Odrzucenie spadku.

Witam czy ktoś się orientuje jak wygląda zrzeczenie się spadku , czy dostaje się wcześniej jakieś pismo , podobno muszę się zrzec spadku po Ciotce , siostrze mojego Dziadka , z tym że nie mam kontaktu z żadną osobą spokrewnioną z nią , tzn. dziećmi czy wnukami
anonim cytuj
30-09-2023
No a skąd Pani wie, że musi ODRZUCIĆ SPADEK po ciotce?
Mój wujek a syn dziadka mówił że trzeba się zrzec bo on ma kontakt z którąś z córek , tylko że sam mówi że właśnie nic nie dostał i nie jest pewny, dlatego chciałam się dowiedzieć czy jakoś mam to załatwić żeby w razie czego nie było za późno

Czy wie Pani, czy wszystkie dzieci i wnuki ciotki odrzuciły po niej spadek?
Właśnie nie bo tak jak mówię nie znam rodziny z tamtej strony

W takim razie należy poczekać aż uzyska Pani pewną informację, że przyszła Pani kolej na odrzucenie spadku. Pani rodzic - dziecko dziadka - żyje?
Tak Mama żyje , a to przyjdzie jakieś zawiadomienie z sądu czy jak to wygląda.

Informacja może przyjść z sądu ale nie musi. Wszystko zależy od tego, czy to przed sądem będzie toczyć się postępowanie o stwierdzeniu nabycia spadku.
W każdym razie Pani kolejka nie nastąpi, zanim spadku nie odrzuci Pani mama.

anonim cytuj
30-09-2023

Sugerowane Tematy

Chcę być publiką na rozprawie? jak zachowywać się w czasie rozprawy?
Chcę być publiką na rozprawie. Proszę o info, czy po wejściu na salę mogę usiąść, czy stoję, tak jak stoją strony, do momentu aż sąd zwróci się do nich by się przedstawili? Czy bywa tak, ze Sąd zapyta, kim jest publika? ...
Rezygnacja z kupna działki budowlanej.
Dzień dobry, zdecydowałem się na kupno działki budowlanej. Z właścicielem działki ustaliliśmy już cenę. Mieliśmy też ustalony termin podpisania umowy notarialnej. Wszystko było w zasadzie gotowe. Niestety z przyczyn osobistych musiałem zrezygnować z kupna tej działki. Właściciel grozi mi sądem za to, że zrezygnowałem, a się "umawialiśmy" i że przeze mnie "stracił ponad tydzień czasu". Czy w związku z tym, właściciel będzie mia...
Pierwsza sprawa rozwodowa.
Jak to wygląda? Z mojej strony: Pozew bez orzekania o winie\ zabezpieczenie alimentów na czas trwania procesu (już przyznane) /kontakty z dzieckiem /piecza Druga strona nie wypowiedziała się co do pozwu, nie podjęła nawet pisma, 2 krotnie awizowanego... Ale, nagle komornik zadziałał (zabezpieczenie alimentacyjne na czas trwania procesu) i strona być może pojawi się w Sądzie. Moje pytanie: Jeżeli strona się stawi na pierwszej rozprawie, oczyw...
Jak wcześniej rozwiązać umowę o pracę?
Jeśli pracownik ma miesięczny okres wypowiedzenia i chce wcześniej rozwiązać umowę bo znalazł inną pracę, ale pracodawca nie zgadza się na wcześniejsze rozwiązanie umowy, to czy jest jakieś rozwiązanie, żeby wybrnąć z takiej sytuacji? (L-4 nie wchodzi w grę) Czy np. pracodawca może odmówić pracownikowi urlopu bezpłatnego?...

Wyszukiwarka