Wizyta terenowa komornika.

Witam, czy komornik może zająć różne rzeczy? Mam meldunek, mieszkam z rodzicami. Przyszło pismo że będzie wizyta terenowa komornika.
anonim cytuj
31-08-2023
Komornik może zająć wszystko jeśli stwierdzi, że jest to w posiadaniu dłużnika. Dopiero po zajęciu możesz pisać pismo o zwolnienie za zajęcia przedstawiając dowody, że nie jesteś właścicielem rzeczy.

anonim cytuj
31-08-2023
Jeśli dłużnik jest najemcą / lokatorem mieszkania, prawo daje komornikowi możliwość zajęcia znajdujących się w nim ruchomości, nawet jeśli nie należą do dłużnika. W toku czynności komornik nie bada bowiem własności rzeczy, a przesłanką zajęcia ruchomości jest faktyczne władztwo nad rzeczą. Osoby trzecie – właściciele przedmiotów, które zajął komornik – mogą dochodzić swoich praw. Aby odzyskać zajęty przedmiot, winny wezwać wierzyciela do jego zwolnienia a następnie – wnieść powództwo interwencyjne do sądu powszechnego wraz z dowodami wskazującymi na przysługiwanie prawa własności rzeczy.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

201kpk
Tu chodzi o Artykuł 201 kk? wiec to atak na wolność seksualną, jeżeli są dorośli i oboje tego chcą to jakim prawem za to ich karać? Za co? Pierdolenie o ryzyku ciąży i powikłaniach , niby tylko o to chodzi tak? A kto tu mówi o dzieciach, chodzi im tylko o seks, zabezpieczeń jest do wyboru. Niektóre bardziej cywilizowane mają ten punkt zniesiony. Podchodzą do tego neutralnie. Tu w tym cebulostwie wszystko jest karane. ...
Rezygnacja z płacenia alimentów.
Mam zasądzone alimenty na rzecz mojej córki. Córka jest już dorosła, nie uczy się nigdzie, pracuje na etacie. Chciałbym uwolnić się od płacenia córce tych alimentów. Jakie są inne możliwości oprócz pozwu o wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego aby załatwić tą sprawę. Z góry dziękuję za pomoc....
Świadczenia z funduszu alimentacyjnego.
Mam pewien problem, którego nie potrafię przeskoczyć, otóż mam dwoje dzieci, ojciec starszego dziecka jest pozbawiony praw całkowicie, nie ma kontaktu z dzieckiem. Mamy zasądzone alimenty których nigdy nie płacił, fundusz alimentacyjny wypłacał część. Z ojcem młodszego dziecka też nie jesteśmy razem, w tym wypadku dogadaliśmy się sami, bez sądu co do opieki nad córką i wysokością alimentów, które nie są udokumentowane. I teraz do sedna odkąd młod...
Czy zapis w umowie jest dla mnie bezpieczny ?
Dzień dobry. Nie wiem czy w dobrym dziale zakładam ten temat, ale zapis o który pytam spotkałam w umowie o pracę na okres próbny, którą muszę za 2 dni oddać podpisaną. Zakładam więc, że dotyczy to prawa pracy. O co chodzi w poniższym zapisie i czy jest on bezpieczny dla mnie? Czy w tym zapisie nie jest ukryte, że mogę nie otrzymać pensji, gdy pracodawca uzna, że to co robię jest dziełem a nie pracą? W ramach pracy będę pisała programy komputerow...

Wyszukiwarka