Odrzucenie spadku.

Witam czy ktoś się orientuje jak wygląda zrzeczenie się spadku , czy dostaje się wcześniej jakieś pismo , podobno muszę się zrzec spadku po Ciotce , siostrze mojego Dziadka , z tym że nie mam kontaktu z żadną osobą spokrewnioną z nią , tzn. dziećmi czy wnukami
anonim cytuj
30-09-2023
No a skąd Pani wie, że musi ODRZUCIĆ SPADEK po ciotce?
Mój wujek a syn dziadka mówił że trzeba się zrzec bo on ma kontakt z którąś z córek , tylko że sam mówi że właśnie nic nie dostał i nie jest pewny, dlatego chciałam się dowiedzieć czy jakoś mam to załatwić żeby w razie czego nie było za późno

Czy wie Pani, czy wszystkie dzieci i wnuki ciotki odrzuciły po niej spadek?
Właśnie nie bo tak jak mówię nie znam rodziny z tamtej strony

W takim razie należy poczekać aż uzyska Pani pewną informację, że przyszła Pani kolej na odrzucenie spadku. Pani rodzic - dziecko dziadka - żyje?
Tak Mama żyje , a to przyjdzie jakieś zawiadomienie z sądu czy jak to wygląda.

Informacja może przyjść z sądu ale nie musi. Wszystko zależy od tego, czy to przed sądem będzie toczyć się postępowanie o stwierdzeniu nabycia spadku.
W każdym razie Pani kolejka nie nastąpi, zanim spadku nie odrzuci Pani mama.

anonim cytuj
30-09-2023

Sugerowane Tematy

Czy właściciel ma prawo wchodzić do wynajmowanego domu
Witam.Dom wynajmowany na pół mieszkają w nim dwie rodziny(obce dla siebie).Czy właściciel ma prawo codziennie wchodzić do niego? Chodzi po całej klatce lokale są osobne do mieszkań.Od strychu do piwnicy codziennie przyjeżdża i sobie chodzi i sprawdza czym palimy co wyrzucamy do koszy czy sprzątamy....
Urlop wychowawczy.
Byłam zatrudniona w firmie A na umowę o pracę na czas nieokreślony i korzystałam z urlopu wychowawczego. Rozwiązałam umowę z firmą A za porozumieniem stron z końcem września. Z początkiem października zatrudniłam się w firmie B. Mam tam przepracowane 5 m-cy, jednak potrzebuję wrócić na urlop wychowawczy. Czy mogę to zrobić, czy pomimo zachowania ciągłości musi być jakiś odstęp między urlopami....
Czy zarejestrowanie działalności gospodarczej pod danym adresem uniemożliwia wynajem okazjonalny ?
Czy zarejestrowanie działalności gospodarczej pod danym adresem uniemożliwia wynajem okazjonalny ? Przypadek jest taki: Właściciel mieszkania mieszka na wsi w swoim domu i tam też jest zameldowany, ale ma zarejestrowaną działalność gospodarczą pod adresem mieszkania, które znajduje się w mieście. Jest przedstawicielem handlowym - mieszkanie nie jest wykorzystywane do fizycznej działalności tzn. nie ma tam sklepu, magazynu czy biura obsługi itd....
Obniżenie alimentów.
Ojciec dziecka wystąpił o obniżenie alimentów aż o połowę kwoty, argumenty to umowa na najniższej krajowej i że mu się urodziło dziecko. Naszym synem się nie interesuje od urodzenia, prawie 3 lata. Kiedyś powiedział że zacznie się interesować jak będzie duży. Czy ma szansę na takie obniżenie?...

Wyszukiwarka