Śmierć współwłaściciela pojazdu.

Jakiś czas temu odszedł główny właściciel pojazdu, którego ja jestem współwłaścicielką (stosunek rodzinny: dziadek-wnuczka). Zagwozdka polega na tym, czy w takiej sytuacji automatycznie stałam się główną właścicielką pojazdu czy też teraz współdzielę pojazd z żoną głównego właściciela, w następnej kolejności z jego dziećmi? Nikt się w rodzinie nie wykłóca, ale chcielibyśmy załatwić prawne sprawy do porządku tak, aby samochód był już wyłącznie moją własnością.
Przed śmiercią dziadka sporządziliśmy umowę darowizny (z datą luty 2022), jednak wszystko potem zostało odwleczone w czasie i nie zostało nigdzie zgłoszone i zmienione. Dokument jest wypełniony i podpisany. Co teraz począć, aby rozwiązać sprawę w jak najprostszy, najszybszy i bezkosztowy sposób?
Będę bardzo wdzięczna za wyjaśnienie dalszego postępowania w tej sprawie.
anonim cytuj
05-03-2024
Mam podobny problem. Niestety nie jesteś automatycznie właścicielką pojazdu. Z tego co wiem, tylko 1/2 pojazdu jest Twoja a resztę dziedziczą spadkobiercy. Należało by przeprowadzić sądownie postępowanie spadkowe albo, jeśli spadkobiercy są zgodni ze sobą, notarialne poświadczenie przyjęcia spadku.
Oczywiście później spadkobiercy musieli by w drodze darowizny darować Ci swoje udziały. Jesli jest zgoda w rodzinie, nie powinno być problemu. Zajmie to trochę czasu, zależy co oprócz auta posiadał Dziadek i czy wystarczu notariusz czy sądowna sprawa spadkowa.
Inna opcja, aczkolwiek niech ktoś się inny wypowie, to zgłoszenie w tej chwili do Urzędu Skarbowego tej podpisanej umowy darowizny. Będzie się to wiązało z karą w postaci bodajże 20% wartości podatku od darowizny. Normalnie było by to 0% dla kwoty do 36120 zł dla 1 grupy podatkowej. Wszystko zależy od wartości auta. Niestety chyba innej opcji nie ma.

anonim cytuj
05-03-2024

Sugerowane Tematy

Zwolnienie lekarskie.
Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np. wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?...
Kara za brak OC
Witam, zakupiłam auto sprowadzane z zagranicy od polskiego komisu w dniu 01.02.2021 r. Firma ta wykupiła OC w dniu sprzedaży, więc ubezpieczenie od razu przeszło na mnie. Za radą wielu osób wypowiedziałam to ubezpieczenie (04.02.2021), gdyż byłam informowana, że pojazd niezarejestrowany w Polsce nieposiadający jeszcze właściciela w kraju ma obowiązek posiadać OC najpóźniej z dniem pierwszej rejestracji w kraju, która miała miejsce 15.02.2021 r....
Podział majątku przy rozwodzie.
Witam, bardzo proszę o poradę. Jestem z moim mężem od 18 lat, ale małżeństwem jesteśmy od 4 lat. Nim wzięliśmy ślub, mąż znalazł firmę która miała na sprzedaż różnego rodzaju działki budowlane w różnych częściach Polski. Zdecydował się i płaci miesięcznie raty i mieliśmy plan aby się tam wybudować. Rok później wzięliśmy ślub. Nie mamy żadnej intercyzy. Niestety drogi nasze się rozeszły i nie ma możliwości abyśmy wrócili do siebie i czekamy na s...
Czy żłobek może wyznaczyć godzinę przyjęcia dzieci?
Dzisiaj przy odprowadzaniu dziecka do publicznego żłobka zostałam poinformowana, że od jutra przyjmują tylko dzieci przyprowadzone do godziny 8. Po godzinie 8 dzieci już nie przyjmują. Czy to jest zgodne z prawem? Czy żłobek może narzucić godzinę, na którą ma być przyprowadzone dziecko?...

Wyszukiwarka