Nieuzasadnione rozwiązanie umowy na czas nieokreślony.

Umowa na czas nieokreślony, wypowiedzenie ze strony pracodawcy, odwołanie do Sądu pracy. Sprawa zakończyła się, podpisaniem ugody Sądowej na 1szej rozprawie. Pracodawca zobowiązał się do zapłaty na moją "rzecz" odszkodowania kwoty 18.000 złotych brutto (słownie: osiemnaście tysięcy złotych brutto). 2. Kwotę wskazaną w ust. 1 powyżej Pozwana przeleje na rachunek bankowy Powódki nr [______], po potrąceniu należności publicznoprawnych przewidzianych przepisami prawa"
Pracodawca przelał mi jedynie - 14 982 zł
Wg. mojej wiedzy - a także tak mówił adwokat, który prowadził tą sprawę, odszkodowanie za nieuzasadnione rozwiązanie umowy o pracę uzyskane w drodze ugody Sądowej jest zwolnione z podatku.
Nie rozumiem dlaczego pracodawca potrącił podatek.
Co mogę zrobić w tej sytuacji? Jak to rozwiązać, by uzyskać brakujące ponad 3 tys. zł ?
anonim cytuj
06-04-2024
Można najpierw wystąpić o podatkową interpretację indywidualną do Krajowej Informacji Skarbowej i ewentualnie podeprzeć się taką opinią w sporze z byłym pracodawcą o pozostałą część kwoty. Z tym, że można się spotkać z interpretacjami na niekorzyść byłego pracownika (a więc o podleganiu opodatkowaniu).

anonim cytuj
06-04-2024
Ugoda Sądowa została zawarta w lutym 2021 roku - podatek 18 %
Pracodawca potrącił jedynie podatek 18 % z 18 tys. zł.

anonim cytuj
06-04-2024
Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi w interpretacji indywidualnej z 16.05.2014 r. o sygn. IPTPB2/415-117/14-2/AK, odszkodowanie wypłacone na podstawie wyroku sądu za niezgodne z prawem rozwiązanie umowy o pracę przez pracodawcę, korzysta ze zwolnienia od podatku dochodowego od osób fizycznych.
Dotyczy to także odszkodowania ujętego w ugodzie sądowej. Ugoda taka jest bowiem traktowana tak jak wyrok sądu.
Odszkodowanie w ugodzie zawartej pozasądowo podlega już opodatkowaniu.

anonim cytuj
06-04-2024
Czyli wypełniłeś nieprawidłowo swój PIT.
Nie przepisuje się w ciemno danych z PIT-11. To tylko "pomoc", a to ty na końcu pod odpowiedzialnością się podpisujesz pod swoim PIT-em.
Zrób teraz korektę - Urząd Skarbowy zwróci co nadpłatę.

anonim cytuj
06-04-2024

Sugerowane Tematy

Przestępstwo popełnione wiele lat temu.
Witam chciałem zadać pytanie, jeśli ktokolwiek popełni przestępstwo np. oszustwo internetowe powyżej 500pln, lub kradzież etc. w wieku 12/13 lat, i po skończeniu 20 lat (przez osobę, która popełnia przestępstwo) nagle ktoś po czasie je zgłosi, jak taka osoba odpowiada przed sądem? jako nieletni? Znalazłem na ten temat artykuł i przeczytałem że jeśli osoba popełni przestępstwo w wieku 12 lat i zostanie to zgłoszone po tym jak skończyła 18 to odpow...
Jak odzyskać od komornika alimenty, zabrane na poczet długu?
Jak odzyskać od komornika alimenty, które wziął mi z konta na poczet długu? Były partner wysłał mi na konto alimenty z zaległością, podpisane było że to alimenty, ale nie było to jeszcze załatwione w banku....
Pracę społeczne z zamianą na areszt.
Witam, mam orzeczony wyrok roku ograniczenia wolności konkretniej 30 godz. miesięcznie. Odrobiłem już 10 miesięcy ten jest jedenasty, mam masę spraw na głowie i może być tak że nie zdążę wyrobić 7,5 h w tym miesiącu . Wcześniej w grudniu nie odrobiłem 14h, o tamto konsultowałem się z kuratorem i będę to mógł odrobić w kwietniu, pytanie co by było gdyby mi ostatecznie chcieli zamienić to na pozbawienie wolności? Byłaby to połowa z całego wyroku cz...
Świadczenia na dziecko zmarły ojciec
Witam. Mam problem…. Proszę o pomoc. Jestem w 7 miesiacu ciazy, natomiast ojciec dziecka popełnił samobójstwo… nie wiem co zrobić, poniewaz aktualnie nie pracuje. Nie byliśmy małżeństwem i nie wiem czy należą mi się jakieś świadczenia na zapomogę dziecka.. kto w takim przypadku ma płacić alimenty? ...

Wyszukiwarka