Komornik może zająć wszystko jeśli stwierdzi, że jest to w posiadaniu dłużnika. Dopiero po zajęciu możesz pisać pismo o zwolnienie za zajęcia przedstawiając dowody, że nie jesteś właścicielem rzeczy.
anonim cytuj
31-08-2023
Jeśli dłużnik jest najemcą / lokatorem mieszkania, prawo daje komornikowi możliwość zajęcia znajdujących się w nim ruchomości, nawet jeśli nie należą do dłużnika. W toku czynności komornik nie bada bowiem własności rzeczy, a przesłanką zajęcia ruchomości jest faktyczne władztwo nad rzeczą. Osoby trzecie – właściciele przedmiotów, które zajął komornik – mogą dochodzić swoich praw. Aby odzyskać zajęty przedmiot, winny wezwać wierzyciela do jego zwolnienia a następnie – wnieść powództwo interwencyjne do sądu powszechnego wraz z dowodami wskazującymi na przysługiwanie prawa własności rzeczy.
Cześć,
w czerwcu 2023 kupiłem dom z działka na kredyt hipoteczny. Dom według informacji ustnych od sprzedającego posiada około 160m użytkowych. Mam na to pisemne potwierdzenie ze źródeł:
- świadectwo energetyczne 151 metrów użytkowych
- poprzedni akt notarialny sprzedającego z informacją o około 160 metrach użytkowych
- zapisane strony z ogłoszeniami z treścią o 160 metrach całkowitej
W naszej umowie notarialnej nie ma informacji o metrażu d...
Mam pytanie mianowicie pobieram alimenty z funduszu alimentacyjnego i teraz ojciec dziecka się obudził bo mu się grunt pod nogami pali chce mi zapłacić zaległe alimenty za ten rok ale przecież mi wypłacał fundusz, więc nie wiem co zrobić czy przyjąć te pieniądze czy jak to ugryźć. Ktoś tak miał ?...
Planuje kupić mieszkanie z rynku wtórnego.
Sprzedawca powiedział, że jakiś czas temu spółdzielnia/wspólnota wzięła kredyt na termomodernizację budynku.
Mieszkanie jest własnościowe.
Czy jest jakieś ryzyko, że w momencie jak spółdzielnia/wspólnota nie będzie wywiązywać się z zobowiązań, będzie w stanie zając moje mieszkanie?
Jakie ryzyko dla mnie niesie ze sobą taki kredyt?...
Jadąc nocą wjechałam w leżący na środku jezdni bieżnik opony od tira. W miejscu nieoświetlonym i dość ruchliwym. Mam uszkodzoną chłodnicę i zderzak przedni.
Pytanie jest czy mogę liczyć na odszkodowanie od zarządu dróg? Gdzie mam zgłosić takie zdarzenie?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: