Komornik może zająć wszystko jeśli stwierdzi, że jest to w posiadaniu dłużnika. Dopiero po zajęciu możesz pisać pismo o zwolnienie za zajęcia przedstawiając dowody, że nie jesteś właścicielem rzeczy.
anonim cytuj
31-08-2023
Jeśli dłużnik jest najemcą / lokatorem mieszkania, prawo daje komornikowi możliwość zajęcia znajdujących się w nim ruchomości, nawet jeśli nie należą do dłużnika. W toku czynności komornik nie bada bowiem własności rzeczy, a przesłanką zajęcia ruchomości jest faktyczne władztwo nad rzeczą. Osoby trzecie – właściciele przedmiotów, które zajął komornik – mogą dochodzić swoich praw. Aby odzyskać zajęty przedmiot, winny wezwać wierzyciela do jego zwolnienia a następnie – wnieść powództwo interwencyjne do sądu powszechnego wraz z dowodami wskazującymi na przysługiwanie prawa własności rzeczy.
Mam pytanie. Pracuje na cały etat, szef zmniejszył godz pracy na 7 dziennie 6 dni w tygodniu. Czy w tym przypadku nie mamy prawa do wolnego za sobotę z racji zmniejszenia godzin pracy ? ...
Został złożony pozew rozwodowy bez orzekaniu o winie. Pozwanego nie było w domu gdy kopia pozwu została do niego wysłana i nie odpowiedział na awizo.
Czy będzie to miało wpływ na dalszy przebieg rozwodu?...
Mam obecnie sytuację dość dziwną, jeśli chodzi o zasady przestrzegania służebności zapisanej w umowie notarialnej darowizny, gdyż osoba ( teściowa)której dotyczy służebność, nie mieszka ze mną, lecz pod innym adresem już 3 lata. Zamieszkała na posesji zmarłego brata by dopilnować podziału majątku, miedzy innymi na jej rzecz. Sprawy idą wolno, a ja nie wiem czy ona nie powinna się wymeldować z naszej posesji i przemeldować na tą w której obecnie m...
Witam.
Chciałam się upewnić jak wygląda sprawa alimentacji gdy dziecko ma 18 lat i przeniosło się do szkoły zaocznej. Jednocześnie chce podjąć pracę. Czytałam że nie zwalnia to ojca z płacenia alimentów jednak nie mam pewności. Proszę o informację
...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: