Wypowiedzenie umowy użyczenia.

Mam problem z ex-dziewczynę i (jej) dzieckiem. Mieszkaliśmy razem w moim mieszkaniu przez 4miesiace, a teraz od 3 miesięcy próbuje w sposób łagodny pozbyć się jej, lecz jak widać to nie działa.
Moje pytanie jest takie czy musi upłynąć jakiś okres czasu żeby pozbyć się współlokatorki (mojej ex) z domu:
1. wyrzucając jaj z niego i zmieniając zamki
2. bez pozwu sądowego (co nie idzie)
3. zamknąć dom na 4 spusty i wyjechać (albo udawać, że mnie nie ma i mogę wrócić na jeden dzień żeby zabrała swoje rzeczy)
4. wejść na drogę sądową
Teraz idą święta i najnormalniej w świecie boje się o swoje rzeczy, generalnie o wszystko co się w nim znajduje, co powoduje też strach przed wyjazdem do rodziny do innego miasta. Czy mogę zamknąć dom "na 4 spusty" i po prostu wyjechać? (czy coś zmieni to, że jej wspomnę o tym parę dni wcześniej?).
Proszę o udzielenie jakiejś porady. Czy są paragrafy na to, że może tu być bez dobrowolnego opuszczenia domu lub pod przymusem sądu. Może ktoś z Was miał podobną sytuacje (której nikomu nie życzę)?
anonim cytuj
26-03-2024
Pierwsze co musisz zrobić to wypowiedzieć umowę użyczenia lokalu. Po okresie wypowiedzenia pozew o eksmisję.

anonim cytuj
26-03-2024
Wypowiedzieć umowę użyczenia lokalu - tak zawarł ją Pan pozwalając jej zamieszkać z Panem - i wezwać do wyprowadzki - najlepiej na piśmie, jak się nie wyprowadzi pozew o eksmisje i tyle można zrobić.

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Czy jest to możliwe by na L4 rozwiązano ze mną umowę?
Mam pytanie, pracuje w ZK praca już mi tak siadła na psychikę że wzięłam L4 od psychiatry. Od znajomych wiem że dyrektor nie był tym zadowolony, wzywa mnie na rozmowę o zaistniałej sytuacji mam obawy że chce mi wręczyć rozwiązanie umowy lub dyscyplinarkę z jakiegoś tam powodu. Czy jest to możliwe by na L4 rozwiązali ze mną umowę ?...
Czy umowa o pracę bez podpisów jest nieważna?
W dniu 02.02 skończyła się moja umowa o pracę, dostałam kolejną umowę póki co drogą elektroniczną, ale jej nie podpisałam. Przepracowałam jeden dzień na nowej umówie, ale postanowiłam nie przedłużać jej. Mój pracodawca niestety nie jest w porządku, nie szanuje swoich pracowników, bardzo negatywnie to wpływa na moje zdrowie psychiczne. Po przemyśleniu wszystkiego stwierdziłam, ze nie chce nawiązywać dalszej współpracy z tym zakładem. Proszę o in...
Spadek a użytkowanie dożywotnie.
Od dziecka mieszkam w domu rodzinnym, moi dziadkowie przepisali w spadku dom mojej mamie i ojcu (ojciec już nie żyje), a w spadku jest zapis ze ciotka może mieszkać dożywotnie. Sprawa wygląda następująco, mamy oddzielne wejścia do domu, cała góra domu stoi pusta, ponieważ wejście jest od strony ciotki która nie się nie zgadza na żadne wchodzenie tam a co dopiero remont . Zajmuje również swoimi gratami oddzielną nieruchomość, gdzie znajduje się ku...
Uchylenie zajęcia rachunku przez komornika.
Po jakim czasie od zabrania zaległości przez komornika z urzędu skarbowego, komornik odblokowuje konto? Dzwoniłam do niego, mówił że w ciągu 3 dni roboczych będzie już uregulowane wszystko. Po ponad tygodniu dalej konto jest zablokowane mimo, że mandat jest już opłacony...

Wyszukiwarka