Czy jest możliwość że sąd nakaże wyprowadzkę partnera z mieszkania żebym została sama z dzieckiem?

Dzień dobry, bardzo proszę o radę. Mam mieszkanie kupione na kredyt wspólnie z partnerem, mamy dziecko. Syn ma ostre ADHD i problemy z agresją. Partner jest bardzo porywczy. Nie będę się rozpisywać ale chcę się z nim rozstać. Pozostaje kwestia mieszkania. W normalnych okolicznościach gdybyśmy byli sami sprzedali byśmy mieszkanie i podzielili się na pół ale ja zostanę z dzieckiem i nie będzie mnie stać na kupno nowego. Czy jest możliwość że sąd nakaże wyprowadzkę partnera z mieszkania żebym została sama z dzieckiem? Nie wiem co robić, proszę o radę
anonim cytuj
27-08-2023
1. Kto formalnie jest właścicielem mieszkania - Pani i Partner?
2. Czy przypadki przemocy zostały gdzieś zgłoszone? Czy jest założona niebieska karta?
3. Czy jest Pani w stanie spłacić udział w mieszkaniu partnera?
właścicielem jesteśmy oboje, nie jestem w stanie spłacić partnera ponieważ na mieszkanie mamy kredyt. Chcę się jak najszybciej rozstać bez szarpania się w sądzie. Nie chcę żeby dziecko na tym cierpiało

Odejść od partnera może Pani w każdej chwili. Skoro nie jesteście małżeństwem to nie będzie podziału majątku- > sad nie będzie dzielił mieszkania. Każdy z Was ma 1/2 mieszkania. Kwestia sprzedaży wydaje się najrozsadn9wjsza bo proszę pamiętać że kredyt też jest wspólny- i muszą go Państwo razem spłacać. Po wyprowadzce może Pani zarządach alimentów na dziecko od partnera, w wyliczeniach miesięcznych kosztów utrzymania można uwzględnić 1/2 kosztów mieszkania (czynsz wynajem media etc)

anonim cytuj
27-08-2023
właścicielem jesteśmy oboje, nie jestem w stanie spłacić partnera ponieważ na mieszkanie mamy kredyt. Chcę się jak najszybciej rozstać bez szarpania się w sądzie. Nie chcę żeby dziecko na tym cierpiało

Mając na uwadze powyższe informacje:

Skoro obie strony są współwłaścicielami nieruchomości, prawo nie przewiduje automatycznego prawa jednej ze stron do pozostania w nieruchomości kosztem drugiej strony. Jeżeli jednak istnieją poważne obawy dotyczące bezpieczeństwa Pani lub dziecka, możliwe jest wystąpienie o tymczasowe wydanie nieruchomości na korzyść jednej ze stron, biorąc pod uwagę dobro dziecka.

W przypadku potwierdzonych przypadków przemocy domowej, Pani może wystąpić z wnioskiem o tymczasowe wydalenie partnera z mieszkania na mocy przepisów o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie.

Co do kredytu, obie strony są solidarnie odpowiedzialne za jego spłatę. Nawet jeżeli Pani partner opuści mieszkanie, nadal będzie odpowiedzialny za spłatę swojej części kredytu.

W przypadku roszczeń alimentacyjnych na rzecz dziecka, koszty związane z mieszkaniem mogą być uwzględnione w wyliczeniach miesięcznych kosztów utrzymania dziecka. Jeśli partner nie będzie mieszkać w tym mieszkaniu, możliwe jest uwzględnienie połowy kosztów mieszkania (czynsz, media itp.) w wyliczeniach.

Podsumowując, o ile prawo nie przewiduje automatycznego wydalenia współwłaściciela z nieruchomości, o tyle w szczególnych okolicznościach, takich jak przemoc domowa, Pani ma możliwość wystąpienia do sądu z wnioskiem o tymczasowe wydalenie partnera z mieszkania. Ważne jest, aby Pani miała odpowiednie dowody potwierdzające te okoliczności.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Pożyczka pod zabezpieczenie
Jestem zmuszony wziąć pożyczkę prywatną 'od znajomego" pod zabezpieczenie swojej działki. Umowa będzie zawierana u notariusza. Jak się zabezpieczyć żeby nie zostać bez działki jakby mi się noga podwinęła?...
Mobbing w pracy.
Czy pracownik może złożyć wypowiedzenie z winy pracodawcy na podstawie mobbingu w chwili gdy pracodawca chce go zwolnić dyscyplinarnie (bezpodstawnie)? Czy już te wypowiedzenie od pracodawcy zamyka tę drogę i nie można dochodzić naruszeń ze strony pracodawcy? Składać czy poczekać na sprawę o przywrócenie do pracy i wtedy dopiero poruszyć temat mobbingu? ...
Czy oprócz skargi na lekarza można go ponieść do odpowiedzialności za błędna diagnozę?
Dzień dobry. Mam pytanie czy oprócz skargi na lekarza można go ponieść do odpowiedzialności za błędna diagnozę? Córka lat 3 skakała na tramopolnie niefortunnie upadła, spuchła jej ręką. Udaliśmy się na izbę przyjęć tam lekarz ortopeda stwierdził że nie ma złamania i jedyne ci jej założył to ala temblak z cienkiego bandarzu. Zaufalam lekarzowi że jutro powinno byc lepiej. Następnego dnia córkę bardziej bolała ręką i bardziej spuchła poszliśmy na...
Czy istnieje jakaś podstawa prawna zobowiązująca dorosłego syna do płacenia części czynszu?
Dorosły syn żony zamieszkuje w mieszkaniu bez zgłoszenia bądź meldunku. Oficjalnie przebywa za granicą co jest nieprawdą. Nie pracuje, nie dokłada się do opłat. Mieszkanie należy do obu małżonków. Mąż jest wymeldowany. Na mieszkaniu pozostaje żona. Czy istnieje jakaś podstawa prawna zobowiązująca dorosłego syna do płacenia części czynszu?...

Wyszukiwarka