Darowizna między małżonkami.

Cześć. Jestem po ślubie 12 lat. Sprzedałam nieruchomość, która była moim majątkiem osobistym (darowizna od rodziców) i chciałabym teraz te pieniądze przeznaczyć na zakup domu. Z różnych powodów jedynym właścicielem i kredytobiorcą będzie mój mąż. Czy mogę mu zrobić przelew z mojego konta na jego bez konsekwencji? I wtedy on może tymi pieniędzmi rozporządzać? Czy - jeśli to jakiś problem, to mogę po prostu wziąć kredyt razem z mężem? W zasadzie planowaliśmy dopisać mnie do współwłasności po uzyskaniu kredytu, ale jakby nie było wyjścia, to zrobimy inaczej.
anonim cytuj
24-02-2024
Macie rozdzielność?

anonim cytuj
24-02-2024
Nie.

anonim cytuj
24-02-2024
To zakup nieruchomości to majątek wspólny. Po co te kombinacje z tym żeby to była jego nieruchomość? Możecie być współwłaścicielami a te pieniądze to będzie nakład z majątku osobistego na majątek wspólny.

anonim cytuj
24-02-2024
Wynika to z faktu, że dom jest kupowany w USA i aktualnie został nam tydzień na przelew wkładu własnego, by kredyt ruszył. A ja nie dam rady pojechać teraz do Stanów, więc myśleliśmy o tym, by wszystko załatwił na siebie mąż, a potem dopisze mnie jako współwłaściciela.

anonim cytuj
24-02-2024
Możesz mu przelać te pieniądze tytułem wkład z majątku osobistego na dom. To jest Twój majątek osobisty więc to może być depozyt nieprawidłowy i może być podatek od tego. Może lepiej zasięgnąć porady u doradcy podatkowego.

anonim cytuj
24-02-2024

Sugerowane Tematy

Jak dopisać żone jako współwłaściciela domu?
Mąż odziedziczył przed ślubem dom razem z siostra. Już po ślubie wzięliśmy wspólny kredyt, żeby spłacić siostrę. Wiem, że co dostał mąż przed ślubem jest jego. Jednak on chce, żebym się czuła bezpiecznie i chce mnie wpisać również jako właściciela. Jak się za to zabrać, jaki to koszt?...
Jak dodać współwłaściciela samochodu?
Witam, jak to jest z tym dodawaniem współwłaściciela samochodu. Przeczytałem, że trzeba w tym celu wypełnić umowę darowizny i niby artykuły w internecie dość szczegółowo opisują temat, ale jednak pojawia się kilka niedopowiedzeń. Najważniejsze pytania jakie mi się nasuwają to: 1) Jak z tym podatkiem od darowizny? Osoba, którą chciałbym prosić o bycie współwłaścicielem jest w drugiej grupie podatkowej (jest to wujek), a wartość samochodu określił...
Błąd w pozwie.
Dostałem (jako powód) takie pismo: "Wezwać do uzupełnienia braków formalnych pozwu poprzez złożenie wszystkich załączników wymienionych w pozwie wraz z odpisem, tj. informacje z serwisu z dnia 2019-07-17 (3 dokumenty) – pkt 10 (do pozwu dołączono jedynie 2 dokumenty)" W pozwie nastąpiła pomyłka i powinno być napisane (2 dokumenty) Czy wystarczy to skorygować pismem procesowym? nie rozumiem też wyrażenia "w pozwie wraz z odpisem...
Czy mogę odrzucić spadek po terminie?
Czy na etapie ustalania spadkobierców z wniosku wierzyciela, spadkobiercy ustawowi mogą nie przyjąć spadku po zmarłej? Od śmierci spadkodawcy minęły 3 lata a bank wystąpił o ustalenie spadkobierców po osobie która zaciągnęła kredyt. Dodam że spadkobiercy ustawowi nie odrzucili spadku w terminie 6 miesięcy....

Wyszukiwarka