Podział majątku wspólnego a majątek osobisty

Rozwód na horyzoncie więc chciałbym rozeznać się w temacie podziału majątku.
Sytuacja wygląda tak:
Żona przed ślubem miała majątek osobisty w postaci oszczednosci w wysokości 80 tys zł. 30 tys zł wpłaciła na swoje ike a resztę przelewała systematycznie na nasze konto wspólne gdzie następnie było przeznaczane na różne lokaty, obligacje itd.
Od początku małżeństwa mieszkamy w mieszkaniu należącym do jej rodziców do którego stałe się dokładamy. Największe ostatnie wydatki to remont i urządzenie sypialni której koszt wyniósł ponad 35 tys zł z naszego majątku wspólnego. Do tego żona wzięła w leasing auto na swoją jdg gdzie , majątku wspólnego wydaliśmy 27 tys na wpłatę początkową i od 8 miesięcy spłacamy co miesiąc ratę 2600 zł.
Jeśli chodzi o oszxzednosci posiadamy obecnie :
35 tys zł w obligacjach
13 tys zł na RO
I 14 tys zł w gotówce w różnych walutach.
Nie będę wymieniał innych elementów majątku wspólnego bo jest tego dużo i uznajmy ze cześć zostanie w obecnym mieszkaniu z żoną a część wezmę ja. Auto też raczej zostanie przy niej bo na nią jest umowa leasingowa. Ale uważam że połowa wartości dotychczas poniesionych kosztów na zakup i spłatę auta należy się mi. To samo z nakładem finansowym na wykończenie mieszkania. Zwłaszcza że to też musi zostać z małżonka. Nie wiem co z oszczędnościami. I jak w tym wszystkim potraktować majątek osobisty żony z którym weszła w małżeństwo.
Jak to policzyć żeby było ok? Będę wdzięczny za sugestie

Potwiedź że nie jesteś botem

Wyszukiwarka