Darowizna między małżonkami.

Cześć. Jestem po ślubie 12 lat. Sprzedałam nieruchomość, która była moim majątkiem osobistym (darowizna od rodziców) i chciałabym teraz te pieniądze przeznaczyć na zakup domu. Z różnych powodów jedynym właścicielem i kredytobiorcą będzie mój mąż. Czy mogę mu zrobić przelew z mojego konta na jego bez konsekwencji? I wtedy on może tymi pieniędzmi rozporządzać? Czy - jeśli to jakiś problem, to mogę po prostu wziąć kredyt razem z mężem? W zasadzie planowaliśmy dopisać mnie do współwłasności po uzyskaniu kredytu, ale jakby nie było wyjścia, to zrobimy inaczej.
anonim cytuj
24-02-2024
Macie rozdzielność?

anonim cytuj
24-02-2024
Nie.

anonim cytuj
24-02-2024
To zakup nieruchomości to majątek wspólny. Po co te kombinacje z tym żeby to była jego nieruchomość? Możecie być współwłaścicielami a te pieniądze to będzie nakład z majątku osobistego na majątek wspólny.

anonim cytuj
24-02-2024
Wynika to z faktu, że dom jest kupowany w USA i aktualnie został nam tydzień na przelew wkładu własnego, by kredyt ruszył. A ja nie dam rady pojechać teraz do Stanów, więc myśleliśmy o tym, by wszystko załatwił na siebie mąż, a potem dopisze mnie jako współwłaściciela.

anonim cytuj
24-02-2024
Możesz mu przelać te pieniądze tytułem wkład z majątku osobistego na dom. To jest Twój majątek osobisty więc to może być depozyt nieprawidłowy i może być podatek od tego. Może lepiej zasięgnąć porady u doradcy podatkowego.

anonim cytuj
24-02-2024

Sugerowane Tematy

Nadpłata czynszu.
Kupione mieszkanie spółdzielcze. Poprzedni właściciel nadpłacił czynsz i domaga się jego zwrotu od nowego właściciela mieszkania. Czy ma takie prawo?...
nie udowodniona wada sprzętu / zwrot
Witam, Dwa dni temu sprzedałam Xboxa series s, kupujący testował sprzęt, oglądał, zatwierdził i kupił. Na następny dzień odezwał się z informacją, jako że sprzęt jest niesprawny. Wyłącza się podczas użytkowania i się przegrzewa. Na prośbę o załączenie dowodu tj. Filmiku na którym się rzekomo wyłącza, kupujący zareagował w stylu, nie będę nic nagrywał chce zwrot pieniędzy. Sprzęt był używany przez 4 miesiące, przez kilka osób i żadnej się takie...
Opieka nad schorowaną matką.
Witam. Moja babcia niecały rok temu miała udar i jest sparaliżowana do tego stopnia że nie może mówić, chodzić, nie może sama jeść, wykąpać się, skorzystać z łazienki. Moja mama (czyli jej córka) wzięła ją do siebie by móc się nią opiekować. Jest przy niej 24/7, kapie ja, zmienia pampersy, karmi, wykonuje z nią ćwiczenia przepisane przez rehabilitanta, płaci że swoich pieniędzy za wszystko (leki, jedzenie, artykuły do higieny). Moja mama stara si...
Błąd biura nieruchomości.
Jestem w trakcie starania się o kredyt 2% podpisaliśmy umowę przedwstępna z zadatkiem. Na księdze wieczystej widnieje wpis hipoteki ale dali nam dokumenty potwierdzające ze tej hipoteki nie ma. Przy nas ta pani z biura nieruchomości wyszła żeby zadzwonić do doradcy czy nie będzie problemu z udzieleniem kredytu zapewniła mnie że nie. Już drugi bank odmówił mi z tego powodu wzięcia kredytu doradca twierdzi ze nie może mi przesłać wiadomości z banku...

Wyszukiwarka