Komornik może zająć wszystko jeśli stwierdzi, że jest to w posiadaniu dłużnika. Dopiero po zajęciu możesz pisać pismo o zwolnienie za zajęcia przedstawiając dowody, że nie jesteś właścicielem rzeczy.
anonim cytuj
31-08-2023
Jeśli dłużnik jest najemcą / lokatorem mieszkania, prawo daje komornikowi możliwość zajęcia znajdujących się w nim ruchomości, nawet jeśli nie należą do dłużnika. W toku czynności komornik nie bada bowiem własności rzeczy, a przesłanką zajęcia ruchomości jest faktyczne władztwo nad rzeczą. Osoby trzecie – właściciele przedmiotów, które zajął komornik – mogą dochodzić swoich praw. Aby odzyskać zajęty przedmiot, winny wezwać wierzyciela do jego zwolnienia a następnie – wnieść powództwo interwencyjne do sądu powszechnego wraz z dowodami wskazującymi na przysługiwanie prawa własności rzeczy.
Sprawa wygląda następująco: Pod konie stycznia 2022, byłem uprawniony do nagrody jubileuszowej. Jubileuszówkę otrzymałem. W kwietniu była podwyżka uposażeń z wyrównaniem od stycznia. Z tego co już się dowiedziałem powinienem dostać wyrównanie nagrody jubileuszowej w związku z podwyżką (chyba że się mylę). Do chwili obecnej wyrównania nie dostałem. osoba odpowiedzialna za te sprawy zwodzi mnie już ponad 1,5 roku stwierdzeniem "zrobi się"...
Witam. Mam pytanie może nie do końca natury prawnej, ale może znajdzie się ktoś, kto jest zorientowany w temacie. Jakiś czas temu kilka posesji od mojej została wyznaczona granica działki. Od tego czasu sąsiadka twierdzi, że należy jej się u mnie ok 1m. Pomierzyła szerokości poszczególnych działek po kolei, no i tak jej wyszło. I teraz pytanie: Czy granica działki kilka posesji dalej jest jakimś wyznacznikiem? Czy geodeta brałby to pod uwagę, czy...
Witajcie, mam pytanie,
3 lata temu partner wziął kredyt na kupno działki ROD. Mamy wspólne pieniądze więc jakby nie patrząc oboje wspólnie ją spłacamy. Ja nie jestem na umowie kupna, wszystko jest na niego. Dziś rozmawiałam z zarządem ROD i spytałam się czy partner może mnie dopisać do działki, dowiedziałam się, że nie może, ponieważ przepisy się zmieniły w 2013 roku. Czy na zwykłej kartce mogę z nim podpisać umowę, w której on dopisuje mnie bą...
Dzień dobry.
Syn ma 20 lat. Po dwóch latach nauki jako mechanik samochodowy przerwał naukę nie zaliczając drugiej klasy. Rozpoczął naukę w szkole dla dorosłych w LO w weekendy. Podjął pracę na budowie opartą na umowę zlecenie zarobki w granicach 2500 do 4 tyś. Od lutego 2021 zrezygnował z nauki. Sam się wypisał ze szkoły. Do teraz nie kontynuuje nauki. Zmienił prace i pracuje jako telemarketer znów opartą na umowę zlecenie zarobki około 2 tyś. Z...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: