Czy pracodawca może wypowiedzieć umowę na zwolnieniu lekarskim?

Witam, od kilku lat pracuję w pewnej firmie mając umowę o pracę na czas określony. Od dwóch miesięcy jestem na zwolnieniu lekarskim i z tego co wiem będę miał przedłużane. Na pierwszych dniach L4 byłem 16 dni w szpitalu. Mam silną depresję i obecnie jestem na kuracji lekowej oraz pod stałą kontrolą lekarza. Moje pytanie brzmi : czy pracodawca ma prawo wypowiedzieć mi umowę kiedy wrócę do pracy, czy może również powiedzieć w trakcie L4 o wypowiedzeniu umowy i czy muszę je podpisywać? Dodam iż wobec mnie jest ogłoszona upadłość konsumencka i nawet jeśli pracodawca chcąc wypłacić 3miesieczną rekompensatę to ja tych pieniędzy nie dostanę, ogólnie to i tak mam tylko najniższą krajową.
anonim cytuj
02-02-2024
Na L4 że ten pracodawca nie może wypowiedzieć umowy może to zrobić jak wrócisz do pracy po L4 lub zaczekać do zakończenie umowy.

anonim cytuj
02-02-2024
Umowę mam na czas nieokreślony więc by mnie zwolnić z dniem kiedy wrócę do pracy po zwolnieniu lekarskim musieliby wypłacić ekwiwalent którego i tak bym nie zobaczył. Czy mogę nie podpisać wypowiedzenie ?

anonim cytuj
02-02-2024
Napisałeś na początku że masz umowę na czas określony, a dlaczego zakładasz że cię zwolni? Chyba musi być powód do zwolnienia, a odprawę musi wypłacić w razie zwolnienia w zależności od ilości przepracowanych lat u pracodawcy.

anonim cytuj
02-02-2024

Sugerowane Tematy

Ile mam czasu na rozwiązanie umowy?
Ile mam czasu kiedy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych na złożenie rozwiązania umowy bez wypowiedzenia? Pracuje w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony, niestety we wrześniu pracodawca wypłacił wynagrodzenie 18 września pomimo iż w umowie mam do 10 każdego miesiąca. Chciałbym wykorzystać ten fakt, aby odejść z pracy z "dnia na dzień". Oczywiście normalnie dalej pracuje i chodzę do pracy zgodni...
uregulowanie kontaktów z dzieckiem
Witam, dostałam pismo z Sądu o niejawnym posiedzeniu i rozpatrzeniu sytuacji na czas rozprawy. Z tymczasowego postanowienia Sądu wynika, iż ojciec mojego dziecka może się z nim spotykać dwa razy w tygodniu w miejscu naszego zamieszkania, tutaj mam pytanie; czy jeżeli wiem, że ojciec dziecka regularnie przyjmuje narkotyki i uważam, że tym samym stwarza niebezpieczeństwo dla dziecka, czy za każdym razem, gdy przyjeżdża mogę go prosić o wykonanie te...
Czy oprócz skargi na lekarza można go ponieść do odpowiedzialności za błędna diagnozę?
Dzień dobry. Mam pytanie czy oprócz skargi na lekarza można go ponieść do odpowiedzialności za błędna diagnozę? Córka lat 3 skakała na tramopolnie niefortunnie upadła, spuchła jej ręką. Udaliśmy się na izbę przyjęć tam lekarz ortopeda stwierdził że nie ma złamania i jedyne ci jej założył to ala temblak z cienkiego bandarzu. Zaufalam lekarzowi że jutro powinno byc lepiej. Następnego dnia córkę bardziej bolała ręką i bardziej spuchła poszliśmy na...
Czy jest możliwość zawnioskowania o większą ilość telefonów dla osób osadzonych oraz na dzieci jedno widzenie więcej?
Witam. Kobieta z którą żyje w konkubinacie została osadzona w ZK. Zanim poznałem swoją konkubinę byłem w związku małżeńskim gdzie mam córkę która ma 3 lata. Do dnia dzisiejszego nie mam rozwodu ani ja ani matka mojej córki nie złożyliśmy pozwu o rozwód. Moja córka bardzo jest przywiązana do mojej obecnej partnerki która niestety przebywa obecnie w zakładzie karnym. W związku z tym iż bohaterka postu ma do odsiedzenia 3 lata i została zakwalifikow...

Wyszukiwarka