Czy towar , gdzie osoba sprzedaje pod szyldem butiku na transmisjach podlega zwrotowi?

Dzień dobry. Czy towar , gdzie osoba sprzedaje pod szyldem butiku na transmisjach podlega zwrotowi? Osoba twierdzi, że nie można odstąpić od umowy. W przesyłkach brak paragonu. Proszę o postawę prawną
anonim cytuj
27-08-2023
To jest sprzedaż od osoby prywatnej czy przedsiębiorstwa?
Butik. Zostałam poinformowana , że towar ze sprzedaży na transmisjach u niej nie podlega zwrotowi

Butik to nazwa szeroko pojęta, pewnie sprzedaje prywatnie.

anonim cytuj
27-08-2023
Skoro brak paragonu to sprzedaż nielegalna, nie masz pewności że to faktycznie butik. Może był to zakup od osoby prywatnej - wtedy od dobrej woli sprzedającego zależy czy przyjmie towar z powrotem.
Pani twierdzi, że towar sprzedawany na transmisjach live nie podlega zwrotowi. Na moje polecenie nie chce wystawić rachunku, faktury na moją prośbę. Wysłana została paczka pobraniowa z odmówią przyjęcia. Czy mogę wysłać w tym przypadku oświadczenie rezygnacji z zakupu i uiszczenia kosztów poniesionych na koszt sprzedającego za przesyłkę pobraniową? Pani chce zgłosić sprawę na policję, jak twierdzi że jestem oszustką. Nadmienię, że już kilka razy kupowałam od niej towar , który był z brakiem dowodu zakupu. W jaki sposób załagodzić spór? Odebrać i już dać sobie spokój bez względu na brak paragonów w przesyłce? Czy po prostu czekać na sprawę na policji od tej pani ?

To, że coś się mianuje nazwą butik to nie oznacza że jest firmą, przedsiębiorcą. Należy przede wszystkim dowiedzieć się, czy zakup został dokonany w firmie, która ma np numer NIP. Jeśli nie ma, to traktuj to jako zakup od osoby prywatnej, wówczas nie jesteś konsumentem więc nie ma tu zastosowanie prawa konsumenckiego.
działalność nierejestrowana też podlega pod kontrol US i odprowadzanie podatków. Sprzedawca zobligowany jest do wystawienia rachunku na żądanie.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy darowizna od rodziców jest zwolniona z podatku?
Dzień dobry. Chciałbym kupić działkę budowlaną. Koszt to 150k. Problem jest taki, że mam tylko 50k Chciałbym wziąć kredyt na 50k i od rodziców dostałbym kolejne 50k. Jak to wygląda od strony prawnej ? Czy 50k, które dostałbym od rodziców od tak sobie, mogę dostać ? Czy trzeba płacić jakieś wzbogacenie ? A może trzeba oficjalnie gdzieś takie coś zgłaszać czy coś ? Czy po prostu mogą mi dać bez problemu od tak sobie ? Nie chce by skarbówka i i...
W jaki sposób pociągnąć do odpowiedzialności byłego małżonka, który przestał płacić alimenty na syna?
W jaki sposób pociągnąć do odpowiedzialności byłego małżonka, który przestał płacić alimenty na syna? Były mieszka w Niemczech. Znam miejsce jego pracy. Od 2 miesięcy nie odzywa się, nie odbiera telefonu. Ja zarabiam 3000 i na fundusz się nie kwalifikuję....
Alimenty na rodzica.
Dzień dobry. Szukam porady odnośnie alimentów na rodziców, a mianowicie jak ich uniknąć? Sytuacja wygląda następująco: dostałam w dniu dzisiejszym sms od siostry, że mama (wdowa) zgłasza mnie i moje 2 siostry o alimenty. Od około dwóch lat jestem w konflikcie rodzinnym. Mimo to do lutego 2023 roku własnowolnie płaciłam alimenty ustalone z góry przez siostry (również przekazane telefonicznie, płaciłam poprzez pocztę wiec mam potwierdzenia). W marc...
Ile wynosi prowizja biura nieruchomości?
Czy jeśli biuro nieruchomości pobrało prowizje od najemców 1700 zł przy wynajmie mieszkania za 2000 zł to jest fair decyzja? Czyli od razu przy umowie zapłaciłam 1700 zł prowizja + 2000 zł kaucja + 1700 zł wynajem. Na ogłoszeniu było tylko napisane, że biuro pobiera prowizje. Nie pisało ile....

Wyszukiwarka