Czy komornik może zająć całą wypłatę?

Mam pytanie w imieniu męża czy komornik może zająć całą wypłatę? Na chwilę obecną to mąż utrzymuje naszą 5. Proszę o rzetelne odpowiedzi. Pracuje na umowie o pracę na czas nie określony, zadłużenie wynikłe z niezapłaconej pożyczki pozabankowej.
anonim cytuj
11-04-2024
komornik nie może zająć całej wypłaty z tytułu wynagrodzenia za pracę.

Podstawy prawne: art. 87 i art. 87(1) Kodeksu pracy.

W przypadku wynagrodzenia za pracę na umowie o pracę, obowiązują następujące zasady:

Komornik może zająć maksymalnie 50% wynagrodzenia netto pracownika.
W przypadku długów alimentacyjnych, zajęcie może wynieść do 60% wynagrodzenia netto.
Wynagrodzenie za pracę podlega ochronie, co oznacza, że pewna jego część musi pozostać wolna od zajęcia. Kwota wolna od zajęcia to równowartość minimalnego wynagrodzenia za pracę, które w 2024 roku wynosi 3600 zł brutto (ok. 2784 zł netto, w zależności od stażu pracy i innych czynników). Kwota ta jest zwolniona od zajęcia w całości, z wyjątkiem długów alimentacyjnych.
Podsumowując:

Komornik nie może zająć całości wynagrodzenia za pracę.
Maksymalne zajęcie wynosi 50% wynagrodzenia netto (60% w przypadku długów alimentacyjnych).
Kwota wolna od zajęcia to równowartość minimalnego wynagrodzenia za pracę.
Warto pamiętać, że te zasady dotyczą tylko wynagrodzenia za pracę na podstawie umowy o pracę. Inne formy dochodów mogą podlegać różnym regulacjom.

anonim cytuj
20-06-2024
Dziękuję za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie związane z sytuacją męża. Co w przypadku, gdy komornik zajmie część wynagrodzenia męża, a pozostała kwota nie wystarczy na pokrycie podstawowych potrzeb naszej rodziny? Czy istnieją jakieś możliwości prawne, aby zmniejszyć wysokość zajęcia komorniczego lub uzyskać dodatkową ochronę dla naszego dochodu?

anonim cytuj
20-06-2024
Jeśli komornik zajmie część wynagrodzenia męża, a pozostała kwota nie wystarcza na pokrycie podstawowych potrzeb rodziny, istnieją pewne możliwości prawne, które mogą pomóc zmniejszyć wysokość zajęcia komorniczego lub uzyskać dodatkową ochronę dla dochodu.

Złożenie wniosku do sądu o obniżenie zajęcia komorniczego: Zgodnie z art. 833 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, dłużnik może wystąpić do sądu z wnioskiem o obniżenie zajęcia komorniczego. Sąd, biorąc pod uwagę sytuację życiową dłużnika, może ograniczyć wysokość zajęcia.

Złożenie skargi na czynności komornika: Jeśli uważasz, że komornik działa niezgodnie z prawem, możesz złożyć skargę na czynności komornika zgodnie z art. 767 Kodeksu postępowania cywilnego. Skargę należy złożyć do sądu rejonowego właściwego dla miejsca zamieszkania dłużnika w terminie 7 dni od dnia, w którym dowiedziałeś się o czynności komornika.

Ustalanie alimentów na dzieci: Jeśli komornik zajmuje wynagrodzenie męża, a macie na utrzymaniu dzieci, warto rozważyć ustalenie alimentów na dzieci. Alimenty mają pierwszeństwo przed innymi zobowiązaniami, a komornik musi uwzględnić obowiązek alimentacyjny przy zajmowaniu wynagrodzenia.

Wniosek o umorzenie części długu: W wyjątkowych sytuacjach można złożyć wniosek o umorzenie części długu do wierzyciela. Warto dołączyć do wniosku dokumenty potwierdzające trudną sytuację finansową rodziny.

Podsumowując:

Można złożyć wniosek do sądu o obniżenie zajęcia komorniczego.
Skarga na czynności komornika może być rozwiązaniem w przypadku niezgodnych z prawem działań komornika.
Ustalenie alimentów na dzieci może wpłynąć na wysokość zajęcia wynagrodzenia.
Wniosek o umorzenie części długu może być złożony do wierzyciela w wyjątkowych sytuacjach.
Podstawy prawne: art. 833 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, art. 767 Kodeksu postępowania cywilnego.

anonim cytuj
20-06-2024

Sugerowane Tematy

Umowa na czas określony.
Do końca mojej umowy został jeszcze rok (umowa na dwa lata) ostatnio się dowiedziałam, że na moje stanowisko została przyjęta nowa osoba, a pracy nie ma aż tyle żeby starczyło dla nas dwie. Boje się że jak nowa osoba się wdroży to ja wylecę. Czy pracodawca może mi złożyć wypowiedzenie przed terminem? Znalazłam w necie że takie umowy można wypowiedzieć tylko za porozumieniem stron lub dopiero po upływie terminu. Zależy mi na tym aby pracować tam ...
Zakupy przez internet (brak paczki ani kontaktu)
Dzień dobry Zamówiłam ubrania na stronie internetowej pewnego butiku. Oczywiście zrobiłam przelew i otrzymałam informację na adres mailowy że zamówienie zostało wysłane. Jednak to było 13 marca. Od tamtej pory cisza. Pisałam na znaleziony adres e-mail zapytanie co z zamówieniem ale nie otrzymałam odpowiedzi. Strony na Facebooku nie mogę odnaleźć. W zakładce znalezionej w mailu da się wejść na stronę sklepu jednak w zakładce "kontakt" p...
L4
Dzień dobry. Czy pracodawca może zmienić harmonogram pracy pracownikowi po zwolnieniu lekarskim?. Zmiana została naniesiona w trakcie L4. Proszę o pomoc ...
Warunek przedłużenia umowy (szczepionka na covid). Jak jest to regulowane prawnie?
Dzień dobry. Pisze w sprawie mojej bliskiej osoby. Temat na czasie, mianowicie szczepionka. Sprawa: Warunkiem przedłużenia umowy jest konieczność przyjęcia trzeciej dawki szczepionki przeciwko covid - 19. Moje pytania: Jak jest to regulowane prawnie? Czy to zgodne z prawem? Czy można i czy jest sens pozwać pracodawcę o to że osoba pracowała po dwóch dawkach i w związku z tym nie było problemu, a jak nie przyjmie trzeciej dawki szczepionki t...

Wyszukiwarka