Czy pracodawca może wypowiedzieć umowę na zwolnieniu lekarskim?

Witam, od kilku lat pracuję w pewnej firmie mając umowę o pracę na czas określony. Od dwóch miesięcy jestem na zwolnieniu lekarskim i z tego co wiem będę miał przedłużane. Na pierwszych dniach L4 byłem 16 dni w szpitalu. Mam silną depresję i obecnie jestem na kuracji lekowej oraz pod stałą kontrolą lekarza. Moje pytanie brzmi : czy pracodawca ma prawo wypowiedzieć mi umowę kiedy wrócę do pracy, czy może również powiedzieć w trakcie L4 o wypowiedzeniu umowy i czy muszę je podpisywać? Dodam iż wobec mnie jest ogłoszona upadłość konsumencka i nawet jeśli pracodawca chcąc wypłacić 3miesieczną rekompensatę to ja tych pieniędzy nie dostanę, ogólnie to i tak mam tylko najniższą krajową.
anonim cytuj
02-02-2024
Na L4 że ten pracodawca nie może wypowiedzieć umowy może to zrobić jak wrócisz do pracy po L4 lub zaczekać do zakończenie umowy.

anonim cytuj
02-02-2024
Umowę mam na czas nieokreślony więc by mnie zwolnić z dniem kiedy wrócę do pracy po zwolnieniu lekarskim musieliby wypłacić ekwiwalent którego i tak bym nie zobaczył. Czy mogę nie podpisać wypowiedzenie ?

anonim cytuj
02-02-2024
Napisałeś na początku że masz umowę na czas określony, a dlaczego zakładasz że cię zwolni? Chyba musi być powód do zwolnienia, a odprawę musi wypłacić w razie zwolnienia w zależności od ilości przepracowanych lat u pracodawcy.

anonim cytuj
02-02-2024

Sugerowane Tematy

Wykup leasingu konsumenckiego.
Zamierzam wcześniej spłacić leasing konsumencki. Przedmiotem leasingu jest samochód. Samochód chcę najlepiej w tym samym miesiącu sprzedać. Oferta zaproponowana przez klienta jest oczywiście niższa niż kwota za którą kupiłem auto z salonu - czyli nic na tym nie zarabiam, a wręcz tracę. Jestem osobą prywatną i nie prowadzę żadnej działalności, a leasing to leasing konsumencki, a nie zwykły. Czy w takim wypadku muszę płacić jakiś podatek albo zgła...
Wypowiedzenie umowy najmu.
Czy mogę wypowiedzieć umowę najmu lokalu mieszkalnego w trybie natychmiastowym zgodnie art. 682 K.c., art. 664 § 2 K.c.? W lutym 2023r. podpisałam umowę najmu lokalu mieszkalnego na rok. Opłaty ponoszę regularnie i w terminie, lecz Wynajmujący nie wywiązał się z ustnej umowy usunięcia wady lokalu mieszkalnego ( usunięcie odpadających płytek ze ścian i podłogi w kuchni, łazienki poprzez remont/ odświeżenie kuchni, łazienki, korytarza) uniemożliwi...
Odmowa rejestracji samochodu.
Mam problem z rejestracją samochodu zakupionego w Niemczech, jest to import prywatny. Wydział Komunikacji odmawia rejestracji twierdząc że posiadam kserokopię umowy, a nie jej oryginał. Co jest zabawne bo przecież byłem obecny podczas jej spisywania i obie kartki były odręcznie wypełniane. Z tym, że długopisem z czarnym tuszem. Czy urzędnik może właściwie "na oko" stwierdzić czy dokument jest oryginałem czy kopią? No bo jeśli tak to na...
Refundacja za okulary do pracy.
Mam taki problem. Salon optyczny wystawił mi imienną fakturę na okulary korekcyjne, jest informacja o tym, że są one do pracy przy komputerze. W pracy zostałam poinformowana, że żeby dostać częściowy zwrot, faktura musi być na firmę, nie na mnie. Salon nie chce wystawić korekty, bo faktura jest wystawiona prawidłowo i nie ma ku temu podstaw. To, że się nie dowiedziałam przed to jedno, ale nie ma nigdzie zapisu, że musi być, to skąd taki wymóg? A ...

Wyszukiwarka