Zrzeczenie się dziedziczenia.

Witam! Potrzebuje porady, a mianowicie
Wychowuje się bez ojca, matka parę lat temu utraciła prawa rodzicielskie nade mną - ojciec również jest ich pozbawiony. Ja jestem pełnoletna.
Nie wiem co z matką się dzieje i nie chce wiedzieć, ale jak to jest z dziedziczeniem spadku?
Czy ja muszę sama napisać pismo do sądu odnośnie zrzeczenia się spadku czy dostanę pismo czy chce spadek czy odrzucam?
Jak to wygląda w praktyce?
Jedni mi mówią, żebym napisała a inni, że to samo przyjdzie - a nie chce dziedziczyć długów
Z góry bardzo dziękuję za każdą odpowiedź!
anonim cytuj
10-04-2024
Ale co chce teraz Pani do sądu pisać? Matka zmarła?

anonim cytuj
10-04-2024
Nie, chce wiedzieć czy jest możliwość za życia zrzec się spadku.

anonim cytuj
10-04-2024
Można u notariusza zawrzeć z matką umowę o zrzeczenie się dziedziczenia. To jedyna opcja.

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Przedawnienie długu komorniczego.
Witam jak leci czas przedawnienia długu u komornika? np. Wziąłem kredyt w 2019 roku i w w tamtym i pół roku temu się zatrudniłem od tamtego czasu i przyszło mi zajęcie na zakład. Mam najniższa krajowa więc nic mi nie może zabrać, od 2019 roku z tego tytułu nie zajal ani grosika. Więc kiedy mogę liczyć na przedawnienie tego długu?...
Czy wysłanie jednorazowo osobie trzeciej filmu na którym jest pijany kolega i się wydziera jest karalne ?
Czy wysłanie jednorazowo osobie trzeciej filmu na którym jest pijany kolega i się wydziera jest karalne ? Co jeśli ja wyśle filmik osobie trzeciej a ta rozpowszechni to w internecie ? Też odpowiadam ja jeśli tylko przesłalem go komuś ?...
Zwrot pieniędzy za polisę OC.
Zakupiłem przez internet polisę OC którą opłacie ale zaraz agent znalazł mi lepszą ofertę ( bardziej rozbudowaną) i stwierdził żebym kupił tą nową oraz wypisał wypowiedzenie OC tej pierwszej polisy ( od razu tak zrobiłem). 18 listopada minął miesiąc od wypowiedzenia polisy i niestety do teraz nie mogę się doprosić ubezpieczalni o zwrot pieniędzy, agent twierdzi że robi co może i pospiesza centrale w tej sprawie. Najlepsze jest to ze w aplikacji d...
Prawo pracy.
Prawo pracy. Jeśli po okresie próbnym zostało podpisana umowa na okres lat 3. Jednak zaistnieje potrzeba rozwiązania jej z okresem wypowiedzenia to czy pracodawca moze zmusić pracownika do wybrania urlopu w okresie wypowiedzenia? Czy pracownik może jakoś tego odmówić i chodzić do pracy do ostatniego dnia wypowiedzenia?...

Wyszukiwarka