Nieuzasadnione rozwiązanie umowy na czas nieokreślony.

Umowa na czas nieokreślony, wypowiedzenie ze strony pracodawcy, odwołanie do Sądu pracy. Sprawa zakończyła się, podpisaniem ugody Sądowej na 1szej rozprawie. Pracodawca zobowiązał się do zapłaty na moją "rzecz" odszkodowania kwoty 18.000 złotych brutto (słownie: osiemnaście tysięcy złotych brutto). 2. Kwotę wskazaną w ust. 1 powyżej Pozwana przeleje na rachunek bankowy Powódki nr [______], po potrąceniu należności publicznoprawnych przewidzianych przepisami prawa"
Pracodawca przelał mi jedynie - 14 982 zł
Wg. mojej wiedzy - a także tak mówił adwokat, który prowadził tą sprawę, odszkodowanie za nieuzasadnione rozwiązanie umowy o pracę uzyskane w drodze ugody Sądowej jest zwolnione z podatku.
Nie rozumiem dlaczego pracodawca potrącił podatek.
Co mogę zrobić w tej sytuacji? Jak to rozwiązać, by uzyskać brakujące ponad 3 tys. zł ?
anonim cytuj
06-04-2024
Można najpierw wystąpić o podatkową interpretację indywidualną do Krajowej Informacji Skarbowej i ewentualnie podeprzeć się taką opinią w sporze z byłym pracodawcą o pozostałą część kwoty. Z tym, że można się spotkać z interpretacjami na niekorzyść byłego pracownika (a więc o podleganiu opodatkowaniu).

anonim cytuj
06-04-2024
Ugoda Sądowa została zawarta w lutym 2021 roku - podatek 18 %
Pracodawca potrącił jedynie podatek 18 % z 18 tys. zł.

anonim cytuj
06-04-2024
Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi w interpretacji indywidualnej z 16.05.2014 r. o sygn. IPTPB2/415-117/14-2/AK, odszkodowanie wypłacone na podstawie wyroku sądu za niezgodne z prawem rozwiązanie umowy o pracę przez pracodawcę, korzysta ze zwolnienia od podatku dochodowego od osób fizycznych.
Dotyczy to także odszkodowania ujętego w ugodzie sądowej. Ugoda taka jest bowiem traktowana tak jak wyrok sądu.
Odszkodowanie w ugodzie zawartej pozasądowo podlega już opodatkowaniu.

anonim cytuj
06-04-2024
Czyli wypełniłeś nieprawidłowo swój PIT.
Nie przepisuje się w ciemno danych z PIT-11. To tylko "pomoc", a to ty na końcu pod odpowiedzialnością się podpisujesz pod swoim PIT-em.
Zrób teraz korektę - Urząd Skarbowy zwróci co nadpłatę.

anonim cytuj
06-04-2024

Sugerowane Tematy

Spadek a użytkowanie dożywotnie.
Od dziecka mieszkam w domu rodzinnym, moi dziadkowie przepisali w spadku dom mojej mamie i ojcu (ojciec już nie żyje), a w spadku jest zapis ze ciotka może mieszkać dożywotnie. Sprawa wygląda następująco, mamy oddzielne wejścia do domu, cała góra domu stoi pusta, ponieważ wejście jest od strony ciotki która nie się nie zgadza na żadne wchodzenie tam a co dopiero remont . Zajmuje również swoimi gratami oddzielną nieruchomość, gdzie znajduje się ku...
Rozstanie z partnerem a dziecko.
Dzień dobry. Proszę o informację w następującym temacie: para nie będąca małżeństwem rozstała się. Kwestie związane z dzieckiem mają uregulowane ustnie - dziecko jest u matki, ojciec zabiera dziecko w ustalone dni - podobnie jak przy rozwodach, przy czym oboje mają pełna władze rodzicielską. Pytanie czy trzeba to jakoś sformalizować? Czasami dochodzi do sporów w sensie matka wymusza określone zachowanie względem ojca (w sensie np. nie może zabier...
Zgłosiłem zakup motocykla w urzędzie (motocykl ma wady prawne i techniczne). Jak to teraz anulować, aby zwrócić motocykl legalnie ?
Dzień dobry. Kupiłem motocykl, który ma wady prawne i techniczne. Zgłosiłem to sprzedającemu w czasie krótszym niż 14 dni. Zgłosiłem zakup motocykla w urzędzie. Jak to teraz anulować, aby zwrócić motocykl legalnie ? Sprzedający zgadza się na odebranie motocykla(nie ma wyjścia), gdyż popełnił kilka przestępstw przy sprzedaży mi motocykla....
Rozwiązanie umowy za wypowiedzeniem
Witam mam pytanie. Pracuje w firmie np. KFC w Bochni już 1,5 roku na umowie o pracę. Tydzień temu pracodawca chce rozwiązać umowę za wypowiedzeniem bez ujawniania czy przyczyny. Okres trwania umowy miesiąc czasu czyli do końca Maja. Podpisałem bo atmosfera mi już nie odpowiada jestem załamany. Ale mam do was jedno pytanie czy po rozwiązaniu umowy za wypowiedzeniem przez pracodawcę, jest możliwość żebym mógł wrócić pracować ale już na innym obi...

Wyszukiwarka