Jakiś czas temu odszedł główny właściciel pojazdu, którego ja jestem współwłaścicielką (stosunek rodzinny: dziadek-wnuczka). Zagwozdka polega na tym, czy w takiej sytuacji automatycznie stałam się główną właścicielką pojazdu czy też teraz współdzielę pojazd z żoną głównego właściciela, w następnej kolejności z jego dziećmi? Nikt się w rodzinie nie wykłóca, ale chcielibyśmy załatwić prawne sprawy do porządku tak, aby samochód był już wyłącznie moją własnością.
Przed śmiercią dziadka sporządziliśmy umowę darowizny (z datą luty 2022), jednak wszystko potem zostało odwleczone w czasie i nie zostało nigdzie zgłoszone i zmienione. Dokument jest wypełniony i podpisany. Co teraz począć, aby rozwiązać sprawę w jak najprostszy, najszybszy i bezkosztowy sposób?
Będę bardzo wdzięczna za wyjaśnienie dalszego postępowania w tej sprawie.
Mam podobny problem. Niestety nie jesteś automatycznie właścicielką pojazdu. Z tego co wiem, tylko 1/2 pojazdu jest Twoja a resztę dziedziczą spadkobiercy. Należało by przeprowadzić sądownie postępowanie spadkowe albo, jeśli spadkobiercy są zgodni ze sobą, notarialne poświadczenie przyjęcia spadku.
Oczywiście później spadkobiercy musieli by w drodze darowizny darować Ci swoje udziały. Jesli jest zgoda w rodzinie, nie powinno być problemu. Zajmie to trochę czasu, zależy co oprócz auta posiadał Dziadek i czy wystarczu notariusz czy sądowna sprawa spadkowa.
Inna opcja, aczkolwiek niech ktoś się inny wypowie, to zgłoszenie w tej chwili do Urzędu Skarbowego tej podpisanej umowy darowizny. Będzie się to wiązało z karą w postaci bodajże 20% wartości podatku od darowizny. Normalnie było by to 0% dla kwoty do 36120 zł dla 1 grupy podatkowej. Wszystko zależy od wartości auta. Niestety chyba innej opcji nie ma.
Witam serdecznie potrzebuje porady prawnej . Mój tata dostał w spadku ziemie(dzialkę) ale na tej działce są budynki podzielone na dwoje w spadku kto ma do tego prawo ?? Mój tata cały czas opiekował się swoim ojcem aż do śmierci i z obór zrobił pokoje i teraz tam mieszka od co najmniej 10 lat jego siostra która dostała pół tych budynków nie dokładała do niczego i nie pomagała w opiece swojego ojca . Dzwoniła ostatnio i groziła że jej się to należ...
Cześć! Mam w domu alkoholika - ojca. Przez alkohol już stracił prawo jazdy oraz pracę (aktualnie znalazł nową). Pije od zawsze odkąd pamiętam, raz mniej raz więcej. Był na odwyku dwa miesiące ale nic to nie dało.
Większość majątku jest zdobyta przez mamę i ona nie chce mu oddać połowy bo mu się nie należy więc męczy się z tym człowiekiem pod jednym dachem. Jednak psychicznie się to bardzo odbija na rodzinie.
Czy można go gdzieś zgłosić? Jakie...
Dwa mieszkania kupiłem przed zawarciem związku małżeńskiego. Teraz je sprzedaję. Czy pieniądze ze sprzedaży tych mieszkań stanowią dalej moją odrębność majątkową czy wliczają się do wspólnego majątku? I jak to wygląda np. w razie rozwodu przy podziale majątku?...
Wczoraj jechałam pociągiem do Łodzi kupiłam bilet ulgowy ponieważ skan/zdjęcie legitymacji miałam w telefonie, po pokazaniu panu zdjęcia nawet nie spojrzał na zdjęcie i powiedział że to nie jest dokument dostałam mandat 137zł+ opłatę za bilet normalny. Nigdy nikt nie robił z tego problemu i bez problemu uznawali zdjęcie. Czy jest sens się odwoływać od tego?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: