Jakie zaświadczenie z ZUS do urzędu pracy po macierzyńskim?

Mam pytanie czy jeśli byłam zatrudniona o umowę o pracę i rozwiązana została ona za porozumienie stron (ponieważ zaszłam w ciążę) to co mi przysługuje po macierzyńskim ? Wychowawcze czy zasiłek dla bezrobotnych ? Czy mogę to i to ?
anonim cytuj
19-02-2024
Kiedy została rozwiązana umowa ? W trakcie macierzyńskiego?

anonim cytuj
19-02-2024
W czasie jak byłam na L4 (od ginekologa) czyli ok.5/6 tydz. ciąży.

anonim cytuj
19-02-2024
To w takim przypadku przecież nawet zasiłek macierzyński nie przysługuje.

anonim cytuj
19-02-2024
Otrzymywałam zasiłek macierzyński.

anonim cytuj
19-02-2024
Macierzyński przysługuje gdy masz umowę w dniu porodu, więc albo nie masz macierzyńskiego (a kosiniakowe), albo umowa była rozwiązana jednak w innym terminie.

anonim cytuj
19-02-2024

Sugerowane Tematy

Przedsądowe wezwanie do zapłaty.
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, iż w pełni poczuwam się do odpowiedzialności za wyrządzoną przeze mnie szkodą (zalanie mieszkania sąsiadce mieszkającej poniżej) - jednak nie zgadzam się z kwotą, która ode mnie chce. Mianowicie, dostałem dziś przedsądowe wezwanie do zapłaty z opisem kosztów, które opiewa na kwotę 1000 PLN - jednak wydaje mi się to kwota zdecydowanie za duża (zalanie rogu pokoju, kilkanaście cm2 powierzchni). Skontaktowałem się z s...
Dług ZUS po zmarłym a spadkobiercy.
W skrócie, ja i 6 innych osób nie odrzuciliśmy spadku (ja z głupoty) po nieznanym mi nawet Wujku. Wujek zmarł w grudniu 2016r, sprawa spadkowa miała miejsce w maju 2023. Teraz z ZUSu przychodzą mi upomnienia o zapłacenie zaległych składek z 2 czy 3 miesięcy z lat 2008 i 2009. Czy tutaj nie mamy do czynienia z przedawnieniem? Czy ZUS może zrobić mi windykacje komorniczą? Pisać do nich pismo?...
Praca i studia.
Mam małe pytanie co do paragrafu 17 KP. W październiku rozpocząłem studia zaoczne w mieście, w którym pracuje i mieszkam. Praca jest dwuzmianowa (6:15-14:15 i 12-20) i już zaczynają się problemy. Zgłosiłem swojemu kierownikowi, że podjąłem studia, na jego prośbę wydrukowałem mu plan zajęć na semestr zimowy żeby wiedział jak ma mi ustawiać godziny pracy. I jak na złość znowu ustawił mi tak godziny pracy, że w piątek nie mogę pojawić się na zajęci...
Natychmiastowe rozwiązanie umowy najmu.
Proszę o interpretację zapisu: "W przypadku nieprzestrzegania niniejszej Umowy oraz w razie dopuszczenia się zwłoki w zapłacie czynszu i opłat dłużej niż 30 dni, Wynajmujący może rozwiązać niniejszą Umowę z terminem natychmiastowym. W tym przypadku Najemca zobowiązuje się do opuszczenia lokalu będącego przedmiotem najmu w terminie 7 dni od daty rozwiązania Umowy i zobowiązuje się zabrać rzeczy wniesione do przedmiotu umowy najmu. Za pozosta...

Wyszukiwarka