Podział majątku wspólnego a majątek osobisty

Rozwód na horyzoncie więc chciałbym rozeznać się w temacie podziału majątku.
Sytuacja wygląda tak:
Żona przed ślubem miała majątek osobisty w postaci oszczednosci w wysokości 80 tys zł. 30 tys zł wpłaciła na swoje ike a resztę przelewała systematycznie na nasze konto wspólne gdzie następnie było przeznaczane na różne lokaty, obligacje itd.
Od początku małżeństwa mieszkamy w mieszkaniu należącym do jej rodziców do którego stałe się dokładamy. Największe ostatnie wydatki to remont i urządzenie sypialni której koszt wyniósł ponad 35 tys zł z naszego majątku wspólnego. Do tego żona wzięła w leasing auto na swoją jdg gdzie , majątku wspólnego wydaliśmy 27 tys na wpłatę początkową i od 8 miesięcy spłacamy co miesiąc ratę 2600 zł.
Jeśli chodzi o oszxzednosci posiadamy obecnie :
35 tys zł w obligacjach
13 tys zł na RO
I 14 tys zł w gotówce w różnych walutach.
Nie będę wymieniał innych elementów majątku wspólnego bo jest tego dużo i uznajmy ze cześć zostanie w obecnym mieszkaniu z żoną a część wezmę ja. Auto też raczej zostanie przy niej bo na nią jest umowa leasingowa. Ale uważam że połowa wartości dotychczas poniesionych kosztów na zakup i spłatę auta należy się mi. To samo z nakładem finansowym na wykończenie mieszkania. Zwłaszcza że to też musi zostać z małżonka. Nie wiem co z oszczędnościami. I jak w tym wszystkim potraktować majątek osobisty żony z którym weszła w małżeństwo.
Jak to policzyć żeby było ok? Będę wdzięczny za sugestie
anonim cytuj
04-08-2024
Majątek osobisty żony (oszczędności 80 tys. zł przed ślubem) zgodnie z art. 33 pkt 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego pozostaje jej majątkiem osobistym, ponieważ został nabyty przed zawarciem małżeństwa. Kwota 30 tys. zł wpłacona na IKE również pozostaje jej majątkiem osobistym. Natomiast środki, które zostały przelewane na wspólne konto i wydane na różne lokaty i obligacje, stały się częścią majątku wspólnego, jeśli były wykorzystywane na cele wspólne (art. 31 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego).

Nakłady na mieszkanie należące do rodziców żony (35 tys. zł na remont i urządzenie sypialni) oraz środki wydane na wpłatę początkową i raty leasingowe samochodu żony mogą być uznane za nakłady z majątku wspólnego na majątek osobisty małżonki. Zgodnie z art. 45 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, w przypadku podziału majątku wspólnego, możesz domagać się zwrotu połowy tych nakładów.

Jeśli chodzi o oszczędności (35 tys. zł w obligacjach, 13 tys. zł na rachunku oszczędnościowym oraz 14 tys. zł w gotówce), są to składniki majątku wspólnego, które będą podlegać podziałowi po równo, chyba że sąd orzeknie inaczej z uwagi na szczególne okoliczności (art. 43 § 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego).

Podsumowując:

Majątek osobisty żony pozostaje jej własnością.
Środki wpłacone na wspólne konto i wydane na lokaty oraz obligacje stają się częścią majątku wspólnego.
Możesz domagać się zwrotu połowy nakładów z majątku wspólnego na remont mieszkania oraz na leasing samochodu.
Oszczędności zgromadzone w trakcie małżeństwa podlegają równemu podziałowi.

anonim cytuj
29-08-2024

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca może wypowiedzieć umowę na zwolnieniu lekarskim?
Witam, od kilku lat pracuję w pewnej firmie mając umowę o pracę na czas określony. Od dwóch miesięcy jestem na zwolnieniu lekarskim i z tego co wiem będę miał przedłużane. Na pierwszych dniach L4 byłem 16 dni w szpitalu. Mam silną depresję i obecnie jestem na kuracji lekowej oraz pod stałą kontrolą lekarza. Moje pytanie brzmi : czy pracodawca ma prawo wypowiedzieć mi umowę kiedy wrócę do pracy, czy może również powiedzieć w trakcie L4 o wypowied...
Problem z nieuczciwym wykonawcą.
Dzień dobry, Mamy problem z nieuczciwym wykonawcą. Problem dotyczy źle wykonanego ogrodu (tuje, trawa, nawodnienie itd.). Kwota inwestycji 75500zł. Wysłaliśmy do wykonawcy wezwanie do usunięcia wad (przyjechał coś porobił i na końcu jest gorzej niż było przed, czyli nie usunął wad). Wysłaliśmy wezwanie do obniżenia ceny (poprosiliśmy inna firmę do stwierdzenia usterek i wyceny napraw) kwota wyceny napraw niecałe 26000 zł, na tą też kwotę wys...
Ojciec dziecka dalej płaci 300 zł, nie chce wyrównać zaległości.
Proszę o radę co zrobić w takiej sytuacji a mianowicie: Ojciec dziecka od chwili urodzenia placil 300 zł alimentów miesięcznie, dobrowolnie bez żadnej innej pomocy z jego strony jeśli chodzi o wychowanie i utrzymanie córki. Prosilam wiele razy, żeby dobrowolnie podwyższył alimenty, nic to nie dało. Po ponad 4 latach złożyłam pismo do sądu o alimenty w wysokości 800 zł. Zostały one przyznane z wyrównaniem od 19 czerwca. Jest miesiąc wrzesień, p...
Zakłócanie miru domowego
Witam grupowiczów. Mam problem z sąsiadem, którego syn od trzech lat robi sobie tor wyścigowy między budynkami mieszkalnymi, jeżdżąc dzień w dzień na kładzie. Rozmawiałam z jego matką ostatnio interweniowałam u jego ojca, jednak usłyszałam że jeździ po swojej posesji i mam się wynosić. Zgłosiłam sprawę do dzielnicowego powołując się na zakłucanie spokoju w dzień. Usłyszałam że jest to trudne do udowodnienia mimo że mam nagrania z kamery co chłop...

Wyszukiwarka