Upadłość konsumencka, a kredyt hipoteczny.

Jestem w dość trudnej sytuacji i zastanawiam się nad ogłoszeniem upadłości konsumenckiej w Wielkiej Brytanii. Oczywiście nie jestem zainteresowany turystyką upadłościową gdyż mieszkam tu dłuższy czas...
Otóż w Polsce figuruje jako jeden z kredytobiorców na umowie kredytu hipotecznego. Zakładając, że sąd brytyjski orzeknie o upadłości konsumenckiej, to czy wyżej wspomniany kredyt stanie się wtedy z automatu wymagalny?
anonim cytuj
26-01-2024
A figurujesz w KW jako jeden ze współwłaścicieli tejże nieruchomości?

anonim cytuj
26-01-2024
To niby skąd bank ma wiedzieć o postanowieniu sądu brytyjskiego? Chyba że chcesz ten kredyt wcisnąć do upadłości... To wówczas jak najbardziej jakaś reakcja banku będzie.

anonim cytuj
26-01-2024
Zgadzam się... Jeżeli nie poinformuje wierzyciela o fakcie złożenia wniosku i upadłość, ta własnie upadłość nie obowiązuje w relacji do tego wierzyciela. Ale obawiam się, że jeżeli nie zgłoszę tego faktu do banku do będą z tego jakieś konsekwencje w postaci żądania natychmiastowej spłaty kredytu itp.

anonim cytuj
26-01-2024
Dziękuję za odpowiedź.

anonim cytuj
26-01-2024

Sugerowane Tematy

Darowizna dla rodziców.
Jak wygląda prawo w Pl? Jeśli dzieci wspomagają rodziców przelewami. Np. rodzic ma 3 dzieci i każde z nich przeleje mu na konto po 100tys. Bo wiem że mama martwi się o 4 dziecko ze jest mało zaradne. Jak Dzieci przeleją rodzicom pieniądze to w sumie rodzic będzie miał 300tys. na koncie, wtedy mama zamieni te pieniądze na funty i prześlę córce, żeby pomóc jej w spłacie kredytu w UK. Czy rodzic będzie musiał zapłacić podatek od darowizny od wła...
Upadłość najemcy a długi na lokalu.
Witam, chciałem zapytać jak jest z zadłużeniem lokalu komunalnego? Główny najemca ( tata ) ogłosił upadłość konsumencką z całkowitym umorzeniem długów również za najem mieszkania. Ja teraz dostałem pismo, że mam do spłaty 10tys, tzn. wcześniej dostaliśmy takie pismo obydwoje lecz ze względu na prowadzone postępowanie napisaliśmy sprzeciw i sąd go uznał, a po ogłoszeniu upadłości taty cała kwotę żądają teraz ode mnie? Czy to jest zgodne z prawem s...
Przepisanie mieszkania na syna.
Witam. Minęło 5 lat od śmierci mojej matki, która w testamencie zapisała mi mieszkanie. Chciałabym obecnie przepisać je na syna, z wyłączeniem jego żony. Czy jest taka możliwość, aby w razie niepowodzenia ich małżeństwa ów mieszkanie pozostało w całości jego?...
Zwolnienie chorobowe w trakcie wypowiedzenia.
Złożyłem w pracy wypowiedzenie (obowiązuje mnie miesięczne wypowiedzenie) muszę pracować do 31 marca, kierownik robi mi pod górkę albo gada takie rzeczy że czuję się mobbingowany. Czy jak pójdę od 1 marca na zwolnienie od psychiatry na cały miesiąc, to pracodawca może mi coś zrobić ? Zgłosić mnie gdzieś ?...

Wyszukiwarka