Wizyta terenowa komornika.

Witam, czy komornik może zająć różne rzeczy? Mam meldunek, mieszkam z rodzicami. Przyszło pismo że będzie wizyta terenowa komornika.
anonim cytuj
31-08-2023
Komornik może zająć wszystko jeśli stwierdzi, że jest to w posiadaniu dłużnika. Dopiero po zajęciu możesz pisać pismo o zwolnienie za zajęcia przedstawiając dowody, że nie jesteś właścicielem rzeczy.

anonim cytuj
31-08-2023
Jeśli dłużnik jest najemcą / lokatorem mieszkania, prawo daje komornikowi możliwość zajęcia znajdujących się w nim ruchomości, nawet jeśli nie należą do dłużnika. W toku czynności komornik nie bada bowiem własności rzeczy, a przesłanką zajęcia ruchomości jest faktyczne władztwo nad rzeczą. Osoby trzecie – właściciele przedmiotów, które zajął komornik – mogą dochodzić swoich praw. Aby odzyskać zajęty przedmiot, winny wezwać wierzyciela do jego zwolnienia a następnie – wnieść powództwo interwencyjne do sądu powszechnego wraz z dowodami wskazującymi na przysługiwanie prawa własności rzeczy.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Wynajem mieszkania, kto opłaca czynsz ?
Mam pytanie odnośnie wynajmu mieszkania. Jak to jest z odprowadzaniem czynszu do spółdzielni? Teraz odprowadzam go ja (wynajmujący) bo tak zostaliśmy poinformowani w agencji mieszkaniowej. Przeglądam ogłoszenia i w większości jest opłata za wynajem plus czynsz do spółdzielni. Place ryczałt ( z całej kwoty, nawet z tej odprowadzanej do spółdzielni) szczerze mówiąc po wszystkich tych opłatach nie zostaje jakaś super kwota. Teraz w trakcie trwan...
Czy mój partner może wziąć w pracy opiekę nad naszymi dziećmi?
Proszę o pomoc. Doznałam dziś dość poważnego urazu stopy. Niestety nie obyło się bez założenia gipsu. Nie jestem w stanie dać jednego kroku a co dopiero zająć się małymi dzieci. Czy mój partner może wziąć w pracy opiekę nad naszymi dziećmi? Czy mu się przysługuje? Z góry dziękuję za pomoc. ...
dług z 2009 roku
Witam, właśnie się dowiedziałam o długu za umowę z cyfra plus z 2009 roku. Dostałam teraz cała korespondencje z tych wszystkich lat (mieszkam za granica) listy od cyfry, później od komornika sądowego w 2018 z pieczątka. Ostatni list jest od host finance z czerwca tego roku. Czy jest jakaś szansa na przedawnienie?...
Po Decyzji o zmianie imienia
Witam, posiadałem dwa imiona używałem tego drugiego i złożyłem wniosek do urzędu stanu cywilnego o zmianę na te drugie imię jako jedyne i otrzymałem już decyzję o zmianie imienia w profilu zaufanym zaktualizowały mi się dane i mam tylko drugie imię byłem także wyrobić sobie nowy dowód osobisty i co powinienem jeszcze zaaktualizować i ile mam na to czasu? Czy powinienem prawo jazdy? nabycie samochodu? ubezpieczenie OC samochodu? czy jakieś dane zm...

Wyszukiwarka