Darowizna między małżonkami.

Cześć. Jestem po ślubie 12 lat. Sprzedałam nieruchomość, która była moim majątkiem osobistym (darowizna od rodziców) i chciałabym teraz te pieniądze przeznaczyć na zakup domu. Z różnych powodów jedynym właścicielem i kredytobiorcą będzie mój mąż. Czy mogę mu zrobić przelew z mojego konta na jego bez konsekwencji? I wtedy on może tymi pieniędzmi rozporządzać? Czy - jeśli to jakiś problem, to mogę po prostu wziąć kredyt razem z mężem? W zasadzie planowaliśmy dopisać mnie do współwłasności po uzyskaniu kredytu, ale jakby nie było wyjścia, to zrobimy inaczej.
anonim cytuj
24-02-2024
Macie rozdzielność?

anonim cytuj
24-02-2024
Nie.

anonim cytuj
24-02-2024
To zakup nieruchomości to majątek wspólny. Po co te kombinacje z tym żeby to była jego nieruchomość? Możecie być współwłaścicielami a te pieniądze to będzie nakład z majątku osobistego na majątek wspólny.

anonim cytuj
24-02-2024
Wynika to z faktu, że dom jest kupowany w USA i aktualnie został nam tydzień na przelew wkładu własnego, by kredyt ruszył. A ja nie dam rady pojechać teraz do Stanów, więc myśleliśmy o tym, by wszystko załatwił na siebie mąż, a potem dopisze mnie jako współwłaściciela.

anonim cytuj
24-02-2024
Możesz mu przelać te pieniądze tytułem wkład z majątku osobistego na dom. To jest Twój majątek osobisty więc to może być depozyt nieprawidłowy i może być podatek od tego. Może lepiej zasięgnąć porady u doradcy podatkowego.

anonim cytuj
24-02-2024

Sugerowane Tematy

Dług na uczelni.
Witam w 2016 roku przyjąłem się na studia, na drugim roku zrezygnowałem z uczęszczania, niestety na moją nie korzyść nie złożyłem rezygnacji. W 2020 r. w październiku dostałem list z informacją o skreśleniu z listy studentów. Aktualnie chciałem odebrać swoje świadectwo dojrzałości, lecz dział finansowy poinformował mnie o zaległości w wysokości 11700 zł i że nie może podpisać "obiegówki" czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji, czy dług ...
Umowa próbna
Witam. Znalazłam prace. Ustalone zostało że od 1 grudnia popisze umowę na 1/4 etatu. Dzisiaj dowiaduje się że mam dostać umowę o pracę na okres próbny? Moje pytanie: Czy umowa próbna może być na 1/4 etatu? Jak wygląda przy umowie o prace na okres próbny wynagrodzenie? I ile trzeba godzin przepracować?...
Uznanie ojcostwa i alimenty
Dzień dobry, jestem w ciąży z facetem który przepadł.. Mam wszystkie jego dane. Założę sprawę o uznanie ojcostwa i alimenty ale co w przypadku, gdy ten nie będzie się stawiał na sprawę? przedstawiał zwolnienia lekarskie bądź w ogóle nie odbierał awiza z poczty?? Czy jest sens zakładać sprawę, o zabezpieczenie alimentów ma moje utrzymanie w okresie porodu czy w sytuacji kiedy ojciec nie jest mężem i nie jest póki co uznany to jest szansa na takie ...
Zalano mi piwnicę. Właścicielka dała mi do zrozumienia, że od niej nic nie wyciągnę i mam skorzystać ze swojego ubezpieczenia. Co robić?
Witam. Dwa dni temu w nocy firma wykonująca żywność na dowóz zalała mi piwnice (pękł im wąż z wodą od zmywarki) ,szkody wyliczyłem na 3,5k zł. Dziś dowiedziałem się od właścicielki, że jej ubezpieczenie nie obejmuje zalań piwnic, bo ona nawet nie wiedziała ,że budynek jest podpiwniczony i nie zaznaczyła w wniosku ubezpieczeniowym, że jest piwnica. Dała mi do zrozumienia ,że od niej nic nie wyciągnę i mam skorzystać ze swojego ubezpieczenia. I tu...

Wyszukiwarka