Wizyta terenowa komornika.

Witam, czy komornik może zająć różne rzeczy? Mam meldunek, mieszkam z rodzicami. Przyszło pismo że będzie wizyta terenowa komornika.
anonim cytuj
31-08-2023
Komornik może zająć wszystko jeśli stwierdzi, że jest to w posiadaniu dłużnika. Dopiero po zajęciu możesz pisać pismo o zwolnienie za zajęcia przedstawiając dowody, że nie jesteś właścicielem rzeczy.

anonim cytuj
31-08-2023
Jeśli dłużnik jest najemcą / lokatorem mieszkania, prawo daje komornikowi możliwość zajęcia znajdujących się w nim ruchomości, nawet jeśli nie należą do dłużnika. W toku czynności komornik nie bada bowiem własności rzeczy, a przesłanką zajęcia ruchomości jest faktyczne władztwo nad rzeczą. Osoby trzecie – właściciele przedmiotów, które zajął komornik – mogą dochodzić swoich praw. Aby odzyskać zajęty przedmiot, winny wezwać wierzyciela do jego zwolnienia a następnie – wnieść powództwo interwencyjne do sądu powszechnego wraz z dowodami wskazującymi na przysługiwanie prawa własności rzeczy.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Wezwanie na rozprawę sądową do innego miasta.
Dostałem wezwanie jako świadek do sądu na sprawę o podział majątku rodziców. Sprawa odbywa się w środku tygodnia w miejscowości oddalonej o co najmniej 200km od miejsca gdzie mieszkam i studiuje. Ponadto, nie ma dobrej komunikacji żebym miał jak dojechać a nie mam też swojego samochodu. Jestem dziennym studentem wymagającego kierunku gdzie nie mogę mieć nieobecności plus jest to okres zaliczeń i egzaminów. Nie mam też zasądzonych alimentów i ze w...
Certyfikat covidowy
Dzień dobry mam pytanie ostatnio zaszczepiłem się posiadam ten certyfikat itd. Wczoraj poszedłem na basen Pani poprosiła mnie o ten certyfikat pokazałem a ona zeskanowała kod nie mówiąc mi w jakim celu to robi czy miała do tego prawo? Koniec końców w tym są zawarte przecież moje dane osobowe. Dlatego zastanawiam się czy mam obowiązek pokazywania tego dokumentu oraz czy maja prawo do skanowania go nie informując mnie w jakim celu to robią? (Pani p...
Czy można komuś oddać swoją część działki bez udziału wszystkich współwłaścicieli?
Znajoma ma działkę która ma chyba 5 współwłaścicieli. Czy może komuś oddać swoją część bez udziału wszystkich współwłaścicieli? Czy może oddać jednemu z współwłaścicieli ale bez jego obecności u notariusza?...
Jak uzyskać odszkodowanie za linie energetyczną nad działką?
Jestem właścicielem działki na której znajdują się dwa słupy energetyczne wraz z liną energetyczną niskiego napięcia. Linia energetyczna znajduje się w tym miejscu minimum 50lat. W księdze wieczystej brak jakichkolwiek informacji na ten temat. Da się to jakoś ruszyć? Jeśli tak prosiłbym o informację jak się za to zabrać i na co się powoływać przy ewentualnej wymianie korespondencji z Tauronem. Z góry dziękuję za odpowiedzi....

Wyszukiwarka