Mam problem z ex-dziewczynę i (jej) dzieckiem. Mieszkaliśmy razem w moim mieszkaniu przez 4miesiace, a teraz od 3 miesięcy próbuje w sposób łagodny pozbyć się jej, lecz jak widać to nie działa.
Moje pytanie jest takie czy musi upłynąć jakiś okres czasu żeby pozbyć się współlokatorki (mojej ex) z domu:
1. wyrzucając jaj z niego i zmieniając zamki
2. bez pozwu sądowego (co nie idzie)
3. zamknąć dom na 4 spusty i wyjechać (albo udawać, że mnie nie ma i mogę wrócić na jeden dzień żeby zabrała swoje rzeczy)
4. wejść na drogę sądową
Teraz idą święta i najnormalniej w świecie boje się o swoje rzeczy, generalnie o wszystko co się w nim znajduje, co powoduje też strach przed wyjazdem do rodziny do innego miasta. Czy mogę zamknąć dom "na 4 spusty" i po prostu wyjechać? (czy coś zmieni to, że jej wspomnę o tym parę dni wcześniej?).
Proszę o udzielenie jakiejś porady. Czy są paragrafy na to, że może tu być bez dobrowolnego opuszczenia domu lub pod przymusem sądu. Może ktoś z Was miał podobną sytuacje (której nikomu nie życzę)?
Pierwsze co musisz zrobić to wypowiedzieć umowę użyczenia lokalu. Po okresie wypowiedzenia pozew o eksmisję.
anonim cytuj
26-03-2024
Wypowiedzieć umowę użyczenia lokalu - tak zawarł ją Pan pozwalając jej zamieszkać z Panem - i wezwać do wyprowadzki - najlepiej na piśmie, jak się nie wyprowadzi pozew o eksmisje i tyle można zrobić.
Witam serdecznie, proszę o poradę. W 2019 roku sprzedałam towar przedsiębiorcy Alicji X, prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą Y. Okazało się, że przedsiębiorca zawiesił działalność gospodarczą.
Aby pozwać przedsiębiorcę prowadzącego działalność gospodarczą należy do pozwu dołączyć wydruk z CEIDG. W obecnej sytuacji osoba ta nie figuruje w bazie. Jak prawidłowo powinien być skonstruowany pozew do Sądu ?...
Witam, pracodawca wysłał świadectwo pracy drogą mailową (bez pieczątek, podpisany). Wyczytałam, że jeżeli pracownika nie było ostatniego dnia pracy pracodawca ma obowiązek dostarczyć je listem poleconym. Pracodawca został o tym poinformowany drogą mailową i telefonicznie(SMS). Zero odzewu.
Co dalej? Jakie podjąć kroki?...
Witam. Sprawa wygląda następująco. Moi rodzice mieli dwóch synów czyli mnie i brata. Przed ich śmiercią w darowiźnie mój brat dostał cały majątek czyli domy traktory zabudowy samochody działki itp. Ja nie dostałem nic. Mój brat przepisał wszystko w umowie dożywocia mojemu synowi. Czy ja mogę od syna rościć zachowek z racji że nie dostałem zachowku od brata?...
Jestem zatrudniony na 0,5 etatu czyli tak na logikę powinienem pracować 4 godziny dziennie. Po raz kolejny w nowym grafiku na listopad ani razu nie mam dnia z czterema godzinami w pracy. Ja rozumiem: jestem zatrudniony w równoważnym systemie czasu pracy, ale czy to nie jest przesada ? A może wręcz mobbing: bo to wpływa na moje życie bo już kilka lat temu odrzuciłem z przyczyn właśnie osobistych propozycję przejścia na 0,75 etatu....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: