Wypowiedzenie umowy użyczenia.

Mam problem z ex-dziewczynę i (jej) dzieckiem. Mieszkaliśmy razem w moim mieszkaniu przez 4miesiace, a teraz od 3 miesięcy próbuje w sposób łagodny pozbyć się jej, lecz jak widać to nie działa.
Moje pytanie jest takie czy musi upłynąć jakiś okres czasu żeby pozbyć się współlokatorki (mojej ex) z domu:
1. wyrzucając jaj z niego i zmieniając zamki
2. bez pozwu sądowego (co nie idzie)
3. zamknąć dom na 4 spusty i wyjechać (albo udawać, że mnie nie ma i mogę wrócić na jeden dzień żeby zabrała swoje rzeczy)
4. wejść na drogę sądową
Teraz idą święta i najnormalniej w świecie boje się o swoje rzeczy, generalnie o wszystko co się w nim znajduje, co powoduje też strach przed wyjazdem do rodziny do innego miasta. Czy mogę zamknąć dom "na 4 spusty" i po prostu wyjechać? (czy coś zmieni to, że jej wspomnę o tym parę dni wcześniej?).
Proszę o udzielenie jakiejś porady. Czy są paragrafy na to, że może tu być bez dobrowolnego opuszczenia domu lub pod przymusem sądu. Może ktoś z Was miał podobną sytuacje (której nikomu nie życzę)?
anonim cytuj
26-03-2024
Pierwsze co musisz zrobić to wypowiedzieć umowę użyczenia lokalu. Po okresie wypowiedzenia pozew o eksmisję.

anonim cytuj
26-03-2024
Wypowiedzieć umowę użyczenia lokalu - tak zawarł ją Pan pozwalając jej zamieszkać z Panem - i wezwać do wyprowadzki - najlepiej na piśmie, jak się nie wyprowadzi pozew o eksmisje i tyle można zrobić.

anonim cytuj
26-03-2024

Sugerowane Tematy

Ojciec dziecka nie płaci alimentów.
Mam problem z byłym mężem, który ciągle się miga od płacenia alimentów. Komornik jest, złożyłam wniosek o egzekucje z ruchomości. (I nic nie dało). Byłam na policji zgłosić sprawę, ale nie było pełnych 3 miesięcy w nie płaceniu. Bo cwaniak płaci tak co ileś czasu. Ostatnio była wpłata ok. 200 zł a zasadzone alimenty to 600. Zadłużenie ok. 10 tys. Ręce mi opadają, bo nie mam pojęcia co zrobić. Założył swoja działalność i ukrywa dochody....
Umowa o pracę
Pracuje na umowę o pracę. Pierwsza moja umowa była na 1/2 etatu którą pracodawca zmienił na 1/4 etatu. Pracuję 6 godzin dziennie, płacone mam za 4 godziny a na umowie mam 2. Moje pytanie brzmi co mogę zrobić w tej sytuacji?...
Czy częsta zmiana partnerek przez ojca i przedstawianie ich dziecku może powodować jego demoralizację?
Wg relacji dziecka (6 lat), ojciec mniej więcej co roku przedstawia mu nową kobietę z którą się spotyka. Czy tak częsta zmiana partnerek i przedstawianie ich dziecku może powodować jego demoralizację? Czy to może być powód do ustalenia kontaktów wyłącznie w obecności ojca lub ich ograniczenia?...
Jak najkorzystniej przepisać prawo własności do mieszkania?
Dzień dobry, w 2012 roku moja ciocia (rodzona siostra mojego taty) zakupiła mi mieszkanie, w którym obecnie mieszkam już z moją żoną, na zasadzie umowy najmu. Chcielibyśmy w końcu to uregulować prawnie, to znaczy żeby te mieszkanie było już na mnie, tylko jak najmniejszym kosztem. Rodzą się pytania ? - czy najlepszym rozwiązaniem na zniwelowanie kosztów (zwolnienie z podatków, taksy, etc) jest umowa darowizny tego mieszkania na mojego tate, g...

Wyszukiwarka