właścicielem jesteśmy oboje, nie jestem w stanie spłacić partnera ponieważ na mieszkanie mamy kredyt. Chcę się jak najszybciej rozstać bez szarpania się w sądzie. Nie chcę żeby dziecko na tym cierpiało
Mając na uwadze powyższe informacje:
Skoro obie strony są współwłaścicielami nieruchomości, prawo nie przewiduje automatycznego prawa jednej ze stron do pozostania w nieruchomości kosztem drugiej strony. Jeżeli jednak istnieją poważne obawy dotyczące bezpieczeństwa Pani lub dziecka, możliwe jest wystąpienie o tymczasowe wydanie nieruchomości na korzyść jednej ze stron, biorąc pod uwagę dobro dziecka.
W przypadku potwierdzonych przypadków przemocy domowej, Pani może wystąpić z wnioskiem o tymczasowe wydalenie partnera z mieszkania na mocy przepisów o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie.
Co do kredytu, obie strony są solidarnie odpowiedzialne za jego spłatę. Nawet jeżeli Pani partner opuści mieszkanie, nadal będzie odpowiedzialny za spłatę swojej części kredytu.
W przypadku roszczeń alimentacyjnych na rzecz dziecka, koszty związane z mieszkaniem mogą być uwzględnione w wyliczeniach miesięcznych kosztów utrzymania dziecka. Jeśli partner nie będzie mieszkać w tym mieszkaniu, możliwe jest uwzględnienie połowy kosztów mieszkania (czynsz, media itp.) w wyliczeniach.
Podsumowując, o ile prawo nie przewiduje automatycznego wydalenia współwłaściciela z nieruchomości, o tyle w szczególnych okolicznościach, takich jak przemoc domowa, Pani ma możliwość wystąpienia do sądu z wnioskiem o tymczasowe wydalenie partnera z mieszkania. Ważne jest, aby Pani miała odpowiednie dowody potwierdzające te okoliczności.