Czy można spłacić alimenty z odsetkami pomijając komornika

Witam! Czy ktoś może mi wyjaśnić jak to jest z odsetkami? Dłużnik chce spłacić mi dług bezpośrednio na konto, czy odsetki które są od alimentów też powinien mi spłacić czy one należą się komornikowi?
anonim cytuj
04-10-2021
Może wpłacić Tobie ale ty musisz poinformować komornika że w dniu takim i takim wpłacił Ci tyle i tyle. I odsetki są dla Ciebie, a on musi spłacić jeszcze koszty komornicze

anonim cytuj
04-10-2021
Wplaca tobie alimenty plus odsetki. Komornikowi spłaca koszty komornicze. Ty musisz poinformować o kwocie jaka otrzymała i wtedy komornik juz sciaga tylko swoje koszta.

anonim cytuj
04-10-2021
Czy ktoś może mi wyjaśnić jak to jest z odsetkami? Dłużnik chce spłacić mi dług bezpośrednio na konto, czy odsetki które są od alimentów też powinien mi spłacić czy one należą się komornikowi?

Spłata zadłużenia z odsetkami przez dłużnika bezpośrednio na konto wierzyciela jest możliwa, jednakże są pewne aspekty, które należy wziąć pod uwagę:

Odsetki od zaległych alimentów należą się wierzycielowi, a nie komornikowi. Komornik ma prawo do kosztów egzekucyjnych, które wynikają z prowadzonej przez niego egzekucji. Dłużnik musi zwrócić uwagę na to, aby oprócz głównego długu i odsetek spłacić także te koszty.

Jeżeli dłużnik dokona spłaty bezpośrednio na konto wierzyciela, ważne jest, aby wierzyciel niezwłocznie poinformował o tym komornika. Informacja ta powinna zawierać datę oraz kwotę wpłaty. W przeciwnym razie może dojść do sytuacji, w której komornik dalej będzie prowadził egzekucję nie wiedząc o dokonanej spłacie.

Warto posiadać dowód wpłaty (np. potwierdzenie przelewu) w razie ewentualnych niejasności czy konieczności udowodnienia dokonanej płatności.

Podsumowując, jeśli dłużnik chce spłacić zaległe alimenty bezpośrednio na Twoje konto, powinien przelać zarówno główną kwotę długu, jak i odsetki. Dodatkowo, po otrzymaniu płatności, powinieneś poinformować komornika o dokonanej spłacie, podając dokładną datę i kwotę wpłaty. Koszty komornicze są odrębną kwestią i dłużnik musi je uregulować bezpośrednio na rzecz komornika.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Wypadek przy pracy.
Witam 3 dni temu miałem wypadek w pracy, co powinienem zrobić, mam złamany mały palec, poszedłem do chirurga który wystawił mi zwolnienie lekarskie, jakie kolejne kroki powinienem podjąć, ponieważ wiem, że zakład pracy ma 14 dni na sporządzenie protokołu wypadkowego, ale oni chyba za bardzo się tą sprawą nie chcą zajmować, czy zwolnienie lekarskie będzie płatne, nawet bez tego protokołu?, ogólnie co powinienem zrobić bo ja pierwszy raz miałem wyp...
dług syna
Co trzeba zrobić żeby nie odpowiadać za długi syna Spisaliśmy testament Wykluczający go czy coś to daje...
wypadek w pracy przed podpisaniem umowy
Kochani mam kolejną prośbę o opinię. Syn po szkole 19 lat, zaczął pracę w jednym z wiodących marketów budowlanych. Nie miał rozmowy rekrutacyjnej, zapytano tylko czy chce pracować i polecono przyjść dnia następnego na stanowisko pracy- dział majsterkowanie i ogrodnictwo. Przez 2 tyg. syn nie otrzymywał umowy, choć go ,, cisnęłam,, aby się upomiał. We wtorek syn uległ wypadkowi w miejscu pracy, ma ucięty palec i paznokieć. Natychmiast udał się na ...
Wypowiedzenie umowy o pracę bez zachowania okresu wypowiedzenia.
Proszę o poradę kuzynka pracowała 5 lat jako doradca w biurze finansowym urodziła dziecko była na macierzyńskim po macierzyńskim chciała wrócić ale jej stan zdrowia nie pozwolił na to więc poszła na L4 będąc na L4 dowiedziała się, że kierownik likwiduje stanowiska pracy wróciła do pracy po czym dostała wypowiedzenie umowy o pracę bez zachowania okresu wypowiedzenia, przyczyną rozwiązania umowy jest: Likwidacja stanowiska pracy Podstawa prawn...

Wyszukiwarka