Wielokrotnie ukradłem rzeczy w sklepie (art. spożywcze, chemia, kosmetyki) i w końcu zostałem złapany. Mają nagrania z monitoringu i pewnie będzie to łączna kwota 2000-3000zł. Co mi grozi, jeśli nie byłem wcześniej karany? Mam ponad 40 lat, trójkę dzieci a żona nie pracuje.
Zgodnie z art. 278 § 1 Kodeksu karnego (kk), kradzież polega na zabraniu cudzej rzeczy ruchomej w celu jej przywłaszczenia i jest zagrożona karą pozbawienia wolności do lat 5. Wartość skradzionych przedmiotów w Twoim przypadku (2000-3000 zł) przekracza próg 500 zł, co kwalifikuje czyn jako przestępstwo, a nie wykroczenie (art. 119 § 1 Kodeksu wykroczeń).
Sąd przy ocenie Twojej sprawy może uwzględnić kilka kluczowych czynników:
Brak wcześniejszych karalności: zgodnie z art. 60 kk, sąd może wziąć pod uwagę dotychczasową nieskazitelność i uwzględnić to jako okoliczność łagodzącą.
Sytuacja życiowa: art. 53 § 2 kk stanowi, że sąd bierze pod uwagę sytuację osobistą sprawcy, w tym obowiązki alimentacyjne oraz potrzebę utrzymania rodziny.
Motywacja i sposób życia: zgodnie z art. 60 § 1 kk, sąd uwzględnia motywy postępowania sprawcy oraz jego właściwości i sposób życia przed popełnieniem czynu.
Odnośnie do możliwości odstąpienia od wymierzenia kary, art. 59 § 1 kk wskazuje, że sąd może odstąpić od wymierzenia kary, jeżeli przestępstwo jest mało szkodliwe społecznie i sprawca rokuje nadzieję na poprawę. Jednakże, wielokrotność kradzieży oraz znaczna wartość skradzionych przedmiotów mogą wpłynąć na ocenę sądu, że czyn nie jest mało szkodliwy.