Śmierć współwłaściciela pojazdu.

Jakiś czas temu odszedł główny właściciel pojazdu, którego ja jestem współwłaścicielką (stosunek rodzinny: dziadek-wnuczka). Zagwozdka polega na tym, czy w takiej sytuacji automatycznie stałam się główną właścicielką pojazdu czy też teraz współdzielę pojazd z żoną głównego właściciela, w następnej kolejności z jego dziećmi? Nikt się w rodzinie nie wykłóca, ale chcielibyśmy załatwić prawne sprawy do porządku tak, aby samochód był już wyłącznie moją własnością.
Przed śmiercią dziadka sporządziliśmy umowę darowizny (z datą luty 2022), jednak wszystko potem zostało odwleczone w czasie i nie zostało nigdzie zgłoszone i zmienione. Dokument jest wypełniony i podpisany. Co teraz począć, aby rozwiązać sprawę w jak najprostszy, najszybszy i bezkosztowy sposób?
Będę bardzo wdzięczna za wyjaśnienie dalszego postępowania w tej sprawie.
anonim cytuj
05-03-2024
Mam podobny problem. Niestety nie jesteś automatycznie właścicielką pojazdu. Z tego co wiem, tylko 1/2 pojazdu jest Twoja a resztę dziedziczą spadkobiercy. Należało by przeprowadzić sądownie postępowanie spadkowe albo, jeśli spadkobiercy są zgodni ze sobą, notarialne poświadczenie przyjęcia spadku.
Oczywiście później spadkobiercy musieli by w drodze darowizny darować Ci swoje udziały. Jesli jest zgoda w rodzinie, nie powinno być problemu. Zajmie to trochę czasu, zależy co oprócz auta posiadał Dziadek i czy wystarczu notariusz czy sądowna sprawa spadkowa.
Inna opcja, aczkolwiek niech ktoś się inny wypowie, to zgłoszenie w tej chwili do Urzędu Skarbowego tej podpisanej umowy darowizny. Będzie się to wiązało z karą w postaci bodajże 20% wartości podatku od darowizny. Normalnie było by to 0% dla kwoty do 36120 zł dla 1 grupy podatkowej. Wszystko zależy od wartości auta. Niestety chyba innej opcji nie ma.

anonim cytuj
05-03-2024

Sugerowane Tematy

Testament, Darowizn,Zachowek
Dzień dobry Rodzice 18 lat temu przekazali koleżance mieszkanie w formie aktu notarialnego testament...po 2 latach przekazali to samo mieszkanie darowizna. Ojciec nie żyje 15 lat mama pół roku temu zmarła. Czy siostrze ónależy się zachowek......
Czy komornik musi powiadomić o egzekucji ?
Witam, mam pytanie, czy komornik mógł mi zająć konto w banku przed przysłaniem oficjalnego listu do domu? Zajęcie miałem 2 tygodnie temu, dziś list do mnie dotarł, kontaktowałem się z nim dzięki informacji z banku, bo nie wiedziałem co się dzieje. Po rozmowie telefonicznej zapłaciłem część i rachunek został zwolniony, ale to było dwa tygodnie temu. Nasuwa mi się pytanie czy komornik tutaj postąpił zgodnie z przepisami?...
Czy testament napisany własnoręcznie jest ważny?
Cześć. Moja babcia sama spisała w domu testament, przepisując cały spadek na mnie. Nie wie tylko, czy musi go zanieść do notariusza? Musi być on jakoś formalnie sporządzony, mieć jakąś pieczątkę aby być po jej śmierci ważnym?...
kwota na umowie o pracę jest niższa niż najmniejsza krajowa
Witam, czy na umowie o prace moze widniec kwota wynagrodzenia w wysokości 2650zl gdzie najmniejsza krajowa jest 2800zl ?...

Wyszukiwarka