Czy można spłacić alimenty z odsetkami pomijając komornika

Witam! Czy ktoś może mi wyjaśnić jak to jest z odsetkami? Dłużnik chce spłacić mi dług bezpośrednio na konto, czy odsetki które są od alimentów też powinien mi spłacić czy one należą się komornikowi?
anonim cytuj
04-10-2021
Może wpłacić Tobie ale ty musisz poinformować komornika że w dniu takim i takim wpłacił Ci tyle i tyle. I odsetki są dla Ciebie, a on musi spłacić jeszcze koszty komornicze

anonim cytuj
04-10-2021
Wplaca tobie alimenty plus odsetki. Komornikowi spłaca koszty komornicze. Ty musisz poinformować o kwocie jaka otrzymała i wtedy komornik juz sciaga tylko swoje koszta.

anonim cytuj
04-10-2021
Czy ktoś może mi wyjaśnić jak to jest z odsetkami? Dłużnik chce spłacić mi dług bezpośrednio na konto, czy odsetki które są od alimentów też powinien mi spłacić czy one należą się komornikowi?

Spłata zadłużenia z odsetkami przez dłużnika bezpośrednio na konto wierzyciela jest możliwa, jednakże są pewne aspekty, które należy wziąć pod uwagę:

Odsetki od zaległych alimentów należą się wierzycielowi, a nie komornikowi. Komornik ma prawo do kosztów egzekucyjnych, które wynikają z prowadzonej przez niego egzekucji. Dłużnik musi zwrócić uwagę na to, aby oprócz głównego długu i odsetek spłacić także te koszty.

Jeżeli dłużnik dokona spłaty bezpośrednio na konto wierzyciela, ważne jest, aby wierzyciel niezwłocznie poinformował o tym komornika. Informacja ta powinna zawierać datę oraz kwotę wpłaty. W przeciwnym razie może dojść do sytuacji, w której komornik dalej będzie prowadził egzekucję nie wiedząc o dokonanej spłacie.

Warto posiadać dowód wpłaty (np. potwierdzenie przelewu) w razie ewentualnych niejasności czy konieczności udowodnienia dokonanej płatności.

Podsumowując, jeśli dłużnik chce spłacić zaległe alimenty bezpośrednio na Twoje konto, powinien przelać zarówno główną kwotę długu, jak i odsetki. Dodatkowo, po otrzymaniu płatności, powinieneś poinformować komornika o dokonanej spłacie, podając dokładną datę i kwotę wpłaty. Koszty komornicze są odrębną kwestią i dłużnik musi je uregulować bezpośrednio na rzecz komornika.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy za wypowiedzeniem
Witam mam pytanie. Pracuje w firmie np. KFC w Bochni już 1,5 roku na umowie o pracę. Tydzień temu pracodawca chce rozwiązać umowę za wypowiedzeniem bez ujawniania czy przyczyny. Okres trwania umowy miesiąc czasu czyli do końca Maja. Podpisałem bo atmosfera mi już nie odpowiada jestem załamany. Ale mam do was jedno pytanie czy po rozwiązaniu umowy za wypowiedzeniem przez pracodawcę, jest możliwość żebym mógł wrócić pracować ale już na innym obi...
odwołanie od reklamacji
Witam, otóż 6.02 br. kupiłam drogie buty sportowe, które po 7 m-cach rozkleiły się i przetarł się zapiętek. Reklamowałam buty, lecz moja reklamacja nie została uznana z śmiesznym tłumaczeniem, z czym się nie zgadzam. Chcę odwołac sie od powyższej reklamacji, lecz małym drukiem jest napisane, że zgodnie z wewnętrzną procedurą Spółka nie przyjmuje odwołań od złożonych reklamacji, w celu ich ponownego rozpatrzenia. Moje pytanie brzmi : czy sklep m...
mam umowę o pracę,czy mogę sobie jeszcze dorobić?
Witam. Jestem osobą prywatną. Jestem zatrudniony w firmie normalnie na umowę o pracę. Mam dodatkową zdolność/umiejętność, którą mogę wykorzystać by sobie "dorobić". Chciałbym się ogłosić na portalach społecznościowych, ale pytanie. Co muszę spełnić/zrobić żeby było to 100% legalne? Słyszałem o czymś takim jak działalność nierejestrowana. Czy mogę mieć problemy jeśli ktoś zgłosi do skarbówki, że deklaruje się na jakąś usługę nie mając...
prawo do odstąpienia od umowy zawartej na odległość.
Sprzedawca nie zwrócił pieniędzy w ciągu ustawowych 14 dni od daty odebrania przesyłki. Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Chodzi o prawo do odstąpienia od umowy zawartej na odległość....

Wyszukiwarka