Nieuzasadnione rozwiązanie umowy na czas nieokreślony.

Umowa na czas nieokreślony, wypowiedzenie ze strony pracodawcy, odwołanie do Sądu pracy. Sprawa zakończyła się, podpisaniem ugody Sądowej na 1szej rozprawie. Pracodawca zobowiązał się do zapłaty na moją "rzecz" odszkodowania kwoty 18.000 złotych brutto (słownie: osiemnaście tysięcy złotych brutto). 2. Kwotę wskazaną w ust. 1 powyżej Pozwana przeleje na rachunek bankowy Powódki nr [______], po potrąceniu należności publicznoprawnych przewidzianych przepisami prawa"
Pracodawca przelał mi jedynie - 14 982 zł
Wg. mojej wiedzy - a także tak mówił adwokat, który prowadził tą sprawę, odszkodowanie za nieuzasadnione rozwiązanie umowy o pracę uzyskane w drodze ugody Sądowej jest zwolnione z podatku.
Nie rozumiem dlaczego pracodawca potrącił podatek.
Co mogę zrobić w tej sytuacji? Jak to rozwiązać, by uzyskać brakujące ponad 3 tys. zł ?
anonim cytuj
06-04-2024
Można najpierw wystąpić o podatkową interpretację indywidualną do Krajowej Informacji Skarbowej i ewentualnie podeprzeć się taką opinią w sporze z byłym pracodawcą o pozostałą część kwoty. Z tym, że można się spotkać z interpretacjami na niekorzyść byłego pracownika (a więc o podleganiu opodatkowaniu).

anonim cytuj
06-04-2024
Ugoda Sądowa została zawarta w lutym 2021 roku - podatek 18 %
Pracodawca potrącił jedynie podatek 18 % z 18 tys. zł.

anonim cytuj
06-04-2024
Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi w interpretacji indywidualnej z 16.05.2014 r. o sygn. IPTPB2/415-117/14-2/AK, odszkodowanie wypłacone na podstawie wyroku sądu za niezgodne z prawem rozwiązanie umowy o pracę przez pracodawcę, korzysta ze zwolnienia od podatku dochodowego od osób fizycznych.
Dotyczy to także odszkodowania ujętego w ugodzie sądowej. Ugoda taka jest bowiem traktowana tak jak wyrok sądu.
Odszkodowanie w ugodzie zawartej pozasądowo podlega już opodatkowaniu.

anonim cytuj
06-04-2024
Czyli wypełniłeś nieprawidłowo swój PIT.
Nie przepisuje się w ciemno danych z PIT-11. To tylko "pomoc", a to ty na końcu pod odpowiedzialnością się podpisujesz pod swoim PIT-em.
Zrób teraz korektę - Urząd Skarbowy zwróci co nadpłatę.

anonim cytuj
06-04-2024

Sugerowane Tematy

Mama uposażyła mnie do polisy, czy po 25 latach można się strać o wypłacenie środków?
Witam, dzisiaj się dowiedziałam, że mama uposażyła mnie do polisy. Czy po 25 latach od śmierci mamy, jest już po terminie, czy jeszcze można się starać o wypłacenie środków ...
Czy mogą wyrzucić mojego tatę z mieszkania?
Hej, chciałabym prosić o poradę, w skrócie, mój tata mieszka w mieszkaniu po swoim ojcu, mieszka tam koło 30 lat, mieszkanie nie było wykupione na własność, było zadłużone ale zostało spłacone i mój tata będąc w spółdzielni dowiedział się że ma do końca września się wyprowadzić i dostanie tylko wkład własny mieszkania koło 240 tys. I teraz moje pytanie brzmi czy oni mogą tak po prostu mojego tatę wyrzucić z tego mieszkania? Nie dostał żadnego pi...
Odsetki za opóźnienie w spłacie.
Od kilku lat jestem właścicielką prywatnego żłobka, natomiast zawsze starałam się porozumieć z klientami, a więc taką sytuację mam pierwszy raz i mam pewne pytanie. Niestety mam kilka osób które muszę zgłosić do firmy windykacyjnej ponieważ zalegają z opłatami od wielu miesięcy, zero kontaktu, już nie mam siły prosić się o swoje pieniążki. Z rodzicami podpisuje umowy cywilno- prawne, w umowach mam zapis o naliczaniu odsetek ustawowych w przypadku...
Odkładam pieniądze na koncie w banku, czy urząd skarbowy może domagać się jakiegoś podatku od tej kwoty?
Witam. Pracuje zarabiam ( legalnie w Polsce) odkładam sobie pewne kwoty na koncie w banku, czy po pewnym czasie urząd skarbowy może domagać się ode mnie abym z uzbieranej sumy np 80 tys musiała przelać do urzędu skarbowego jak to wygląda ...

Wyszukiwarka