Czy pracodawca może wypowiedzieć umowę na zwolnieniu lekarskim?

Witam, od kilku lat pracuję w pewnej firmie mając umowę o pracę na czas określony. Od dwóch miesięcy jestem na zwolnieniu lekarskim i z tego co wiem będę miał przedłużane. Na pierwszych dniach L4 byłem 16 dni w szpitalu. Mam silną depresję i obecnie jestem na kuracji lekowej oraz pod stałą kontrolą lekarza. Moje pytanie brzmi : czy pracodawca ma prawo wypowiedzieć mi umowę kiedy wrócę do pracy, czy może również powiedzieć w trakcie L4 o wypowiedzeniu umowy i czy muszę je podpisywać? Dodam iż wobec mnie jest ogłoszona upadłość konsumencka i nawet jeśli pracodawca chcąc wypłacić 3miesieczną rekompensatę to ja tych pieniędzy nie dostanę, ogólnie to i tak mam tylko najniższą krajową.
anonim cytuj
02-02-2024
Na L4 że ten pracodawca nie może wypowiedzieć umowy może to zrobić jak wrócisz do pracy po L4 lub zaczekać do zakończenie umowy.

anonim cytuj
02-02-2024
Umowę mam na czas nieokreślony więc by mnie zwolnić z dniem kiedy wrócę do pracy po zwolnieniu lekarskim musieliby wypłacić ekwiwalent którego i tak bym nie zobaczył. Czy mogę nie podpisać wypowiedzenie ?

anonim cytuj
02-02-2024
Napisałeś na początku że masz umowę na czas określony, a dlaczego zakładasz że cię zwolni? Chyba musi być powód do zwolnienia, a odprawę musi wypłacić w razie zwolnienia w zależności od ilości przepracowanych lat u pracodawcy.

anonim cytuj
02-02-2024

Sugerowane Tematy

Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania?
Babcia przekazała wnukowi testamentem odręcznym dom. Babcia posiada trzy córki. Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania, czyli mamie i dwóm ciociom? Jedna ciocia mieszkająca zagranicą poprosiła o to siostrzeńca. Wniosek o nabycie spadku będzie złożony do sądu. Proszę o informację....
Zapomniana działka.
Witam. Tata z Mama kupili kiedyś działkę własnościowa , mała działeczka około 2000m, działka została zapomniana i nie jest opłacana od wielu lat( nie płacony ten roczny podatek od działki, tak zwana danina roczna ). Pytanie czy mogę ja wystawić na sprzedaż w takiej postaci ? Ewentualny kupiec odliczy sobie to od kwoty która będzie chciał dać za nieruchomość i opłaty zostaną uregulowane przez niego po zakupie?...
Poczta Polska.
Mam nietypową sytuację i według jednego prawnika nie ma sensu się w to bawić, bo tylko wydam pieniądze na adwokata. Otóż pani listonosz przez pomyłkę wydała list polecony z naszego starostwa powiatowego zaadresowany do mojej żony, zupełnie innej pani zamieszkałej pod innym adresem. Pani która ten list odebrała, stwierdziła że skoro nie jest do niej, to go wyrzuciła. Jak pani listonosz zauważyła pomyłkę chciała odzyskać ten list, ale został wyrzu...
Pracodawca wzywa mnie do siebie na zwolnieniu lekarskim.
Mam problem odnoście pracodawcy. Umowa do maja 2024 aktualnie przebywam na l4. Jestem w zagrożonej ciąży kilka razy w miesiącu ląduje na oddziale patologii ciąży. W chwilach gdy jestem w domu mam za zadanie się oszczędzać. Od jakiegoś czasu pracodawca meczy mnie bym osobiście wstawiła się w miejscu pracy zdać ubrania służbowe. Nie byłoby problemem gdyby nie to ze ja za bardzo nie mogę chodzić co rusz zaczynam krwawić i ląduje na sorze jak tylko s...

Wyszukiwarka