Rozdzielność majątkowa a komornik.

W chwili obecnej moi rodzice nie mają rozdzielności majątkowej. Natomiast okazuje się, że moja matka ma spore długi. Nie jest w stanie ich spłacić. Jednak jest jako żona współwłaścicielem wszystkiego, co rodzice dostali pod dziadkach ze strony ojca. Konkretnie domu i ziemi. Czy sporządzenie intercyzy w tej chwili uchroni przed zajęciem komorniczym ? Jest inny sposób na zabezpieczenie majątku ?
anonim cytuj
14-12-2023
Doprecyzuj co to znaczy że rodzice dostali po dziadkach. Była darowizna na oboje? Spadek?

anonim cytuj
14-12-2023
Pisz wprost, to żadne zabezpieczenie a zbycie majątku z pokrzywdzeniem wierzycieli. Taka czynność może zostać uznana za nieważną w stosunku do wierzycieli. W ostateczności matce może grozić odpowiedzialność karna.

anonim cytuj
14-12-2023
Trochę trudno jest ocenić sytuację przy tak ogólnym opisie, ale rozważyłabym udanie się osobiście do prawnika po ocenę, czy w sprawie nie ma przesłanek do żądania ustanowienia przymusowej rozdzielności majątkowej z datą wsteczną (art. 52 kro).

anonim cytuj
14-12-2023

Sugerowane Tematy

Niewypłacone wynagrodzenie.
W skrócie, 3 miesięczne niezapłacone wynagrodzenie. Z uwagi na zaległości poszłam na urlop - ustaliliśmy z szefem że rozliczy się do końca mojego urlopu i wtedy rozwiążemy umowę za porozumieniem stron. Obie strony nie chciały już razem pracować. Rozliczenie jednak nie nastąpiło, na początku szef odbierał Tel i mówił że rozliczy się wkrótce, a teraz nie odbiera Tel, zmienił tez adres biura firmy, ale firma nadal pracuje. Z uwagi na to że nie odbi...
Umowa B2B-brak rozliczenia.
Dzień dobry, mam podpisaną umowę B2B z firmą świadczącą usługi finansowe (kredyty). Wysyłałem im klientów, oni sprzedawali produkt i w zamian otrzymywałem % prowizji. Niestety w pewnym momencie firma przestała się rozliczać i udzielać informacji o podpisanych umowach. Wezwania nie pomagają, kontakt się właściwie urwał. Podejrzewam, że pracownik firmy przypisywał sobie w 100% sprzedaż i nie rozliczał się ze mną, a teraz próbują to ukryć. Czy ta...
Bank opóźnia wystawienie listu mazalnego.
Witam, kiedyś wynikła taka sytuacja, że moja mama wzięła kredyt na otworzenie firmy, pod hipotekę, niedawno z ojcem spłaciliśmy całkowicie ten kredyt, bo mama zmarła w 2017 roku. Bank w którym brała kredyt przestał istnieć i został przejęty przez większy bank. Pani w ów banku poinformowała nas o liście mazalnym, tylko, że coś się to bardzo przedłuża, co można zrobić z tym faktem?, pani która nas obsługuje nie ma jak by w tym winy, tłumaczy się gł...
Czy prawnie mogę starać się po takim czasie o odszkodowanie?
Witam. W lutym 2020 roku zgłosiłem szkode, zerwany dach na budynku gospodarczym po silnych wiatrach. Po oględzinach pracownika z ubezpieczalni stwierdzili , ze drzewo było zjedzone przez robaki a dach zawalił się do środka ze to podejrzane i nie wypłaca odszkodowania. Pisalem sam odwołania i nic. Czy prawnie mogę jeszcze się starać po takim czasie o odszkodowanie? Czy lepiej jakieś pismo wystosować przez prawnika ? Dodam , że po zgłoszeniu szkod...

Wyszukiwarka