W drodze do pracy uległem wypadkowi, zerwałem Achilles. Stało się to na moim podwórku. Od kogo należy się odszkodowanie. Mam ponad 60 lat, jestem na pełnym etacie. Jak to i kiedy załatwić?
Droga do pracy musi być najkrótsza. Zgłosić pracodawcy i iść do lekarza .
Na L4 musi być WPIS WYPADEK W PRACY.
anonim cytuj
02-02-2024
To już zrobiłem. Jak na wypisie z sor jest : uraz ść. Achilles, upadek na tym samym poziomie wskutek potknięcia, poślizgnięcia ( w domu). Na wypisie ze szpitala po operacji: uraz ścięgna Achillesa na tym samym poziomie wskutek potknięcia, poślizgnięcia ( w innym określonym miejscu) zerwanie ścięgna Achillesa. Dodam że zabrała mnie kareta o 4.00 na sor bo miałem pracę od 4. 45 w mpk.
anonim cytuj
02-02-2024
Dlaczego jest napisane w domu? Powinno być napisane w drodze do pracy .
To jest wypadek w drodze do pracy , nie ważne czy było to było wyjście do pracy czy 800 m dalej.
W tym wypadku może być problem z uzyskaniem odszkodowania.
anonim cytuj
02-02-2024
To tak jak się mówi na sorze i potem lekarzom a oni piszą co im się podoba. Człowieka boli jest badany lub po operacji i ma czytać wypisy.
anonim cytuj
02-02-2024
Odszkodowania za to żadnego z ZUS nie ma. Wyłącznie L4 100 jak wypadek w drodze do pracy. Co najwyżej z prywatnego ubezpieczenia..
anonim cytuj
02-02-2024
Musisz otworzyć protokół wypadkowy w pracy i oni będą badać sprawę. Na pewno nie zakończy się sprawą w ciągu tygodnia.
Sprawa wygląda tak: Od rodziców dostałam darowiznę na zakup mieszkania. Jest umowa, darowizny, w której jest wskazany cel darowizny. Pieniądze darowane na konto, wszystko zgłoszone jak należy.
Za te pieniądze zostało kupione mieszkanie, ale w akcie notarialnym jest napisane, że pieniądze pochodzą z majątku wspólnego mojego i mojego męża. Nie jest możliwe abyśmy mieli taką kwotę odłożoną na koncie dodatkowo do tego co dostałam w formie darowizny....
Mam z była partnerka roczną córkę.
Pod koniec miesiąca mam wyznaczony termin rozprawy o ustalenie kontaktów z córka wraz z miejscem pobytu ponieważ była partnerka po pozwie o alimenty zaczęła mi utrudniać kontakty mimo ze rozstaliśmy się w zgodzie dopiero po 3 tygodnia udało się jakoś porozumieć do 1 dnia w tygodniu(4h) co uważam za bardzo mały czas żeby utrzymać chociaż normalna relacje z córka.
Złożyłem wniosek o kontakty w sposób taki ze 1-3...
Jak wygląda sprawa z ubezwłasnowolnieniem rodzica chorego na alzheimera. Rodzic nie jest w stanie podejmować samodzielnie decyzji. Czy są jakieś kruczki prawne w tym całym procesie i potem po? Czy ja jako opiekun prawny podejmuje decyzje np. w szpitalu, u lekarza itd. czy sąd? Jak to wygląda? Czy ktoś z was ma w tej sprawie doświadczenie?...
Witam, potrzebuję porady.
Otrzymuję od 10 lat alimenty na syna wyplaca mi komornik, w wyroku sądu płatne do 10 każdego miesiąca.
Od tych 10 lat nie dostałam nawet razu 10 tylko zawsze po 15 a ostatnia nawet po 22 ....
Wiem, że firma która wyplaca do komornika placi do 10 czasami nawet wcześniej.
Pan komornik na moje pytanie czemu tak późno dostaje twierdzi ,że firma z opóźnieniem placi ,czy mogę coś z tym zrobić?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: