Odrzucenie spadku.

Witam czy ktoś się orientuje jak wygląda zrzeczenie się spadku , czy dostaje się wcześniej jakieś pismo , podobno muszę się zrzec spadku po Ciotce , siostrze mojego Dziadka , z tym że nie mam kontaktu z żadną osobą spokrewnioną z nią , tzn. dziećmi czy wnukami
anonim cytuj
30-09-2023
No a skąd Pani wie, że musi ODRZUCIĆ SPADEK po ciotce?
Mój wujek a syn dziadka mówił że trzeba się zrzec bo on ma kontakt z którąś z córek , tylko że sam mówi że właśnie nic nie dostał i nie jest pewny, dlatego chciałam się dowiedzieć czy jakoś mam to załatwić żeby w razie czego nie było za późno

Czy wie Pani, czy wszystkie dzieci i wnuki ciotki odrzuciły po niej spadek?
Właśnie nie bo tak jak mówię nie znam rodziny z tamtej strony

W takim razie należy poczekać aż uzyska Pani pewną informację, że przyszła Pani kolej na odrzucenie spadku. Pani rodzic - dziecko dziadka - żyje?
Tak Mama żyje , a to przyjdzie jakieś zawiadomienie z sądu czy jak to wygląda.

Informacja może przyjść z sądu ale nie musi. Wszystko zależy od tego, czy to przed sądem będzie toczyć się postępowanie o stwierdzeniu nabycia spadku.
W każdym razie Pani kolejka nie nastąpi, zanim spadku nie odrzuci Pani mama.

anonim cytuj
30-09-2023

Sugerowane Tematy

Zachowanie okresu wypowiedzenia.
Dostałam wypowiedzenie umowy o pracę z zachowaniem okresu wypowiedzenia z powodu likwidacji stanowiska pracy z powodów ekonomicznych. Pracowałam w tej firmie ponad 12 lat a firma zatrudnia ponad 20 pracowników. Czy w związku z tym przysługuje mi odprawa?...
Ubezwłasnowolnienie a długi.
Brat mojej znajomej jest alkoholikiem z długami. jego długi sięgają ponad 200 tysięcy złotych przez pożyczki, a banki nadal mu ich udzielają. znajoma była w urzędzie, by spytać co może zrobić, by mu pomóc. poradzili, żeby go ubezwłasnowolniła. zaczęła kompletować papiery, by do tego doprowadzić, ale wtedy zaczęły być silniejsze przymrozki i zaczęło być jej po prostu szkoda, że on śpi na ławce. poszła na policję, żeby dopytać się, czy na pewno nie...
Brak potwierdzenia rozliczenia za media.
Pan, od którego je wynajmuję nie wysyła mi rozliczenia, pomimo umowy ustnej że będzie po 20 dniu każdego miesiąca (w umowie mamy 10 dzień miesiąca). Mimo upominania się twierdził że wciąż nie dostał rachunku i nie może podsumować kosztów najmu. Czy coś mi grozi skoro nie z mojej winy zwlekam z zapłatą czynszu i rachunków za media? Na wszystko mam potwierdzenia w postaci SMS....
Długi po ojcu.
Moi rodzice rozwiedli się ze sobą prawie 30 lat temu ,ja zostałem z matką ,ojciec założył nową rodzinę . Kontaktów z ojcem nie mam już ponad 15 lat ,nawet nie wiem gdzie on mieszka i co się u niego dzieje. Ojciec w przeszłości narobił sobie długów,ponoć był niewypłacalny ,i szukali go różni ludzie.Ponoć te długi dalej nad nim wiszą. Ja sam żyje skromnie tj.nie mam długów,pracuje uczciwie ,zbieram pieniądze i odkładam i nie chcę ,aby to wszystk...

Wyszukiwarka