Czy towar , gdzie osoba sprzedaje pod szyldem butiku na transmisjach podlega zwrotowi?

Dzień dobry. Czy towar , gdzie osoba sprzedaje pod szyldem butiku na transmisjach podlega zwrotowi? Osoba twierdzi, że nie można odstąpić od umowy. W przesyłkach brak paragonu. Proszę o postawę prawną
anonim cytuj
27-08-2023
To jest sprzedaż od osoby prywatnej czy przedsiębiorstwa?
Butik. Zostałam poinformowana , że towar ze sprzedaży na transmisjach u niej nie podlega zwrotowi

Butik to nazwa szeroko pojęta, pewnie sprzedaje prywatnie.

anonim cytuj
27-08-2023
Skoro brak paragonu to sprzedaż nielegalna, nie masz pewności że to faktycznie butik. Może był to zakup od osoby prywatnej - wtedy od dobrej woli sprzedającego zależy czy przyjmie towar z powrotem.
Pani twierdzi, że towar sprzedawany na transmisjach live nie podlega zwrotowi. Na moje polecenie nie chce wystawić rachunku, faktury na moją prośbę. Wysłana została paczka pobraniowa z odmówią przyjęcia. Czy mogę wysłać w tym przypadku oświadczenie rezygnacji z zakupu i uiszczenia kosztów poniesionych na koszt sprzedającego za przesyłkę pobraniową? Pani chce zgłosić sprawę na policję, jak twierdzi że jestem oszustką. Nadmienię, że już kilka razy kupowałam od niej towar , który był z brakiem dowodu zakupu. W jaki sposób załagodzić spór? Odebrać i już dać sobie spokój bez względu na brak paragonów w przesyłce? Czy po prostu czekać na sprawę na policji od tej pani ?

To, że coś się mianuje nazwą butik to nie oznacza że jest firmą, przedsiębiorcą. Należy przede wszystkim dowiedzieć się, czy zakup został dokonany w firmie, która ma np numer NIP. Jeśli nie ma, to traktuj to jako zakup od osoby prywatnej, wówczas nie jesteś konsumentem więc nie ma tu zastosowanie prawa konsumenckiego.
działalność nierejestrowana też podlega pod kontrol US i odprowadzanie podatków. Sprzedawca zobligowany jest do wystawienia rachunku na żądanie.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

kurnik graniczący z moją działką
Mieszkam na wsi. Sąsiedzi, którzy nigdy nie mieli zwierząt hodowlanych nagle postawili kurnik tuż przy płocie graniczących z moją działką. Na działce mieści się dom, który w odległości ponad 4 metrów od tego płotu ma schody i drzwi wejściowe oraz okna. Mimo pozamykanych okien śmierdzi w całym domu (nie wspominając już o odcinku który trzeba przejść aby do niego wejść, a to jest nie do wytrzymania). Roi się od robactwa, muchy "gnojówy" t...
Uniknięcie opłat za pobyt i badania w szpitalu
Witam, dostałem pismo odnośnie zapłaty za pobyt i badania w szpitalu podczas ubezpieczenia w Niemczech w AOK. Wystarczy że podeślę skan Karty AOK które obejmuje też podobno Polskę aby uniknąć opłaty?...
Pracodawca nie zatwierdził urlopu.
Żona ma problem z pracodawcą. Do 30.11.23 przebywa na urlopie wypoczynkowym bezpośrednio po macierzyńskim. Dzisiaj chciała złożyć wniosek o urlop wychowawczy 1.12.23-31.12.23. Pracodawca nie zapoznał się z wnioskiem, powiedział że go ani nie przyjmie ani tym bardziej nie podpisze żeby miała w razie w kopię że dostarczono. Kazał się kontaktować z księgowym. Księgowy nie odbiera telefonu. Kto jest uprawniony do odbioru takich dokumentów i przede ...
jak odzysak pieniadze za brak mebli w zakupionym domu?
Kupuję dom, sprzedający w rozmowie z pośrednikiem zapewniają, że większość mebli zostanie, gdyż oni ze względu na wiek chcą kupić mieszkanie do 50 m2 i siłą rzeczy z 220 tam nie przeniosą. Dodatkowo podpisaliśmy umowę na 10 tys zł na meble kuchenne i agd. Poszłam im na rękę dając 2,5 miesiąca na wyprowadzkę, to jeszcze wykręcili grzejnik z garażu. Zostawili jedynie starą, odklejającą się zabudowę kuchni, zardzewiałą pralkę bosch i zestaw mebli z ...

Wyszukiwarka