Komornik może zająć wszystko jeśli stwierdzi, że jest to w posiadaniu dłużnika. Dopiero po zajęciu możesz pisać pismo o zwolnienie za zajęcia przedstawiając dowody, że nie jesteś właścicielem rzeczy.
anonim cytuj
31-08-2023
Jeśli dłużnik jest najemcą / lokatorem mieszkania, prawo daje komornikowi możliwość zajęcia znajdujących się w nim ruchomości, nawet jeśli nie należą do dłużnika. W toku czynności komornik nie bada bowiem własności rzeczy, a przesłanką zajęcia ruchomości jest faktyczne władztwo nad rzeczą. Osoby trzecie – właściciele przedmiotów, które zajął komornik – mogą dochodzić swoich praw. Aby odzyskać zajęty przedmiot, winny wezwać wierzyciela do jego zwolnienia a następnie – wnieść powództwo interwencyjne do sądu powszechnego wraz z dowodami wskazującymi na przysługiwanie prawa własności rzeczy.
Czy jeśli moją siostra otrzymała darowizną cały majątek rodziców z domem włącznie, ale rodzice mieli tam dożywotnią służebność, a ja opłacałam większość opłat związanych z domem jak i leki jak i żywność to czy oprócz zachowku mogę skutecznie wezwać siostrę do zwrotu tych nakładów? Dokładałam się do remontu domu gdy piec wybuchł oraz do zmiany dachu. Czy mogę wezwać siostrę do zwrotu poniesionych kosztów za opłaty za dom kiedy mieszali tam rodzi...
Tydzień temu odbyła się rozprawa, gdzie brałam w niej udział jako świadek (ja złożyłam zawiadomienie) przeciwko dziewczynie, która w mojej sprawie złożyła fałszywe zeznania. Jak mogę się dowiedzieć jaki zapadł wyrok? Dzwoniłam do sądu i uzyskałam informację, że będąc świadkiem nie mogą podać wyroku....
Witam. Od ponad 3 lat przy długotrwałych opadach deszczu zalewa mi regularnie mieszkanie. Mieszkam na poddaszu. Mieszkanie własnościowe w kamienicy wielorodzinnej z wspólnotą mieszkaniową. Jak zmusić wspólnotę mieszkaniową do wykonania generalnego remontu dachu?...
Czy przy zawarciu umowy barterowej muszę podawać aż tyle danych osobowych pesel, nr dowodu ,imię, nazwisko ,adres zamieszkania .
Osobiscie nie znam firmy/osoby z którą mam ją podpisać. Jest to osoba z internetu i obawiam się że za dużo tych danych jest....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: