Komornik może zająć wszystko jeśli stwierdzi, że jest to w posiadaniu dłużnika. Dopiero po zajęciu możesz pisać pismo o zwolnienie za zajęcia przedstawiając dowody, że nie jesteś właścicielem rzeczy.
anonim cytuj
31-08-2023
Jeśli dłużnik jest najemcą / lokatorem mieszkania, prawo daje komornikowi możliwość zajęcia znajdujących się w nim ruchomości, nawet jeśli nie należą do dłużnika. W toku czynności komornik nie bada bowiem własności rzeczy, a przesłanką zajęcia ruchomości jest faktyczne władztwo nad rzeczą. Osoby trzecie – właściciele przedmiotów, które zajął komornik – mogą dochodzić swoich praw. Aby odzyskać zajęty przedmiot, winny wezwać wierzyciela do jego zwolnienia a następnie – wnieść powództwo interwencyjne do sądu powszechnego wraz z dowodami wskazującymi na przysługiwanie prawa własności rzeczy.
Posiadam dom w którym mieszkam z mamą i ojczymem (ojczym mnie w żaden sposób nie przysposobił ani nic z tych rzeczy, po prostu moja mama powtórnie wyszła za mąż). Mieszka on w moim domu, lecz doszło do sytuacji takiej, iż nie chcę go już więcej widzieć. Posiada on swoje mieszkanie, nie jest u mnie zameldowany. Czy mogę zwyczajnie kazać mu się wynosić, wystawić mu rzeczy przed dom i pomachać na odchodne ? Z tego co widzę to wszystkie przesłanki ek...
Czy ktoś z Was ma wiedzę na temat tego, czy jest jakis przepis prawny, który mówi ile czasu sąd ma na wyznaczenie terminu rozprawy w sprawie karnej? Sprawa z art. 286 kk. Odbyła się jedna rozprawa w trybie zaocznym około rok temu i od tamtej pory czekamy na drugą rozprawę
...
Witam, Mam pytanie.
Czy pracując na umowie zlecenie przysługuje chorobowe jeżeli pracodawca płaci do ZUS? Umowa, którą on podaje to tylko 1/8 etatu, natomiast wyrabiam 180h miesięcznie, więc pełny etat....
Syn pobił się w szkole z innym uczniem. Nie będę opisywać całości sprawy, przyznał się do winy i sprawa poszła do sądu. Zawnioskował o warunkowe umorzenie.
Najpierw dostał obrońcę z urzędu, po czym cofnięto mu go, bo 24 stycznia skończył 18 lat.
Wyznaczono termin sprawy i przesłano wniosek prokuratora, obecność syna jest nieobowiązkowa.
Prokurator również zawnioskował o warunkowe umorzenie sprawy, ale wnioskuje również o to, żeby syn poniósł k...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: