Czy towar , gdzie osoba sprzedaje pod szyldem butiku na transmisjach podlega zwrotowi?

Dzień dobry. Czy towar , gdzie osoba sprzedaje pod szyldem butiku na transmisjach podlega zwrotowi? Osoba twierdzi, że nie można odstąpić od umowy. W przesyłkach brak paragonu. Proszę o postawę prawną
anonim cytuj
27-08-2023
To jest sprzedaż od osoby prywatnej czy przedsiębiorstwa?
Butik. Zostałam poinformowana , że towar ze sprzedaży na transmisjach u niej nie podlega zwrotowi

Butik to nazwa szeroko pojęta, pewnie sprzedaje prywatnie.

anonim cytuj
27-08-2023
Skoro brak paragonu to sprzedaż nielegalna, nie masz pewności że to faktycznie butik. Może był to zakup od osoby prywatnej - wtedy od dobrej woli sprzedającego zależy czy przyjmie towar z powrotem.
Pani twierdzi, że towar sprzedawany na transmisjach live nie podlega zwrotowi. Na moje polecenie nie chce wystawić rachunku, faktury na moją prośbę. Wysłana została paczka pobraniowa z odmówią przyjęcia. Czy mogę wysłać w tym przypadku oświadczenie rezygnacji z zakupu i uiszczenia kosztów poniesionych na koszt sprzedającego za przesyłkę pobraniową? Pani chce zgłosić sprawę na policję, jak twierdzi że jestem oszustką. Nadmienię, że już kilka razy kupowałam od niej towar , który był z brakiem dowodu zakupu. W jaki sposób załagodzić spór? Odebrać i już dać sobie spokój bez względu na brak paragonów w przesyłce? Czy po prostu czekać na sprawę na policji od tej pani ?

To, że coś się mianuje nazwą butik to nie oznacza że jest firmą, przedsiębiorcą. Należy przede wszystkim dowiedzieć się, czy zakup został dokonany w firmie, która ma np numer NIP. Jeśli nie ma, to traktuj to jako zakup od osoby prywatnej, wówczas nie jesteś konsumentem więc nie ma tu zastosowanie prawa konsumenckiego.
działalność nierejestrowana też podlega pod kontrol US i odprowadzanie podatków. Sprzedawca zobligowany jest do wystawienia rachunku na żądanie.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Podział majątku bez ślubu.
Mam następujący problem. Kupiłem z partnerką mieszkanie na wspólny kredyt. Wyremontowałem to mieszkanie ze swoich oszczędności i po 2 latach się rozstaliśmy. Oboje jesteśmy zgodni że mieszkanie chcemy przepisać na nią, a ona zwróci mi pieniądze które włożyłem w to mieszkanie. Z przepisaniem mieszkania na nią raczej nie będzie problemu. W jaki jednak sposób mogę uzyskać od niej na papierze potwierdzenie że jest mi winna pieniądze? Chciałbym aby m...
Zawieszenie postępowania komorniczego.
Jakiś czas temu spadł na mnie niespodziewany wyrok, na mocy którego miałam zapłacić pewnej spółce wysoką kwotę (to nie był mój dług). Wierzyciel szybko uzyskał dokumenty i skierował sprawę do komornika, po czym niezwłocznie doprowadziłam do podpisania ugody i w I miesiącu wpłaciłam na jego konto żądaną częściową kwotę. Złożył on wniosek do komornika o zawieszenie postępowania egzekucyjnego. Całkowita spłata została dokonana zgodnie z umową, trwał...
Podatek od nieruchomości
Witam, odziedziczyłam po zmarłym bracie mieszkanie, sprawa spadkowa była w zeszłym roku w marcu, nie zgłosiłam do urzędu gminy zmiany właściciela ( głupota i całkowite zaćmienie umysłu) i cały czas opłacałam podatek na brata. Nie ma żadnych zaległości. Byłam już w urzędzie dostałam druki IN-1 i IN-3 do wypełnienia, nic nie załatwiłam bo pani która się tym zajmuje jest na zwolnieniu lekarskim i chyba nikt jej nie zastępuje. Nie bardzo wiem jak z...
Cofnięcie pozwu.
Witam, proszę o pomoc. Jakiś czas temu moja mam dostal nakaz sadowy plus odsetki. Został napisany sprzeciw od nakazu. Dlug został splacony w całości plus odsetki i koszty. Powód cofnął pozew, tylko nie wiadomomo czy w calości. Kuzyn napisał pismo o umorzenie sprawy i zeby ewentulane koszty sprawy w tym zastepstwa zwocił powod i zeby sprawa miala tryb niejawny. Mama się nie chce stresować bo na logikę nie wiemy co mecenas napisał. wierzycielem w...

Wyszukiwarka