pełnomocnictwo

Dzień dobry, jesteśmy Domem Pomocy Społecznej. Złożyliśmy do Sądu wniosek o likwidację depozytu. Wniosek podpisał dyrektor, który ma upoważnienie do reprezentowania Powiatu (jest to jednostka powiatowa), który został załączony do wniosku. Wniosek został odrzucony. Aby otrzymać uzasadnienie złożyliśmy wniosek o sporządzenie uzasadnienia. Wniosek ten podpisał gł. księgowy, ponieważ dyrektor był na zwolnieniu chorobowym. Teraz musimy uzupełnić braki formalne, tj. przedłożyć pełnomocnictwo dla gł.księgowego. Gł. księgowy posiada stałe upoważnienie do pewnych czynności pod nieobecność dyrektora. Czy takie upoważnienie wystarczy? Czy musi to być upoważnienie do konkretnej sprawy? Kto daje upoważnienie? - dyrektor DPS czy może Powiat?
anonim cytuj
19-04-2024
Pełnomocnictwo dla głównego księgowego: Zgodnie z art. 98 Kodeksu cywilnego, pełnomocnictwo obejmuje umocowanie do czynności prawnych. Pełnomocnictwo może być ogólne (do czynności zwykłego zarządu), rodzajowe (do określonego rodzaju czynności) lub szczególne (do konkretnej czynności). W przypadku, gdy główny księgowy posiada stałe upoważnienie do działania w zastępstwie dyrektora, istotne jest, czy to upoważnienie obejmuje czynności, które wchodzą w zakres tej sprawy. Jeśli upoważnienie jest ogólne i nie precyzuje prawa do reprezentowania w postępowaniach sądowych, może być niewystarczające.

Konieczność szczególnego pełnomocnictwa: W sytuacji, gdy wniosek o uzasadnienie został podpisany przez głównego księgowego, a sąd wymaga przedłożenia pełnomocnictwa, wskazane jest uzyskanie pełnomocnictwa szczególnego na potrzeby tej konkretnej sprawy. Pełnomocnictwo to powinno być udzielone przez osobę uprawnioną do reprezentowania jednostki, czyli najczęściej przez dyrektora DPS, ewentualnie przez inną osobę, która ma umocowanie do takich działań z ramienia Powiatu.

Kto udziela pełnomocnictwa: W przypadku jednostek organizacyjnych, jaką jest DPS, pełnomocnictwo do reprezentacji w sprawach sądowych powinno być udzielone przez organ uprawniony do reprezentowania tej jednostki, czyli w tym przypadku dyrektora DPS, jeśli jest on do tego uprawniony. Jeśli jednak sprawa wymaga reprezentacji w imieniu Powiatu, upoważnienie powinno pochodzić od organu powiatowego, np. zarządu powiatu lub osoby, której powierzono takie kompetencje.

Podsumowując, pełnomocnictwo, którym dysponuje główny księgowy, musi być odpowiednio doprecyzowane. Najlepiej, aby było to pełnomocnictwo szczególne do reprezentowania w tej konkretnej sprawie. Pełnomocnictwo powinno być udzielone przez osobę lub organ uprawniony do reprezentacji, co zależy od wewnętrznych regulacji dotyczących zarządzania jednostką, jaką jest DPS.

anonim cytuj
29-08-2024

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie za bezumowne korzystanie z lokalu.
Za ile lat wstecz w świetle obowiązujących przepisów można żądać odszkodowania za bezumowne korzystanie z nieruchomości od osoby, która nigdy takiej umowy nie miała? 3,6,10, za cały okres?...
Umowa o prace po zakończeniu stażu
Mam pytanie, kończy mi się staż, dostałam propozycję pracy, ale na takich samych warunkach wynagrodzenia jak na stażu (czyli na dzień dzisiejszy 1565 zł). Czy takie wynagrodzenie jest zgodne z obowiązującymi przepisami? Płaca minimalna na dzień dzisiejszy wynosi 3490 zł brutto jeśli się nie mylę. Jeśli mogą mnie zatrudnić na takich warunkach (nie ukrywam, że dla mnie niekorzystnych) to czy mogę beż ponoszenia konsekwencji zrezygnować? Staż mam z ...
wypadek / zwierzę leśne
Witam, dziś w drodze do pracy miałam wypadek, wyleciał mi dzik na głównej drodze wojewódzkiej, samochód mocno uszkodzony, nadaje się do kasacji (przewrócił się na bok, nie miałam nawet jak z niego wyjść), byłam w szpitalu, ponieważ bolała mnie głowa i ręka (zbity mięsień) i mam ślady po pasach. Dzik nie przeżył zderzenia, policja przyjechała i spisała, że było takie zdarzenie. Moje pytanie to: czy mogę się ubiegać o odszkodanie? (Na drodze nie by...
Mieszkanie od dewelopera- zmiany w projekcie.
Kupiłem mieszkanie od dewelopera. W grudniu 2022, kiedy jeszcze przyłącza nie były rozprowadzone po lokalu wniosłem mailowo zmiany do projektu, chciałem usunąć jedną ścianę oraz rozmieścić grzejniki w innym miejscu. Nie otrzymałem żadnej odpowiedzi zwrotnej, więc po jakimś czasie zadzwoniłem z pytaniem co w mojej sprawie. Dostałem informację, że jeśli wysłałem to na maila to na pewno ktoś się sprawą zajmie i mam się nie martwić. Dalej nikt się ni...

Wyszukiwarka