Zakłócanie miru domowego

Witam grupowiczów. Mam problem z sąsiadem, którego syn od trzech lat robi sobie tor wyścigowy między budynkami mieszkalnymi, jeżdżąc dzień w dzień na kładzie. Rozmawiałam z jego matką ostatnio interweniowałam u jego ojca, jednak usłyszałam że jeździ po swojej posesji i mam się wynosić. Zgłosiłam sprawę do dzielnicowego powołując się na zakłucanie spokoju w dzień. Usłyszałam że jest to trudne do udowodnienia mimo że mam nagrania z kamery co chłopak robi. Proszę o jakieś opinię i poradę co mogę dalej zrobić.
anonim cytuj
13-07-2020
Samo jeżdżenie na quadzie w ciągu dnia przez okolice domów mieszkalnych zamieszkiwanych przez Panią nie może stanowić o zaprzestaniu takiego czynu, gdxy nie spełnia żadnych przeslanek co do art 51 kodeksu wykroczeń.
Musiałby jeździć cały dzień albo przez kilka godzin. Poza tym jest coś takiego jak decybele. I w sytuacji przekroczenia wymaganej normy można dostosowac ten pojazd do wymaganych uregulowań. Kupić sprzęt do pomiaru poziomu hałasu i sprawdzić. Tyle o ile. Możnany wtedy egzekwować zmianę np tlumnika, gdyż często w takich maszynach stosuje się zmiany właśnie polegające na lepszej, głosniekszej jakości dźwięku wydającego przez maszynę.
Pomiaru dokonać przy przejeżdżającym tuż obok quadzie.
Możesz też poprosić Policję o dokonanie takiego pomiaru bo wg Twojej oceny głośność przekracza zalecane normy.

anonim cytuj
13-07-2020
Witam, znalazłem ten post jako temat mi bliski a jednocześnie nie za bardzo rozwiązany. Co jeśli ktoś jeździ po swojej posesji (dużej) quadem kilka godzin co chwila wyjąć pełnymi obrotami. Dodam, że jest to często dziecko ok 5-6 lat, bez kasku. Czy w takiej sytuacji nagrywać, czy też musze robić pomiary głośności ?

anonim cytuj
01-09-2024
Zakłócanie spokoju poprzez hałas generowany przez jazdę quadem można rozpatrywać pod kątem naruszenia miru domowego oraz zakłócenia spokoju w rozumieniu przepisów Kodeksu wykroczeń.

Art. 51 § 1 Kodeksu wykroczeń stanowi, że kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny. Chociaż prawo nie określa dokładnych wartości decybeli, hałas może być uznany za zakłócenie spokoju, jeśli powoduje utrudnienia w normalnym korzystaniu z nieruchomości przez innych mieszkańców.

Warto zgromadzić dowody w postaci nagrań z monitoringu, które dokumentują regularność i intensywność hałasu. Nagrania mogą być pomocne w udowodnieniu, że hałas ma charakter uporczywy i rzeczywiście zakłóca spokój.

W sytuacji, gdy sąsiad twierdzi, że jazda odbywa się wyłącznie na jego posesji, należy zwrócić uwagę, że ochrona przed hałasem przysługuje również w takich przypadkach, jeśli hałas jest na tyle intensywny, że zakłóca normalne korzystanie z nieruchomości sąsiednich.

Post 2:
Pomiar poziomu hałasu może być istotnym dowodem w sprawie, ale nie jest jedynym sposobem na wykazanie zakłócenia spokoju. Niemniej jednak, jeżeli hałas jest generowany przez quada, warto odwołać się do przepisów o ochronie środowiska.

Rozporządzenie Ministra Środowiska w sprawie dopuszczalnych poziomów hałasu w środowisku określa normy hałasu dla terenów zabudowanych. Można zwrócić się do lokalnego inspektoratu ochrony środowiska z prośbą o dokonanie pomiaru poziomu hałasu.

Ponadto, można zwrócić się do Policji o dokonanie kontroli technicznej pojazdu pod kątem zgodności z przepisami dotyczącymi poziomu hałasu. Jeżeli pojazd jest zmodyfikowany w sposób zwiększający hałas, może to stanowić podstawę do interwencji.

Post 3:
Jeżeli hałas generowany jest przez dziecko w wieku 5-6 lat, istnieje dodatkowy aspekt związany z bezpieczeństwem.

Zgodnie z art. 96 § 2 Kodeksu wykroczeń, właściciel lub posiadacz pojazdu mechanicznego, który pozwala na prowadzenie tego pojazdu przez osobę nieposiadającą do tego wymaganych uprawnień, podlega karze grzywny. W przypadku dziecka, które nie posiada uprawnień, może być to podstawą do interwencji Policji.

Nagrania wideo mogą być pomocne w udokumentowaniu zarówno poziomu hałasu, jak i niebezpiecznego zachowania dziecka bez odpowiednich zabezpieczeń (np. kasku). Można zwrócić się do odpowiednich służb o interwencję z uwagi na potencjalne zagrożenie bezpieczeństwa dziecka.

anonim cytuj
03-09-2024

Sugerowane Tematy

Alimenty na dorosłe dziecko.
Dzień dobry. Córka skończyła 19 lat, zaszła w ciążę dodam, że się uczy. Mam zasądzone alimenty, czy w takim wypadku nadal mnie obowiązuje płatność tych alimentów? Jeśli tak to do kiedy?...
Nieterminowe płacenie alimentów.
Witam, Mam pytanie gdzie mam zgłosić ze były mąż nie płaci alimentów? Czy mogę zgłosić już po nie zapłaceniu jednego miesiąca, czy muszę odczekać jakiś czas? Jak wygląda cała procedura?...
Wypowiedzenie umowy na zwolnieniu chorobowym.
Jestem od tygodnia na zwolnieniu chorobowym. Czy pracodawca może mi wypowiedzieć umowę? Jak to się ma z wypowiedzeniem? Jeśli w kwietniu skończy mi się zwolnienie to wtedy dostaje wypowiedzenie trzy miesięczne? (W moim przypadku)...
Czy policja może przepytywać dzieci bez obecności rodzica w domu ?
Dzieci poniżej 13 roku życia są same w domu. Przychodzi policja i wiedzą, że w domu nie ma dorosłych i przepytują dzieci o drugiego rodzica, czy tu mieszka, czy nie itp. Pytanie: Czy policja może beż obecności rodzica przepytywać dzieci?...

Wyszukiwarka