwrot. Skorzystałem z etykiet otrzymanych od sklepu i nadałem 2 paczki (z racji wielu rzeczy w zwrocie) w punkcie nadania kuriera (Supermarket spożywczy) 21.11 sklep sportowy przyjął zwrot, jednakże w zaksięgowanych ze zwrotu rzeczach brakowało jednej pary butów, które spakowałem z innymi w paczkach. 22.11 po...
Na jakich podstawach mam prawo zabrać kaucję lokatorowi? Jeśli w ogóle.
Dzień dobry państwu. Mój problem polega głównie na mojej naiwności. Pierwszy raz wynająłem komuś mieszkanie i nie ogarnąłem podstaw. Umówiłem się z lokatorem, że pozwolę mu usunąć z mieszkania wersalkę i przenieść ją do piwnicy, jeżeli odpowiednio o nią zadba i zabezpieczy, żeby nic się jej nie przytrafiło. Umówiliśmy się słownie, że zwrócenie jej w nienagannym stanie jest warunkiem dla wykonania tego ruchu. Pięć miesięcy później przy odbiorze m...
agresywny pies jaka podstawa prawna?
Na jakie artykuły prawne się powołać przy zgłoszeniu na policji agresywnego zachowania psa . Właściciel wychodzi z psami ,,dog,, i spuszcza je za smyczy. Psy są agresywne i atakują inne zwierzaki.(pogryzły mojego kundla który byl na smyczy) Właściciel nie reaguje na uwagi....
Zrzeczenie się dziedziczenia.
Witam. Chciałem się dowiedzieć czy jestem w stanie sam się wydziedziczyć i czy będzie to miało wpływ na moje dzieci? Nie chcę żeby długi mojego ojca przeszły na mnie i moje potomstwo. Dodam, że od lat nie utrzymujemy z ojcem kontaktu i nie potrzebny mnie ani mojej rodzinie taki "prezent". Pozdrawiam....

Wyszukiwarka