Kindergeld i świadczenie 800+.

Orientuje się ktoś czy jeśli pobieram kindergeld w Niemczech na dzieci, które mieszkają wraz z żoną na terenie Polski, Żona nieaktywna zawodowo to należy nam się również 800+ ?
Gdzieś obiło mi się o uszy że od 1.1.24 takie właśnie weszły przepisy, znalazłem jakieś informacje w Internecie potwierdzające tą wersję, ale chciałbym się upewnić, natomiast do ZUSu nie da się dodzwonić aby uzyskać informacje u źródła. Korzysta już ktoś z Państwa z tej możliwości ?
anonim cytuj
03-02-2024
Od 1.06.2022 jeśli jeden w de pracuję płaci podatki, drugi w Polsce nie pracuje, nie jest zarejestrowany w urzędzie pracy, nie jest na kursie, nie pobiera innych świadczeń na dzieci wtedy przysługuje pełne kindergeld i obecne 800+.

anonim cytuj
03-02-2024
Ogólnie powinniście składać o 500+ cały czas i zaznaczać że jeden rodzic pracuje za granicą i wtedy jest koordynacja a fk może się upomnieć o decyzję wsteczne.

anonim cytuj
03-02-2024
Tak można pobierać oba zasiłki tylko matka dzieci musi być ubezpieczoną i dzieci u męża nie w Polsce.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Kontakty z dzieckiem.
Witam grupę, mam taka sprawę, rozszedłem się z partnerką nie byliśmy po ślubie, jakiś czas po naszym rozstaniu dowiedziałem się, że ona jest w ciąży i ja jestem ojcem dziecka (wszystkie znaki na niebie i Ziemi mówią że to moje dziecko). Chce się dowiedzieć jak wyglądają kontakty ojca z tak małym dzieckiem, Jak w takich sprawach decydują sądy w kwestii kontaktu i opieki nad dzieckiem w stosunku do ojca...
Zniesienie alimentów.
Witam serdecznie mam zapytanie , płacę alimenty synowi na bieżąco przez komornika , syn ma 25 lat pracuje i uczy się prawdopodobnie zaocznie ,czy w tej sytuacji mogę się starać o zniesienie alimentów ,czy muszę zrobić to sądownie czy wystarczy przez komornika ( jeżeli syn sam się uda i zgłosi zaprzestanie ściągalności )?...
Pytanie natury spadkowej i chciałabym się dowiedzieć jak wygląda kwestia dziedziczenia
Dzień dobry. Mego męża babki brat był kawalerem, zmarł w wieku 97 lat. Na własność posiadał dom i ok. 1,5 ha pola, które wydzierzawiał. Jego nieżyjąca siostra miała 3 dzieci. L(córka- 3 dzieci)A (syn po udarze -2 dzieci) J.( już nie żyje - troje dzieci B, M/zakonnica, S- mój mąż ). Jeżeli wujek nie zostawił testamentu, a za życia twierdził, że dom z polem będzie dla osoby B, to jak to ma się do pozostałych członków rodziny.? Czy będzie sprawa...
Problemy z najemcą.
Jestem właścicielem kawalerki I mam umowę najmu okazjonalnego z jedną osobą. Ta osoba teraz pracuje za granicą od dwóch lat a w tym mieszkaniu hula towarzystwo na zmianę. Tydzień syn , tydzień siostra, miesiąc ciotka, dwa miesiące koleżanka po rozwodzie itd. W umowie napisane, że podnajem i zgoda na zamieszkanie osób innych, tylko za pisemną zgodą właściciela. Ja takiej zgody nie wyrażam, by mieszkanie było hotelem. Najemca wrócił na święta i ju...

Wyszukiwarka