Czy towar , gdzie osoba sprzedaje pod szyldem butiku na transmisjach podlega zwrotowi?

Dzień dobry. Czy towar , gdzie osoba sprzedaje pod szyldem butiku na transmisjach podlega zwrotowi? Osoba twierdzi, że nie można odstąpić od umowy. W przesyłkach brak paragonu. Proszę o postawę prawną
anonim cytuj
27-08-2023
To jest sprzedaż od osoby prywatnej czy przedsiębiorstwa?
Butik. Zostałam poinformowana , że towar ze sprzedaży na transmisjach u niej nie podlega zwrotowi

Butik to nazwa szeroko pojęta, pewnie sprzedaje prywatnie.

anonim cytuj
27-08-2023
Skoro brak paragonu to sprzedaż nielegalna, nie masz pewności że to faktycznie butik. Może był to zakup od osoby prywatnej - wtedy od dobrej woli sprzedającego zależy czy przyjmie towar z powrotem.
Pani twierdzi, że towar sprzedawany na transmisjach live nie podlega zwrotowi. Na moje polecenie nie chce wystawić rachunku, faktury na moją prośbę. Wysłana została paczka pobraniowa z odmówią przyjęcia. Czy mogę wysłać w tym przypadku oświadczenie rezygnacji z zakupu i uiszczenia kosztów poniesionych na koszt sprzedającego za przesyłkę pobraniową? Pani chce zgłosić sprawę na policję, jak twierdzi że jestem oszustką. Nadmienię, że już kilka razy kupowałam od niej towar , który był z brakiem dowodu zakupu. W jaki sposób załagodzić spór? Odebrać i już dać sobie spokój bez względu na brak paragonów w przesyłce? Czy po prostu czekać na sprawę na policji od tej pani ?

To, że coś się mianuje nazwą butik to nie oznacza że jest firmą, przedsiębiorcą. Należy przede wszystkim dowiedzieć się, czy zakup został dokonany w firmie, która ma np numer NIP. Jeśli nie ma, to traktuj to jako zakup od osoby prywatnej, wówczas nie jesteś konsumentem więc nie ma tu zastosowanie prawa konsumenckiego.
działalność nierejestrowana też podlega pod kontrol US i odprowadzanie podatków. Sprzedawca zobligowany jest do wystawienia rachunku na żądanie.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Odpowiedzialność za stan kasetki.
Ktoś okradł kasetkę w pracy. Sprawa wygląda tak, że pracuje jako rejestratorka medyczna w przychodni stomatologicznej. Na rejestracji jest nas 4. Lekarzy jest więcej i asystentek również. Również u nas jest pomoc nocna, wiec praca przychodni jest całodobowa. Zmiany wyglądają następująco: od poniedziałku do piątku od 9:00 do 19:00, od 19 jest dyżur do 7 rano a w weekendy 24h. Pewnego dnia zamykałyśmy kasę we 3. Wszystko było dobrze sprawdzone, ...
Właściciel wyrzucił mnie z mieszkania podstępem.
Mieszkanie wynajęte na podstawie umowy najmu na rok czasu, w lutym tego roku. Właściciel przyszedł z niezapowiedziana wizyta, twierdząc, że chce zmienić w umowie, to o co prosiłam dwa tygodnie wcześniej tj. usunięcie z niej innego lokatora, który w tymże mieszkaniu już nie zamieszkuje. Nadmienię tylko, że wizyta odbyła się w sobotni poranek, we wczesnych godzinach, nazywając rzeczy po imieniu, wyciągnął mnie z łóżka. Dał mi do podpisania "...
Czy istnieje możliwość warunkowego zawieszenia kary Ograniczenia wolności?
Witam. Czy istnieje możliwość warunkowego zawieszenia kary Ograniczenia wolności (prac społecznych) przy samoukaraniu? ...
Kupno samochodu.
Prosiłbym o pomoc. Więc kupiłem sobie auto prywatnie od handlarza sprzedał mi na fakturę nie musiałem płacić podatku. Ciągle coś w tym aucie wychodzi zgłosiłem to e mailowo po około 12 dniach. Oczywiście handlarz mówi że nic nie ukryła ni nic mi nie naprawi(auto miało np. El podnoszona klapę bagażnika co się okazało ktoś wyjął z niej silnik ) ale. Najlepsze jest że zapłaciłem online za historię auta i przyszło mi że w Niemczech miał. Dwa razy wyp...

Wyszukiwarka