Czy komornik może zająć całą wypłatę?

Mam pytanie w imieniu męża czy komornik może zająć całą wypłatę? Na chwilę obecną to mąż utrzymuje naszą 5. Proszę o rzetelne odpowiedzi. Pracuje na umowie o pracę na czas nie określony, zadłużenie wynikłe z niezapłaconej pożyczki pozabankowej.
anonim cytuj
11-04-2024
komornik nie może zająć całej wypłaty z tytułu wynagrodzenia za pracę.

Podstawy prawne: art. 87 i art. 87(1) Kodeksu pracy.

W przypadku wynagrodzenia za pracę na umowie o pracę, obowiązują następujące zasady:

Komornik może zająć maksymalnie 50% wynagrodzenia netto pracownika.
W przypadku długów alimentacyjnych, zajęcie może wynieść do 60% wynagrodzenia netto.
Wynagrodzenie za pracę podlega ochronie, co oznacza, że pewna jego część musi pozostać wolna od zajęcia. Kwota wolna od zajęcia to równowartość minimalnego wynagrodzenia za pracę, które w 2024 roku wynosi 3600 zł brutto (ok. 2784 zł netto, w zależności od stażu pracy i innych czynników). Kwota ta jest zwolniona od zajęcia w całości, z wyjątkiem długów alimentacyjnych.
Podsumowując:

Komornik nie może zająć całości wynagrodzenia za pracę.
Maksymalne zajęcie wynosi 50% wynagrodzenia netto (60% w przypadku długów alimentacyjnych).
Kwota wolna od zajęcia to równowartość minimalnego wynagrodzenia za pracę.
Warto pamiętać, że te zasady dotyczą tylko wynagrodzenia za pracę na podstawie umowy o pracę. Inne formy dochodów mogą podlegać różnym regulacjom.

anonim cytuj
20-06-2024
Dziękuję za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie związane z sytuacją męża. Co w przypadku, gdy komornik zajmie część wynagrodzenia męża, a pozostała kwota nie wystarczy na pokrycie podstawowych potrzeb naszej rodziny? Czy istnieją jakieś możliwości prawne, aby zmniejszyć wysokość zajęcia komorniczego lub uzyskać dodatkową ochronę dla naszego dochodu?

anonim cytuj
20-06-2024
Jeśli komornik zajmie część wynagrodzenia męża, a pozostała kwota nie wystarcza na pokrycie podstawowych potrzeb rodziny, istnieją pewne możliwości prawne, które mogą pomóc zmniejszyć wysokość zajęcia komorniczego lub uzyskać dodatkową ochronę dla dochodu.

Złożenie wniosku do sądu o obniżenie zajęcia komorniczego: Zgodnie z art. 833 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, dłużnik może wystąpić do sądu z wnioskiem o obniżenie zajęcia komorniczego. Sąd, biorąc pod uwagę sytuację życiową dłużnika, może ograniczyć wysokość zajęcia.

Złożenie skargi na czynności komornika: Jeśli uważasz, że komornik działa niezgodnie z prawem, możesz złożyć skargę na czynności komornika zgodnie z art. 767 Kodeksu postępowania cywilnego. Skargę należy złożyć do sądu rejonowego właściwego dla miejsca zamieszkania dłużnika w terminie 7 dni od dnia, w którym dowiedziałeś się o czynności komornika.

Ustalanie alimentów na dzieci: Jeśli komornik zajmuje wynagrodzenie męża, a macie na utrzymaniu dzieci, warto rozważyć ustalenie alimentów na dzieci. Alimenty mają pierwszeństwo przed innymi zobowiązaniami, a komornik musi uwzględnić obowiązek alimentacyjny przy zajmowaniu wynagrodzenia.

Wniosek o umorzenie części długu: W wyjątkowych sytuacjach można złożyć wniosek o umorzenie części długu do wierzyciela. Warto dołączyć do wniosku dokumenty potwierdzające trudną sytuację finansową rodziny.

Podsumowując:

Można złożyć wniosek do sądu o obniżenie zajęcia komorniczego.
Skarga na czynności komornika może być rozwiązaniem w przypadku niezgodnych z prawem działań komornika.
Ustalenie alimentów na dzieci może wpłynąć na wysokość zajęcia wynagrodzenia.
Wniosek o umorzenie części długu może być złożony do wierzyciela w wyjątkowych sytuacjach.
Podstawy prawne: art. 833 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, art. 767 Kodeksu postępowania cywilnego.

anonim cytuj
20-06-2024

Sugerowane Tematy

Chciałabym ,żeby syn nosił nazwisko mojego męża.
Dzień dobry. Mam syna lat 12. Jego ojciec jest pozbawiony praw rodzicielskich. Od 7 lat jestem po ślubie i chciałabym ,żeby syn nosił nazwisko mojego męża. Mogę zmienić mu nazwisko?...
Oddalenie zażalenia, co dalej?
Proszę o informację, co należy zrobić w przypadku umorzenia postępowania o wszczęcie, śledztwa przez prokuraturę rejonową, następnie podtrzymanie decyzji przez sąd rejonowy w złożonym zażaleniu. Sprawa dotyczy fałszowania dokumentów dla potrzeb sądu przez urzędników publicznych. Sprawa poważna i zależy mi aby taką patologię układu napiętnować. W związku z tym, że tzw. wszystkie drogi teoretycznie zostały zamknięte, to podobno istnieje tryb nadzwy...
Sfałszowane CV.
Dzień dobry. Co grozi za sfałszowane CV? W latach 2019-2022 pracowałem w biurze. W ostatnim roku, niestety na produkcji, a chciałbym powrócić do pracy w biurze i boję się, że nie przyjmą mnie przez to, że w ostatnim roku pracowałem na produkcji....
Odrzucenie spadku a postanowienie
Dobry wieczór, odrzuciłam spadek po zmarłej Mamie,wraz z dziećmi zrzekłam się przed sądem i zakończyłam sprawę u notariusza. Dostałam pismo o postanowienia jako uczestnika nabycia spadku w sprawie długu bankowego, i w doręczeniu pisze że mam tydzień od daty otrzymania odpisu orzeczenia wraz z uzasadnieniem na zażalenie i piszą że w ciągu 14 dni mam dołączyć akty urodzenia zgonu i małżeństwa rodziców i dziadków. Czy gdy zrzekłam się spadku muszę w...

Wyszukiwarka