Czy można spłacić alimenty z odsetkami pomijając komornika

Witam! Czy ktoś może mi wyjaśnić jak to jest z odsetkami? Dłużnik chce spłacić mi dług bezpośrednio na konto, czy odsetki które są od alimentów też powinien mi spłacić czy one należą się komornikowi?
anonim cytuj
04-10-2021
Może wpłacić Tobie ale ty musisz poinformować komornika że w dniu takim i takim wpłacił Ci tyle i tyle. I odsetki są dla Ciebie, a on musi spłacić jeszcze koszty komornicze

anonim cytuj
04-10-2021
Wplaca tobie alimenty plus odsetki. Komornikowi spłaca koszty komornicze. Ty musisz poinformować o kwocie jaka otrzymała i wtedy komornik juz sciaga tylko swoje koszta.

anonim cytuj
04-10-2021
Czy ktoś może mi wyjaśnić jak to jest z odsetkami? Dłużnik chce spłacić mi dług bezpośrednio na konto, czy odsetki które są od alimentów też powinien mi spłacić czy one należą się komornikowi?

Spłata zadłużenia z odsetkami przez dłużnika bezpośrednio na konto wierzyciela jest możliwa, jednakże są pewne aspekty, które należy wziąć pod uwagę:

Odsetki od zaległych alimentów należą się wierzycielowi, a nie komornikowi. Komornik ma prawo do kosztów egzekucyjnych, które wynikają z prowadzonej przez niego egzekucji. Dłużnik musi zwrócić uwagę na to, aby oprócz głównego długu i odsetek spłacić także te koszty.

Jeżeli dłużnik dokona spłaty bezpośrednio na konto wierzyciela, ważne jest, aby wierzyciel niezwłocznie poinformował o tym komornika. Informacja ta powinna zawierać datę oraz kwotę wpłaty. W przeciwnym razie może dojść do sytuacji, w której komornik dalej będzie prowadził egzekucję nie wiedząc o dokonanej spłacie.

Warto posiadać dowód wpłaty (np. potwierdzenie przelewu) w razie ewentualnych niejasności czy konieczności udowodnienia dokonanej płatności.

Podsumowując, jeśli dłużnik chce spłacić zaległe alimenty bezpośrednio na Twoje konto, powinien przelać zarówno główną kwotę długu, jak i odsetki. Dodatkowo, po otrzymaniu płatności, powinieneś poinformować komornika o dokonanej spłacie, podając dokładną datę i kwotę wpłaty. Koszty komornicze są odrębną kwestią i dłużnik musi je uregulować bezpośrednio na rzecz komornika.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Użytkowanie wieczyste przedawnienie długu.
Witam, czy jeżeli mam mieszkanie po zmarłym ojcu i otwarcie spadku było w 2012 roku, a teraz w 2023 było dopiero stwierdzenie nabycia spadku to jak mieszkanie po ojcu było na umowie użytkowania wieczystego, to ten dług się przedawnił, czy nie, jeżeli dalej mam, to mieszkanie w posiadaniu i byłem dopiero wpisany w księdze wieczystej w 2023 ?...
prawa pracownika a zwolnienie z pracy
Człowiek, dobra robota, a tu bum! Przychodzi szef i mówi, że mam wypłynąć. Coś tam gadał o redukcji etatów, ale między nami, chyba po prostu ma mnie na oku. Mam prawo wiedzieć, dlaczego ja, a nie Kowalski z biurka obok, co prawda niesamowicie sympatyczny koleś, ale jako pracownik...no cóż, lepiej przemilczę. To pierwsze. Druga sprawa, mówi coś o odprawie, że mi przysługuje. I tutaj pytanie do was. Jak to jest z tymi odprawami? Jakie są zasady?...
Spłata mieszkania.
30 lat temu Moi rodzice dali pieniądze na zakup mieszkania, my jako małżeństwo włożyliśmy 10% w całości kwoty. Od 10 lat jesteśmy po rozwodzie. Próbuję namówić byłego męża żeby zapisał swoją część mieszkania na dzieci, ale on odmawia. Na akcie notarialnym widniejemy oboje. Czy to że mieszkanie zostało kupione za pieniądze od moich rodziców będzie w sądzie jakimś argumentem żebym nie musiała go spłacać?...
Kto może brać udział w przesłuchaniu podejrzanego?
Jestem osobą leczącą się na zaburzenia lękowo- depresyjne. Dostałem wezwanie na Policję w charakterze podejrzanego. Moje pytanie: czy w trakcie przesłuchania może mi towarzyszyć żona, chodzi o to żeby była w pomieszczeniu i jej obecność wspierała mnie emocjonalnie. Jak to załatwić formalnie ?...

Wyszukiwarka