Darowizna między małżonkami.

Cześć. Jestem po ślubie 12 lat. Sprzedałam nieruchomość, która była moim majątkiem osobistym (darowizna od rodziców) i chciałabym teraz te pieniądze przeznaczyć na zakup domu. Z różnych powodów jedynym właścicielem i kredytobiorcą będzie mój mąż. Czy mogę mu zrobić przelew z mojego konta na jego bez konsekwencji? I wtedy on może tymi pieniędzmi rozporządzać? Czy - jeśli to jakiś problem, to mogę po prostu wziąć kredyt razem z mężem? W zasadzie planowaliśmy dopisać mnie do współwłasności po uzyskaniu kredytu, ale jakby nie było wyjścia, to zrobimy inaczej.
anonim cytuj
24-02-2024
Macie rozdzielność?

anonim cytuj
24-02-2024
Nie.

anonim cytuj
24-02-2024
To zakup nieruchomości to majątek wspólny. Po co te kombinacje z tym żeby to była jego nieruchomość? Możecie być współwłaścicielami a te pieniądze to będzie nakład z majątku osobistego na majątek wspólny.

anonim cytuj
24-02-2024
Wynika to z faktu, że dom jest kupowany w USA i aktualnie został nam tydzień na przelew wkładu własnego, by kredyt ruszył. A ja nie dam rady pojechać teraz do Stanów, więc myśleliśmy o tym, by wszystko załatwił na siebie mąż, a potem dopisze mnie jako współwłaściciela.

anonim cytuj
24-02-2024
Możesz mu przelać te pieniądze tytułem wkład z majątku osobistego na dom. To jest Twój majątek osobisty więc to może być depozyt nieprawidłowy i może być podatek od tego. Może lepiej zasięgnąć porady u doradcy podatkowego.

anonim cytuj
24-02-2024

Sugerowane Tematy

odrzucenie spadku
Dzień dobry, mój ojciec od ponad 2 lat przebywa w szpitalu dla nerwowo i psychicznie chorych. Niedawno zmarł brat ojca. Jak w takiej sytuacji wygląda proces odrzucenia spadku?...
Kiedy właściciel mieszkania może podnieść czynsz ?
Razem z nażeczoną wynajmujemy mieszkanie i ostatnio dostaliśmy wiadomość od Właściciela że podnosi nam czynsz. Uzasadniając to kosztami. Dodał ze teraz to my będziemy płacić za czynsz mieszkania a kwoty są dość wysokie. To już druga tak sytuacja. Ponadto wszystkie naprawy typu uszkodzony zamek w drzwiach ponosimy my choć ich awaria to wada fabryczna. Nie wiem co mam robić , szukać nowego mieszkania konfrontować to z nim. Czy można tak z dnia ...
Odstąpienie od umowy kupna samochodu, zastraszanie.
Witam serdecznie. W sobotę sprzedałam mój 14 letni samochód. Pan, który po niego przyjechał oglądał, sprawdzał, jeździł itp. itd. przez prawie 2 godziny. W ostateczności kupił samochód za 16500 zł i odjechał. Dziś mija 4 dzień od zakupu I zadzwonił do mnie, że jestem oszustką, bo zataiłam wyciek oleju... co jest nieprawdą, jeździłam tym samochodem od 2 lat każde naprawy robiłam regularnie. Panu oddałam wszystkie faktury co było robione w samochod...
Przepisanie wspólnego auta na siebie.
Posiadam samochód osobowy kupiony 3 lata temu, umowa spisana jest na dwóch właścicieli, matkę (I właściciel) i syna (II właściciel). Samochód nie był zarejestrowany, w dowodzie jest poprzedni właściciel, chciałbym zrobić z tym porządek i zarejestrować samochód tylko na siebie (II Właściciel). Jaką umowę i w jaki sposób można to zrobić? Umowa kupno-sprzedaż? Darowizna? Jak to prawnie wygląda, czy możliwe jest sprzedanie, bądź darowizna w schema...

Wyszukiwarka