Czy towar , gdzie osoba sprzedaje pod szyldem butiku na transmisjach podlega zwrotowi?

Dzień dobry. Czy towar , gdzie osoba sprzedaje pod szyldem butiku na transmisjach podlega zwrotowi? Osoba twierdzi, że nie można odstąpić od umowy. W przesyłkach brak paragonu. Proszę o postawę prawną
anonim cytuj
27-08-2023
To jest sprzedaż od osoby prywatnej czy przedsiębiorstwa?
Butik. Zostałam poinformowana , że towar ze sprzedaży na transmisjach u niej nie podlega zwrotowi

Butik to nazwa szeroko pojęta, pewnie sprzedaje prywatnie.

anonim cytuj
27-08-2023
Skoro brak paragonu to sprzedaż nielegalna, nie masz pewności że to faktycznie butik. Może był to zakup od osoby prywatnej - wtedy od dobrej woli sprzedającego zależy czy przyjmie towar z powrotem.
Pani twierdzi, że towar sprzedawany na transmisjach live nie podlega zwrotowi. Na moje polecenie nie chce wystawić rachunku, faktury na moją prośbę. Wysłana została paczka pobraniowa z odmówią przyjęcia. Czy mogę wysłać w tym przypadku oświadczenie rezygnacji z zakupu i uiszczenia kosztów poniesionych na koszt sprzedającego za przesyłkę pobraniową? Pani chce zgłosić sprawę na policję, jak twierdzi że jestem oszustką. Nadmienię, że już kilka razy kupowałam od niej towar , który był z brakiem dowodu zakupu. W jaki sposób załagodzić spór? Odebrać i już dać sobie spokój bez względu na brak paragonów w przesyłce? Czy po prostu czekać na sprawę na policji od tej pani ?

To, że coś się mianuje nazwą butik to nie oznacza że jest firmą, przedsiębiorcą. Należy przede wszystkim dowiedzieć się, czy zakup został dokonany w firmie, która ma np numer NIP. Jeśli nie ma, to traktuj to jako zakup od osoby prywatnej, wówczas nie jesteś konsumentem więc nie ma tu zastosowanie prawa konsumenckiego.
działalność nierejestrowana też podlega pod kontrol US i odprowadzanie podatków. Sprzedawca zobligowany jest do wystawienia rachunku na żądanie.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucony urlop na żądanie po całym dniu
Witam. W piątek o godzinie 6 zgłosiłam urlop na żądanie (do pracy miałam na 12) w aplikacji pracowniczej. Chwilę po godzinie 12 kierowniczka na czacie pracowniczym poinformowała resztę pracowników, że taki urlop wzięłam. Już popijając fakt, że nie był to normalny sposób, tylko z pretensjami. Około godziny 20 na czacie napisała znów kierowniczka, że to w jaki sposób zgłosiłam urlop nie był sposobem poinformowania i dała mi nieobecność nieusprawied...
Wypowiedzenie umowy na czas określony.
Dzień dobry, jakie konsekwencje ma zapis (umowa najmu na czas określony, na 1 rok): Wynajmujący ma prawo zatrzymać kaucję w przypadku : - rozwiązania umowy przez najemcę przed upływem okresu na jaki umowa została zawarta. Nie ma żadnych konkretnych dat, czy to oznacza, że jeśli wypowiem teraz umowę, nie płacąc za czynsz, kaucja zostanie u właściciela. Tylko jak tu rozumieć terminy ? Do kiedy mam czas na wyprowadzkę, od kiedy to się liczy do ki...
Umowa o prace i zlecenie u innego pracodawcy
Witam . Jak wyglada sytuacja gdy jestem na umowie prace i zarabiam więcej niż najniższa krajowa, a jestem zatrudniona dodatkowo na umowę zlecenie U INNEGO PRACODAWCY i chciałbym odprowadzać składki chorobowe czy jest taka możliwość ? Czy ktoś ma na to jakiś przepis ? Czy możliwość odprowadzania tej składki jest zależna od tego ile wynosi wynagrodzenie na umowie o prace ? Podkreślam ze jest wyższe niż minimalne wynagrodzenie....
Dziedziczenie na podstawie testamentu.
Miesiąc temu zmarł mój tata, nie został sporządzony testament więc na mnie i na siostrę przypada po 1/2 majątku. W skład majątku wchodzi między innymi mieszkanie które wcześniej wynajmowane było przez siostrę zmarłego (umowa podpisana jest do czerwca przyszłego roku). Moje pytania brzmią, jakie prawa mam do tego mieszkania (czy mogę mieszkać w nim itp.)? W jaki sposób podejść do podziału majątku w formie tego mieszkania?...

Wyszukiwarka