Czy pracodawca może wypowiedzieć umowę na zwolnieniu lekarskim?

Witam, od kilku lat pracuję w pewnej firmie mając umowę o pracę na czas określony. Od dwóch miesięcy jestem na zwolnieniu lekarskim i z tego co wiem będę miał przedłużane. Na pierwszych dniach L4 byłem 16 dni w szpitalu. Mam silną depresję i obecnie jestem na kuracji lekowej oraz pod stałą kontrolą lekarza. Moje pytanie brzmi : czy pracodawca ma prawo wypowiedzieć mi umowę kiedy wrócę do pracy, czy może również powiedzieć w trakcie L4 o wypowiedzeniu umowy i czy muszę je podpisywać? Dodam iż wobec mnie jest ogłoszona upadłość konsumencka i nawet jeśli pracodawca chcąc wypłacić 3miesieczną rekompensatę to ja tych pieniędzy nie dostanę, ogólnie to i tak mam tylko najniższą krajową.
anonim cytuj
02-02-2024
Na L4 że ten pracodawca nie może wypowiedzieć umowy może to zrobić jak wrócisz do pracy po L4 lub zaczekać do zakończenie umowy.

anonim cytuj
02-02-2024
Umowę mam na czas nieokreślony więc by mnie zwolnić z dniem kiedy wrócę do pracy po zwolnieniu lekarskim musieliby wypłacić ekwiwalent którego i tak bym nie zobaczył. Czy mogę nie podpisać wypowiedzenie ?

anonim cytuj
02-02-2024
Napisałeś na początku że masz umowę na czas określony, a dlaczego zakładasz że cię zwolni? Chyba musi być powód do zwolnienia, a odprawę musi wypłacić w razie zwolnienia w zależności od ilości przepracowanych lat u pracodawcy.

anonim cytuj
02-02-2024

Sugerowane Tematy

Zakaz konkurencji w umowie zlecenia - co robić ?
Witam serdecznie, Uczę języka niemieckiego w jednej ze szkół językowych w zach. Polsce. Zajęcia są prowadzone wg. autorskiej metody, nazwijmy ją "X". Jestem certyfikowanym lektorem tej metody. W szkole pracuję w oparciu o umowy zlecenia odnawiane co sześć miesiące - na początku roku popełniłem straszliwy błąd i podpisałem umowę, która od wszystkich poprzednich różniła się dużym punktem o zakazie konkurencji. Straszliwy - bo moja głupot...
pracodawca zmienil warunki pracy i płacy bez mojej zgody
Pracodawca chcąc zmienić warunki umowy podsunął do podpisania porozumienie zmieniające warunki pracy i płacy (z całego etatu na 1/2). Pracownik napisał że nie wyraża zgody na zmianę warunków i oddał pismo pracodawcy. Ten twierdzi że jest to równoznaczne z rozpoczęciem okresu wypowiedzenia. Pytanie czy pracodawca nie powinien wręczyć pracownikowi dokumentu - wypowiedzenia. Czy brak zgody na porozumienie zmieniające jest równoznaczne z wypowiedzeni...
Czy muszę płacić/utrzymywać ojca?
Witam. Czy muszę płacić/utrzymywać ojca? Moi rodzice rozwiedli się ok. 15 lat temu przez rok ojciec opłacał alimenty na mnie i na rodzeństwo. Potem zaprzestał alimenty były pobierane z funduszu przez mamę. W między czasie pracował trochę tu trochę tam, też za granicą i nie powiem gdy wracał robił prezenty. Mama alimentów od niego nie odbierała były wysłane pocztą na adres, ale mama ich nie odbierała bo czasem je wysłał potem parę miesięcy nic. W...
Zajęcie komornicze.
Mam problem z zajęciem komorniczym pieniędzy z konta. Pieniądze te są z programu "Czyste powietrze" czytałem że nie mogą być zajęte (art.831 § 1 pkt2a). Dzwoniłem do komornika ten chyba zna taki przepis ale zawala winę na bank, znowu bank chce jakieś pismo o komornika że pieniądze z programu są zwolnione z egzekucji. Bank chce też umowy z programem czyste powietrze że niby na tej umowie jest jakaś klauzura o zajęciu przez komornika. ...

Wyszukiwarka