Nieuzasadnione rozwiązanie umowy na czas nieokreślony.
Umowa na czas nieokreślony, wypowiedzenie ze strony pracodawcy, odwołanie do Sądu pracy. Sprawa zakończyła się, podpisaniem ugody Sądowej na 1szej rozprawie. Pracodawca zobowiązał się do zapłaty na moją "rzecz" odszkodowania kwoty 18.000 złotych brutto (słownie: osiemnaście tysięcy złotych brutto). 2. Kwotę wskazaną w ust. 1 powyżej Pozwana przeleje na rachunek bankowy Powódki nr [______], po potrąceniu należności publicznoprawnych przewidzianych przepisami prawa"
Pracodawca przelał mi jedynie - 14 982 zł
Wg. mojej wiedzy - a także tak mówił adwokat, który prowadził tą sprawę, odszkodowanie za nieuzasadnione rozwiązanie umowy o pracę uzyskane w drodze ugody Sądowej jest zwolnione z podatku.
Nie rozumiem dlaczego pracodawca potrącił podatek.
Co mogę zrobić w tej sytuacji? Jak to rozwiązać, by uzyskać brakujące ponad 3 tys. zł ?
Można najpierw wystąpić o podatkową interpretację indywidualną do Krajowej Informacji Skarbowej i ewentualnie podeprzeć się taką opinią w sporze z byłym pracodawcą o pozostałą część kwoty. Z tym, że można się spotkać z interpretacjami na niekorzyść byłego pracownika (a więc o podleganiu opodatkowaniu).
anonim cytuj
06-04-2024
Ugoda Sądowa została zawarta w lutym 2021 roku - podatek 18 %
Pracodawca potrącił jedynie podatek 18 % z 18 tys. zł.
anonim cytuj
06-04-2024
Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi w interpretacji indywidualnej z 16.05.2014 r. o sygn. IPTPB2/415-117/14-2/AK, odszkodowanie wypłacone na podstawie wyroku sądu za niezgodne z prawem rozwiązanie umowy o pracę przez pracodawcę, korzysta ze zwolnienia od podatku dochodowego od osób fizycznych.
Dotyczy to także odszkodowania ujętego w ugodzie sądowej. Ugoda taka jest bowiem traktowana tak jak wyrok sądu.
Odszkodowanie w ugodzie zawartej pozasądowo podlega już opodatkowaniu.
anonim cytuj
06-04-2024
Czyli wypełniłeś nieprawidłowo swój PIT.
Nie przepisuje się w ciemno danych z PIT-11. To tylko "pomoc", a to ty na końcu pod odpowiedzialnością się podpisujesz pod swoim PIT-em.
Zrób teraz korektę - Urząd Skarbowy zwróci co nadpłatę.
Dzień dobry. Mój mąż chciałby pomóc swojej siostrze. Ona chce kupić dom, niestety ona musi się wstrzymać z kredytem na kilka miesięcy, więc wpadli na pomysł, że to my moglibyśmy wziąć kredyt, a ona za kilka miesięcy mogła by ten dom od nas odkupić lub zrobić przeniesienie kredytu. Co więcej, chce sprzedać dotychczasowe mieszkanie i kwotę że sprzedaży dać jako wkład własny. Ja nie jestem przekonana, ale oni twierdzą, że być może można zawrzeć u no...
Złożyliśmy deklaracje całkowitej spłaty kredytu hipotecznego, w umowie zapis że ma nastąpić spłata bez dodatkowych kosztów tzn. bez prowizji banku. Bank jednak zabrał prowizję prawie 4tys. Co teraz zrobić?...
Sprawa wygląda następująco i w zasadzie jest dosyć pilna dlatego proszę o poradę, przyjaciółka chce zakupić mieszkanie natomiast jest w trakcie rozwodu (w zasadzie to dopiero początek bo dostała tylko pismo) nie chce brać tego mieszkania na siebie ponieważ w razie podziału majątku zapewne część będzie należała się jej jeszcze obecnemu mężowi, chciała zakupić je (za gotówkę) do czasu zakończenia procesu na jednego z rodziców, i tutaj zaczynają się...
Mieszkam na wsi. Sąsiedzi, którzy nigdy nie mieli zwierząt hodowlanych nagle postawili kurnik tuż przy płocie graniczących z moją działką. Na działce mieści się dom, który w odległości ponad 4 metrów od tego płotu ma schody i drzwi wejściowe oraz okna. Mimo pozamykanych okien śmierdzi w całym domu (nie wspominając już o odcinku który trzeba przejść aby do niego wejść, a to jest nie do wytrzymania). Roi się od robactwa, muchy "gnojówy" t...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: