Zrzeczenie się dziedziczenia.

Witam! Potrzebuje porady, a mianowicie
Wychowuje się bez ojca, matka parę lat temu utraciła prawa rodzicielskie nade mną - ojciec również jest ich pozbawiony. Ja jestem pełnoletna.
Nie wiem co z matką się dzieje i nie chce wiedzieć, ale jak to jest z dziedziczeniem spadku?
Czy ja muszę sama napisać pismo do sądu odnośnie zrzeczenia się spadku czy dostanę pismo czy chce spadek czy odrzucam?
Jak to wygląda w praktyce?
Jedni mi mówią, żebym napisała a inni, że to samo przyjdzie - a nie chce dziedziczyć długów
Z góry bardzo dziękuję za każdą odpowiedź!
anonim cytuj
10-04-2024
Ale co chce teraz Pani do sądu pisać? Matka zmarła?

anonim cytuj
10-04-2024
Nie, chce wiedzieć czy jest możliwość za życia zrzec się spadku.

anonim cytuj
10-04-2024
Można u notariusza zawrzeć z matką umowę o zrzeczenie się dziedziczenia. To jedyna opcja.

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Alimenty na studenta.
Witam. Mam chyba dość nietypowe pytanie. Jestem po rozwodzie z żoną. Jedno z naszych dzieci jest studentem- wszystkie koszty utrzymania dziecka na studiach ponoszę sam (najem mieszkania, kieszonkowe , opłata za studia). Była żona zarabia nawet więcej ode mnie ale nie chce "wydawać pieniędzy". Studia są tylko w trybie dziennym więc możliwość, że sam się utrzyma odpada. CZY JEST JAKAŚ SZNASA NA POZWANIE ŻONY O ZAPŁATĘ POŁOWY ALIMENTÓW? ...
Czy mogę nie wyrazić zgody na pobyt w szpitalu z dzieckiem?
Witam . Potrzebuję porady . Jestem z dzieckiem z noworodkiem w szpitalu u którego 14 dni temu stwierdzono że może ma zapalenie płuc zrobili 2 prześwietlenia itp zmienili leczenie . Czy na kolejne zdjęcia mam prawo się nie zgodzić , ponieważ nie chce kolejnego promieniowania z RTG dla tak małego dziecka . I czy mogę się z dzieckiem wypisać na żądanie po ostatniej dawce antybiotyku ?...
Wynajem mieszkania
Witam. W lipcu podpisałam umowę wynajmu mieszkania i wpłaciłam kaucję 750zl. W umowie mam wpisane, ze jeśli zerwę umowę przed jej końcem to przepada mi kaucja. Czy to zgodne z prawem?...
Czy 14-latek może osobiście odebrać dowód tymczasowy?
Witam serdecznie. Czy 14-latek może osobiście odebrać dowód tymczasowy. Wniosek składała babcia. Ja obecnie przebywam za granicą. Dodam, że babci nie chcą wydać mimo że ma na to notarialne przyzwolenie które razem podpisałyśmy. Twierdzą, że musi odebrać rodzic. Gdzieś wyczytałam.ze syn jednak może,ale potrzebuję potwierdzenia. Może ktoś miał podobna sytuację. ...

Wyszukiwarka